مزایای فناوری‌های نسل 4

با استفاده از فناوری اطلاعات نسل ۴ مانند هوش مصنوعی و بلاک چین می توان امکان تهیه گزارش های مالی و غیر مالی سفارشی سازی شده را فراهم نمود و گزارشات مالی را در قالبی پویا و تعاملی متناسب با نیاز های ذینفعان ارائه نمود. این امر گزارشگری مالی را از قالبی سخت و غیر منعطف به یک سیستم منعطف در قرن ۲۱ تبدیل خواهد نمود  و امکان انتقال گزارشگری فعلی را از تحلیل تاریخی داده ها به تحلیل اینده نگر داده ها تبدیل خواهد کرد.

1 copy

علی رحمانی/ استاد حسابداری دانشگاه الزهرا(س)

2 copy

ناصر ایزدی نیا/ مدیرگروه حسابداری دانشگاه اصفهان

این نگرانی وجود دارد که آیا هوش مصنوعی جایگزین حسابدارن خواهد شد؟ که در پاسخ به این سوال باید گفت از برخی جهات، مشاغلی که امروزه توسط یک حسابدار متوسط در یک کسب و کار یا شرکت انجام می شود، می توانند با هوش مصنوعی جایگزین شوند اما این بدان معنا نیست که حسابداران قابل تعویض هستند بلکه فقط ممکن است شغل آنها تغییر کند. به طور کلی حسابداری هوش مصنوعی، نه تنها یک تهدید بلکه یک فرصت است و اکثر شرکت های مدرن و شرکت های حسابدای، در حال حاضر از نوعی نرم افزار حسابداری هوش مصنوعی استفاده می کنند از جمله Deloitte ) ، KPMG، EY، ( PwC

در این حین، وظایفی بر عهده محافل استانداردگذاری، متخصصان حرفه و... است از جمله آنها می توان به موارد زیر اشاره کرد:

 ایجاد مرکز / مراکز تحول دیجیتال در حسابداری، حسابرسی، امور مالی با همکاری ذی‌نفعان مختلف (الگوی کوزو برای ایران) و در بهترین حالت تأسیس شرکت

 شناسایی شرکای راهبردی و تعریف مدل‌های همکاری و هم‌افزایی

 تدوین برنامه‌های آموزشی و گواهینامه‌های حرفه‌ای و منابع آموزشی، به روش‌ها و تجارب موفق

 سرمایه‌گذاری، سرمایه‌گذاری و سرمایه‌گذاری و استفاده از ظرفیت‌های قانون جهش تولید دانش‌بنیان برای اعتبار مالیاتی

 مدیریت تغییر، آموزش مستمر، مدرسه‌های تابستانه و زمستانه

 همایش، وبینار، نمایشگاه، اتاق گفتگو  

 استفاده از متخصصان فناوری، رایانه، هوش مصنوعی و آمار در گروه‌های حسابداری، امور مالی شرکت‌ها و مؤسسات حسابرسی   

 توجه به پیامدهای اجتماعی و اخلاقی به‌کارگیری هوش مصنوعی

 حفظ اعتماد کلیه ذی‌نفعان به‌نحوی‌که گروهایی احساس خسارت و خسران نکنند و گروه‌های دیگری احساس بهره‌مندی و مزیت اطلاعاتی و برتری بر سایرین.

 به‌کارگیری تکنولوژی‌های اطلاعاتی باید به نحوی باشد که معیارهای کیفی اطلاعات حسابداری محفوظ بماند (مغشوش نشود)

 ویژگی کیفی قابلیت اتکا و اعتماد اطلاعات (صادقانه بودن، قابلیت تأیید و اثبات‌پذیری) از عواملی است که همواره در طول تاریخ عامل حفظ اعتماد جامعه به سیستم اطلاعاتی حسابداری بوده است. نباید به یکباره و بدون تأمل تسلیم تکنولوژی وارداتی شد و همه چیز را تغییر داد بلکه بایستی مبانی کیفی اطلاعات حسابداری که همواره باعث حفظ اعتماد جامعه به این نظام بوده است محفوظ بماند.

 به‌کارگیری هوش مصنوعی در حسابداری باید مدیریت شود و همان‌گونه که سایر فناوری‌های قبلی مدیریت شد و این مهم وظیفه نهادهای مسوول تدوین استاندارد است.