دنیایاقتصاد:
به طور کلی سیاستهای تنظیم بازار به دو دسته اصلی سیاستهای تنظیم بازار در چرخه اقتصاد داخلی و سیاستهای تنظیم بازار مرتبط با بازرگانی خارجی تقسیمبندی میشود. سیاستهای داخلی تنظیم بازار شامل سیاستهای قیمتی همچون سیاست تثبیت، قیمت کف، قیمت سقف و قیمت تضمینی، سیاست ذخیره احتیاطی، پرداخت جبرانی (یارانه)، صندوق تثبیت قیمت و درآمد است. سیاستهای مرزی شامل پرداخت یارانه صادراتی، محدودیتهای مقداری تجارت و اعمال تعرفه است.
دنیایاقتصاد:
بر اساس گزارش بانک جهانی، سالانه تولیدات دامی بین ۱.۱ تا ۳.۸درصد به واسطه بروز مقاومت میکروبی در کشورها از بین میرود. به گزارش «دنیایاقتصاد»، رئیس سازمان دامپزشکی کشور با اعلام خبر فوق افزود: پدیده مقاومت میکروبی که «توانایی میکروبها برای مقابله با اثر آنتیبیوتیکها» بوده و باعث زنده ماندن و متوقف نشدن رشدشان میشود، از سوی سازمانهای جهانی متولی بهداشت انسان و دام به عنوان یکی از بزرگترین تهدیدهای بهداشتی و نگرانیهای عمده در موضوع سلامت واحد مطرح شده است.
دنیایاقتصاد:
رونق کشت توتون در گلستان با توجه به مزیت صادراتی بودن آن تحول اقتصادی به همراه دارد، اما باید در حوزه سیاستگذاریهای کشت این محصول تصمیمگیریهای به موقع انجام شود. کاشت توتون نیاز به شرایط آب و هوایی خاص دارد و برخی مناطق جهان برای کاشت این محصول بسیار مناسب هستند. در کشور ما، استان گلستان یکی از بزرگترین تولیدکنندگان تنباکوی درجه یک در جهان محسوب میشود. تقریبا ۶۵درصد توتون کشور در گلستان تولید میشود و با توجه به اینکه این استان مرز مشترک با دیگر کشورها دارد و توتون نیز یک محصول صادراتی است اگر بتوانیم برنامهریزیهای درست و به موقع در خصوص توسعه کشت این محصول در منطقه داشته باشیم، ثمرات بسیاری در رونق اقتصادی گلستان به همراه دارد.
دنیای اقتصاد:
دولت طی یک سال گذشته، با هدف کنترل افزایش قیمت گوشت قرمز و مهمتر از آن، تامین این کالای اساسی با قیمت مناسب برای اقشار کمبرخوردار، نسبت به واردات مستمر و روزانه گوشت گرم قرمز گوسفندی و گوساله با قیمتهای مناسب و عرضه آن در میادین ترهبار و فروشگاههای زنجیرهای استان تهران و برخی استانهای منتخب اقدام کرد. آمارهای ۶ماهه گمرک نشان میدهد تاکنون ۱۲۶هزار و ۸۵۱ تن گوشت قرمز اعم از گاوی و گوسفندی به ارزش ۷۳۹ میلیون و ۹۰۱هزار دلار وارد کشورمان شده، این در حالی است که در همین بازه زمانی در سال گذشته تنها ۳۲هزار تن گوشت قرمز به ارزش ۱۶۵ میلیون و ۶۰۰هزار دلار وارد کشور شده بود. به همین دلیل مقایسه واردات گوشت قرمز در ۶ماهه امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته نشان میدهد واردات گوشت قرمز ۳۲۳درصد به لحاظ وزنی و ۳۵۰درصد به لحاظ ارزشی رشد داشته است.
دنیایاقتصاد:
در صورتی که کشاورزی در کشورمان بدون الگوی کشت مناسب و با همین دستفرمان مصرف ۷۰ میلیاردمترمکعب آب پیش برود، خطر ورشکستگی آبی تا سال ۲۰۵۰ جدیتر از همیشه خواهد بود؛ در حال حاضر بیش از ۸۰درصد از منابع آب کشور در بخش کشاورزی مصرف میشود! این چند خط تاملانگیز چند دهه است که از زبان کارشناسان مکرر اعلام میشود.
دنیایاقتصاد:
در روزهای گذشته غلامرضا تاجگردون، رئیس کمیسیون تلفیق مجلس شورای اسلامی در صحن علنی مجلس از افزایش تعداد واردکنندههای کالاهای اساسی از ۱۴ شرکت به ۴۵۰ شرکت به دلیل شائبه فساد ابراز نگرانی کرد که با واکنش و پاسخ اتحادیه واردکنندگان نهادههای دام و طیور همراه بود. به گزارش روابط عمومی اتحادیه واردکنندگان نهادههای دام و طیور، رئیس هیاتمدیره این اتحادیه در نامهای سرگشاده اعلام میکند: بهطور طبیعی در انحصار شائبه فساد وجود دارد، نه در افزایش تعداد واردکنندگان.
دنیای اقتصاد:
ابتدای شهریور ماه بود که فرمان اجرای سرشماری عمومیکشاورزی توسط مسعود پزشکیان- رئیسجمهور کشور- ابلاغ شد. در این ابلاغیه آمده است «در اجرای ماده ۴ قانون مرکز آمار ایران و با استناد به مصوبه ۶۲ جلسه شورای عالی آمار، شورای راهبری سرشماری عمومیکشاورزی سال ۱۴۰۳، سازمان برنامه و بودجه کشور و مرکز آمار ایران و پژوهشکده تابعه مکلف هستند سرشماری عمومیکشاورزی را در آبان ماه سال ۱۴۰۳ به مرحله اجرا درآورند. در مدت زمان اجرای سرشماری یاد شده، تمام وزارتخانهها، موسسات دولتی و وابسته به دولت و شرکتهای دولتی مکلف هستند بر اساس مواد ۵ و ۶ قانون مرکز آمار ایران نسبت به در اختیار قرار دادن تمام امکانات و تجهیزات موردنیاز سرشماری اقدام کنند.»
دنیای اقتصاد:
به نظر میرسد متولیان بخش کشاورزی برای دو سوال مهم پاسخ روشنی ندارند؛ اینکه «چرا تولید میکنیم و چگونه از تولیداتمان بهره ببریم؟» این در حالی است که در سال ۱۹۸۶ ماساکی ایمای ژاپنی نظریه چرخه کایزن را وارد فرهنگ کسبوکار کرد. کایزن ترکیبی دوکلمهای از یک مفهوم ژاپنی است که به معنای بهبود مستمر با تغییرات مداوم است. در اجرای این استراتژی در هر حوزهای یک اصل مهم را باید در نظر داشت و آن اینکه فعالیتهایی که برای تکمیل، بهبود و افزایش سطح کیفی محصولات و خدمات لازم است، باید به فعالیتهای سازمان اضافه شوند. کشاورزی در کشورهایی که ظرفیتهای لازم را دارند به عنوان محور خودکفایی تلقی میشود. در کشور ما کشاورزی ریشه در تاریخ دارد. منابع آبی، زمینهای حاصلخیز و تنوع آب و هوایی، ایران را به کشوری استثنایی در این بخش بدل کرده است. طبیعی است برای توسعه این بخش باید از چرخه کایزن بهره برد.
دنیایاقتصاد:
از چالشهای اساسی بخشهای مختلف فعالیتهای اقتصادی کشور، دلالی و واسطهگری است. در این خصوص در بحث واردات و توزیع نهادههای دامی، دلالان حضور ویژهای دارند و سود اصلی را از تولیدکنندگان سلب میکنند. این موضوع طی سالهای اخیر از عوامل موثر بر بازار نهادهها و نوسانات قیمتی در این بخش بوده است. با توجه به روند موجود در بازار باید از فعالیت واسطهگران جلوگیری کرد و زمینه بهرهمندی تولیدکنندگان اصلی را از تولیدات خود فراهم آورد.
دنیایاقتصاد:
یک روز برق، یک روز کمبود نهادهها و یک روز سوخت؛ این درد دل کشاورزان استانهای مختلف است که از راه کشاورزی و زراعت ارتزاق میکنند، اما در میان این همه گرفتاری و مشکلات مشخص نیست که تا چه زمان میتوانند بر ادامه مسیر اصرار بورزند. بیراه نیست اگر بگوییم بیشترین مشکلات صنفی در استانهای متکی به کشت و برداشت مربوط به کشاورزان است؛ قشری که در تمام طول سال زحمت میکشد، اما در نهایت سود دلالان و فروشندگان محصولات آنها، به مراتب بیشتر از تولیدکنندگان میشود و این قشر دردمند عقیده دارد که اگر وضعیت این چنین پیش برود، رمقی برای ادامه مسیر نخواهد ماند. عجیب اینجاست که کشاورزان چیزی هم از دولت نمیخواهند. در گفتوگو با این قشر میتوان دریافت که این افراد تنها اعتقاد دارند که کافی است به حال خود رها شوند و چوب لای چرخ کار و زندگیشان گذاشته نشود وگرنه مدتهاست که اصلا دیگر مطالبهای ندارند!
دنیای اقتصاد:
کنترل بیولوژیک یک روش برای مدیریت آفات و بیماریها در کشاورزی و باغبانی است که از عوامل زنده مانند میکروارگانیسمها، حشرات، نهنگها و انگلها برای مقابله با مشکلات گیاهان استفاده میکند. این روش مبتنی بر استفاده از حشرات یا میکروارگانیسمهایی است که به طور طبیعی در محیط زیست وجود دارند. میکروارگانیسمهایی که به عنوان دشمنان طبیعی آفات شناخته میشوند.
دنیای اقتصاد:
۱۳ میلیون تن گندم، ۶ میلیون تن جو، ۹ میلیون تن ذرت، ۵.۲ میلیون تن دانه سویا و حدود یک میلیون تن کنجاله سویا (با احتساب کنجاله استحصالی از دانه وارداتی برای تامین کسری)، سالانه مورد نیاز کشوراست، این ارقام صرفا برای تولید کالاهای نهایی همچون گوشت مرغ، تخم مرغ، گوشت و شیر در حد نیاز اعلامی وزارت جهادکشاورزی است و نتیجه اینکه درصورت اتخاذ سیاست افزایش تولید، ارقام فوق افزایش خواهد یافت. ارقام فوقالذکر جمع کل نیاز سالانه کشور است که از این میزان، تولید داخلی این نهادهها در جو حدود ۵۰درصد (بسته به بارندگی در کشور چون بخشی از کشت جو در کشور به روش دیم است) در ذرت، دانه و کنجاله کمتر از ۱۰درصد از نیاز کشور را تامین میکند و بقیه نیاز از محل واردات تامین میشود.
