پروژه PCI ذوب آهن اصفهان برای کاهش آلایندگی و کاهش قیمت تمام شده به مدار تولید پیوست
کوهی افزود: ذوب آهن اصفهان به سوی تولید فولاد سبز گام برمیدارد و در این مسیر با خریداری پساب شهرهای اطراف و همچنین انتقال پساب صنعتی به تصفیهخانه این مجتمع ، بخش عمده آب مورد نیاز خود را تامین می کند. کوهی ابراز امیدواری کرد: مجموعه اقداماتی که در ذوبآهن اصفهان در راستای کاهش آلایندگی و حفظ محیط زیست در حال انجام است رضایت مردم جامعه اطراف و استان را فراهم آورد.
مهران قمی معاون برنامهریزی و توسعه و سرپرست معاونت بهرهبرداری نیز بیان داشت: کک و زغال بخش عمدهای از قیمت تمام شده محصولات ذوبآهن را شامل میشود از این رو توجه ویژهای به میزان مصرف این عناصر در مدیریت کورهبلند شده است. استفاده از سوختهای کمکی همانند پودر زغال یکی از روشهای مرسوم در دنیا است؛ در کارخانه ذوب آهن تاکنون از گاز طبیعی به عنوان سوخت کمکی استفاده میشد که با در مدار تولید قرار گرفتن کارگاه PCI و تزریق پودر زغال، مصرف کک به حداقل میزان ممکن رسید.
قمی به ارائه آماری از این کاهش مصرف کک پرداخت و گفت: در ابتدای سال گذشته میزان مصرف کک حدود ۵۸۰ کیلوگرم به ازای هر تن چدن بود که با مجموعه اقداماتی که در مجتمع بزرگ ذوبآهن اصفهان صورت گرفت، این میزان به ۴۶۰ کیلوگرم به ازای هر تن در شهریورماه رسید و در کورهبلند شماره یک که تزریق پودر زغال در آن آغاز شده، مصرف کک به مقدار ۳۶۰ کیلوگرم به ازای هر تن چدن رسیده است. سرپرست معاونت بهرهبرداری افزود: این رکورد با استفاده از تکنولوژی تزریق پودر زغال به دست آمده که بخش عمدهای از آن توسط همکاران ما در ذوبآهن اصفهان بومیسازی شده و تمامی تجهیزات این پلنت توسط کارشناسان ایرانی نصب و راهاندازی گردیده است.
مهران قمی در پاسخ به این سوال که راه اندازی این پلنت چه میزان صرفهجویی ارزی و ریالی در سال در پی خواهد داشت گفت: میزان دقیق صرفهجویی بسته به تامین کک از داخل یا خارج از کشور متغیر است اما به طور کلی ماهانه حدود ۳۶ هزار تن مصرف زغال سنگ در کوره بلندهای شماره یک ، دو و سه داریم که به نسبت کاهش مصرف گفته شده، صرفهجویی ارزی خواهیم داشت. این مقام مسئول تاکید کرد: به هیچ عنوان مازوت به عنوان سوخت در کورهبلندهای ذوب آهن استفاده نمیشود و در حال حاضر فقط گاز طبیعی و پودر زغال تنها سوختهای کمکی در فرایند تولید ذوب آهن هستند. نکته مهم اینکه کورهبلندهای ذوبآهن از معدود تجهیزاتی در دنیا هستند که امکان استفاده از هر دو سوخت گاز طبیعی و پودر زغال را به طور همزمان دارند بنابراین به محض تامین شدن پودر زغال به میزان لازم، فرایند تزریق پودر زغال ابتدا به کورهبلند شماره ۳ و سپس کورهبلند شماره ۲ نیز آغاز خواهد شد.
قمی در پایان خاطرنشان کرد: بر اساس محاسبات انجام گرفته، تزریق پودر زغال و کاهش مصرف کک که در دو کورهبلند دیگر انجام شده، از انتشار سالانه ۲۰۰۰ تن گاز co۲ به اتمسفر جلوگیری به عمل آورده است.