شماره روزنامه ۶۱۶۸
|

ویژه نامه

  • سایه تایرهای وارداتی بی‌کیفیت بر بازار

    مدیرعامل شرکت ایران یاسا تایر و رابر معتقد است واردات لاستیک‌های بی‌کیفیت چینی صنعت لاستیک کشور را با بحران مواجه کرده است. دکترسعید تقوایی همکاری و پیگیری دولت و مسوولان را برای جلوگیری از ضررهای ناشی از این واردات، هم برای تولیدکننده داخلی و هم آسیب‌هایی که برای مصرف‌کنندگان به دنبال دارد، ضروری می‌داند. وی تولید محصولات جدید، شناسایی بازارهای داخلی و خارجی، افزایش سهم بازار و شیوه‌های مدرن برای بهره‌وری در شبکه‌های فروش را از جمله برنامه‌های آینده ایران یاسا ذکر می‌کند. با وی در همین زمینه به گفت‌وگو نشستیم.
  • دستیابی به رکورد تاریخی فروش در ایران یاسا

    شرکت‌های تولیدی به دلیل رکود اقتصادی، انتظار بازار برای کاهش قیمت‌ها در روند فروش و عرضه محصولات خود از اواخر سال گذشته با مشکل مواجه شدند و شرایط سختی را تجربه کردند که شرکت ایران یاسا نیز از این قاعده مستثنی نبود. در این میان، حوزه بازرگانی شرکت در راستای اهداف برنامه‌ریزی شده سازمان از ابتدای سال جاری و به ویژه با تغییر رویکرد مدیریت با تدوین ماموریت‌ها و برنامه‌های متنوع در واحدهای بازاریابی، فروش، صادرات و خرید سعی در عبور از این بحران کرد. احسان عسگری، معاون بازرگانی شرکت ایران یاسا تایر و رابر ، عملکرد این بخش را تشریح کرد.
  • ایجاد راهبردنوین در سیستم مدیریت فناوری

    واحد فناوری اطلاعات شرکت ایران یاسا به‌عنوان یک واحد ستادی همواره درکنار واحدهای مختلف به ارائه خدمات برای تسریع در کارها، تامین زیرساخت های فناوری اطلاعات و نیازمندیهای سیستمی کاربران شبکه پرداخته است و در این راستا تلاش کرده تا همواره براساس استانداردهای مدون، خدمات خود را به روز و در راستای اثربخشی فعالیت ارائه دهد.
    مهندس پیمان افسرنظری، سرپرست مدیریت فناوری و اطلاعات شرکت با بیان مطلب فوق گفت: ایران یاسا مانند سایر شرکت‌های بزرگ تولیدی در دنیای رقابتی امروز، با درک اهمیت فناوری اطلاعات به عنوان یک ابزار کارا برای مدیران ارشد سازمان در راستای پیشرفت، بهینه‌سازی منابع، کاهش هزینه‌ها، خدمات رسانی بهتر به مشتریان و .
  • افزایش سهم بازار باتنوع بخشی محصولات

    معاونت طراحی و توسعه محصولات شرکت ایران یاسا تایر و رابر، متشکل از واحدهای تحقیق و توسعه (R&D)، فناوری، کنترل کیفیت (QC) و آزمایشگاه است. این واحدها با بهره‌گیری از نیروهای توانمند و استفاده از روش‌های روز دنیا در جهت ارتقای محصولات تولیدی قدم بر می‌دارند. باتوجه به اینکه در راستای ارائه محصولات با کیفیت، برای هر یک از واحدهای زیر مجموعه این معاونت شرح وظایف مشخصی تعیین شده است، با مهندس غلامعلی ایران‌مهر معاون طراحی و توسعه محصول ایران یاسا تایر به گفت‌وگو نشستیم تا حوزه فعالیت هر یک از واحدها را بدانیم.
  • راهبرد‌های مالی جدید ایران یاسا با افزایش سرمایه