بر اساس قانون خرید تضمینی محصولات کشاورزی مصوب سال ۶۸ تا پایان تیر ماه هر سال، نرخ ۳۲ قلم محصول اساسی شامل ۱۷ محصول زراعی و ۱۵ محصول باغی که تحت پوشش و چتر حمایتی خرید حمایتی و خرید تضمینی محصولات کشاورزی هستند، باید تعیینتکلیف شود تا کشاورز بتواند نسبت به کشت محصول تصمیمات لازم را اتخاذ کند و هرگونه تاخیر و تعلل در اعلام نرخ میتواند پایداری تولید را در معرض خطر قرار دهد.
دنیای اقتصاد:
ممنوعیت صادرات مرغ و سیاستهای ناصحیح، فعالان صنعت طیور را با چالشهای زیادی روبهرو کرده است. این سیاستها منجر به سرگردانی تولیدکنندگان و صادرکنندگان شده است و برنامهریزیهای این قشر را با مشکلاتی روبهرو کرده است. افزایش تعرفههای برق و انرژی، قوانین دست وپاگیر در بخش صادرات مرغ و مواد غذایی، بالابودن هزینههای تولید و سیاستهای انقباضی بانکها از جمله مشکلاتی است که تولیدکنندگان مرغ با آن روبهرو هستند.
دنیای اقتصاد: گرچه تاسیس سازمان دامپزشکی برای مبارزه با بیماریهای حیوانی صورت گرفته است، اما نباید از توجه به بیماریهای مشترک انسان و حیوان و شیوع بیماریهای نوظهور غافل باشیم. مجتبی نوروزی رئیس سازمان دامپزشکی کشور، در همایش روز ملی دامپزشکی کشور و با تاکید بر اهمیت توجه به سلامت و بهداشت در تولید غذا گفت: بنابر آمار سالانه ۱۷میلیون تن فرآوردههای خام دامی در کشور تولید میشود و تولید واکسن در تمامی عرصههای انسانی، دامی، طیور و آبزیان در صد سال اخیر مدیون تلاشهای دامپزشکان بوده و بیماریهای مهلکی مثل فلج اطفال که جامعه را تهدید میکرد، اکنون کنترل شدهاند.
دنیای اقتصاد: شکر گرید دارویی، ساکاروز کاملا خالص و بهداشتی و عاری از هرگونه آلودگی میکروبی است. کارخانههای دارویی از این محصول برای تولید انواع شربتهای دارویی، شربتهای ویتامینه و تهیه انواع پودرها و قرصهای دارویی و همچنین تولید انواع دیگر شکرهای دارویی استفاده میکنند. ساکاروز کاربرد وسیعی در فرمولاسیون محصولات دارویی مایع خوراکی دارد.
دنیایاقتصاد: طبق آمارهای موجود پتانسیل تولید سالانه ۳ میلیون تا ۳ میلیون و ۵۰۰ هزارتن مرغ در کشور وجود دارد، در حالی که با احتساب سرانه مصرف داخل نیاز کشور بیش از ۲ میلیون و ۵۰۰ هزارتن نیست که براین اساس ظرفیت صادرات یک میلیون تن مرغ به بازارهای هدف با ایجاد حمایتهای لازم وجود دارد. در این راستا، یک کارشناس صنعت و عضو هیاتمدیره انجمن تولیدکنندگان زنجیرهای گوشت مرغ گفت: برای ثبات در تولید و قیمت و واردات و صادرات در این صنعت نیاز به تغییر رویکرد داریم. تا زمانی که دولت خود را محق به دخالت در امور تولید و قیمتگذاری و تنظیم بازار بداند، امیدی به بهبود و ثبات وجود نخواهد داشت و باید این نوسانات تولید و قیمت و صادرات را بپذیریم. به گفته غلامعلی فارغی تغییر در ساختار صنعت و تولید به صورت یکپارچه منافع زیادی برای کشور دارد و در صورت اجرای کامل و درست یکپارچهسازی تولید در صنعت طیور کشور، حداقل یک میلیارد دلار کاهش در واردات مواد اولیه به دلیل بهبود عملکرد و افزایش بهرهوری خواهیم داشت و درصورت عدمدخالت دولت میتوانیم یک میلیارد دلار درآمد ناشی از صادرات محصولات رقابتی داشته باشیم. برای پیگیری وضعیت کنونی تولید، عرضه و صادرات این محصول استراتژیک، غلامعلی فارغی، رئیس هیاتمدیره یک شرکت زنجیره گوشتی پاسخگوی سوالات ا بوده است.
دنیایاقتصاد: در چهار ماه نخست امسال نزدیک به ۲۴۰هزار تن محصولات گلخانهای به ارزش ۱۵۰ میلیون دلار از کشور صادر شده است و در سال گذشته طبق آمار گمرک ایران بیش از ۷۰۰هزار تن محصولات گلخانهای، زینتی و قارچ خوراکی به ارزش ۳۱۶ میلیون دلار صادر شد.
دنیای اقتصاد:
امروز به سبب افزایش جمعیت، خشکسالی، کمبود بارشها، محدودیت منابع آب و خاک، تهدیدهای زیست محیطی و همچنین پایین بودن عملکرد محصول، نگرانیهای بسیاری از بابت به خطر افتادن امنیت غذایی در جامعه احساس میشود که همین امر موجب شده ضرورت توسعه کشاورزی در بخشهای مختلف بیش از پیش احساس شود. در این راستا کشت گیاهان گلخانهای یکی از انواع کشاورزی است که به علت صرفهجویی در مصرف آب، میزان بهرهوری بالا، عدمنیاز به آفتکشها، افزایش ثبات و امنیت، سوددهی بالا و امکان استفاده چند منظوره همواره در اقصی نقاط دنیا از جمله کشور ما از اهمیتی بسیاری برخوردار بوده و به صورت ویژه مورد توجه است.
دنیای اقتصاد:
رونق کشت توتون در کشور با توجه به مزیت صادراتی بودن آن تحول اقتصادی خوبی به همراه دارد، اما باید در حوزه سیاستگذاریهای کشت این محصول تصمیمگیریهای به موقع انجام شود. کاشت توتون نیاز به شرایط آب و هوایی خاص دارد و برخی مناطق جهان برای کاشت این محصول بسیار مناسب هستند. در کشور ما، استان گلستان یکی از بزرگترین تولیدکنندگان تنباکوی درجه یک در جهان محسوب میشود.
دنیایاقتصاد:
به نظر میرسد که دعوا بر سر قیمتگذاری گندم میان دولتمردان و گندمکاران با تصویب نرخ ۲۰ هزار و ۵۰۰ تومان به پایان رسیده است، اما همچنان تعدادی از گندمکاران کشور به قیمت تعیینشده معترض هستند، این در حالی است که هماکنون فوب خلیج فارس (تحویل بندرعباس) برای هرکیلوگرم گندم، مبلغی در حدود ۱۶ تا ۱۷ هزار تومان است، اما به دلیل اهمیت امنیت غذایی و حمایت از گندمکاران کشور، دولت، گندم داخلی را به قیمت ۲۰ هزار و ۵۰۰ تومان خریداری خواهد کرد که به لحاظ اقتصادی، قیمتی منصفانه است.
دنیای اقتصاد:
یکی از مهمترین تاکیدات مسوولان، واگذاری امور اقتصادی کشور به بخشخصوصی است اما در زمینه کشاورزی به دلیل تفاوت ساختاری این بخش با سایر بخشهای اقتصادی کشور، به نظر میرسد عملی کردن این هدف تا حدودی سختتر باشد. باید توجه داشت که اگر خصوصیسازی با استانداردهای مناسب در جامعه محقق شود به این معنا که سود خصوصیسازی به جامعه محلی کشاورزان و خردهمالکان برگردد و نظام بهرهبرداری محلی جایگزین نظامات دولتی شود تا حقوق جامعه محلی که صدها سال در آن منطقه زندگی کردهاند نادیده گرفته نشود میتوان مدعی حرکت به سوی خصوصیسازی کشاورزی در ایران بود. اما در غیر این صورت اگر خصوصیسازی صرفا به سرمایهگذار تعلق گیرد و کشاورزان محلی از آن بیبهره باشند، جامعه کشاورزی و مردم محلی را از سود تولید محصول تولیدی خود محروم کردهایم که این نوع خصوصیسازی هیچگونه قرابتی با آرمانها و اهداف کلان نظام جمهوری اسلامی و تاکیدات مقام معظم رهبری درسیاستهای اقتصاد مقاومتی نخواهد داشت.
دنیایاقتصاد:
اجرای الگوی کشت با عمری ۵۰ساله و با وجود ۱۰ سند و قانون بالادستی با موانع و مشکلات متعددی روبهروست و به رغم آنکه اصلاح الگوی کشت به عنوان یک سند ملی از دوسال پیش در کشور اجرایی شده، اما دغدغههای اجرای آن هنوز رفع نشده است. در حالی که رفع ناترازی منابع تولید محصولات کشاورزی تنها با ترازوی الگوی کشت محقق میشود.
دنیایاقتصاد:
در جهان امروزی تجارت، مرزهای اقتصاد بینالملل آنچنان درهم تنیده شده که گاه تفکیک بازارها از یکدیگر و تحلیل فاندامنتال آنها کاری بسیار مشکل جلوه میکند. با اینحال، باید در نظر داشت که بازارها نیز درست مانند هر المان دیگری در جوامع انسانی امری پویا بوده و این پویایی همچنان در حال پیشرفت است. بهرغم ریزش قیمت غلات در پی تزریق مجدد آن از سوی اوکراین به بازارهای جهانی و افزایش صادرات غلات و گندم روسیه به بازار، قیمت ذرت در اتفاقی عجیب از اواخر ماه اوت سالجاری شروع به افزایش شدید کرد. البته این افزایش قیمت ذرت روی دیگر غلات بهویژه مهمترین آنها یعنی گندم، تاثیرگذار بوده و افزایش روند قیمت ذرت تنها چند روز بعد، منجر به افزایش قیمت گندم نیز شده است. اما سوال اینجاست که دلیل افزایش قیمت مجدد غلات آن هم پس از حدود دو سال، چه بوده است؟
دنیای اقتصاد:
همین اوایل اردیبهشت سال جاری بود که ذبیحالله اعظمیساردویی، سخنگوی کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامیبا اشاره به خسارتهای وارد شده به کشاورزان در پی قطعیهای ۶ ساعته برق در سال گذشته عنوان کرد: امسال یعنی سال ۱۴۰۳ قول داده شده کشاورزی از قطعی برق خارج شود و مجلس نسبت به آن کوتاه نخواهد آمد و حاضر نمیشود با قطع برق، امنیت غذای مردم به خطربیفتد. وی ادامه داد: بیش از ۹۵ درصد بخش کشاورزی خرده مالکی است و نقش مشارکت مردمی در آنحائز اهمیت است. سال گذشته وزارت نیرو هر زمان دچار کمبود برق میشد سراغ صنعت میرفت. از سال گذشته وزارت نیرو به سراغ بخش کشاورزی آمده که بارها مورد تذکر قرار گرفته است. حال دو ماه از تابستان گذشته و نه تنها برق کشاورزان قطع میشود و چاههای مجاز کشاورزی که وابسته به برق است از کارآیی افتاده، بلکه تولید محصولات اساسی نیز کاهش یافته است.
