فناوری اطلاعات و ارتباطات در کارآفرینی
امروزه بر همه روشنشده است که اطلاعات و ارتباطات دو قدرت مهم میباشند. این دو هم خود ارزشدارند و هم ارزش به وجود میآورند. فردی که از بازارهای مختلف و قیمت اجناس در آنها اطلاع داشته باشد یا از گذشته و آینده بازار باخبر باشد، تصمیمات بهتری برای رسیدن به سود بیشتری میتواند بگیرد. اطلاعات علاوه بر ارزش ذاتی، جنبه دیگری دارد که به دانش منتهی میشود و در مکانیسم تصمیمگیری و انجام بهتر آن اثر میگذارد.
ارتباطات نیز مانند اطلاعات ارزشمند بوده و ارزشافزودهای متناسب با اندازه و نوع ارتباطات نصیب افراد میکند. انسانهایی که ارتباطات متنوع، بیشتر و قویتری دارند، کارهای خود را بهتر پیش میبرند و زودتر به نتیجه میرسانند. هدف از این بخش بررسی تأثیرات فناوری اطلاعات در ارتباطات در کارآفرینی است.
اطلاعات و ارتباطات دو ابزار اساسی موردنیاز هر فعالیت کارآفرینی است. کارآفرینی در انزوا و بدون حمایت نهادها، سازمانها و انسانها امکانپذیر نیست. کارآفرینی مستلزم کشف یک نیاز اجتماعی است؛ و کشف نیازهای اجتماعی به شناخت اجتماع، نیازهای آن و بافت فرهنگی و اجتماعی و اقتصادی آن وابسته است. در شناسایی نیاز هر فعالیت کارآفرینانه، ایده پرداز یا تئوریسین میبایست نسبت به محیط بینش و بصیرت داشته باشد و بداند چه راهحلهایی برای رفع آن نیاز، در نقاط دیگری از دنیا ارائهشده است. مطمئناً شناسایی نیازها و ارائه راحلها بدون اطلاعات امکانپذیر نخواهد بود؛ بنابراین اطلاعات و دانش مانند ارتباطات از ملزومات هر فعالیت کارآفرینی است.
فناوری اطلاعات و ارتباطات جدید تحولات شگرفی در دستیابی به اطلاعات به وجود آورده و بسترهای ارتباطی قویتری را فراهم کرده است. این فناوریها اهمیت و ارزش اطلاعات و ارتباطات را بالابردهاند. درنتیجه کارآفرینی نیز مانند سایر امور از مزیتهای این فناوری بهره برده است. برای درک اهمیت این فناوریها در کارآفرینی به بررسی نظریه شبکههای اجتماعی میپردازیم. طبق نظریه شبکههای اجتماعی کارآفرینی، فرایندی است که در شبکه متغیّری از روابط اجتماعی واقعشده است و این روابط اجتماعی میتوانند رابطه کارآفرین را با منابع و فرصتها محدود یا تسهیل نمایند.
شبکهها دارای سه ویژگی تراکم، دسترسپذیری و مرکزیت میباشند، به کمک این ویژگی اثربخش شبکهها سنجیده میشوند. تراکم به کثرت ارتباطات بین افراد، دسترسپذیری به قلمرو شبکه و تعداد واسطههای ارتباطی یا گروههای مرتبط و مرکزیت به فاصله کلی فرد از تمامی افراد دیگر و تعداد افرادی که میتوانند به وی دسترسی داشته باشند اطلاق میگردد.
توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات باعث ایجاد شبکهای عظیم با مقیاس جهانی، (اینترنت) شده است و بنابراین علاوه برافزایش و ارزش ویژگیهای مورد ذکر در نظریه شبکههای اجتماعی، قابلیتهای ارتباطی جدیدی مانند کنفرانس از راه دور و یا فعالیتهای توزیعشده را به وجود آورده و دسترسی آسانتر و سریعتر به اطلاعات را امکانپذیر ساختهاند.
در کشورهای پیشرفته اینترنت، یکی از مهمترین ابزارهای کارآفرینان است و این افراد از طریق این شبکه بر قابلیتهای خود افزوده و از مزایای آن بهره میگیرند. در کشور ما به خاطر عدم توسعه قوی و قابلتوجه اینترنت شاید این شبکه ابزار کارآفرینی چندان قوی محسوب نگردد، درحالیکه تلفن همراه یکی از ابزارهای مهم کارآفرینی در ایران است. بدون تلفن همراه کارآفرینی تقریباً معنی ندارد. چراکه تلفن همراه دسترسی به افراد را از زمان خاص و محل خاص بهصورت ۲۴ ساعته تقریباً مستقل از مکان تغییر داده و درنتیجه ارزش ارتباطات را بالابرده است؛ بنابراین کارآفرینی که بهشدت ارتباطات قوی وابسته هست، به این ابزار نیازمند است. نمونههایی از کارآفرینی که در کشور مشاهده میشود مؤید این مطلب است. بهعنوانمثال گروهی از دانشجویان یک دانشگاه که در پی یک ایده تجاری به ساخت نرمافزار انتخاب رشته و تجاریسازی و عرضه آن در هنگام انتخاب رشته کنکور سراسری پرداخته بودند، درنهایت با خرید یا اجاره چند دستگاه تلفن همراه در خوابگاه دانشجویی، فرآیند انتخاب رشته را توسط شبکهای که در کل کشور ایجاد کرده بودند، مدیریت میکردند.
در آینده انواع نرمافزارها، خصوصاً نرمافزارهای هوشمند نیز مورداستفاده کارآفرینان قرار خواهند گرفت؛ و این افراد به کمک این نرمافزارها فعّال خواهند بود، فرصتها را بهتر شناسایی خواهند کرد و اطلاعات دقیقتر و مناسبتری را جمعآوری خواهند نمود. دانش و مفاهیم بهتری را درک خواهند کرد و ارتباطات سادهتر و گستردهتری را برقرار خواهند نمود. نرمافزارهایی که شخصیت و ویژگیهای افراد مختلف را کشف و شناسایی کرده و بسته به موقعیت در ارتباط با هر یک، عکسالعملهای مناسبی ارائه خواهند نمود. اینترنت و شبکههای الکترونیکی یک بستر ارتباطی هستند. برقراری ارتباط با هر فرد، شیوههای خاص او را میطلبد که الان تا حد زیادی از دسترس ما خارج است. خصوصاً اولین ارتباط بسیار مهم است. نرمافزارهای هوشمند کمک خواهند کرد تا اولین ارتباط آخرین ارتباط نباشد.