مدیرعامل «شرکت دانش پرتو نقش جهان» تشریح کرد
مسیر بومیسازی یک محصول فوقاستراتژیک
شرکت دانش پرتو نقش جهان به عنوان یک شرکت دانشبنیان به مدت دو دهه است که فعالیت خود را در زمینه تولید انواع قطعات صنعتی با آلیاژ مس و فلزات رنگی دیگر آغاز کرده است. این شرکت محصولات ریختهگری با پایه مس با وزن ۶ تن و همچنین ماشینکاری محصولات با وزن ۶ تن تولید میکند. این مطلب را مجید رحیمی مدیرعامل شرکت دانش پرتو نقش جهان در گفتوگو با «دنیایاقتصاد» عنوان کرد و در ادامه توضیح داد: قطعات تولیدی شرکت ما در کارخانههای فولادسازی، معادن و همچنین صنایع مس کاربرد دارد که در این راستا شرکت ملی صنایع مس ایران و شرکتهای بزرگ فولادسازی از جمله فولاد مبارکه، ذوبآهن اصفهان، فولاد خوزستان، فولاد هرمزگان، فولاد بردسیر، گلگهر سیرجان و... جزو مشتریان ما به شمار میروند.
بومیسازی یک پروژه ملی
رحیمی در ادامه با اشاره به مهمترین دستاورد این شرکت عنوان کرد: یکی از مهمترین محصولات شرکت، «کریستالیزاتور» است که توسط آن ذوب فولاد انجماد پیدا میکند و تبدیل به تختال میشود. بخش تحقیق و توسعه(R&D) شرکت قادر به ساخت این محصول شده که البته در سال گذشته شاهد بهرهبرداری موفق از این محصول به لحاظ کمی نبودهایم. هرچند در تولید این محصول با چالشهای مختلفی روبهرو بودیم، اما تولید محصول مورد توجه شرکتها قرار نگرفت. البته در سال جدید امیدواریم با شعار «مهار تورم، افزایش تولید» که از سوی مقام معظم رهبری عنوان شده، نقش شرکتهای دانشبنیان پررنگتر از قبل باشد و در این راستا فضایی فراهم شود تا شاهد حرکتهای مثبتتری از این شرکتها باشیم.
رحیمی در ادامه با تاکید بر این موضوع که محصول ما یک محصول فوقاستراتژیک در صنعت فولادسازی بهشمار میرود، عنوان کرد: تا پیش از این، تامین این محصول طی ۳۰ تا ۳۵ سال گذشته وارداتی بود که ارزبری بالایی به همراه داشته است. بنابراین در ادامه این مسیر اگر مسوولان به ما بهعنوان یک شرکت خصوصی که ردیف بودجهای خاصی ندارد، یاری نرسانند به سختی میتوانیم فعالیت خود را ادامه بدهیم، در حالی که با تولید همین محصول میتوانیم یک پروژه ملی را در داخل به منصه ظهور برسانیم که البته این امر با حمایت و راهگشایی مسوولان مربوطه از جمله وزارت صنعت، معدن و تجارت و صندوق نوآوری و شکوفایی ملی میسر خواهد بود.