دنیای اقتصاد:
براساس آمارها در حال حاضر، بیشترین مصرفکننده قند و شکر در کشور در درجه اول خانوارها و سپس صنایع غذایی و لبنی هستند. سرانه مصرف شکر در دنیا ۱۹.۵ کیلوگرم است در حالی که بر اساس برآوردهای وزارت جهاد کشاورزی، سرانه مصرف شکر در ایران ۲۹ کیلوگرم است.
دنیای اقتصاد:
در حالی که همواره بر بحث توسعه مکانیزاسیون و استفاده از ماشینآلات روز دنیا در جهت افزایش بهرهوری و کاهش ضایعات تاکید میشود اما طی سالهای اخیر شاهد هستیم که اوضاع چندان برای صنعتگران این بخش خوب نبوده است و بر خلاف آنچه انتظار میرود تسهیلات چندانی هم در این حوزه اختصاص داده نمیشود. بررسیها نشان داده بیش از ۵۰ درصد ماشینآلات کشاورزی که در امر برداشت محصول کشاورزی در بیشتر استانها فعالیت دارند، به دلیل فرسودگی نهتنها کارآیی لازم را ندارند بلکه موجب هدررفت میزان بالایی از محصولات کشاورزی میشوند؛ به گفته کارشناسان ماشینآلات نقش مهمی در ایجاد ضایعات محصولات زراعی دارند و بر اساس آمار بین ۵ تا ۶ درصد محصولات در این بین به ضایعات تبدیل میشود.
دنیایاقتصاد:
با آغاز عملیات «کشت» نیشکر در واحدهای هشتگانه نیشکری، امیدها برای جهش تولید و رونق این صنعت بیش از پیش تقویت شد. مدیرعامل شرکت توسعه نیشکر در بازدید از واحدهای نیشکری، کشت امسال را نقطه عطفی در مسیر جهش تولید و خودکفایی در تولید محصول راهبردی شکر دانست. به گزارش «دنیایاقتصاد» عملیات کشت نیشکر، طبق روال هر ساله، از مردادماه شروع میشود و تا پایان شهریورماه ادامه دارد. در این بازه زمانی، کشت نیشکر به دلیل گرمای هوای خوزستان، از ساعت پنج صبح شروع میشود و تا ساعت ۱۰ ادامه مییابد.
دنیایاقتصاد:
بیش از ۳۳ میلیون عدد مینیتیوبر سیبزمینی سالانه توسط ۱۴ شرکت کشت بافت در کشور تولید میشود که پس از پایشهای کیفی، نزدیک به ۲۹ میلیون عدد، شناسه گواهی دریافت میکنند. معاون موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال با بیان این مطلب به خبرنگار ما گفت: ۲۹ میلیون عدد مینیتیوبر سیبزمینی تولیدی سه برابر نیاز کشور است. صمد مبصر سطح زیر کشت مزارعی که برای تولید بذر سیبزمینی از مینیتیوبر استفاده میکنند را حدود ۱۰۰ هکتار عنوان کرد.
دنیای اقتصاد:
در روزهایی که چرخ تولید میلنگد و داشتن یک کارگاه تولیدی برای بخش خصوصی کار پرچالشی به شمار میرود، کم نیستند فارغالتحصیلان رشتههای مختلف و جوانانی که قرار را بر فرار ترجیح میدهند و در تلاشند تا واحد بسیار کوچک برای خود دستوپا کرده و وارد میدان تولید شوند.
امروز ما در دنیایی دیجیتالی و بسیار پیچیده زندگی میکنیم که با تغییر در سطوح اجتماعی و فناوری و ظهور مداوم بازیگران جدید در تمامی بازارها روبهرو هستیم؛ بهطوری که میتوان با قاطعیت گفت تحول دیجیتال دیگر تنها یک گزینه نیست، بلکه به یک الزام مبدل شده است و برای همسویی با این تحول لازم است از منطقه امن خارج شویم و خود یا سازمانمان را دوباره بنا کنیم تا بتوانیم در این دنیای جدید و نوظهوری که با فناوریهای بیشمار تسخیر شده، رقابت کنیم. دیجیتالی شدن بهنوبه خود، مشاغل را از نو بنا نهاده و مزیتهای رقابتی منحصربهفردی برای آنها ایجاد میکند. تحول دیجیتال به هر سازمان کمک میکند تا با خواستههای مشتریان جدید سازگار شود و به شرکتها اجازه میدهد در چنین محیطی بهتر بتوانند رقابت کنند.
فرامک عزیز کریمی/دبیر طرح تولید در دیمزارهای کشور
۶۰درصد از محصولات کشاورزی جهان در اراضی بدون آبیاری و دیمزارها تولید میشود و بر اساس آمارها ۸.۵ تا ۹ میلیون هکتار اراضی قابل کشت دیم در کشور وجود دارد که سالانه به صورت میانگین در ۶ میلیون هکتار از اراضی کشت انجام و مابقی به صورت آیش رها میشود. همچنین در دنیا حدود ۸۰درصد اراضی قابل کشت، تحت شرایط بدون آبیاری مدیریت میشوند به عبارتی ۲۰درصد اراضی در دنیا تحت شرایط آبیاری قرار میگیرند و حدود ۶۰درصد از تولیدات محصولات کشاورزی جهان از اراضی است که در آنها آبیاری صورت نمیگیرد. این در حالی است که میانگین بارندگی در جهان بالای ۸۰۰ میلیمتر است و ایران شرایط متفاوتی دارد. کشور ما در کمربندی خشکی قرار گرفته و میانگین بارندگی کمتر از یک سوم جهان دارد.
شهلا روشنی:
به گفته کارشناسان حوزه کشاورزی سلامت محصول از چند لحاظ از جمله باقیمانده سموم، باقیمانده کودها و نیترات، عناصر سنگینی که میتواند از آب و خاک نشات بگیرد، توکسینهای ناشی از عوامل قارچی مانند آفلاتوکسین و مایکوتوکسینها و عوامل دیگری چون آلودگیهای هوایی و جوی مدنظر قرار میگیرد. به اعتقاد این عده پنج عامل ذکرشده میتواند سلامت محصولات را تحتتاثیر قرار دهد، اما به طور کلی از مباحث یادشده تنها بحث باقیمانده سموم در حوزه کاری سازمان حفظ نباتات کشور قرار دارد.
بیشک دانستن مهارت ارتباط هوشمندانه و بابرنامه، معجزه سده حاضر است. در جغرافیای گیتی، ایران کشوری مهم و موثر در سپهر اقتصادی جهان است که در موقعیت منحصربهفرد و پل ارتباطی تاریخی بین سه قاره در غرب آسیا واقع شده و نزدیک تمدن میانرودان و پیونددهنده تمدنهای اثرگذار و نقطه تلاقی آنهاست، با پهنهای وسیع و مزایای نسبی اقتصادی از جمله رتبه چهارم منابع انرژی نفت خام و رتبه دوم جهانی منابع طبیعی گاز، ظرفیت چهار فصل اقلیمی با تولید بیش از ۱۳۵ میلیون تن محصولات کشاورزی و از سوی دیگر کشور آلمان با تولید ناخالص داخلی ۴.۴۵۶ میلیارد دلار در سال ۲۰۲۳ که به عنوان قدرت اول اقتصادی اتحادیه اروپا (دارنده بالاترین تولید ناخالص داخلی یا GDP در میان کشورهای عضو اتحادیه اروپا) دارای ظرفیتهای اقتصادی، کشاورزی، تجاری و تکنولوژیکی چشمگیری است.
مهدی نهاوندی/عضو هیاتمدیره اتحادیه واردکنندگان نهادههای دام و طیور
همانگونه که میدانیم فرآوردههای دام و طیور، بازیگر اصلی تامین سبد پروتئینی خانوار هستند و همواره رشد و اعتلای سلامت غذایی جامعه با عرضه کیفی و ارزان این محصولات رابطه مستقیم دارد. از دیگر سو زنجیره تولید این فرآوردهها تا سفره خانوار، فرآیندی وقفهناپذیر و بعضا فراسیاسی است که کلیه فعالان این عرصه از تامینکننده نهاده و تولیدکننده تا دولت و مجلس را ملزم میکند تا این محصول استراتژیک با کمترین ریسک و افتی در کیفیت به سفره مردم برسد.
برای تولید هر تن کاغذ باید میانگین بین ۱۷ تا ۲۴ درخت تنومند قطع شود. در یک سال بیش از ۱۵ میلیون درخت برای این میزان مصرف باید قطع شود و برای همین مقدار تولید، ۱۴۰۰ کیلووات ساعت برق و همچنین برای تولید تنها یک کاغذ۴ A مقدار زیادی آب مصرف میشود و مدتزمان چرخه بازگشت درخت قطعشده به طبیعت در کشورهای پیشرفته صنعتی ۶ تا ۸سال و در کشور ما دو برابر این مدت است؛ بنابراین آسیبی که محیطزیست از مجموع این اتفاقات میبیند، بسیار هولناکتر از چیزی است که مردم تصور میکنند.
دنیای اقتصاد:
کارشناسان حوزه تولید گوشت مرغ معتقد هستند که با وجود مزایایی که قرار گرفتن در زنجیره تولید برای تولیدکنندگان دارد، مرغداریها بهدلیل نادیده گرفته شدن در ابتدای شکلگیری زنجیرهها، مقاومت کردند و در عین حال قیمتگذاری دستوری را یکی از موانع گسترش زنجیره میدانند. در این میان بخش خصوصی میگوید دولتیها باید ارتباطات و زیرساخت لازم را برای صادرات گوشت مرغ فراهم کنند، در مقابل مقام دولتی از بخش دولتی تا تولیدکننده که برند معتبری برای عرضه در کشورهای همسایه ندارد را دلیل ضعف صادرات میداند. در بیستوسومین نمایشگاه دام، طیور، آبزیان و صنایع وابسته پنلی با عنوان «سیاستهای گسترش تولید در زنجیره تولید گوشت مرغ» در غرفه «دنیایاقتصاد» برگزار شد. در این پنل روحالله زحمتکش، مدیرکل امور طیور و زنبورعسل وزارت جهاد کشاورزی، علیرضا آقاشاهی، رئیس موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، رضا مبصری، دبیر انجمن تولیدکنندگان زنجیره گوشت مرغ، رضا ترکاشوند، مشاور صندوق حمایت از توسعه صنعت طیور کشور و فریبرز خواجعلی، استاد دانشگاه شهرکرد حضور داشتند و به چالشهای زنجیرههای تولید گوشت مرغ و دلایل تمایل نداشتن مرغدارهای مستقل به این زنجیرهها بهرغم مزیتهایی که در این زمینه وجود دارد، پرداختند.
