سایه رکود صنعت طیور بر سازندگان دستگاههای خوراک آماده
مدیر داخلی یک شرکت دانشبنیان سازنده دستگاههای خوراک دام و طیور با بیان مطلب فوق گفت: در واقع به دلیل مسائل پیش آمده ما حدود ۳۰ تا ۴۰ درصد سهم خود را در بازار از دست دادهایم و اگر اوضاع به همین نحو پیش برود شاید بتوانیم تولید کنیم اما فروش نخواهیم داشت. یاسر تقوی ادامه داد: البته چالشها و مشکلات ما به همین موارد ختم نمیشود بلکه ما برای واردات یکسری از مواد اولیه نیز چالش داریم، در گمرکات بار زیاد میخوابد که با ارزی که وارد میکنیم سنگین درمیآید و خودبهخود اگر دستگاه باکیفیتی بخواهیم عرضه کنیم قیمت بسیار بالا میرود و مشتری توان خرید ندارد. تقوی میگوید: این در شرایطی است که قبلا با ارز دولتی قطعات وارد میکردیم و صادرات هم داشتیم بهویژه به عراق، اما الان با توجه به افزایش نرخ ارز میزان فروش ما در بازارهای خارجی هم کمتر شده است.
این تولیدکننده دستگاه خوراک دام در پاسخ به این سوال که چه راهکاری برای ادامه فعالیت در بازار داخل اندیشیدهاید، گفت: توانایی ادامه فعالیت ما در بازار داخل مشروط بر این است که بازار مرغ ثبات پیدا کند که مرغدار بتواند فروش داشته باشد و در ادامه بتواند از ما خرید کند در غیر اینصورت خریدی نخواهد داشت. وی درباره اصلیترین خواسته مشتریان خود یعنی مرغداران و صاحبان کارخانه تولید خوراک آماده نیز اظهار کرد: در بحث کیفیت از ما راضی هستند اما قیمت تولیدات ما معمولا برای خریداران سنگین است و خواهان پایین آمدن قیمت هستند. اما مساله اینجا است که وقتی کیفیت داشته باشد نمیتوانیم قیمت آن را پایین بیاوریم. تقوی افزود: بنابراین قیمت مواد اولیه باید پایین بیاید. از سوی دیگر باید نیروی کار متخصص به تعداد لازم در اختیار داشته باشیم تا قیمتها متعادل شود و تولیدات با کیفیت بالاتر تولید شود.
وی ادامه داد: از سوی دیگر الان نیروی انسانی کم است و اگر نیروهای متخصصی که الان هستند و به سن بازنشستگی نزدیک شدهاند کنار بروند دیگر نیروی کارآمد نداریم چون کار ما فنی است و با کارگر ساده راه به جایی نمیبریم. این فعال صنعت همچنین در پاسخ به این سوال که آیا کیفیت قطعات داخلی در حدی هست که برای ساخت دستگاه از آنها استفاده کرد یا خیر، گفت: ما خود قطعات را کامل تولید میکنیم فقط موتور و گیربکس را وارد میکنیم آن هم به دلیل اینکه دستگاههای تولیدی ما غولپیکر است و موتورهای قوی نیاز دارد و با محصول داخلی جواب نمیدهد.
یکی از اصلیترین مسائل پیش روی صنعتگران کشور بحث تامین فولاد از بورس است. تقوی در این خصوص اظهار کرد: یکسری از فولاد مورد نیاز را از بورس تهیه میکنیم اما برخی از ورقها با ضخامتهای خاص در بورس نیست و از فولادسازها مستقیما خریداری میکنیم. وی افزود: ما چون در تهیه فولاد بسیار مشکل داشتیم وارد بورس شدیم و حال وقتی میخواهیم از بورس خرید کنیم به عنوان مثال یک ورق را زیر ۱۰۰ تن نمیتوانیم خریداری کنیم، این در حالی است که ما به تنوع ورق بالایی برای کار نیاز داریم. به عبارت دیگر اگرچه ما در ماه ۲۰۰تا ۳۰۰ تن خروجی داریم اما این میزان ۱۰ مدل ورق است.
تقوی ادامه داد: بنابراین برای رفع این مشکل به اجبار از بازار هم خرید میکنیم مثلا یک تا دو ورق عمده را از بورس خریداری میکنیم و یکسری ورقهای دیگر را که مصرف کمتری داریم آزاد خریداری میکنیم. این صنعتگر درباره مزایا و معایب تامین فولاد از بورس نیز گفت: به هر حال قیمت کالایی که در بورس عرضه میشود از بازار آزاد کمتر است بهطوری که به عنوان مثال اگر قیمت یک ورق در بورس ۱۸ تا ۱۹ هزار تومان است در بازار ۲۲ تومان است. وی در خاتمه گفت: اختلاف قیمتها را کم کردند که به اصطلاح دست دلالان را کوتاه کنند اما پول من خریدار ۲تا ۳ ماه میخوابد تا از بورس کالا را تهیه کنم و عملا همان نرخ آزاد میشود اما به دلیل اینکه بورس را از دست ندهیم مجبور هستیم خرید کنیم.