شاخصهای کل و هموزن پس از سههفته، بازدهی مثبت به ثبت رساندند
صنایع ریالی؛ پیشتاز بازدهی هفتگی
از اقدامات مثبت برای بازار میتوان بــهاصــلاحیـــه استاندارد 15 حسابداری اشاره کرد که گامی عملیاتی برای تجدید ارزیابی هلدینگها محسوب میشود و این موضوع سبب شد تا شستا و تاپیکو اعلام کنند که بهطور جدی بحث تجدید ارزیابی دارایی زیرمجموعههای خود را پیگیری میکنند. عوارض مربوط به صادرات موضوعی است که چندی پیش مطرح شد و بهجای مشوقی برای صادرات، تنبیه صادراتی محسوب میشد که به عقبنشینی شرکتها از صادرات و درنتیجه افت سودآوری منجر میشد.
کمیسیون تخصصی اقتصادی هیاتدولت با پیشنهاد وزارت صمت مبنی بر اصلاح عوارض صادراتی موافقت کرد و این موضوع به هیاتوزیران سپرده شد. سه صنعت «لیزینگ»، «حفاری» و «انبوهسازی، املاک و مستغلات» بهترتیب با ثبت بازدهی 9، 5 و 5درصدی سهصنعت برتر به لحاظ بازدهی در هفته اخیر بودند. سه صنعت «بانکها و موسسات»، «سختافزار» و «لوازمخانگی» با ثبت بازدهی 2درصدی در اواسط جدول قرار گرفتند. سه صنعت «تجهیزات صنعتی»، «سایر مواد معدنی» و «پیمانکاری صنعتی» هم بهترتیب با بازدهی منفی 3، 4 و 8درصدی در قعر جدول بازدهی قرار گرفتند.
مثلث صدرنشین بازدهی
دو صنعت «لیزینگ» و «حفاری» طی هفته گذشته به لحاظ بازدهی در رتبههای اول و دوم قرار گرفتند. بر این اساس این دو صنعت با ثبت بازدهی 9 و 5درصدی توانستند در جمع سهصنعت برتر هفته قرار گیرند. ارزش بازار شرکتهای لیزینگ بازار سرمایه در انتهای هفته به 13هزار و 325میلیارد تومان رسید و بر این اساس نسبت قیمت به سود این صنعت در محدوده 13.5واحد قرار گرفت. صنعت حفاری که تنها شامل دو شرکت «شساخت» و «حفاری» است طی هفته گذشته به دلیل ارزندگی قیمتی مورد توجه بازار قرار گرفت و با افزایش قیمت همراه شد. ارزش بازار این صنعت در انتهای هفته به 6هزار و 363میلیارد تومان رسید و نسبت قیمت به سود هر سهم این صنعت نیز در محدوده 5.5واحد قرار گرفت. با توجه به وجود ارزندگی قیمتی در دو شرکت حفاری بازار سرمایه میتوان گفت احتمالا در هفتههای آتی نیز با افزایش قیمت همراه میشوند. یکی از صنایع پربازده در هفته سوم دیماه، صنعت انبوهسازی، املاک و مستغلات بود.
این صنعت با ثبت متوسط بازدهی هفتگی 5درصد توانست در جایگاه سوم صنایع پربازده قرار گیرد. یکی از عوامل ایجاد جو مثبت در گروه املاک و ساختمان خبر مربوط به عرضه املاک در بورسکالا بود. بر این اساس طی این هفته سازمان خصوصیسازی یک واحد آپارتمان را در بورسکالا عرضه کرد و برای خرید این آپارتمان نیز رقابت 15درصدی شکل گرفت. یکی دیگر از اتفاقات مثبت برای بازار مسکن جو مثبت تسه در هفته اخیر بود. تسه با رکوردشکنی توانست مقاومت اصلی خود را پشت سر بگذارد و به محدوده بیش از 150هزار تومان جهش یابد. عوامل ذکرشده موجب رشد تقاضای یکپارچه در گروه انبوهسازی شد و این صنعت از بازار سرمایه پس از چند ماه تجربه رکود و عدمرونق، رنگ سبز به خود گرفت.
