رباتهای حسابدار
هوش مصنوعی حسابداری را متحول میکند
تحول صنعت چرتکه!
هوش مصنوعی میتواند صنعت مالی و حسابداری را با پیشرفتهایی در حذف کارهای خستهکننده برای متخصصان مالی جهت انجام تحلیلها و مشاوره در سطوح بالاتر به مشتریان متحول کند. بااینحال، سازمانها به دلیل عدم اطمینان در مورد کسبوکار یا بازگشت سرمایه، در بهکارگیری هوش مصنوعی در نیروی کار خود تردید دارند. مجوز خودکار و تبدیل اسناد با فناوری هوش مصنوعی چندین فرآیند حسابداری داخلی ازجمله تهیه و خرید، صورتحساب، سفارشهای خرید، گزارش هزینه، حسابهای پرداختنی و دریافتنی و غیره را سرعت میبخشد.
هوش مصنوعی در انجام وظایف پیچیده حسابداری مانند جمعآوری تراکنشها و گردآوری آنها در صورتهای مالی و اظهارنامههای مالیاتی محبوبیت بیشتری پیدا میکند. یکی از مهمترین چالشهای حسابداران، حجم انبوه تراکنشها است که زمان زیادی صرف معاملات انبوه میشود. علاوه بر این، هوش مصنوعی میتواند بهراحتی صورتهای مالی را پیشبینی کند. بنابراین، مفهوم اصلی این است که با یادگیری ماشین، متخصصان حسابداری میتوانند دادههای آینده را بر اساس دادهها و سوابق گذشته پیشبینی کنند. هوش مصنوعی وعده افزایش بهرهوری و کیفیت خروجیها را میدهد و درعینحال شفافیت و قابلیت ممیزی بیشتر را ممکن میسازد. نهتنها هوش مصنوعی میتواند طیف گستردهای از امکانات را فراهم کند و مسئولیتهای منظم گروه مالی در یک سازمان را به حداقل برساند، بلکه ازنظر زمانی کارآمدتر خواهد بود و پتانسیل انجام بیشتری را با منابع متخصصان حسابداری ایجاد میکند. درنهایت ادغام هوش مصنوعی در سامانهها و برنامههای مالی، کیفیت و سرعت عملیات مالی و حسابداری را بهینه کرده و به گروه در اطمینان از دادههای خطای صفر کمک میکند. خودکارسازی، هوش مصنوعی و سایر ابزارهای یادگیری ماشین نقش حیاتی در بخش حسابداری دارند.
بنابراین، هوش مصنوعی میتواند برای کارهای یکنواخت مانند واردکردن دادهها و تطبیق استفاده شود که خطاها را حذف میکند و مسئولیت را کاهش میدهد. درواقع راهحلهای هوش مصنوعی میتوانند تمامرویههای حسابداری را خودکار و ضمن کاهش هزینهها، کارایی عملیاتی را تضمین کنند.همچنین سیستمهای مدیریت فاکتور مبتنی بر هوش مصنوعی موجود به مشتریان کمک میکنند تا پردازش فاکتورها را کارآمد کنند. برنامههای نرمافزاری مبتنی بر هوش مصنوعی برای حسابداری و امور مالی میتوانند تأمینکنندگان را با بررسی جزئیات مالیاتی یا امتیازات اعتباری آنها بررسی کنند. بنابراین چنین فرآیند هوشمندی فرآیندهای زمانبر را خودکار میکند و به متخصصان تدارکات اجازه میدهد زمان بیشتری را برای بررسی استراتژیهای تدارکات مبتنی بر نتایج صرف کنند.