عوامل بقاء و ماندگاری کسبوکارها چیست؟
نوید حیدری در گفتگو با دنیای اقتصاد اظهار کرد: کاهش شدید تقاضا در اقتصاد، ادامه روند تورم ، سیاست شدید انقباضی برای اعطای تسهیلات توسط بانکها به جهت تامین سرمایه در گردش کسبوکارها(عدم توازن در عرضه) و چالشهای مربوط به قوانین و ضوابط جدید امور مالیاتی مهمترین ریسکها در سال۱۴۰۳ است.
نویسنده کتاب سیستم سازی در کسبوکار ویژه بازار ایران اعلام کرد: کمبود انرژی گاز و برق ،کمبود نیروی کار متخصص(عدم توازن در سطح دستمزدها و هزینهها) ،عدم ثبات در سرمایهگذاری میانمدت و بلندمدت و درنتیجه دشواری در برنامهریزی(محیط ناپایدار،پیچیده و مبهم) و انتخابات مهم جهانی مثل روسیه،امریکا و اتحادیه اروپا از دیگر فاکتورهای اثرگذار در بخش کسبوکار در ایران خواهد بود.
وی گفت: بر اساس این ریسکها حداقل باید دو رویکرد بدبینانه و واقعگرایانه را سناریونویسی کرد تا خروجی تدوین استراتژی به ماندگاری و بقاء کسبوکار کمک نماید.
حیدری ادامه داد: با توجه به ضریب جینی که نشان از کمتر شدن افراد در طبقه متوسط و شیفت به طبقه فقیر و همچنین زیادتر شدن فاصله افراد فقیر از خط فقر را نشان میدهد و بر اساس روند تورمی ،رکود و ... خطر جدی تهدید تقاضا را در سال آینده پررنگتر و هشداردهندهتر از قبل میخواند. وی گفت: کسبوکارها به دلیل عدم توازن در بخش عرضه و تقاضا،مشکل جدی در تامین سرمایه در گردش را در سال آینده دارند که این تهدید جدی برای ماندگاری و بقاء کسبوکارها است. این فعال اقتصادی گفت: برای حل این مشکل معمولا صاحبان کسبوکار ۳ تا کار را انجام میدهند ازجمله اخذ تسهیلات بانکی ، پیشخور کردن سود در کسبوکار و فروش دارایی و واریز به کسبوکار است
وی ادامه داد: به دلیل اینکه ریسکهای تورمی و دلار محور بودن داراییها در ایران وجود دارد،افرادی که گزینه فروش دارایی را انتخاب میکنند یک زیان جبرانناپذیری در ثروت خود تجربه میکنند . حیدری خاطرنشان کرد: در سال آینده اخذ تسهیلات در شبکه بانکی وارد یک سیاست پیچیده میشود و از گامهای سخت برای اعطای تسهیلات توسط عرضهکنندگان خبر میدهد. کارآفرین و فعال اقتصادی خاطرنشان کرد: سیاست بانکها علیرغم ارجح بودن مشتری حقوقی به حقیقی ،در سال آینده به نظر میرسد برای اینکه تعداد بیشتری از افراد جامعه احساس رضایت کنند اعطای وامهای خرد به افراد حقیقی نسبت به وامهای مبالغ بالاتر حقوقیها ترجیح دارتر است .
وی گفت: برای بقا و ماندگاری کسبوکارها در ایران ،استراتژیها و تکنیکهای خاصی وجود دارد که بر اساس صنعت،اندازه ،توانمندیها ،مزیت رقابتی و سیستم مدیریتی هر کسبوکار متفاوت است .
حیدری گفت: برای پیشبینی انتخاب استراتژی در سال ۱۴۰۳ باید حداقل ۳ نوع نگاه را ازجمله پیشبینی بر اساس نگاه ذینفعان(عینک ذینفعان را بر چشم خود زدن ) ، بررسی روندهای گذشته اقتصاد ایران و نگاه به تغییرات اقتصادی و سیاسی، ریسکهای بینالمللی و تاثیر آن بر ایران بررسی کرد .
پیشبینی فضای کسبوکار همانند داستان فیل مولانا شده است
مشاور مدیریت استراتژیک گفت: داستان پیشبینی متغیرهای تاثیرگذار بر فضای کسبوکار در ایران همانند داستان فیل مولانا شده است و هر فردی بر اساس زاویه دید خود ،شروع به تحلیل میکند ولی غافل از آنکه فیل را توصیف نمیکند.
وی اقتصاد ایران را یک فضای بسته خواند و گفت: طبق آمارهای موسسات جهانی مثل هریتیج یا فریزر که درجه آزادی اقتصادی کشورها را اندازهگیری میکند به این خروجی میرسیم که از حدود ۱۷۰ کشور ایران جزو ۱۰ کشور آخر است و این به معنای عدم آزادی اقتصادی در ایران است به معنای دیگر یعنی اینکه تصمیمگیریها در اقتصاد ایران به دست افراد یا گروههای خاصی صورت میپذیرد که در مدیریت استراتژیک به آنها ذینفعان میگوییم. این فعال اقتصادی میگوید مهمترین نتیجه کلیدی عملکرد در مدیریت استراتژیک، بقاء و ماندگاری کسبوکار است .