پیشبینی تولید ۴میلیون قطعه بوقلمون در کشور
لهستان، ایالات متحده و آلمان؛ بزرگترین صادر کنندههای گوشت بوقلمون
از سوی دیگر در حوزه صادرات گوشت تازه بوقلمون نیز ارزش بازار جهانی بیش از ۵۲/ ۲ میلیارد دلار است که شامل صادرات گوشت بوقلمون تازه، سرد و منجمد است. این در حالی است که طبق آمار فائو در بخش صادرات گوشت بوقلمون کشورهای لهستان با ۳۷۸ میلیون دلار، ایالات متحده با ۲۸۷ میلیون دلار و آلمان با ۲۶۴ میلیون دلار در جایگاههای نخست صادراتی قرار دارند.کشورهای ایتالیا، فرانسه، مجارستان، اسپانیا، اتریش، هلند، بلژیک، دانمارک و بریتانیا نیز در ردههای بعدی قرار دارند.
بر اساس این گزارش در حالی که مانند دیگر تولیدکنندههای حوزه طیور، پرورشدهندگان بوقلمون کشور نیز با مسائلی در زمینه تامین نهاده، بازار، تولید و دیگر موضوعات روبهرو هستند، اما تولید کماکان ادامه دارد و بازار تامین است. پیام احمدی،مدیرعامل شرکت فعال در زمینه تولید و پرورش بوقلمون گوشتی و مولد و تولید محصولات فرآوری از گوشت بوقلمون در خصوص تولید این محصول در کشور به بازار میگوید: پیشبینی میشود در سالجاری تولید به ۴میلیون قطعه برسد همانطور که سال قبل تقریبا همین مقدار تولید داشتیم.
افزایش ۳برابری قیمت تمام شده بوقلمون نسبت به ۱۴۰۱
احمدی افزود: البته در سال ۱۴۰۰ که ارز ترجیحی روی نهادهها وجود داشت سرانه مصرف کشور بالا رفته بود و تولید کل کشور به ۶ میلیون رسیده بود، اما بعد از حذف ارز ترجیحی و بالا رفتن قیمت گوشت، مصرف گوشت در جامعه کاهش یافت و به تبع تولید در این حوزه نیز افت کرده است.
این تولیدکننده در خصوص میزان افزایش قیمت تمام شده گوشت بوقلمون نسبت به سال قبل نیز گفت: میتوان گفت نسبت به سال قبل ۳ برابر شده است.
احمدی همچنین در پاسخ به این سوال که آیا بالا رفتن قیمت مرغ توانسته است تاثیری در مصرف گوشت بوقلمون داشته باشد و مصرف در این بخش را افزایش دهد، گفت: همانطور که میدانید تولید بوقلمون از حدود ۲۴ سال پیش شروع شد و روند افزایشی تولید را طی کرده است، اما در رابطه با شرایط فعلی بازار مرغ و اینکه گفته شود گرانی مرغ موجب مصرف بیشتر دیگر محصولات از جمله بوقلمون شده، خیر صحت ندارد. چون همان عاملی که قیمت مرغ را بالا برده به تبع قیمت بوقلمون را هم بالا برده است؛ یعنی قیمت این محصول نیز متناسب با شرایط بازار افزایشی است. آن هم در شرایطی که بحثهای حمایتی روی تولید بوقلمون نیست و مانند مرغ سهمیه ندارد بنابراین نرخ فروش هم در اختیار تولیدکننده است.
سیستم بازارگاه و تفاوت نرخ ارز نیما و آزاد؛ اصلیترین دلایلی آشفتگی بازار
بر اساس این گزارش یکی از اصلیترین چالشهایی که پرورشدهندگان بخش طیور با آن مواجه هستند بحث تامین نهادهاست و پرورشدهندگان به طور خاص با کمبود کنجاله سویا مواجه هستند. اگرچه شنیدهها حاکی است به صورت قطره چکانی این نهاده در بازار توزیع شده است، اما نگرانی از تامین به موقع نهاده کماکان در بین پرورشدهندگان طیور کشور وجود دارد.
این تولیدکننده گوشت بوقلمون و فرآوردههای آن در خصوص عمده دلایلی که در آشفتگی بازار طیور نقش داشته است نیز گفت: شاید دلیلش سیستم بازارگاه است. همچنین اگر دولت اجازه بدهد متناسب با نرخ ارز نرخ نهادههای دامی را هم بازار تعیین کند بسیاری از حواشی در این بازار و همچنین نوسانات کم خواهد شد.
او افزود: اما به هر حال چون قیمتگذاری دستوری میشود در یک مقطع بر فرض واردکنندها اعلام میکنند چون نرخ دولت با قیمت تمام شده همخوانی ندارد پس نهاده وارد نمیکنیم و دود آن هم به چشم پرورشدهندهها میرود. به هر حال به نظر بنده تفاوت نرخ ارز نیمایی و بازار آزاد دلیل اصلی این آشفتگی وضعیت در صنعت ماست.
این تولیدکننده همچنین در خصوص وضعیت کیفی خوراک آماده در کشور و دلیل بیاعتمادی پرورشدهندگان به دان آماده نیز گفت: واقعیت این است که یک محصول با کیفیت نمیتواند ارزان باشد. در بازاری که تولیدکننده برای امروز به فردا رسیدن تلاش میکند، با آگاهی از اینکه محصول با کیفیت گران است، ولی باز به اجبار به سمت محصولات ارزان کشیده میشود. محصول ارزان هم یعنی محصولی که از آن زده شده است در نتیجه این چرخه باطل رخ میدهد و این بیاعتمادی به کارخانههای خوراک هست. در نهایت هم گرایش پرورشدهندگان به سمت کارخانههای که محصول ارزانی دارند میرود که آنها هم کیفیت لازم را ندارند و باز این بیاعتمادی تشدید میشود.
وی در پاسخ به این سوال که خوراک تولیدی در کشور از نظر کیفی با تولیدات کدام کشورها قابل رقابت است، گفت: در حوزه تکنولوژیهای تولید چیزی کم نداریم و مواد اولیه هم اغلب وارداتی است. پس اگر خطوط تولید خوب در ایران باشد که هست محصول نهایی به همان کیفیتی که در آلمان تولید میشود خواهد بود؛ یعنی شرط تولید خوب خطوط تولید با کیفیت و مواد اولیه با کیفیت است.