دنیایاقتصاد:
نشست توسعه صنعت گاو شیری؛ فرصت یا تهدید؟ در دومین روز بیست و سومین نمایشگاه بینالمللی دام، طیور و صنایع وابسته در غرفه «دنیایاقتصاد» برگزار شد. در این نشست عباس اکبریشریف، رئیس مرکز اصلاح نژاد و بهبود تولیدات دامی کشور، آرمین توحیدی استاد دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران، سیدفضلالله امیرارجمندی، مدیرعامل شرکت دامپروری و کشاورزی جهانصالح و رضا زاهدی مدیر کارگروه دام، طیور و آبزیان شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان حضور داشتند و به بررسی چالشهای این صنعت پرداختند.
دنیای اقتصاد:
بخش کشاورزی وظیفه مهم تامین موادغذایی را در هر جامعهای به عهده دارد و بنا بر آخرین آمار نزدیک به ۱۶درصد از کل شاغلان ایران در این بخش فعالیت دارند، اما این بخش در ایران به دلیل نبود سرمایهگذاری کافی و به طور کلی کمبود سرمایه دچار مشکلات فراوانی است. هر سال با نزدیک شدن به فصل گرما و همزمان با فصل برداشت محصول کشاورزی، قیمت متعارف و فروش به موقع محصولات برای تولیدکنندگانی که در این عرصه فعالیت دارند نقش کلیدی دارد. هرچند محصولات اساسی مانند گندم دارای قیمتهای تضمینی خرید هستند، اما قیمت برخی ارقام دیگر مانند صیفیها همواره برای فعالان این عرصه موجب نگرانی است، زیرا به دلیل تقاضای روزانه بازار و بالا بودن هزینههای جانبی این دغدغه همیشه برای آنها مطرح است که با وجود تولید یک محصول باکیفیت اما قیمتهای خرید از آنها در سطح نازلی است به گونهای که سود چندانی برای آنها در برندارد و امکان بهبود تولید و معیشت برای آنها فراهم نمیشود. دلالان معمولا محصولات زراعی را با قیمت پایین از تولیدکنندگان خریداری میکنند و با چند برابر سود به دست مصرفکننده میرسانند.
دنیای اقتصاد-شهلا روشنی:
وابستگی ۸۰درصدی کشور به واردات نهادههای دامی و هر گونه اختلال در تامین و توزیع این نهادهها، تولید محصولاتی از جمله مرغ، تخممرغ، شیر و گوشت قرمز را با چالشهای متعددی مواجه کرده است. کارشناسان معتقدند عدمتخصیص و تامین ارز، ناکارآمدی سیستم توزیع و سیاستگذاری دستوری در زمینه قیمت، سامانه بازارگاه و بوروکراسیهای گمرک اصلیترین چالشها در مسیر تامین نهادههاست. به گفته فعالان اقتصادی، از یکسو اختلالات ایجادشده در بازار و نوسانات قیمتی محصولات پروتئینی در ماههای اخیر و از سوی دیگر میزان نهادههایی که در سامانه بازارگاه عرضه میشود (که تنها حدود ۲۰ تا ۳۰درصد خوراک موردنیاز تولیدکنندگان کشور را تامین میکند) پاسخگوی نیاز تولیدکنندگان نیست. ضمن اینکه ایراداتی بر نحوه توزیع همین میزان نهاده در سامانه بازارگاه وارد است که حاکی از عدمشفافیت در برخی جنبههاست. بنابراین این عده معتقد هستند اگر دولت چهاردهم نتواند چالشهای ذکر شده را رفع کند طی سالهای آتی این تنشها با نوسانات چند برابری به بازار این صنعت وارد شده و بازتاب آن امنیت غذایی را به چالش خواهد کشید.
دنیای اقتصاد-شهلا روشنی:
صنعت مرغ یکی از بزرگترین صنایع در ایران است که گردش مالی آن بیش از ۲۰۰هزار میلیارد در سال است و با فعالیت ۲۰هزار واحد صنفی در کشور یک اشتغالآفرینی۲۰۰هزار نفری در کشور ایجاد کرده است.
دنیایاقتصاد:
بنابر آمار سالانه ۱۲ تا ۱۳ میلیون مترمکعب چوب موردنیاز صنایع چوب و کاغذسازی است که ۵ تا ۵.۵ میلیون مترمکعب از محل تولید داخل و مابقی با واردات تامین میشود که با توسعه زراعت چوب همزمان با طرح کاشت یک میلیارد درخت به دنبال کاهش واردات و وابستگی به کشورهای دیگر هستیم.
دنیای اقتصاد:
کشورهای زیادی در جهان سیبزمینی تولید میکنند، اما چین بیش از هر کشور دیگری در جهان سیبزمینی تولید کرده و بزرگترین تولیدکننده این محصول است؛ به طور معمول، چین سالانه نزدیک به ۹۲ میلیون تن سیبزمینی برداشت میکند. با وجود اینکه بخش بزرگی از محصول توسط این کشور مصرف میشود، بخش زیادی از آن را هم به کشورهای دیگر صادر میکند.
دنیایاقتصاد:
«سهم من در تداوم حیات»؛ شعار امسال هفته محیطزیست است؛ شعاری که نشان میدهد همه ما باید دست به دست هم دهیم و برای صیانت از محیطزیست کشورمان پای کار بیاییم. در این میان، شرکت توسعه نیشکر نیز به سهم خود، با اقدامهای زیربنایی و مبتنی بر دانش، نقشی مهم در صیانت از محیطزیست و ارتقای آن داشته است؛ نقشی که به گفته معاون کشاورزی این شرکت، موجب شده این صنعت، به عنوان صنعت دوستدار محیطزیست معرفی شود.
در بیشتر کشورها ابتدا کشاورزی رشد کرده و سپس موجب توسعه دیگر صنعتها شده است در حالی که حرکت کلی کشورها به سمت توسعه و پیشرفت و میل به استقلال، رابطه مستقیمی با تولیدات کشاورزی دارد.
افرادی که برای خرید مایحتاج خود به مراکز عرضه میوه و سبزی مراجعه میکنند، با محصولات بسیار متنوع در انواع رنگ و اندازه مواجه میشوند؛ درصورتی که بیشتر آنها با نحوه پرورش این محصولات و فرآیند تولید تا عرضه آنها به بازار آشنایی چندانی ندارند.
امنیت غذایی و ارتقای تولید محصولات کشاورزی عنوان گزارشی است که گروه کشاورزی مرکز مطالعات راهبردی کشاورزی و آب اتاق ایران زیرنظر مرکز پژوهشهای اتاق ایران در ادامه ارزیابی لایحه برنامه هفتم توسعه از نگاه بخشخصوصی تهیه کرده است. طبق تعریف سازمان غذا و کشاورزی ملل متحد (فائو)، امنیت غذایی بهمعنای اطمینان از دسترسی فیزیکی- اقتصادی پایدار همه افراد جامعه به غذای کافی، مغذی و سالم در تمامی اوقات برای داشتن فعالیت و زندگی سالم است. امنیت غذایی را بیتردید میتوان شالوده امنیت ملی بهشمار آورد و تضمین امنیت ملی نیز یکی از اصلیترین اهداف حاکمیتهای سیاسی محسوب میشود، از اینرو تلاش کشورهای جهان عمدتا بر این مبنا بوده و هست که سهم قابلقبولی از غذای موردنیاز جوامع خود را با اتکا بر تولیدات داخلی تامین کنند و به این ترتیب امنیت غذایی آنها را تضمین کنند.
دنیایاقتصاد:
ظرفیت تولید گوشت مرغ در کشور بین ۳ میلیون تا ۳ میلیون و ۲۰۰هزار تن است. بنابراین بین ۸۰۰هزار تا یک میلیون تن میتوانیم صادرات گوشت مرغ داشته باشیم، اما سیاستهای دستوری باعث وضعیت تولید فعلی شده که در مقطعی با بیشبود و در مقطعی دیگر کمبود تولید روبهرو هستیم. این مطالب بخشی از صحبتهای فعالان این عرصه است که نگرانی خود را با روزنامه «دنیایاقتصاد» در میان میگذارند.
راههای بسیاری برای بهینهسازی، هوشمندسازی و مصرف آب در بخش کشاورزی وجود دارد؛ روشهایی که با استفاده از آنها میتوان مصرف آب را تا حد زیادی کاهش داد یا کنترل کرد.
دنیایاقتصاد:
با توجه به بحران کم آبی و خشکسالی در کشور، سالها است روی توسعه گلخانههای کشور تاکید میشود، با وجود این تولیدکنندگان و گلخانهداران با مشکلات و موانع عدیدهای مواجه هستند. به طوری که نوسان قیمت تجهیزات و روند رو به رشدی که قیمتها دارد موجب شده استقبال چندانی از احداث و راهاندازی گلخانه در کشور نشود. به این ترتیب به نظر میرسید در شرایطی که وضعیت تخصیص تسهیلات هم چندان رو به راه نیست و آنگونه که انتظار میرود گلخانهداران به تسهیلات ویژه دسترسی ندارند، توسعه سطح زیرکشت گلخانهها طبق برنامههای تعیین شده پیش نخواهد رفت.
علاقه مردم به مصرف انواع گیاهان دارویی سطح زیر کشت قابل قبولی را به این گیاهان اختصاص داده است. آیا آمار تولید گیاهان دارویی ایران در سال ۱۴۰۲ را میدانید؟ به عنوان نمونه در سال ۱۴۰۲، ۲۶۰هزار هکتار از زمینهای زیر کشت به کشت انواع گیاهان دارویی مختلف اختصاص داشته است. ۴۰۰هزار تن محصول از این زمینها برداشت شده است که در بازار داخل و خارج قابل استفاده است. کیفیت بسیاری از گیاهان دارویی تولید داخل در حد عالی است، همین کیفیت بسیاری از بازارهای خارجی همسایه را مجاب کرده تا متقاضی محصولات ما باشند.
دنیایاقتصاد:
با توجه به بحران کمآبی و خشکسالی در کشور در دهه هشتاد بحث کشاورزی حفاظتی رواج یافت و تولیدکنندههای داخلی از همان زمان با شرکتهای خارجی وارد بحث واردات، تولید مشترک و انتقال تکنولوژی و ساخت ادوات و ماشینآلات این حوزه شدند.
