فرصت بی‌نظیر سرمایه‌گذاری در معادن ایران

  جناب نادری با آمارها و ارقام توضیح دهید که سهام تاصیکو از مدت حضور شما در مجموعه صدر به چه میزان رشد کرده است؟ چه اقداماتی این رشد را رقم زده است؟

از زمان ورود اینجانب به مجموعه تاصیکو مورخ ۰۱/ ۰۱/  ۱۴۰۱ تا پایان سال ۱۴۰۱ که در این مجموعه افتخار خدمت داشته‌ام ارزش بازار تاصیکو با رشد ۱۱۱درصدی مقام اول بازدهی را در میان رقبا (شرکت‌های شاخص در این صنعت) داشته و در همین دوره رشد شاخص بورس ایران تنها ۴۴ درصد بوده است. با توجه به تقسیم سود حداکثری تاصیکو، سهامداران علاوه بر سود نقدی دریافتی از عایدی سرمایه چشم‌گیر هم بهره‌مند می‌شوند.

این بازدهی تا ۳۱/ ۰۲/ ۱۴۰۲ پایان سال مالی تاصیکو هم صعودی بوده و به رشد ۱۵۱درصدی رسیده که این رشد با برنامه مدون تاصیکو تحت عنوان حمایت از سهام شرکت‌های تابعه از آبان ۱۴۰۱ با هدف نیل به پورتفوی بهینه صورت پذیرفته و همچنین پیشبرد حداکثری پروژه‌های بااهمیت هلدینگ در شرکت‌هایی همچون طلای کردستان، پارس تامین، معدنی املاح و... روزبه‌روز بر ارزش ذاتی تاصیکو خواهد افزود.

  مجموعه شما جهت افزایش کمی و کیفی حجم سرمایه‌گذاری‌ها در حوزه‌های دارای بازدهی مناسب چه برنامه‌هایی در دستور کار دارد؟

ما سرمایه‌گذاری‌های متنوعی را در بازده دارایی‌های مناسب با تمرکز بر صنعت مس، زغال‌سنگ، طلا و عناصر کمیاب و نادر انجام دادیم. در صنعت مس برنامه افزایش درصد سهامداری در فملی را در دست اقدام داریم که از آبان سال گذشته آغاز شده و در سال جاری هم ادامه خواهیم داد؛ همچنین در شرکت مس باهنر درصدد تعریف پروژه‌های توجیه‌پذیر جهت بهسازی و توسعه این شرکت هستیم. در صنعت طلا در دو شرکت طلای کردستان و توسعه معادن پارس تامین سرمایه‌گذاری‌های قابل توجهی انجام دادیم که در شرکت پارس تامین پیشرفت قابل ملاحظه‌ای را در سال گذشته ثبت کردیم به‌طوری که پروژه نیم‌تن شمش طلای این شرکت در نیمه دوم سال به بهره‌برداری خواهد رسید و محصول شمش طلا به سبد محصولات تاصیکو اضافه خواهد شد. پروژه کلان این شرکت تحت عنوان استحصال پنج تن شمش طلا از سال گذشته آغاز شده، مجوزهای اولیه اخذ شده و عملیات اجرایی آن نیمه دوم ۱۴۰۲ آغاز می‌شود.

  تامین مالی از طریق بازار بدهی از دیگر اقدامات مجموعه شما بوده است. لطفاً فرآیندها را توضیح دهید. سوال دیگر این است که انتشار اوراق به چه میزان انجام شد؟

 تامین مالی از طریق بازار بدهی از دیگر اقدامات ما در سال گذشته بوده که مجوزهای لازم اخذ شده و امسال انتشار اوراق به ارزش پنج هزار میلیارد تومان انجام و تامین بخشی از هزینه پروژه‌های پارس تامین از این محل صورت خواهد پذیرفت و بخش دیگر هزینه‌ها از طریق مشارکت مردمی (عرضه عمومی در بازار سرمایه) تامین خواهد شد. در شرکت طلای کردستان هم پاییز ۱۴۰۱ تنفیذ قرارداد EPC صورت پذیرفته و امید است با تدوین برنامه‌های استراتژیک شاهد به بهره‌برداری رسیدن این شرکت در ابتدای سال ۱۴۰۳ باشیم. صنعت زغال‌سنگ هم از دیگر صنایع مورد توجه صدرتامین بوده که با توجه به در دست داشتن ۴۰ درصد بازار این صنعت با سهامداری در شرکت زغال‌سنگ پروده طبس، به عنوان بازیگر اصلی درصدد توسعه این شرکت با هدف تولید پنج میلیون تن کنسانتره زغال‌سنگ هستیم. پروژه خرید ست دوم لانگ وال جهت عدم کاهش تولید شرکت در زمان اورهال در دستور کار است که امسال ساخت این تجهیزات در کشورهای اروپایی شروع خواهد شد.

همچنین تاصیکو در سایر شرکت‌های زیرمجموعه با استقبال از پروژه‌های توجیه‌پذیر شرکت‌ها و مشارکت در افزایش سرمایه آنها همانند سال‌های گذشته موجب حفظ و رشد سودآوری آنها خواهد شد.