    ایران یاسا با بیش از ۵۰ سال سابقه یکی از شرکت‌های فعال در حوزه صنعت لاستیک با ظرفیت تولید ۲۵هزار تن درسال است. ایران یاسا با اتکا به کیفیت محصولات خود توانسته در بازارهای خارجی حضور یابد، چند سال متوالی عنوان صادرکننده نمونه را به خود اختصاص دهد و در کاهش وابستگی اقتصادی کشور به درآمد نفتی سهیم باشد. مهدی امیری، معاون اقتصادی و مالی این شرکت به تشریح فعالیت‌های این بخش پرداخت.
    وی گفت: در شرایطی که رکود و کمبود نقدینگی به عنوان چالش‌های اصلی اقتصاد کشور را به شدت تحت تاثیر قرار داده، شرکت ایران یاسا با تدوین راهبرد‌های متنوع، تمهیدات لازم را برای مقابله و برون رفت از این وضعیت به عمل آورده است.
  • آینده‌نگری راهبردی در برنامه‌ریزی و توسعه ایران‌یاسا

    شرایط اقتصادی، صنعتی، اجتماعی و فرهنگی امروز کشور به گونه ای است که حل مشکلات و تنگناها، الگوها و راه‌حل‌های جدید و متفاوتی را می‌طلبد. سرعت تحولات، کامیابی را نصیب سازمان‌هایی می‌کند که بتوانند بین منابع کمیاب و نتایج قابل انتظار سازمان خود رابطه معناداری برقرار سازند. مدیران ارشد ایران‌یاسا معتقدند تغییرات ۵ سال آینده بدون تردید بیشتر از سال های گذشته بوده و با افزایش سرعت تحولات، چابکی سازمان در درجه اول اهمیت قرار دارد تا سازمان نه تنها بتواند آمادگی‌های لازم را برای رویارویی با این تغییرات در خود ایجاد کند، بلکه این توانایی را داشته باشد که روند تغییرات باورنکردنی را نیز برای صنعت پیش‌بینی کند.
  • توسعه منابع انسانی در دستور کار« ایران یاسا»

    سازمان‌ها و شرکت های موفق، تنها از طریق به کارگیری الگوهای توسعه نیروی انسانی، یادگیری سازمانی و راهبردهای توسعه و بالندگی قابلیت‌های کارکنان، می‌توانند پاسخگوی نیازهای سازمانی خود باشند. مهندس فریبرز قریب ، قائم مقام مدیرعامل و نایب رییس هیات مدیره شرکت ایران یاسا، با بیان مطلب فوق گفت: توسعه منابع انسانی یکی از مهم‌ترین اهداف راهبردی سازمان‌های پیشرو است که به منظور ارتقای سطح دانش، مهارت، تجربه و کیفیت، تعالی و عملکرد سرمایه‌های سازمان و حتی تغییر ویژگی‌های فردی کارکنان مورد توجه قرار می‌گیرد.
  • تولید با کیفیت؛ راهبرد ایران یاسا

    شرکت «ایران یاسا تایر و رابر» در سال ۱۳۴۷ و با هدف تولید تایر و تیوب‌های موتور سیکلت و دوچرخه و با فناوری «آی - آر - سی» ژاپن شروع به فعالیت کرد. کارشناسان ژاپنی به همراه ماشین‌آلات ژاپنی و با کمک متخصصان داخلی خیلی زود توانستند، سهم قابل توجهی از بازار داخلی را در رقابت با کالاهای خارجی آن‌هم در شرایط وارداتی پیش از انقلاب، از آن ایران یاسا کنند. علاوه بر تایر و تیوب موتور سیکلت و دوچرخه، شرکت ایران‌یاسا تصمیم گرفت در سایر زمینه‌ها و قطعات لاستیکی نیز فعالیت کندو از این رو تولید انواع قطعات قالبی لاستیکی، نوارها و پروفیل‌های لاستیکی، انواع لوله‌های قابل انعطاف لاستیکی، شلنگ‌های لاستیکی و نیز دستکش‌های خانگی و صنعتی به سبد محصولات ایران یاسا اضافه شد.