دنیای اقتصاد:
یکی از نیازهای اساسی انسانها در هر جامعه، امنیت و یکی از مصادیق امنیت، اطمینان افراد از سلامت و کیفیت مواد غذایی است. در این راستا توجه به صنایع کشاورزی و دامپروری از اهمیت بسزایی برخوردار است؛ چرا که محصولات این صنایع منابع تغذیهای اصلی انسانها به شمار میروند. به عبارت دیگر امنیت غذایی کشور بر محور کشاورزی و دامپروری استوار است.
مهدی پرورش/ دبیر کمیته بازرگانی اتاق بازرگانی صنایع و معادن و کشاورزی ایران
نمایشگاه توانمندیهای صادراتی ایران از ۸ تا ۱۲ اردیبهشت ماه در محل دائمی نمایشگاههای بینالمللی تهران به اتمام رسید. در این دوره هیاتهای تجاری زیادی از این رویداد بازدید داشتند و شاهد آن بودیم که هیاتهای مهم و با کیفیتتری نسبت به سالهای گذشته دعوت شدهاند. حدودا ٢٣٠٠ تاجر خارجی از ١٠٣ کشور دنیا در این رویداد حاضر شدند که این حضور حامل دو پیام بود.
کشاورزی از بخشهای مهم اقتصادی کشور به شمار میرود؛ چرا که در توسعه اقتصادی و اشتغالزایی کشور سهم عمدهای دارد. همچنین این صنعت از پتانسیل بسیاری برای ایجاد ارزشافزوده محصولات غذایی برخوردار است. اما متاسفانه امروزه کشاورزی در کشورمان با چالشهای بسیاری مواجه است و کشاورزان از معضلات بسیاری رنج میبرند.
دنیای اقتصاد:
به اعتقاد کارشناسان حوزه کشاورزی، گندم یک کالای اساسی و ستون اصلی مواد غذایی در کشور محسوب میشود. کالایی که در دنیا تابع مسائل سیاسی، اقتصادی و اجتماعی است و تجارت آن هم متاثر از این عوامل خواهد بود. در سالهای گذشته با کوچکترین تنش در دنیا شاهد کاهش عرضه گندم و افزایش قیمت آن بودیم. به گفته فعالان این صنعت ۹۰درصد امنیت غذایی در کشور از طریق گندم تامین میشود و بالغ بر ۳ میلیون کشاورز در کشور گندم میکارند.
بخش کشاورزی به عنوان تامینکننده حدود ۸۰درصد مواد غذایی، جایگاه مهمی در اقتصاد کلان کشور دارد. برخی از چالشهای بخش کشاورزی کشور عبارت است از: نبود راهبردهای میانمدت و بلندمدت، ناپایداری منابع کشاورزی، عدمتعادل سفرههای آب زیرزمینی، ناهماهنگی برنامههای آب و کشاورزی، بالا بودن هزینه تمام شده تولید، عدمکفایت سرمایهگذاری و بالا بودن نرخ کارمزد، تغییرات اقلیم، عدمحمایت از گسترش خصوصیسازی بخش کشاورزی در کلیه ابعاد، نارسایی زنجیره تامین و عدمتعادل عرضه و تقاضای محصولات کشاورزی، پایین بودن سرانه زمین و محدودیت دسترسی فعالان بخش کشاورزی به تکنولوژیهای مناسب.
دنیایاقتصاد:
درحالیکه در گذشته بیش از ۹۰درصد مرغ اجداد جوجه یکروزه از کشورهای دیگر تامین میشد سازمان اقتصادی کوثر که مجری نگهداری و تولید آرین در کشور است اعلام کرد: ایران با دانش متخصصان از واردات اجداد از کشورهای غربی بینیاز شد و در زمره هشت کشور دارنده این فناوری استراتژیک قرار گرفت.
در بانک ژن گیاهی ملی ایران بیش از ۷۴هزار نمونه ژنتیک در سردخانههای فعال و پایه، بهصورت بذر و ۱۱۱ ژنوتیپ از محصولات باغی ، سبزی و صیفی نگهداری میشود.
دنیایاقتصاد:
به دلیل برخورداری ایران از محصولات کشاورزی استراتژیک و حائز اهمیت، هفت محصول مهم کشاورزی شناسایی شدند و در تقویم رسمی ایران برای هر کدام یک روز خاص، جهت ارج نهادن به آن محصول مهم اختصاص داده شد.
دنیایاقتصاد:
زعفران از جمله محصولات کشاورزی و به اصطلاح ادویههای جهانی است که تولید آن به عبارتی در انحصار چند کشور خاص است و بر اساس آمار و دادههای آماری سازمان فائو در این حوزه ایران حدود ۹۰درصد زعفران جهان را تولید میکند و در رتبه اول تولید است. از سوی دیگر در فهرست برترین تولیدکنندگان نام کشورهایی همچون هند، اسپانیا، یونان، مراکش، ایتالیا، آذربایجان، ترکیه و افغانستان نیز دیده میشود.
دشت سبز خوزستان، ملقب به «دره نیل ایران»، «انبار غله» و «سیلوی خاورمیانه»، قرنهاست که بهواسطه رودخانههای خروشان و خاک حاصلخیز، نقشی کلیدی در کشاورزی ایران دارد. این سرزمین زرخیز، از دیرباز موردتوجه سیاحان و جهانگردان، از ابن بطوطه مغربی تا لایارد انگلیسی، بوده و در طول تاریخ رونق و آبادانی را به خود دیده است.
دنیای اقتصاد:
در حالی که سالانه بیش از ۱۲۰ میلیون تن انواع محصولات کشاورزی در کشور تولید میشود به گفته کارشناسان و فعالان این حوزه سالانه ۳۰ تا ۳۵درصد از این تولیدات به اصطلاح تبدیل به ضایعات میشود و قابلیت استفاده ندارد.
روستاهای دارای مزیتهای اقتصادی فراوانی هستند که بسیاری از آنها برای مردم داخل استانها هم ناشناخته است. از طرف دیگر به واسطه فقدان بازاریابی و برندسازی تولیدکنندگان روستایی هم نتوانستند به درستی محصولات خود را بشناسانند در نتیجه یک نوع فراموشی نسبت به مزیتهای قابل سرمایهگذاری روستاهای استان سمنان اتفاق افتاده است.
دنیایاقتصاد:
بخش باغبانی کشور از جمله بخشهای تولیدی است که سالهاست به پایداری رسیده است و قابلیت صادرات انواع تولیدات این بخش به دیگر کشورها وجود دارد. به نحوی که در حوزه محصولات باغی همچون خرما، پسته، کیوی و... ایران جزو صادرکنندههای صاحب جایگاه در بازارهای جهانی است.
دنیایاقتصاد:
کشاورزی در ایران بیش از ۹۹درصد مربوط به بخش خصوصی است و کشاورز به طور مستقیم منافع خود را در کشت میبیند؛ بنابراین اگر کشت سود نداشته باشد آن را رها کرده و به حرفه دیگر مشغول میشود چون هر فعالیت اقتصادی صنعتی بر پایه سود و زیان گسترش پیدا میکند. قاسم پیشهور، رئیس نظام صنفی کشاورزی و منابع طبیعی ایران درباره مشارکت مردم در جهش تولید با بیان این مطالب به خبرگزاری مهر گفت: حدود و ثغور گستردگی بخش کشاورزی در زمینها در واقع مانند سایر صنایع نبوده و ضرورت دارد دولت برای آن مشوقهایی را در نظر بگیرد تا بر اساس این حمایتها، کشاورز سود متعارف داشته باشد.
دنیایاقتصاد:
کشاورزانی که مدتها برای مبارزه با آفات در مزارع خود به آفتکشهای شیمیایی سمی اعتماد میکردند، در حال حاضر به موج جدیدی از آفتکشهای زیستی طبیعی روی آوردهاند، اما آیا این آفتکشها به خوبی آفتکشهای صنعتی و شیمیایی عمل میکنند؟
دنیایاقتصاد:
انواع سموم و کودهای کشاورزی در واقع جزء لاینفک بخش کشاورزی محسوب میشود و استفاده از آن به صورت درست موجب افزایش بهرهوری و کاهش ضایعات محصولات کشاورزی میشود. با وجود این همواره در مورد تفاوت کیفی و قیمتی تولیدات داخلی و خارجی و ماندن کشاورزان بر سر دوراهی انتخاب صحبتهایی وجود داشته است.
خرما از جمله محصولات صادراتی غیرنفتی ایران به حساب میآید که علاوه بر ارزآوری برای کشور از جهت نیازهای غذایی جامعه بهویژه برای مناطق جنوبی کشور و ایجاد اشتغال و درآمدزایی در مناطق شهری و روستایی از اهمیت زیادی برخوردار است.
دنیایاقتصاد:
کشاورزان در سراسر اروپا سوار بر تراکتورهای خود به خیابانها آمدند تا علیه تورم، رقابت نابرابر خارجی و هزینه مبارزه با تغییرات آب و هوایی اعتراض کنند. در حالی که اعتراضات در رساندن صدای کشاورزان به گوش سیاستگذاران مهم بود، آنچه واقعا موردنیاز است، سیاستها و مشوقهایی است که از گذار به بومشناسی کشاورزی (agroecology) در سطح جهانی حمایت میکند و سیاستهای اروپا میتواند در ایجاد آن نقش داشته باشد.
دنیای اقتصاد:
پرورشدهندگان آبزیان کشور همچون بسیاری از تولیدکنندگان دیگر در طول سال با انواع چالشها و مشکلات مواجه هستند و بازار آنها مقطعی رونق دارد و مقطعی دیگر در کساد فرو میرود. بهویژه اینکه اصولا در کشور روند مصرف آبزیان در نیمه اول سال نسبت به نیمه دوم سال از رونق کمتری برخوردار است. با وجود این پرورشدهندگان بخش آبزیان بهخصوص پرورشدهندگان ماهی غالبا نسبت به کیفیت خوراک داخلی معترض هستند؛ به این معنا که چون ضریب تبدیل خوراک داخلی نسبت به خوراکهای وارداتی متفاوت است در نتیجه قیمت تمامشده تولید بالا میرود.
دنیایاقتصاد:
ایران کشوری است که تنها ۷درصد از مساحت کل آن را پوشش جنگلی تشکیل میدهد و این مساله بر اهمیت اکوسیستمهای جنگلی کشور که دارای انواع گونههای جانوری و گیاهی هستند، میافزاید.