دیجیتالی شدن سطح امنیت را افزایش داده و دقت ممیزی را بهبود میبخشد. بهعبارتدیگر با استفاده از یک ردیاب دیجیتال، حسابرسان میتوانند هر فایلی را که به آن دسترسی پیدا میشود، ردیابی کنند. رباتهای مجهز به هوش مصنوعی میتوانند دادهها را از منابع بسیاری جمعآوری کرده و آن دادهها را یکپارچه کنند. ابزارها، دستگاهها یا برنامههای هوش مصنوعی نهتنها فرآیندها را سرعت میبخشند، بلکه فرآیندهای مالی را دقیق و ایمن میکنند. جریانهای نقدی ماهانه، سهماهه یا سالانه با استفاده از برنامههای کاربردی مبتنی بر هوش مصنوعی بهراحتی جمعآوری و ادغام میشود. مدیریت هزینهها یکی از مهمترین مزایای استفاده از هوش مصنوعی در حسابداری و مالی است. نرمافزارهای مالی هوش مصنوعی میتوانند تمام رسیدها را بخوانند، هزینهها را بررسی کنند و همچنین در صورت وقوع تخلف، به نیروی انسانی هشدار دهند. داده یک عنصر اساسی در هوش مصنوعی و حسابداری است. ظرفیت هوش مصنوعی برای جمعآوری، سازماندهی، تجزیهوتحلیل و تفسیر اطلاعات عددی میتواند آن را به ابزاری ارزشمند برای یک حسابدار تبدیل کند. زمانی که از ظرفیت آن بهطور کامل و درست استفاده شود، هوش مصنوعی در حسابداری این امکان را برای شرکت ایجاد میکند که یک استراتژی حسابداری جامعتر ایجاد کند، استراتژی که میتواند بر اساس حسابداری کارآمدتر و دسترسی مالی ایجاد شود.
درنهایت، در نظر گرفتن هوش مصنوعی بهعنوان یک ابزار حسابداری، تمایز مهمی برای یک حسابدار است. هدف از هوش مصنوعی این نیست که با یک بخش حسابداری ادغام شود تا عنصر انسانی درگیر در نظارت مالی یک شرکت را از بین ببرد. بلکه به معنای افزایش توانایی یک بخش برای ارائه دقیقترین اطلاعات مالی ممکن است.
حسابداران بیرقیب
متخصصان حسابداری و امور مالی در یک معضل بزرگ هستند که آیا هوش مصنوعی در آینده جایگزین حسابداران میشود؟
کاربرد هوش مصنوعی در حسابداری بههیچوجه کند نخواهد شد. فناوری هوش مصنوعی توانایی کامل برای انجام تمام وظایف روزمره حسابداران را دارد. اما این بدان معنا نیست که جایگزین حسابداران خواهد شد. هوش انسانی همیشه برای عملکرد و اجرای کارآمد فناوری موردنیاز خواهد بود.این شرکتها برای تفسیر و تجزیهوتحلیل دادههای گرفتهشده توسط رباتهای هوش مصنوعی به حسابداران نیاز دارند. علاوه بر این، حسابداران نقش مهمی در ارائه خدمات مشاورهای بهتر از رباتها خواهند داشت. بنابراین، هوش مصنوعی بهجای جایگزینی حسابداران، به حسابداران کمک میکند تا وظایف عادی خود را به روشی مدرن انجام دهند.
از آنجاکه هوش مصنوعی و یادگیری ماشین وظایف تکراری را با کارایی بیشتری انجام میدهند، حسابداران میتوانند در وقت خود صرفهجویی کنند و روی سایر وظایف عمومی مانند تجزیهوتحلیل دادهها و خدمات مشاوره تمرکز کنند. بنابراین، آینده مشاغل حسابداری بهصورت خودکار و هوشمند باهوش مصنوعی پشتیبانی میشود، اما هیچ حسابداری (نیروی انسانی) با ماشینهای هوش مصنوعی جایگزین نخواهد شد.
اما حسابداران با کمک هوش مصنوعی و خودکارسازی میتوانند دادههای بیشتری را برای تجزیهوتحلیل فعالیتهای کلاهبرداری کشف کنند. این به پردازش حجم عظیمی از دادهها از منابع مختلف و حل تراکنشهای پیچیده کمک میکند.
تنها وظایف حسابداری، مانند واردکردن دادهها و انطباق، بهزودی توسط هوش مصنوعی خودکارسازی انجام خواهد شد.از طریق این فناوریها، نقش حسابداران به سمت مشاوره تجاری تغییر میکند و بینشهایی برای تصمیمگیری بهتر ارائه میکند. اما در حین پذیرش فناوری هوش مصنوعی، بازسازی شیوههای حسابجاری ضروری خواهد بود.