  لطفاً کمی درباره طرح‌های توسعه‌ای صدر تامین توضیح دهید. ظاهراً ۱۸ طرح سرمایه‌گذاری در دست اجرا دارید. این طرح‌ها در مجموع چقدر سرمایه جذب کرده است و چقدر اشتغال ایجاد می‌کند؟

هلدینگ صدرتامین ۱۸ طرح سرمایه‌گذاری در حال اجرا به مبلغ سرمایه‌گذاری بیش از ۳۰ هزار میلیارد تومان و اشتغال بیش از ۱۶۰۰ نفر در شرکت‌های زیرمجموعه خود دارد؛ عمده طرح‌های این هلدینگ با دو هدف خلق ارزش افزوده برای سهامداران و توسعه و اشتغال منطقه‌ای خصوصاً مناطق محروم کشور مانند سیستان و بلوچستان، کردستان و ایلام برنامه‌ریزی شد. صدرتامین با تعریف اهداف ملی و بین‌المللی در صنایع معدنی و ایجاد زنجیره ارزش آن به‌طور ویژه سرمایه‌گذاری در معادن زغال‌سنگ، فولاد، طلا، مس و عناصر نادر را در دستور کار خود قرار داده و در همین راستا پروژه‌های توسعه‌ای تعریف کرده و در حال پیشرفت است تا با تامین مالی و سرمایه‌گذاری‌های جدیدی که از سوی تاصیکو انجام می‌شود شاهد شکوفایی بیش از پیش صنایع معدنی و تکمیل زنجیره ارزش باشیم.

در صورت امکان کمی توضیح دهید که در سه بخش طلا، زغال‌سنگ و مس و اصلاح ذوب‌آهن که سه زمینه اصلی فعالیت‌های شماست چه برنامه‌هایی در دستور کار دارید؟

اتفاقاً همان‌طور که شما هم توضیح دادید اصلی‌ترین تمرکز صدرتامین در همین حوزه‌هاست. ما بزرگ‌ترین معادن خصوصی طلا و برنامه‌ریزی برای رسیدن به ۴۰ درصد از بازار کشور را داریم، تاسیس شرکت سهامی پروژه برای پروژه‌های طلا و سایر عناصر گرانبها از جمله نقره از مهم‌ترین اقدامات هلدینگ در سال ۱۴۰۲ خواهد بود. در حوزه زغال‌سنگ افزایش تولید تا پنج میلیون تن کنسانتره زغال‌سنگ با تملک معادن جدید در مناطق چهارگانه زغال‌سنگ خصوصاً در ذخایر زغال‌سنگ‌های حرارتی کشور از اهداف صدرتامین است. زغال‌سنگ در کشور به دلایل مختلف از جمله گاز ارزان، قیمت دستوری و عدم توسعه صنایع پایین‌دست مغفول مانده است و صرفاً در بخش کمی از ظرفیت زغال‌سنگ‌های کک شو برای تامین زغال و کک مورد نیاز ذوب‌آهن طی این سال‌ها کار شد که با تدوین طرح جامع زغال و شناسایی حلقه‌های با ارزش افزوده بالا و کاربردهای مختلف این ماده معدنی می‌توان نقشه راهی ساخت؛ این کار در مجموعه ما با همکاری دانشگاه شاهرود در حال تدوین است.

در حوزه مس سرمایه‌گذاری در پایین‌دست و بالادست این صنعت از برنامه‌های آتی هلدینگ است که علاوه بر ایجاد ارزش، به کاهش وابستگی شرکت مس باهنر در تامین ماده اولیه و جلوگیری از بازار انحصاری در حلقه کاتد منجر خواهد شد. البته این هلدینگ قصد رقابت با ملی مس ندارد و صرفاً تامین ماده اولیه مورد نیاز شرکت مس باهنر و جلوگیری از خام‌فروشی مدنظر است.

 ذوب‌آهن ابرشرکتی است که با مسائل و مشکلاتی هم‌اندازه خود دست‌وپنجه نرم می‌کند که ان‌شاءالله با تکمیل طرح‌های موجود در این شرکت مثل باطری کک‌سازی شماره ۲، بازسازی کوره‌های LF و... و همچنین طرح‌های جدید مثل کلاف الیاژی از زیان خارج و وارد روزهای خوش آتی می‌شود.

  شما در حوزه داخلی فعالیت دارید ولی در سال‌های گذشته به خارج از ایران صادرات هم داشته‌اید. لطفاً کمی درباره حجم ارزآوری مجموعه شما به داخل کشور توضیح دهید. ارزآوری امسال چقدر نسبت به سال گذشته رشد کرده است؟

صادرات از آن جهت اهمیت دارد که علاوه بر خودکفایی کشور موجب ارزآوری خواهد شد و از خروج ارز از کشور جلوگیری می‌شود، از سویی ورود محصولات شرکت به بازارهای بین‌المللی می‌تواند موجب افزایش انگیزه و تلاش در میان کارکنان برای تولیدات باکیفیت جهانی شود. با این حال هلدینگ صدرتامین عمدتاً در حوزه داخلی فعالیت دارد و با توجه به رویکردهای اصلی هلدینگ مبنی بر منع خام‌فروشی به ویژه صادرات محصولات و منابع معدنی به خارج از کشور، مصرف‌کننده اصلی ما بازار داخلی است با این حال در برخی حوزه‌ها از جمله پشم شیشه، کاشی و صنعت ساختمان فعالیت‌های رو به توسعه داشته و میزان صادرات ما نسبت به سال گذشته افزایش بیش از ۱۰۰درصدی داشته است.

