دنیای اقتصاد: طی چند سال اخیر، ارزش استراتژیک مواد معدنی برای جهانیان به شکل تصاعدی افزایش یافته است؛ این وزن راهبردی، ناظر به ارزشی است که تولید فناوریهای نوین و صنایعی که بر پایه این فناوریها شکل گرفته است، یافتهاند؛ از سویی عطش کشورها برای صادرات این محصولات - که ارزش افزودهای قابل ملاحظه دارند - و از سوی دیگر رشد چشمگیر تولید و استفاده از ماشینهای برقی، کشورها را بر آن داشته است بیشترین همت را صرف رقابت در این حوزه کنند.
صنعت معدن برای توسعه فعالیتهای خود در دنیا با چالشهای زیادی مواجه است. بهعنوان یک ویژگی خاص صنعت معدن، شرکتهای معدنی، صرفنظر از اینکه در کجای جهان مشغول به فعالیت هستند، همیشه ناچار بودهاند با درجه بالایی از عدم قطعیت و اطلاعات ناقص در عملیات سروکار داشته باشند. اطلاعات در دسترس در مورد ساختار و وضعیت واقعی کانسارها بسیار محدود است و باتوجه به تنوع بالای زمینشناسی کانسارها، شرایط برای شرکتهای معدنی بسیار پیچیده و چالشبرانگیز است. کاهش منابع پرعیار و سطحی باعث شده است تا شرکتهای معدنی به اکتشاف و بهرهبرداری از منابع کمعیار و عمیق روی بیاورند.
اولین همایش و نمایشگاه معدنکاری دیجیتال سال گذشته به همت گروه رسانهای دنیای اقتصاد با حضور شرکتهای فعال در حوزه معدن و صنایع معدنی و همچنین شرکتهای دانشبنیان این حوزه برگزار شد تا بتواند با عارضهیابی اصولی، به تحقق معدنکاری دیجیتال سرعت ببخشد و بسترهای لازم را فراهم کند. امروز شاهد برگزاری دومین همایش و نمایشگاه معدنکاری دیجیتال هستیم که میتواند در شتابدهی به هوشمندسازی معادن نقش مهمی داشته باشد.
دنیای اقتصاد: در ایران صحبت از معدنکاری دیجیتال شاید بسیار دور از واقعیت به نظر برسد؛ چرا که نیاز به زیرساختهایی همچون اینترنت نسل پنج و استفاده از دستاوردهای نسل چهارم صنعت به عنوان زیرساختهای معدنکاری هوشمند، عملی کردن این پروژه را با ابهاماتی مواجه میکند. با این حال ابراهیم جمیلی، با تایید مشکلات و عقبماندگیهایی که در این حوزه وجود دارد، گفتگوی بخش صنعت و فناوری را راهکاری برای توسعه بخش معدنکاری دیجیتال میداند؛ مسیری که البته با همکاری بخش حاکمیتی - از جمله در بهروز کردن پروژههای اکتشاف - ممکن میشود. او سرمایه بخش خصوصی را برای این کار مهیا میداند و معتقد است این سرمایهگذاریها با همراهی ذهنیتی صحیح میتواند بسترساز اجرای طرحهای معدنکاری هوشمند باشد.
دنیای اقتصاد: ذوب آهن اصفهان افتخار دارد از ابتدای فعالیت صنعت فولاد در ایران، تاکنون پیشتاز این صنعت باشد و علاوه بر صنعت فولاد در دیگر صنایع هم مورد توجه و تاثیرگذار است به شکلی که لقب مادر صنعت فولاد کشور را به خود اختصاص داده است.
دنیای اقتصاد: شرکت فولاد اکسین خوزستان به عنوان یکی از شرکتهای بزرگ صنعت فولاد ایران و جهان و تنها تولیدکننده ورقهای عریض، هوشمندسازی و معدنکاری دیجیتالی و ایجاد تحولی کارآمد را در دستور کار خود دارد.
کیوان جعفری طهرانی تحلیلگر ارشد بازار بینالمللی آهن و فولاد معتقد است تامین نقدینگی اصلیترین گلوگاه در مسیر هوشمندسازی معدنکاری است که باید با توجه بیشتر دولت حل شود. از سویی دیگر تحریمها نیز توانسته دسترسی به سختافزارها و نرمافزارهای لازم را دشوار کند. در ادامه مشروح این گفتوگو را میخوانید:
نیشابور به عنوان یکی از مراکز اصلی شکوفایی «ایران فرهنگی» در سدههای گذشته، اکنون بیش از ۲ دهه است که با تاسیس شرکت «مجتمع فولاد خراسان»، به عنوان قطب تولید فولاد شرق کشور نیز در اطلس فولادی ایران شناخته میشود.
به هر روی تکنولوژی در کلیه ابعاد زندگی ما وارد شده و دایما درحال گسترش است؛ از اینرو بخش معدن نیز از این امر مستثنی نیست. در دنیا از این موهبت جهت ارتقای بهرهوری و امنیت در بخش صنعت و معدن استفاده میشود.