همانطور که هوش مصنوعی یکپارچه میشود، اطلاعات تجاری گستردهای به ترکیب حسابداری سرازیر میشود. حسابداران میتوانند مشاوره پیشبینی خود را فراتر از برنامهریزی مالی خالص گسترش دهند تا سایر بخشهای تجاری را در برگیرند. تحول دیجیتال در حسابداری و راهکار مالی، رباتها و انسانها را به هم متصل میکند تا گردش کار را کارآمدتر کند.
چالشهای حسابداری و هوش مصنوعی
هوش مصنوعی در حسابداری و مدیریت مالی علاوه بر اینکه مزایای زیادی را به همراه دارد اما در مراحل اولیه برای هر کسبوکاری و برای گروه حسابداری و مالی چالشهای جدیدی را نیز ایجاد میکند. هزینه تهیه سیستمهای مبتنی بر هوش مصنوعی، هزینه آموزش نیروی انسانی ازجمله حسابدارها و مدیران مالی برای کار با این سامانهها، حسابدارها برای مدتی با چالش یادگیری مطالب جدید روبرو میشوند،دشواری تعیین مسئول تصمیمهایی که توسط هوش مصنوعی گرفته میشود؛ ازجمله چالشهای اولیه حضور هوش مصنوعی در حرفه حسابداری است. هوش مصنوعی بر اساس دادههای که حسابدار به آن میدهد و همچنین دادههای که خودش از سایر منابع به دست میآورد، تحلیلهایی را ارائه میکند و تصمیمهایی را میگیرد. تعیین اینکه دقیقاً چه کسی مسئول این تصمیمها هست کار بسیار دشواری میتواند باشد. در کشورهایی که تجربه بیشتری در زمینه هوش مصنوعی دارند، قانون مسئولیتها را مشخص کرده است اما همچنان نقاط خاکستری زیادی وجود دارد که مشخص نیست چه کسی مسئول تصمیمهای هوش مصنوعی خواهد بود.حسابدارها باید تلاش کنند تا تواناییهای تحلیلی خودشان را افزایش دهند تا با توجه به پیشنهادهایی که هوش مصنوعی میدهد، بهترین تصمیم را بتوانند بگیرند.
هوش مصنوعی به دادههای باکیفیت بالا برای آموزش و عملکرد صحیح نیاز دارد. بسیاری از سازمانها با مشکلاتی مانند دادههای ناقص، نادرست یا نامرتب روبرو هستند که میتواند دقت و کارایی مدلهای هوش مصنوعی را به خطر اندازد. هرچقدر دادههای ارایه شده به هوش مصنوعی از کیفیت بالاتری برخوردار باشد، نتیجه بهدستآمده توسط هوش مصنوعی بهتر و بهینهتر خواهد بود.هزینههای پیادهسازی هوش مصنوعی میتواند قابلتوجه باشد، بهخصوص برای سازمانهای کوچک و متوسط. این هزینهها شامل خرید نرمافزار، آموزش کارکنان و استقرار زیرساختهای لازم است. پیادهسازی و استفاده از هوش مصنوعی به مهارتهای تخصصی در زمینههایی مانند یادگیری ماشین، علم داده و مهندسی نرمافزار نیاز دارد. یافتن و استخدام افراد با این مهارتها میتواند دشوار و پرهزینه باشد. مقررات مربوط به استفاده از هوش مصنوعی در حال تکامل است و سازمانها باید برای اطمینان از انطباق با این مقررات، اقدامات لازم را انجام دهند. برخی از کارکنان ممکن است در برابر تغییر و استفاده از فناوریهای جدید مانند هوش مصنوعی مقاومت نشان دهند. سازمانها باید برای مدیریت این مقاومت و تشویق کارکنان به پذیرش هوش مصنوعی، برنامههای آموزشی و حمایتی مناسب را ارائه دهند.