تاثیر قیمت خرید تضمینی گندم بر رکود بازار ماشین‌‌‌آلات کشاورزی

دراین راستا سازنده ادوات و ماشین‌‌‌آلات کشاورزی در خصوص وضعیت فعلی صنعت می‌‌‌گوید:  با اتفاقاتی که در بخش کشاورزی رخ داده صنعت ماشین‌‌‌آلات کشاورزی به شدت  به چالش کشیده  شده است که این اتفاقات شامل چند بخش است؛ یعنی برای سال زراعی قبل بهای گندم را پایین تعیین کردند مضاف بر اینکه پرداخت بهای گندم را دوبخشی کردند! بنابراین شاهد هستیم که هنوز با کشاورزان تسویه حساب نکرده‌‌‌اند. این اتفاق تا حدود زیادی کشاورزان را در بحث تامین نهاده‌‌‌ها و ماشین‌‌‌آلات به روز، دچار مشکل کرده است.

رضا کاوه افزود: مساله دیگری که موجب به چالش کشیده شدن صنعت ماشین‌‌‌آلات کشاورزی شده در واقع این بود که قبلا بحث تاییدیه‌‌‌ها و قیمت‌ها در سامانه مکانیزاسیون کشاورزی انجام می‌‌‌شد و الان به سامانه ۱۲۴ تحت نظر سازمان صنعت، معدن و سازمان حمایت از تولید و مصرف‌کننده رفته است. با وجود این الان بیش از یک سال است که این سامانه اجازه به‌‌‌روزرسانی قیمت را به ما نمی‌‌‌دهد.

وی تصریح کرد: این در شرایطی است که وقتی هم کشاورز می‌‌‌خواهد وام و تسهیلات بگیرد باید حتما قیمت‌ها به‌روز باشد تا بانک و وزارت جهاد کشاورزی بتوانند پیش‌فاکتوری را که شرکت‌ها صادر می‌کنند به اصطلاح مهر تایید بزنند و کشاورز را برای وام جهاد کشاورزی روانه بانک‌ها کنند. اما چون این مساله اتفاق افتاده و قیمت‌ها مربوط به خرداد و تیر ۱۴۰۱ است بنابراین عموم شرکت‌ها به چالش خورده‌اند و تحت هیچ شرایطی نمی‌توانند فروش تسهیلاتی داشته باشند.

این صنعتگر بخش کشاورزی همچنین اظهار کرد: از سوی دیگر بحث تسهیلات هم روی روند کاری ما تاثیر‌گذار بوده است. در واقع به‌‌‌رغم قولی که رئیس جمهوری داد و اعلام کرد برای سال‌جاری ۱۰‌هزار میلیارد تومان بودجه برای بخش مکانیزاسیون کشاورزی اختصاص داده‌ایم، از این ۱۰‌هزار میلیارد تومان امروز که ۶ ماه از سال می‌‌‌گذرد هنوز یک ریال هم به این بخش تزریق نشده است؛ یعنی اگر بر فرض سامانه ۱۲۴ هم درست شود عملا بودجه‌‌‌ای داده نشده که کشاورز بخواهد ماشین‌‌‌آلات نو تهیه کند.

کاوه ادامه داد: در واقع بانک‌ها هم سیستم‌های انقباضی در پیش گرفته‌‌‌اند و هیچ‌گونه وامی ‌‌‌از هیچ منبعی به کشاورزان داده نمی‌شود بنابراین صنعت ادوات کشاورزی در سال گذشته و جاری به چالش کشیده شده است. حال هر چقدر من تولیدکننده سعی کنم نوآوری داشته باشم و دانش نوین برای ارتقای مکانیزاسیون بیاورم وقتی پولی به کشاورز تزریق نمی‌شود عملا فایده‌‌‌ای ندارد.

وی همچنین در خصوص وضعیت صادرات ادوات و ماشین‌آلات کشاورزی نیز گفت: در بحث صادرات هم همان‌طور که می‌‌‌دانید مشکل انتقال ارز را داریم و بنابراین اگرچه به صورت جسته و گریخته با کشورهای همسایه کار می‌‌‌کنیم، اما با کشورهایی که همسایه نیستند انتقال پول به شدت با چالش انجام می‌شود و بنابراین صادراتی هم صورت نمی‌گیرد.