دنیایاقتصاد: صنعت طیور در تمام استانها بهخصوص استان گلستان از وجوه مختلف دارای اهمیت است. این استان در رتبه اول و دوم تولید و تامین گوشت مرغ کشور قرار دارد. بر اساس آمارهای موجود یکهزار و ۶۰ واحد مرغداری در گلستان فعال هستند. مسدودسازی صادرات، تاخیر در واردات نهاده و خسارت در زنجیرههای تولید بهخصوص در حلقه کشتارگاه موضوعاتی است که فعالان این صنعت با آن دست و پنجه نرم میکنند.
دنیای اقتصاد:
بخش کشاورزی در سراسر دنیا همواره از یکسری سوبسیدها و یارانهها بهره میبرد، چرا که امنیت غذایی جهان با پویایی بخش کشاورزی ارتباط مستقیمی دارد. به طوری که در اغلب کشورها دسترسی کشاورزان به ماشینآلات و تجهیزات، انواع کود سموم و بذور کشاورزی رایگان یا با قیمت پایین از سوی دولتها فراهم میشود.
دنیایاقتصاد: بخش زنبورداری از جمله بخشهای تولیدی قدیمی است که قدمت بالایی در سراسر جهان دارد و همواره فعالان این بخش تلاش دارند با استفاده از جدیدترین روشها و تجهیزات و همچنین با توسعه فرآوردههای استحصال شده، بیشترین سودآوری را از آنچه تولید میکنند به دست بیاورند.
دنیایاقتصاد: به گفته وزارت کشاورزی، غذا، دامداری و امور روستایی کرهجنوبی، دولت این کشور امسال چهار دفتر جدید در منطقه خاورمیانه، کشورهای مشترکالمنافع و اقیانوسیه ایجاد خواهد کرد تا از صادرات فناوری مزارع هوشمند حمایت کند، صنعتی که پتانسیل رشد بالایی دارد.
دنیایاقتصاد: برای خروج ارز غیرضروری و حمایت از تولید داخل نگاه ویژه به ظرفیتهای تولید کارخانههایی که محصولات باکیفیت داخلی و فناوری بالا دارند؛ ضروری است.
دنیای اقتصاد:
در حالی بخش کشاورزی کشور با انواع چالشها مواجه است که بسیاری از کارشناسان معتقدند وزارت جهاد کشاورزی آنگونه که برای این وزارتخانه در قوانین تعریف شده، به وظایف خود عمل نمیکند و در این میان کشاورزان و فعالان بخش بیشترین صدمه را میبینند.
دنیایاقتصاد: کیسههای اوره شرکت خدمات کشاورزی از بازار سیاه سر درآورده است. بر اساس تصمیم دولت، وزارت جهاد کشاورزی باید کود اوره را به قیمت یارانه در اختیار کشاورزان قرار دهد، اما آنگونه که برخی از منابع خبری میگویند این کیسهها به جای مصرف در زمینهای کشاورزی از کارخانههای چوب و بازار کشورهای همسایه سر درآوردهاند. آنگونه که علی مغانلو دبیر انجمن صنایع چوب ایران پیشتر به بازار گفته بود: کیسههای اورهای که در صنعت چوب استفاده میشود، مارک شرکت خدمات کشاورزی روی آن خورده است.
دنیایاقتصاد: شهر مصدر، مرکز پایداری و نوآوری ابوظبی، مزرعه عمودی سرپوشیده خود را با شرکت فناوری کشاورزی Alesca Technologies راهاندازی کرده است تا به چالشهای امنیت غذایی کمک کند. این پروژه از تجهیزات خودکار و نرمافزار هوش مصنوعی برای پرورش انواع سبزیهای برگدار، کاهو و گیاهان تازه که فاقد مواد شیمیایی مضر هستند، استفاده میکند.
اگر بر اساس آنچه درشماری از منابع علم اقتصاد گفته شده، عوامل تولید را شامل چهار مقوله: نیروی کار، سرمایه، زمین و کارآفرینی فرض کنیم، به باور بسیاری از اندیشمندان، محوریترین عامل از میان آنها سرمایه انسانی است.
دنیایاقتصاد: با توجه به کاهش میزان واردات نهادههای دامی در سالجاری نسبت به سال ۱۴۰۰ و همچنین بالارفتن ضریب تولید دام و طیور و آبزیان در کشور به واسطه استفاده از خوراک دام آماده، طبق نظر کارشناسان بهتر است تا دولت میزان بیشتری از نهادههای دامی را مستقیما بهدست کارخانههای خوراک آماده دام برای افزایش بهرهوری بالا در تولید برساند.
دنیایاقتصاد: ورگان اودی، کشاورز ۴۴ ساله فرانسوی از منطقه تپهای بریتانی، سفری ۱۲ساعته با قطار را در پاریس آغاز کرد و سرانجام به بروکسل، پایتخت بلژیک رسید. در آنجا، او به دهها هزار کشاورز پیوست که روز پنجشنبه هفته گذشته به خیابانها آمده بودند و از رهبران اتحادیه اروپا خواستند کمک بیشتری برای رفع مشکلات اقتصادی آنها انجام دهند.
دنیای اقتصاد:
امنیت غذایی جهانی غالبا در گرو پویا بودن بخش کشاورزی کشورهاست و یکی از مواردی که موجب میشود در این حوزه تولید پایدار داشته باشیم، بهرهمندی از جدیدترین تجهیزات و ماشینآلات کشاورزی است. به این معنا که بسیاری از کشورهای پیشرو در صنعت کشاورزی با به کار گرفتن نوینترین تجهیزات و ماشینآلات، ضایعات را در این بخش به حداقل میرسانند و از سوی دیگر بهرهوری را در واحد سطح بالا میبرند. به این ترتیب تولید محصولات کشاورزی با کمترین هدررفت منابع رقم میخورد.
محمدرسول مصائبی/دبیر انجمن صنایع گلوکز، نشاسته و مشتقات آن
در سال گذشته به یکباره با افزایش ۱۳۰ درصدی، قیمت خرید گندم از کشاورز از ۵۰۰۰ تومان در هر کیلوگرم به ۱۱۵۰۰ تومان تغییر یافت و برای صنف و صنعت هرکیلوگرم ۱۲٠٠٠ تومان فروخته شد در حالی که تا پایان سال ۱۴۰۰ قیمت گندم برای صنف و صنعت هر کیلوگرم ۲۷۰۰تومان عرضه میشد.
دنیایاقتصاد: سال گذشته یک رشته رویدادهای شدید آب و هوایی بسیاری از کشاورزان چینی را نگران کرد. فصل سرما در بهار که برخی استانهای گندمکار این کشور پهناور را تحتتاثیر قرار داد، موجهای گرمایی و سیل بیسابقهای را به دنبال داشت که بخشهای وسیعی از مزارع برنج را در شمال شرقی چین زیر آب برد. سپس، یک موج سرمای زودتر از حد معمول در ماه نوامبر بخش اعظم کشور را فرا گرفت و مقامات را بر آن داشت تا نسبت به خسارات احتمالی به باغداران هشدار دهند.
دنیایاقتصاد: در شرایطی که سموم و کودهای کشاورزی جزء لاینفک بخش کشاورزی محسوب میشود و کشورهایی همچون ایالات متحده، هندوستان و روسیه در این حوزه نامی هستند، به گفته کارشناسان، صنعت کشاورزی دنیا از طریق کود رونق میگیرد. چرا که کود در بهحداکثر رساندن محصول کمک میکند، تکنیکهای کشاورزی را قابل اطمینانتر میکند و فروشگاههای مواد غذایی جهان را ثابت نگه میدارد. با این اوصاف، توانایی تولید، صادرات و واردات کود به صورت خاص عامل مهمی در میزان عملکرد یک کشور از دیدگاه کشاورزی است.
دنیایاقتصاد: بر اساس آمارهای سال گذشته (۱۴۰۱)، متوسط قیمت واردات محصولات کشاورزی رشد ۳۲ درصدی داشته؛ اما در ۹ ماه سالجاری (۱۴۰۲) متوسط قیمت ۶.۸درصد کاهش یافته، این در حالی است که جمعیت کشور رو به افزایش و به تبع آن نیاز جمعیت به غذا نیز بیشتر شده است. اما کاهش واردات مواد غذایی حاکی از آن است که ایران در تامین مواد غذایی به رشد درونزا رسیده و به خودکفایی نزدیک شده است.
دنیایاقتصاد: ایران در منطقهای قرار دارد که سهم اراضی جنگلی آن بسیار اندک است و یکی از کشورهای کمبرخوردار از جنگل بهحساب میآید. امروزه برآورد مساحت جنگلهای ایران حدود ۱۴.۲ میلیون هکتار است. در حالی که درگذشته نهچندان دور این مساحت ۱۸ میلیون هکتار بوده که طی چند سال اخیر به دلایل مختلفی از قبیل بهرهبرداری بیرویه، توسعه شهرها و تاسیسات شهری، صنعتی و تخریب و تجاوز با کاهش جدی مواجه شده است.
دنیای اقتصاد:
در حال حاضر در صنعت دامداری بیش از ۸۰ میلیون دام در رده سبک و سنگین در مناطق مختلف کشور ما وجود دارند که تامین نیاز خوراک این تعداد از دامها مهمترین چالش صنعت دامداری کشور بهشمار میرود. از سوی دیگر با تضعیف علفزارها و مراتع میزان وابستگی کشور به واردات این نوع از نهادههای دامی افزایش یافته و در مقابل با وجود خشکسالیهای گسترده اخیر دامداران برای تامین نیازهای دامهای خود با چالشهایی روبهرو شدهاند. با توجه به اینکه صنعت دامپروری یکی از منابع اصلی برای تولید مواد غذایی پروتئینی کشور است و در زمینه اقتصادی نیز با اشتغال چند میلیون نفر در بخشهای مختلف بهرهبرداری و دامداری گردش مالی بالایی برای اقتصاد کشور ایجاد میکند، پس از جنبههای گوناگون اهمیت فراوانی برای این صنعت میتوان قائل شد. اما مشکلات این صنعت تنها مربوط به تامین خوراک نیست. متاسفانه در حال حاضر دامداران از چالشهای کمبود سوخت، کمبود و گران بودن داروهای وارداتی، تصمیمات خلقالساعه بلای جان تولیدکنندگان و گرانی نهادههای دامی سخن میگویند و معتقد هستند اگر این چالشها رفع نشود بخش اعظمی از تولیدکنندگان این صنعت را ترک خواهند کرد.
