خاندان  کارآفرین همدانیان

حسین همدانیان پس از فوت برادرش مسئولیت اداره واحدهای صنعتی مذکور را بر عهده گرفت و در سال ۱۳۴۴ دست به کار بزرگ و بی سابقه ای زد و «مؤسسه خیریه علی وحسین همدانیان» را بعنوان بزرگترین بنیاد خیریه و نیکوکاری درایران ایجاد و کلیه سهام و اموال منقول و غیرمنقول و کارخانه ها را به مؤسسه مزبور واگذار و به مدت چند سال امور جاری مؤسسه را همراه با دیگر اعضاء هیات امناء خیریه اداره کرد.

مرحوم حسین همدانیان در سال ۱۳۴۵ بخشی از سهام شرکت قند نقش جهان را خریداری کرد و در سال ۱۳۵۴ سرمایه مؤسسه را به میزان ۸ میلیارد ریال به ثبت رساند. زنده یاد حسین همدانیان در خردادماه ۱۳۵۷ فوت نمود و در آرامگاه خانوادگی واقع در تخت فولاد اصفهان در کنار مزار برادر به خاک سپرده شد. بدون تردید کارها و خدمات اجتماعی این بزرگوار در زمینه ساخت و تجهیز مراکز بهداشتی، درمانی، آموزشی، مذهبی، صنعتی و همچنین کمک به نیازمندان، دانشجویان و طلاب در یادها ماندگار خواهد ماند.

- تأسیس کارخانه بافناز (شهناز سابق) در سال ۱۳۲۹ در کنار برادر خود علی همدانیان

- تأسیس و راه اندازی کارخانه سیمان اصفهان در سال ۱۳۳۴

- تأسیس و راه اندازی یک واحد دامداری و دامپروری بزرگ در منطقه حسن آباد

- خرید بخشی از سهام شرکت قند نقش جهان و فعال سازی آن در سال ۱۳۴۵

- تأسیس بنیادخیریه علی و حسین همدانیان درسال۱۳۴۲که یکی ازبزرگترین بنیادخیریه ونیکوکاری در ایران تا زمان تأسیس

- رئیس هیئت امنای خیریه علی وحسین همدانیان.

اما برادری که حسین همدانیان اینگونه پا در مسیراو گذاشت که بود؟ زنده یاد علی همدانیان در سال اول استقرار مشروطه (۱۲۸۷هـ.ش) در خانواده ای مذهبی دیده به جهان گشود. پدر او  مرحوم حاج محمدرضا همدانی از تاجران معتبر اصفهان بود و در حمایت از انقلاب مشروطه نقش بسزائی داشت. با توجه به اینکه مرحوم علی  همدانیان دارای روحیه ای پرتلاش، بلندپرواز و کارآفرین و دارای اندیشه های خلاق، تیزبین و آینده نگر بود درسال ۱۳۱۴ در سن ۲۷ سالگی با تأسیس «شرکت صنایع پشم اصفهان» فعالیت صنعتی خود را در سطح وسیعی آغاز کرد.

سپس در سال ۱۳۲۹ با تأسیس شرکت سهامی ریسندگی و بافندگی بافناز (شهناز سابق) فعالیت صنعتی وی وارد مرحله جدیدی شد و با درایت و تلاش خستگی ناپذیر خود آن کارخانه ها را به عنوان بزرگترین کارخانه های نساجی در خاورمیانه اداره نمود.

زنده یاد علی همدانیان در سال ۱۳۳۴ به‌همراه برادر خود به عنوان سهامداران اصلی، چهارمین کارخانه سیمان ایران را با نام «شرکت سهامی سیمان اصفهان » تأسیس و طی سال‌های متمادی ضمن افزایش ظرفیت و تولید در کارخانه های مذکور موجبات اشتغال هزاران نفر را فراهم نمود. مرحوم علی همدانیان در سال ۱۳۴۲ دارفانی را وداع گفت و در مقبره خانوادگی واقع در تخت فولاد اصفهان به خاک سپرده شد. خدمات ارزنده آن شادروان که با پیروی از رهنمودهای بزرگان دین در جهت خدمت به همنوع صورت گرفته و همچنین همت پاک و والای ایشان در زمینه رشد و ارتقاء اقتصادی، علمی،‌فرهنگی، مذهبی و صنعتی جامعه بر هیچ کس پوشیده نیست.

از جمله فعالیت های او می توان به این موارد اشاره کرد:

- مؤسس و مدیرعامل شرکت صنایع پشم اصفهان سال ۱۳۱۴ - مؤسس و مدیریت عامل شرکت صنایع ریسندگی و بافندگی شهناز سال ۱۳۲۹

- احداث تأسیسات خط لوله کشی آب آشامیدنی در بخش شمال شرقی اصفهان معروف به محله آب ۲۵۰

- حداث کارخانه نساجی بزرگ اصفهان به نام کارخانه شهناز که عامل بسیار موثری در کار آفرینی زمان خود، در شهرستان اصفهان بشمار می‌رود.

- صادرات مصنوعات کارخانجات بافندگی اصفهان به خارج از کشور به خصوص کشورهای عربی و به ویژه عربستان سعودی

- تولید و بافت پارچه تترون برای اولین با در ایران در کارخانجات نساجی اصفهان که زیر نظر او اداره می شد.

- اشتغال زائی ۴۲۰۰ نفر کارگر در سال ۱۳۴۲ و تولید و تهیه ۱۲۰۰۰۰متر پارچه و هزاران بقچه انواع نخ های مصرفی در صنایع نساجی کشور.

- احداث چهارمین کارخانه سیمان در کشور سال ۱۳۳۴ که در سال ۱۳۳۷ با یک کوره ۲۰۰تنی به روش مرطوب به بهره برداری رسیده است.

منبع: کارخانه‌دار