ماشین‌‌‌آلات کشاورزی متولی مشخصی ندارد

بر اساس این گزارش، بحث پرداخت تسهیلات بانکی برای خرید ماشین‌‌‌آلات و تجهیزات جدید توسط کشاورزان بارها مورد تاکید مسوولان مربوطه بوده است، اما به نظر می‌رسد این صنعت نیز مانند دیگر صنایع چندان شرایط دسترسی به این تسهیلات را ندارد و بانک به بهانه نداشتن منابع مالی، از اعطای وام و تسهیلات به متقاضیان اجتناب می‌کند. این امر نه تنها بر بخش کشاورزی و بهره‌‌‌برداران اثرات منفی می‌‌‌گذارد، بلکه حوزه صنعتی آن یعنی تولیدکننده‌‌‌ها و سازندگان ماشین‌آلات کشاورزی را نیز دچار یکسری بحران‌ها می‌‌‌سازد. در این خصوص حمیدرضا اسدی دیگر تولیدکننده و سازنده ماشین‌‌‌آلات کشاورزی می‌‌‌گوید: متاسفانه بخش ماشین‌آلات کشاورزی مانند فرزند بدون والدین است و متولی ندارد؛ یعنی نه صنعت آن را می‌‌‌پذیرد و نه کشاورزی خود را متولی آن می‌‌‌داند.

اسدی افزود: از سوی دیگر تسهیلاتی که قرار است بدهند محقق نشده یعنی تا به امروز ما محصولات زیادی فاکتور کرده‌‌‌ایم اما ریالی به کشاورزان پرداخت نشده است و به این ترتیب نمی‌توانند ماشین‌‌‌آلات سفارش داده شده را از ما خریداری کنند. در واقع برخلاف آنچه گفته می‌شود بودجه برای خرید تسهیلاتی ماشین‌آلات تخصیص یافته هیچ بانکی حتی بانک کشاورزی که خود را متولی می‌‌‌داند پرداخت نمی‌‌‌کند و می‌‌‌گویند بانک مرکزی پرداخت نکرده است. به عبارت دیگر تولیدکننده و کشاورز را سر کار گذاشته‌‌‌اند و این سوال ایجاد می‌شود که اگر قرار نیست تسهیلاتی بدهند چرا تصویب می‌کنند؟

این صنعتگر بخش کشاورزی با اشاره به قطعی برق و مشکلاتی که برای بخش ایجاد کرده می‌‌‌گوید: الان که اواخر تابستان و پایان فصل گرماست نه‌تنها قطعی‌‌‌ها تمام نشده و هر هفته دو روز تعطیلی و قطعی داریم بلکه معمولا به دلایل و اشکالات مختلف هم در روزهای دیگر ساعاتی قطعی برق را داریم.

دیدگاه‌‌‌ها نسبت به تولید و تولیدکننده منفی است

وی در پاسخ به این سوال که با توجه به مشکلات مطرح‌شده چقدر تولیدات در این بخش کاهش یافته است گفت: در ابتدا باید بدانید که در بخش ماشین‌‌‌آلات کشاورزی تولید بر اساس فروش است و از آن طرف کار ما فصلی است؛ یعنی فروش بهاره و پاییزه داریم. در فصل بهاره اصلی‌ترین فروش ما در مورد «ماشین کشت لوبیا» است و تا ۸۰‌درصد کشت لوبیا توسط دستگاه‌‌‌های ما انجام می‌شود. بنابراین خرید دستگاه فقط در بهار کارآیی دارد، اما به قدری در اعطای تسهیلات تعلل می‌شود که فصل کشت تمام می‌شود و کشاورز دیگر تمایل به خرید ندارد. اسدی افزود: با وجود این ما دستگاه جدیدی برای کشت لوبیا ساخته‌ایم و ارائه داده‌ایم که در شرایط بی‌آبی فعلی تا ۵۰‌درصد صرفه‌جویی آب دارد و دو تا سه برابر هم افزایش محصول دارد. اما متاسفانه حمایت نمی‌شود و حتی نام ما را به عنوان تولیدکننده حذف می‌کنند چرا که به طور کلی دیدگاه‌‌‌ها نسبت به تولیدکننده‌‌‌ها منفی است در حالی که تولیدات ما ارتباط مستقیمی ‌‌‌با خوراک مردم دارد. بنابراین میزان و نحوه تولید تحت‌الشعاع مسائل بسیاری قرار دارد.