دنیایاقتصاد: چهار سال پیش، شرکت هلندی Orance ماموریتی را آغاز کرد که در اصطلاح آن را حل مشکل پیچیدگیهای «جنگل روشنایی» برای کارآفرینان باغبانی نامید. در بازاری مملو از تامینکنندگان چراغهای LED، متخصصان لامپهای رشد گیاه متوجه چالشهایی شدند که کسب و کارهای باغبانی با آن مواجه بودند، در حالی که تلاش میکردند تعیین کنند روی کدام تجهیزات سرمایهگذاری کنند. شرکت مهندسی Orance که از زمان تاسیس در سال ۲۰۱۹، کارآفرینان را در پرداختن به این سوال مهم راهنمایی میکرد، در حقیقت یک شرکت مشاوره مستقل است که به صنعت بینالمللی باغبانی گلخانهای و کشاورزی خدماترسانی میکند.
بالاخره پس از گذشت ۱۴۳ روز از مصوبه جلسه شورای قیمتگذاری در مورخ ۱۹شهریورماه، دکتر نیکبخت، وزیر جهادکشاورزی چند روز پیش قیمت جدید خرید تضمینی گندم را ۱۷هزار و ۵۰۰تومان اعلام کرد. این در حالی است که در جلسه پیشین شورای قیمتگذاری، قیمت خرید تضمینی هر کیلو گندم ۱۹هزار و ۵۰۰تومان مصوب شد.
دنیای اقتصاد: میزان آب مصرفی در بخش کشاورزی همواره محل مناقشه دو وزارتخانه جهادکشاورزی و نیرو بوده است و اعداد اعلام شده توسط این دو دستگاه اختلاف چشمگیری با یکدیگر دارند؛ به طوری که دقیقا مشخص نیست سهم بخش کشاورزی کشور از مصرف آب موجود در کشور چقدر است و ریشه این اختلافات کجاست.
دنیای اقتصاد: در برخی شهرها در سالجاری بازار تامین مرغ با چالش توزیع همراه شد و کشتارکنهای مرغ با خودداری از کشتار مرغ و چوب گذاشتن لای چرخ توزیع، بازار مشهد را تحتالشعاع قرار دادند.
دنیایاقتصاد: به گفته کشاورزان بریتانیایی، تشدید استانداردهای زیست محیطی برای کشاورزان، در حالی که تجار این کشور به راحتی مواد غذایی تولیدشده با استانداردهای پایین را به وفور وارد میکنند، خطر تبدیل مواد غذایی سازگار با محیطزیست را به یک کالای لوکس و گرانقیمت به همراه خواهد داشت که این امر میتواند آینده شغلی کشاورزان این کشور را به خطر بیندازد.
بر اساس واپسین جدول مقایسهای تورم کالاهای خوراکی از آذرماه سال ۱۴۰۱ تا آذرماه سال ۱۴۰۲، یعنی یک سال گذشته، افزایش قیمت کالاهایی که برای واردات از سوبسید برخوردار بوده و با ارز ۲۸۵هزار ریالی وارد شدند، به مراتب بیشتر از کالاهایی است که از این مساعدت یارانهای برخوردار نبودند. آمارهای رسمی نشان میدهد، کالاهایی چون گوشت قرمز (گوساله و گوسفند)، مرغ، برنج خارجی، تخممرغ، ماست، شیر، پنیر و روغن مایع که خود یا نهادههای آن از ارز ۲۸۵هزار ریالی استفاده کردند تا ۱۳۰درصد افزایش قیمت را تجربه کردند و به طور متوسط ۵۲.۷درصد تورم داشتند. این در حالی است که در مدت مشابه، کالاهایی چون برنج ایرانی، سیبزمینی و ماکارونی که به دلیل تورم خوراکیهای یادشده، سهم بیشتری در سبد مصرفی مردم ایران یافتند، تورمی کمتر از ۲۰درصد داشتهاند. آماری که نشان میدهد، واردات با ارز ترجیحی و با هدف تعدیل قیمت کالاهای اساسی بهویژه مواد غذایی منابع ارزی را هدر داد، تورم حداقل ۵۰ درصدی به کالاها تحمیل کرد، تولید داخلی با تهدید جدی تحدید شد و کسری بودجه روی دست دولت گذاشت.
دنیای اقتصاد -شهلا روشنی:
به گفته کارشناسان، کشاورزی فراسرزمینی عبارت است از بهرهبرداری از منابع، عوامل، ظرفیتها و امکانات سایر کشورها برای تولید محصولات کشاورزی موردنیاز ما در راستای حفظ منابع پایه تولید، ارتقای امنیت غذایی و سایر نیازهایی که ما در بخش کشاورزی داریم، اما تجربه نشان داده بهرغم تلاشهای متعدد و سرمایهگذاریهای کلان ایران در این بخش موفق عمل نکرده است. در این راستا مدیرعامل شرکت جهاد سبز که وابسته به موسسه جهاد استقلال وزارت جهاد کشاورزی است معتقد است: آزمون و خطاهایی در ارتباط با انتخاب کشورها صورت گرفته و همکاران ما بر اساس یک نوع دستپاچگی در بعضی از کشورها به دلایلی غیر از دلایل فنی که گفته شد، وارد شدند و به کشت فراسرزمینی اقدام کردند. به نظر من در بعضی از این کشورها موفق نبودند و دلیل اصلی آن هم عدمانتخاب درستشان به لحاظ فنی بوده است.
دنیای اقتصاد:
براساس جدیدترین آمار منتشرشده از سوی سازمان جهانی خواربار و کشاورزی ملل متحد (فائو) که بر پایه آمار سال ۲۰۲۰ تهیه شده ایران یکی از بزرگترین تولیدکنندگان محصولات کشاورزی در جهان است و رتبه ۳ تا ۱۹ در تولید ۲۰ محصول مهم کشاورزی را به خود اختصاص داده است. همچنین طبق گزارش منتشر شده از مرکز آمار ایران در خصوص وضعیت کشاورزی در سال ۱۴۰۰-۱۳۹۹ ایران ۱۵.۷ میلیون هکتار اراضی زراعی دارد که ۱۱.۶ میلیون هکتار آن زیر کشت محصولات سالانه و ۴.۱ میلیون هکتار آیش (رها کردن زمین به منظور بازیابی و ذخیره مواد آلی) بوده است. در این میان به گفته کارشناسان حوزه کشاورزی اگرچه ایران به دلیل تنوع اقلیمی و خاک حاصلخیز، ظرفیتهای فراوانی برای تولید محصولات کشاورزی، دامپروری و آبزیان دارد، اما چنانکه باید و شاید در این حوزه شاهد رشد قابلتوجهی نبوده است. به باور این کارشناسان بررسیها نشان میدهد که عمده موانع توسعه کشاورزی مشتمل بر عوامل اقتصادی، اجتماعی، زیرساختی، سرمایهای، سازمانی و مدیریتی، فنی و آب است.
دنیایاقتصاد: اگر اراضی در اختیار وزارت جهادکشاورزی به شرط اجاره برای تولید در اختیار متقاضیان قرار بگیرد بخش عمدهای از اتلاف منابع ارزی تخصیصیافته برای واردات کالاهای اساسی جلوگیری میشود.
دنیایاقتصاد: در مطالعهای که در مجله PNAS منتشر شده است، محققان دانشگاه لینکوپینگ یک خاک رسانای الکتریکی برای کشت گیاهان بدون خاک تولید کردهاند که به عنوان هیدروپونیک شناخته میشود. کشت هیدروپونیک یا آبکشت، شیوه کشت گیاه بدون خاک طبیعی است. در این نوع کشت متخصصان نیازهای غذایی گیاه را اندازهگیری کرده و به جای خاک با استفاده از آبی که به گیاه داده میشود با افزودن عناصر ریزمغذی و درشتمغذی و نگهداشتن گیاه توسط مواد نگهدارنده بیاثر مانند پرلیت عملا نیاز به خاک منتفی میشود.
دنیای اقتصاد:
تولید محصولات کشاورزی باید منطبق بر استانداردهای بهداشتی روز دنیا باشد، به همین دلیل حذف سموم، آفتکشها و کودهای غیراستاندارد در دستور کار دفتر سلامت غذای سازمان حفظ نباتات قرار دارد.
دنیای اقتصاد- شهلا روشنی:
«زمستان سیاه»، مثلی قدیمی و نشان از دورانی است که برف و بوران، هم به دام و طیور میزد و هم زمینهای کشاورزی را با زمهریر کشندهاش میسوزاند و چنان طولانی بود که حتی به تهمانده ذخایر هیزم و غذا رحم نمیکرد. امروز، دیگر از آن زمستانها خبری نیست؛ نه باران و بورانی هست و نه بیمی از قحطی سوخت و مواد غذایی. قفسه فروشگاهها رنگین و مملو از اجناس است اما اعداد سیاهرنگی که یک گوشه اقلام بستهبندی به عنوان بهای کالا برای مصرفکننده درج شده یا تابلوی سفیدرنگی که قیمت میوه و ترهبار را با ماژیکی آبیرنگ و بدخط نوشته یا تابلوی دستنویس پروتئینیها که دیگر نرخ محصولاتشان مانند قیمت طلا ساعت به ساعت تغییر کرده و بهروز میشود، بازار را از رونق انداخته است.
دنیایاقتصاد: شرکت آگریتگ Dooda Solutions مستقر در لبنان قرار است پس از انتخاب شدن به عنوان برنده امسال برنامه شتابدهنده گلخانه پپسی کو در منطقه منا، کمک مالی ۱۰۰هزار دلاری دریافت کند. شرکت دودا سولوشنز که در سال ۲۰۱۸ توسط نادا غانم تاسیس شد، در تولید ورمیکمپوست درجه یک و کودهای آلی در مقیاس تجاری تخصص دارد. ورمی به معنی کرم و کمپوست به معنی کود آلی است؛ ورمیکمپوست، ضایعات و مواد زائد مثل زبالهها را به خاک و کودی غنی تبدیل میکند. کود ورمیکمپوست تقریبا از کرم قرمز ساخته شده و نوعی کود فوقالعاده برای گیاهان است؛ زیرا این کود علاوه بر خود کرم حاوی فضولات و اجساد کرمها نیز هست.
دنیای اقتصاد:
صنعت مرغداری به عنوان یک منبع بزرگ درآمد و تاثیر مستقیمی که بر سبد غذایی مردم و اشتغالزایی دارد، دارای اهمیت فراوانی است. درخصوص درآمدزایی از این بخش باید بیان کرد که با توجه به نحوه و لزوم سرمایهگذاری در این صنعت، در اثر پرورش و فروش انواع مختلف محصولات مرغی، نظیر گوشت و تخم مرغ و حتی انواع مرغهای گوشتی و تخمگذار، میتوان به درآمدزایی قابل توجهی از این بخش دست یافت. اشتغالزایی در این بخش، یکی از بحثهایی است که میتواند در جهت رفع مشکلات جامعه و بهخصوص مشکل اشتغال جوانان، قدم بزرگی بردارد؛ به طوریکه میتوان بیان کرد، در ایجاد یک واحد صنعتی مرغداری، به انواعی از مواد و محصولات تاسیساتی و ساختمانی نیاز است که همه اینها کنار هم میتواند باعث اشتغالزایی برای طیفهای مختلفی از افراد شود و هر کدام در بخشهای مختلف تاسیساتی و پرورشی، میتوانند به اشتغال بپردازند. حل بخشی از مشکلات کار جوامع، میتواند از مهمترین اقدامات در جهت رفع و بهبود مشکلات و معضلات روانی جامعه باشد. شاید مهمترین و اصلیترین بخشی که صنعت مرغداری میتواند تاثیر مستقیم بر آن داشته باشد، سفره غذایی و سبد غذایی جوامع است.