  لطفاً کمی درباره اثر تحریم‌ها بر فعالیت‌های مجموعه شما و اقداماتی که مجموعه‌تان برای فعالیت در جنگ اقتصادی صورت داده توضیح دهید. اثر تحریم بر زیرمجموعه شما چگونه مدیریت شده است؟

بدیهی است اثرات تحریم در حوزه‌های مختلف به‌ویژه حوزه مالی در کوتاه‌مدت تاثیرگذار خواهد بود ولی در میان‌مدت و کوتاه‌مدت با حرکت به سمت اقتصاد مقاومتی و فعالیت‌های دانش‌بنیان این تهدید به فرصت بسیار مناسب و خوبی در کشور و مجموعه تاصیکو تبدیل شده است. استفاده از فرآیند بومی‌سازی و تولید و تدوین دانش فنی و اعتماد به فن‌آوران حوزه صنعت و معدن در کشور موجب عدم وابستگی فعالیت‌های شرکت‌های تابعه تاصیکو به شاخص‌های تحریم شده است.

  کمی درباره اقدامات تاصیکو در حوزه ارتقای سطح فنی شرکت‌های تابعه و توسعه فعالیت‌های نوآورانه و مبتنی بر فناوری توضیح دهید. از چه شیوه‌هایی برای ارتقای سطح فنی شرکت‌های تابعه بهره برده‌اید؟

هلدینگ تاصیکو در راستای ارتقای سطح فنی شرکت‌های تابعه به عنوان یک شرکت پروژه پیشرو در این حوزه اقدام به تاسیس یک شرکت دانش‌بنیان به نام شرکت پیشرو تعالی صدر فردا کرده است که این شرکت به عنوان یک مجموعه شتاب‌دهنده حلقه اتصال میان صنایع تابعه و دستگاه‌ها و پژوهشگران و دانش روز قرار گرفته و با تعامل سازنده‌ای که بین این شرکت و شرکت‌های تابعه وجود دارد در راستای افزایش بهره‌وری و حداکثر بازیابی و با شناسایی حلقه‌های طلایی نسبت به ارتقای سطح فنی بر مبنای فعالیت‌های نوآورانه اقدام خواهد کرد.

با توجه به تخصصی بودن حوزه فعالیت‌های مجموعه متبوع شما چه نظری درباره آموزش نیروی انسانی مورد نیاز برای کار در مجموعه متبوع خود دارید؟

آموزش کارکنان و مدیران شخصاً برای بنده اهمیت بسیار زیادی دارد. در صنعت اگر نیروی انسانی به درستی آموزش ببیند و ساخته شود، آن صنعت نیز در مسیر تعالی موفق خواهد شد. نیروی انسانی که در حرفه خود متخصص بوده و آموزش‌های لازم را دیده باشد به خوبی می‌تواند بحران‌ها را کنترل کند و بر مشکلات فائق آید و موجب سربلندی صنعت خود و کشور عزیزمان ایران خواهد شد. بنابراین به مجموعه‌های متبوع توصیه کرده‌ام که حتماً باید آموزش مداوم کارکنان در اولویت برنامه‌های شرکت قرار گیرد. موضوع به‌کارگیری و استخدام نیروهای نخبه و شایسته اهمیت بسیار بالایی دارد و چنانچه شرکت نیاز به جذب و استخدام نیروی جدید داشته باشد این استخدام‌ها به شیوه‌ای خواهد بود که جوانان نخبه و شایسته به کار گرفته شوند.

  به‌طور خاص کمی درباره افزایش رقابت شرکت‌ها در حوزه فولاد و تولید ورق‌های فولادی توضیح دهید. در حوزه شما چه فعالیت‌هایی برای حضور در این رقابت صورت می‌گیرد؟

 در عصر جدید نه‌تنها در کشور بلکه در دنیا و مخصوصاً کشورهای حوزه خلیج‌فارس شرکت‌های متعددی در حوزه فولاد و همچنین ورق‌های فولادی که مشابه آن را فولاد اکسین تولید می‌کند در حال احداث یا بهره‌برداری هستند، بنابراین در رقابت با شرکت‌های مشابه در عرصه بین‌المللی باید تبدیل به بهترین شوید. از سویی این روزها که در جنگ اقتصادی قرار داریم نیز برای پیروز شدن باید خود را با ارتقای سطح دانش و تلاش مضاعف قوی کنید. بی‌شک کارکنان زحمتکش فولاد اکسین خوزستان با تولید محصولات باکیفیت و با ارزش افزوده می‌توانند با توکل به خدا و اراده فولادی رقبای خود را کنار بزنند.