رئیس سازمان دامپزشکی اعلام کرد
کاهش سالانه ۳.۸درصدی تولیدات دامی جهان در اثر مقاومت میکروبی
علیرضا رفیعیپوراظهار کرد: در سالهای اخیر سازمان جهانی بهداشت، سازمان جهانی بهداشت حیوانات و سازمان خواربار و کشاورزی سازمان ملل متحد (فائو) توجه ویژهای به موضوع مهم مقاومت میکروبی و راههای مقابله با آن داشتهاند. وی تصریح کرد: به زبان ساده، مقاومت میکروبی درمان عفونتهای ناشی از باکتریهای مقاوم را دشوار ساخته و هزینههای درمانی بیماریهای عفونی را افزایش داده و یکی از صاحبنظران تخمین زده است که دست کم هر باکتری مقاوم به یک آنتی بیوتیک قادر است ۲ میلیون نفر را آلوده کند.
رفیعیپور بیان کرد: چنانچه روند نگرانکننده مقاومت میکروبی کنترل نشود، تا اواسط قرن جاری میلادی دهها میلیون نفر جانشان را بر اثر مقاومت میکروبی از دست خواهند داد. این مقام مسوول گفت: در سالهای اخیر وفور در حال گسترش فنوتیپهای جدید مقاوم در بین عاملهای بیماریزا در دامپزشکی و پزشکی، به طور حیرتآوری مسالهساز شده است. وی افزود: بروز برخی باکتریها که به همه آنتیبیوتیکهای موجود مقاوم بوده، هشدار نگرانکنندهای برای اقدامات درمانی از جمله برخی جراحیهای متداول و شیمیدرمانیهای بیماران سرطانی است که در فقدان این آنتیبیوتیکها امکان حفاظت در برابر عفونتهای دیگر در این بیماران وجود نخواهد داشت.
رئیس سازمان دامپزشکی کشور با اشاره به اینکه سازمان متبوع از سالها قبل طرحهایی را برای مهار مقاومت میکروبی پیشنهاد کرده است، اظهار کرد: برخی از این طرحها از جمله دستورالعمل نسخهنویسی برای نظارت بر مصرف بهینه آنتیبیوتیکها، عدماستفاده از مکملهای آنتیبیوتیکی برای ارتقای رشد دامها، ثبت آنتیبیوتیکهای جدید برای جایگزینی تدریجی آنتیبیوتیکهای قدیمی به دلیل شدت ایجاد مقاومت میکروبی و ثبت ترکیباتی مانند پروبیوتیکها به عنوان جایگزین آنتیبیوتیک برای پیشگیری از عفونتها، در قالب دستورالعملهای لازمالاجرا به ادارات کل دامپزشکی ابلاغ شده است.
وی تصریح کرد: همچنین ابلاغ دستورالعملهای بهداشتی برای کاهش روند بروز مقاومت میکروبی مانند اطمینان از اجرای اقدامات بهداشتی و واکسیناسیون برای کاهش گسترش بیماریهای عفونی دام، طیور و آبزیان، کمک به تولیدکنندگان در توسعه برنامههای جامع بهداشت گله مانند استقرار امنیت زیستی برای پیشگیری از عفونتها که به طور قطع نیاز به مصرف آنتیبیوتیک را کاهش میدهد، در اختیار قرار دادن واکسنهای موثر ثبتشده که به مثابه ابزار کارآمدی برای پیشگیری از عفونتهاست و تهیه و تدوین پیشنویس طرح اقدام ملی مقابله با مقاومت میکروبی که از سالهای ۱۳۹۰ آغاز شده بود و در حال نهایی شدن است.