جو مثبت نساجیها با «نخریس»
صنعت منسوجات همواره جزو کمحاشیهترین صنایع بازار سهام بوده است. با این حال اخیرا با عرضه اولیه شرکت «نخریس» این صنعت جان تازهای به خود گرفت. بیش از سهسال هیچ شرکت جدیدی در گروه منسوجات بازار سرمایه عرضه اولیه نشده بود. عرضه یادشده موجب رشد تقاضای نساجیها شد و این صنعت را به جایگاه چهارمین صنعت برتر هفته اخیر رساند. مجموع بازدهی کسبشده در صنعت مذکور 4درصد بوده و با این حساب ارزش بازار این صنعت به 6هزار و 34میلیارد تومان رسیده است. با این حال با توجه به ماهیت رشدی شرکتهای این صنعت، نسبت قیمت به سود هر سهم آن در محدوده 19واحد قرار دارد.
جهش کرایه کشتیهای دریای سرخ
یکی از صنایع برتر به لحاظ رشد درآمد و سودآوری بیشک «بنادر و کشتیرانی» است. این صنعت در سالجاری توانسته است رکورد درآمدی 10سال گذشته خود را بشکند و با افزایش سودآوری همراه شود. بنابر اعلام رویترز، هزینه کشتیهایی که مسیر آسیا و اروپا را از طریق دریای سرخ طی میکنند، به علت ناآرامی در این منطقه بهشدت بالا رفته است. کرایه آسیا به مدیترانه 5 تا 6هزار دلار است که معادل 75بشکه نفت 80دلاری است. در هفته اخیر این صنعت با ثبت بازدهی 4درصد یکبار دیگر عرض اندام کرد و در رتبه پنجم صنایع پربازده هفته اخیر قرار گرفت. ارزش بازار حال حاضر این صنعت 20هزار و 640میلیارد تومان است و نسبت قیمت به سود هر سهم آن در محدوده ارزنده 6.8واحدی قرار دارد.
عصر جدید در قیمتگذاری خودرو
با وجود ثبت زیانهای پیدرپی خودروسازان و بیکیفیت بودن خودروهای تولیدی، اما همواره صنعت خودرو و قطعهسازی مورد توجه بازار بوده و بسیاری از فعالان روند کلی بازار را براساس روند این دو سهم ارزیابی میکنند. در هفته اخیر بار دیگر همچون گذشته اخبار مرتبط با خودروییها در راس اخبار مهم قرار گرفت و بازار را تحتالشعاع خود قرار داد. در ابتدای هفته شورای رقابت اعلام کرد که از گردونه قیمتگذاری خودرو خارج شده و وظایش را به وزارت صمت محول کرده است. بازار خودرو به این تغییرات واکنش معناداری نشان داد و با افزایش قیمت همراه شد. در ادامه خبری مبنی بر فروش فوقالعاده 120هزار دستگاه خودرو با قیمت 5درصد زیر حاشیه بازار اعلام شد که به تصویب وزارت صمت رسید. پس از آن تاییدیه و تکذیبیههای فراوانی از ارگانهای مختلف منتشر شد و در نهایت دستورالعمل جدیدی برای بازار خودرو ابلاغ شد. بسیاری از فعالان این صنعت این دستورالعمل را به عنوان عصر جدید برای قیمت خودرو میدانند. طبق فرمول جدید مقرر شده است وزارت صمت اقدامات قانونی لازم برای افزایش قیمت محصولات زیانده ایرانخودرو و سایپا را با اعمال سود 2.5درصدی در کوتاهترین زمان ممکن انجام دهد. به عبارت بهتر، از این پس قیمت خودروهای داخلی از جمع هزینه تولید به علاوه 2.5درصد سود به دست میآید. بنابراین خاصیت اصلی آن، این است که خودروسازان از زیاندهی تولید خارج میشوند. این فرمول در جلسه مشترک وزارت صمت، خودروسازان و قطعهسازان به دست آمده است.
با این حال به چند دلیل به نظر میرسد شورای رقابت نیز آن را به رسمیت شناخته و مدل موردنظر بر شیوه قبلی میچربد. اخبار ذکرشده همچون مرهمی بر دردهای دو صنعت خودرو و قطعهسازی شد و سرمایهگذاران را به خرید سهام این دو صنعت ترغیب کرد.