دنیای اقتصاد-شهلا روشنی:
داستان دو کارگری که کار پرزحمت و بیهودهای انجام میدادند را اغلب شنیدهاند؛ همان دو کارگری که یکی زمین را میکند و دیگری چند دقیقه بعد همان جا را پر میکرد. وقتی رهگذری علت را جویا میشود، به او میگویند: «ما سه کارگر هستیم که یکی زمین را میکند، یکی لوله را کار میگذارد و نفر سوم هم روی لوله را خاک ریخته و چاله را پر میکند؛ امروز نفر دوم یعنی همان که لوله را کار میگذاشت، نیامده است، ولی ما وظیفه خود را انجام میدهیم»!
دنیایاقتصاد:
صنعت حملونقل اگرچه یکی از ارکان اقتصادی هر کشور به شمار میرود، اما در کشور ما چنان که باید و شاید به آن پرداخته نشده است. در میان همه مباحثی که در این صنعت باید مورد توجه و بازنگری قرار بگیرد، موضوعات مربوط به منابع انسانی است که در این حوزه نقش برجستهتری دارد؛ چرا که سرمایههای انسانی در شرکتهای حملونقل را میتوان بزرگترین و مهمترین دارایی این سازمانها دانست. در این گفتوگو به بررسی طرحی نو با عنوان «ماهبان» خواهیم پرداخت که به همت شرکت حملونقل شتابان شمال با بزرگترین ناوگان حمل یخچالی و شیر کشور در حوزه گریدبندی رانندگان صورت گرفته است.
شهلا روشنی:
یکی از انتقادهایی که به «زخم کاری» یکی از سریالهای محبوب شبکه خانگی وارد شد، رخدادهای داستان در بستر شهری بدون پلیس و قاضی بود. کارگردان سریال هم در دفاع از خود و فیلمنامهاش، رویدادهایی که در فضای واقعی جامعه رخ داده، اما آب از آب تکان نخورده را یادآور شد. تخلف میلیاردی «چای دبش» در واردات چای سیاه را میتوان با اندکی تساهل و تسامح جزو همین دسته رویدادها جای داد. اگرچه پایانبندی این پرونده نشان داد هم پلیس، هم قاضی و هم مجازات وجود دارد، اما جدیترین سوالات و ابهامها درباره بازه زمانی سهساله وقوع تخلف قبل از آغاز رسیدگی قضایی است.
دنیایاقتصاد:
قیمت تمام شده غیرمنطقی؛ تضییع محصولات کشاورزی؛ نبود تناسب منطقی بین تولیدات و بازار مصرف و همچنین کمبود مواد اولیه از جمله مشکلاتی است که این روزها دامنگیر فعالان حوزه کشاورزی شده است. بنا بر آمار رسمیکشور ایران رتبه نخست تولید ضایعات کشاورزی در دنیا را دارد که با توجه به کمبود منابع و خشکسالیهای حاکم بنابراین موضوع بهرهوری در این حوزه از اهمیت بالایی برخوردار است. نگاهی گذرا به حوزه کشاورزی از مرحله کاشت تا برداشت نشان میدهد که با وجود مصائبی که بر سر راه کشاورزان برای تولید محصولات کشاورزی وجود دارد، اما متاسفانه بهرهوری مناسب برای برداشت منابع آبی یا راندمان قابل قبول در محصول برداشت شده وجود ندارد و بنابراین بسیاری از منابع این آب و خاک به دلیل کشاورزی سنتی و ناآگاهی تضییع میشود. برای بررسی و واکاوی مشکلات ناشی از کشاورزی سنتی با غلامرضا قنبری رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان خراسان رضوی به بحث و گفتوگو نشستیم.
دنیایاقتصاد:
تغذیه جمعیت جهان کار بزرگی است و این تلاش سالانه میلیاردها متر گازهای گلخانهای، بالغ بر یکسوم کل انتشار جهان گازهای گلخانهای، را تولید میکند. بهرغم اینکه غذا همواره به عنوان یک معضل بزرگ آب و هوایی مطرح بوده است، اما تاکنون برای رسیدگی به آن کار بسیار کمی انجام شده است. کنفرانس آب و هوایی سازمان ملل در سالجاری در دبی اولین کنفرانسی خواهد بود که یک روز کامل را به این سوال اختصاص میدهد که چگونه میتوان تاثیرات آب و هوایی مواد غذایی را کاهش داد و اینگونه گروههای مدافع کشورها را برای ارائه راهحلهای واقعی تحت فشار قرار میدهند. در ادامه جزئیاتی در مورد منابع انتشار گازهای گلخانهای از بخش غذا و کشاورزی آورده شده است.
دنیای اقتصاد: به گفته کارشناسان اقتصاد کشاورزی یکی از بزرگترین چالشها در سطح جهان در مورد تلفات و ضایعات غذا مبحث آمار و اطلاعات است. آمارهایی هم که ارائه میشود برآوردی است و مطالعات علمی در جهان هنوز نتوانسته به آمار دقیقی در این زمینه برسد. با این حال آمارهای جهانی حاکی از آن است که هرساله ۱۷ تا ۲۵ درصد غذای جهان معادل حدود ۹۰۰ میلیون تن، هدر میرود. در کشورهایی با سطح درآمد بالاتر تا ۶۰ درصد این مقدار در مرحله خانوار به ضایعات تبدیل میشود. در ایران نیز به دلیل تفاوت زمانی و مکانی که سیستم توزیع و بازاررسانی مواد غذایی دارد و شرایط متفاوت در رویدادهای ملی و مذهبی نمیتوان آمار دقیقی از تلفات و ضایعات مواد غذایی ارائه داد. البته انتظار میرود با توجه به افزایش قیمت غذا و نرخ تورم غذا و آشامیدنی، ضایعات مواد غذایی کاهش یافته باشد.
دنیایاقتصاد- شهلا روشنی:
اگر اهل چککردن قیمت روی کالا موقع خرید باشید، قطعا از افزایش قیمت نوشابه بیاطلاع نیستید، اما گرانشدن این کالا با ترفند پلکانی سبب شد کمتر کسی متوجه شود بهای نوشابه در یک سال دستکم یکونیم برابر شده است.
شهلا روشنی:
«حذف ارز ترجیحی شیرخشک» آخرین تصمیمی است که دولت برای مدیریت بازار متلاطم این کالا اتخاذ کرده است. اما موضوعی که جا دارد نهادهای مسوول بهویژه وزارت جهاد کشاورزی و سازمان حمایت از تولیدکنندگان به عنوان بخشی از دولت به آن پاسخ دهند این است که چرا این تصمیم در مورد کالاهایی که به مراتب بازار آشفته تری دارند اتخاذ نمیشود؟!
دنیای اقتصاد: کودهای معدنی یا شیمیایی به طور گسترده برای بهبود حاصلخیزی خاک استفاده میشود. به طور کلی، بازار کود از سه ماده مغذی اصلی «نیتروژن، فسفر و پتاسیم» تشکیل شده است که نقش مهمی در رشد گیاهان دارند. از این میان، نیتروژن مهمترین است و تقریبا ۵۶درصد از مصرف جهانی مواد مغذی در سال ۲۰۲۰ را به خود اختصاص میدهد. کلسیم، گوگرد و منیزیم نیز به میزان کمتری در کودها استفاده میشود.
دنیای اقتصاد: در سفر از طریق ایالت آسام در شمال شرقی هند، از ملاقات با کاویتا، یک دانشجوی جوان کشاورزی و شنیدن صحبتهای او در مورد اینکه چگونه این ایالت، که ساکنان آن عمدتا در صنعت کشاورزی فعال هستند، میتواند انقلاب سبز جدیدی را آغاز کند، شگفتزده شدیم. او آموزشهایی را دیده بود که تصاویر ماهوارهای را بخواند و پرواز هواپیماهای بدون سرنشین را برنامهریزی کند تا مقادیر مناسبی از ورودیها مانند کودها و آفتکشها را در زمان مناسب روی محصولات اعمال کند و او همه اینها را از طریق کلاسهای از راه دور که اکنون میتوانست از خانه روستاییاش در آنها شرکت کند، آموخته بود.
در حالی که کشاورزان ناراضی از کیفیت تراکتور ایران هستند فعالان بخش معتقدند انحصاری بودن تولید دلیل بیکیفیتیها و بیتوجهی تراکتورسازی به رفع عیوب تولیدات این بخش است. بر کسی پوشیده نیست که ماشینآلات و تجهیزات کشاورزی موجب ایجاد مکانیزاسیون در بخش کشاورزی میشود و بنابراین کشورهایی که در تولید این ماشینآلات پیشرو باشند قاعدتا کشاورزی پیشرفتهای نیز خواهند داشت. چرا که استفاده از ماشینآلات کشاورزی عمدتا موجب افزایش بهرهوری و کاهش ضایعات میشود.
دنیایاقتصاد- شهلا روشنی:
ضربالاجل یکماهه وزارت صمت برای اعلام فرآیندهای جدید نظارتی بر بازار قریب یک ماه پیش به پایان رسید؛ با وجود این هنوز نه تنها اقدام موثری برای سروساماندادن به بازار انجام نشده است، بلکه مصوباتی که قرار بود هم به نفع تولیدکننده و هم به سود مصرفکننده باشد و بازار را تنظیم کند همچنان خاک میخورد و علیالظاهر دستور بالاترین مقام این وزارتخانه نیز به بایگانی سپرده شده است.
دنیای اقتصاد: دامداری ۳۰۰۰ راس مولد شهرستان کوهرنگ با تامین اعتبار هلدینگ صنایع عمومی تامین در سفر وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی به چهارمحال و بختیاری کلنگزنی شد.
جمعی از شرکتهای بزرگ سرمایهگذاری در بورس و کارشناسان عمده بازار سهام ۲۲ آبان سالجاری از خطوط تولیدی شرکت ملی شیمی کشاورز بازدید کردند و از نزدیک در جریان روند فعالیتهای مجموعه قرار گرفتند. شرکت ملی شیمی کشاورز، یکی از قدیمیترین تولیدکنندگان سموم دفع آفات گیاهی، دامی و خانگی و صنعتی است.