وی در ادامه یادآور شد: ما برای تجاریسازی این محصول از مصرفکنندگان نیز دعوت به عمل آوردهایم. به عبارتی ما بخش اعظمی از تجهیزات مناسب تولید را فراهم کردهایم و بخش دیگری از آن نیاز به سرمایهگذاری دارد. پس از این مراحل است که این محصول میتواند در داخل کشور تجاریسازی شود تا به لحاظ کمی پاسخگوی نیاز بازار باشد. هماکنون حدود ۶۵درصد توان تجهیزاتی داریم، البته حدود ۳۵درصد از ادامه مسیر باقی مانده است که باید در این راستا سرمایهگذاری و تامین مالی انجام گیرد. از همینرو به غیر از حمایت وزارت صنعت، معدن و تجارت و صندوق نوآوری و شکوفایی ملی نیازمند حمایت مصرفکنندگان نیز هستیم تا به لحاظ تامین مالی دچار مشکل نشویم تا به مرحله خودکفایی برسیم. البته در یک چشمانداز بلندمدتتر میتوانیم به صادرات نیز بیندیشیم تا بتوانیم یک کالا با ارزشافزوده بالا و استراتژیک صادر کنیم. با توجه به اینکه مواد اولیه این محصول کاتد مس است و در ایران که از لحاظ معادن مس غنی به شمار میرود، میتوان به تولید این محصول به عنوان یک فرصت اندیشید تا یک محصول خام را تبدیل به یک محصول نهایی کرده و بهجای ارزبری، ارزآوری داشته باشیم. در حقیقت با تولید نکردن محصولاتی با ارزشافزوده بالاتر، زنجیره تولید مس در کشور ما به گونهای عقیم مانده است.
مدیرعامل شرکت دانش پرتو نقش جهان در ادامه تاکید کرد: بنابراین ما طی چهار سال آینده برای صادرات این محصول برنامهریزی کردهایم که در این راستا حتما به کمک مسوولان مربوطه نیاز داریم.
چالشهایی از جنس تولید
رحیمی در ادامه با اشاره به مهمترین چالشهای تولید عنوان کرد: شرکت ما در سطوح مدیریتی مختلف همواره نگاه توسعهگرایانه داشته است. ما ۱۶ نمونه محصول دانشبنیان تولید میکنیم که نیازمند به تجهیزات و ادوات خاص هستیم تا بتوانیم پاسخگوی نیاز بازار باشیم، بنابراین توسعه ما در گرو تامین مالی بهموقع خواهد بود، اما این روزها با چالش بزرگ بانکها روبهرو هستیم و با توجه به سودی که از سوی بانک مرکزی اعلام شده، روشن است که بانکها چندان تمایل به ارائه تسهیلات مناسب به تولیدکنندگان ندارند؛ این در حالی است که تامین مالی برای انجام پروژهها و توسعه بسیار اهمیت دارد. در حقیقت باید اذعان کرد که تامین مالی یکی از چالشهای اساسی شرکتهای دانشبنیان به شمار میرود.
وی در ادامه عنوان کرد: چالش دیگری که تولیدکنندگان با آن روبهرو هستند، نوسانات بازار است، بهگونهای که به صورت ناگهانی با افزایش قیمت مواد اولیه مواجه میشویم و این به معنای تحلیل رفتن شرکت دانشبنیان است. در حقیقت نوسانات بازار قدرت این شرکتها را کاهش میدهد و ضربات مهلکی به صنعت کشور در بخشهای مختلف وارد میکند و تولیدکننده را برای ادامه راه مایوس میکند. وی همچنین خاطرنشان کرد: در نهایت با کمبود نیروی انسانی روبهرو هستیم که این چالش میتواند برای آینده صنعت کشور نگرانکننده باشد.
برنامههای توسعه در انتظار تامین مالی
مدیرعامل شرکت دانش پرتو نقش جهان در پاسخ به این پرسش که آیا برنامه توسعهای در دست اقدام دارید، عنوان کرد: برای برنامههای توسعه با عدمتامین مالی مواجه هستیم. اگر از طریق سفارش محصول یا تسهیلات بتوانیم تامین مالی کنیم بدون شک برنامههای توسعه را در پیش خواهیم گرفت. توسعه ما در زمینه ماشینآلات، زمین، تجهیزات ساختمان تولید، ساختمان اداری، منابع انسانی و سایر بخشهاست.
رحیمی در پایان خطاب به دولتمردان عنوان کرد: درخواست ما از دولت این است که جلوی نوسان نرخ ارز را بگیرند. همچنین فراتر از شعار از شرکتهای دانشبنیان نیز حمایت به عمل آورند که این شرکتها در چرخه اقتصاد کشور بسیار مهم به شمار میروند.