بر این اساس گروه قطعهساز بازار سهام با ثبت بازدهی 3درصد در جایگاه هفتم قرار گرفت. با این حال در میان گروه خودروسازان، دو شرکت ایرانخودرو و سایپا با افزایش تقاضای بالا همراه بودند، اما دیگر شرکتها واکنش مثبتی به اتفاقات اخیر نشان ندادند. این امر موجب شد که مجموع بازدهی کسبشده توسط خودروسازان در هفته اخیر به یکدرصد برسد و این صنعت در رتبه 24 قرار گیرد.
سه صنعت در اواسط جدول بازدهی
متوسط بازدهی کسبشده صنایع بورسی در هفته سوم دیماه، یکدرصد بوده است. سه صنعت «بانک و موسسات اعتباری»، «سختافزار و تجهیزات» و «لوازمخانگی» با کسب بازدهی 2درصدی در رتبههای 10 تا 12 جدول بازدهی قرار گرفتند. در این هفته بانک مرکزی از تزریق 12.3همت پول به بانکها خبر داد. بر این اساس بانکمرکزی مجبور شده است از سیاست انقباضی خود چرخش داشته باشد و با تزریق پول به سیستم بانکی، مشکلات بانکها، دولت و تامین مالیکنندگان را برطرف سازد. بانک مرکزی در واقع 16.6همت در عملیات ریپو تزریق کرده است. این امر به ایجاد جو مثبت گروه بانکی بازار سهام منجر شد و آنها را با افزایش تقاضا همراه کرد. ارزش بازار این صنعت در انتهای هفته به 498هزار و 432میلیارد تومان رسید و نسبت قیمت به سود هر سهم این گروه هماکنون در محدوده 4.1واحد قرار دارد.
در گروه سختافزار و تجهیزات، شرکت «مادیرا» به دلیل احتمال پذیرش سهام شرکت صنایع الکترونیک با رشد بالایی همراه شد و به دنبال آن این صنعت توانست بازدهی 2درصدی را به ثبت برساند. مجموع ارزش بازار این صنعت 16هزار و 646میلیارد تومان است و نسبت قیمت به سود هر سهم آن نیز در محدوده 19واحد قرار دارد. صنعت لوازمخانگی یکی دیگر از صنایعی بود که با ثبت بازدهی 2درصد در میانه جدول جای گرفت. در این هفته شرکت «انتخاب» از افزایش سرمایه جذاب خود رونمایی کرد. بر این اساس شرکت یادشده اعلام کرد که قصد دارد یکهزار و 433درصد از محل تجدید ارزیابی داراییها افزایش سرمایه دهد. این خبر به ایجاد جو مثبت در گروه لوازمخانگی منجر شد. مجموع ارزش بازار این صنعت در انتهای هفته به 49هزار و 796میلیارد تومان رسید و نسبت قیمت به سود هر سهم این صنعت نیز در محدوده 9.4واحدی قرار گرفت.
سه صنعت قعر جدولی
از میان 45صنعت درجشده در جدول، سهصنعت «پیمانکاری صنعتی»، «سایر مواد معدنی» و «تجهیزات صنعتی» در قعر جدول بازدهی هفتگی قرار گرفتند. این سه صنعت بهترتیب بازدهی منفی 8، 4 و 3درصدی را به ثبت رساندند. مجموع ارزش بازار پیمانکاری صنعتی در انتهای هفته به 611میلیارد تومان نزول یافت و بر این اساس نسبت قیمت به سود هر سهم آن به 57واحد رسید.
گروه سایر مواد معدنی که شامل دو شرکت «کتوسعه» و «کماسه» هستند تحتتاثیر خبر مربوط به افزایش 13درصدی حقوق دولتی معادن بزرگ قرار گرفتند و با افت قیمت همراه شدند. بر این اساس ارزش بازار این صنعت به 4هزار و 312میلیارد تومان تقلیل یافت و نسبت قیمت به سود هر سهم نیز 13.3واحد به ثبت رسید.
شرکتهای تجهیزات صنعتی طی هفته اخیر با افت قیمت همراه شدند و ارزش بازار آنها به 9هزار و 720میلیارد تومان رسید و با این حساب نسبت قیمت به سود هر سهم این صنعت 18.3 ثبت شد.