ستون چپ_1 copy

کلمه دیگر این عبارت، هنر است که به تعریفی کلی از آن بسنده می‌کنیم: هنر به عمل یا اثری خلاقانه اطلاق می‌شود که توسط هنرمند خلق می‌شود و زمینه‌اش زیبایی‌شناسی است و در عرصه‌ای به نام فرهنگ، به وجود می‌آید. درواقع علم اقتصاد در نیمه دوم قرن بیستم بود که با سایر علوم، ارتباط میان‌رشته‌ای ایجاد کرد.

طی دهۀ گذشته هم بازار هنر ایران رشدی قابل‌توجه داشته و هم هنر معاصر مشغول تثبیت خود بوده است. درعین‌حال، نظر هنرمندان و بازیگران دنیای هنر کشور به مسائل مالی هنر معطوف شده است. بخش آکادمیک نیز با تاسیس رشتۀ اقتصاد هنر به این دغدغه پاسخ داده است. مجموع این عوامل وجود منبعی را ضروری می‌ساخت که بتواند بخشی از نیازهای این حوزه را برطرف کند. جست‌و‌جوهای ما به کتاب حاضر منتهی شد. این کتاب قصد دارد با الهام از مدل‌های اقتصاد خردْ نظام اقتصادی دنیای هنر معاصر را مطالعه کند. نویسنده کوشیده است اطلاعات حوزه‌های متفاوت را باهم ترکیب کند تا شاید از پس پیچیدگی‌ها و تفاوت‌ بازار هنر در مقابلِ سایر بازارهای متعارف براید کتاب اقتصاد هنر معاصر اثر الیسا زرلونی به بازارها، راهبردها و نظام ستاره‌سازی در اقتصاد هنر معاصر می‌پردازد.

درباره کتاب اقتصاد هنر معاصر

السیا زرلونی دانش‌آموختۀ اقتصاد از دانشگاه سیتی لندن و استاد اقتصاد هنر در دانشگاه آییوِالام ایتالیاست. او در کتاب اقتصاد هنر معاصر با الهام از مدل‌های اقتصاد خرد به بررسی نظام اقتصادی دنیای هنر معاصر پرداخته و سعی دارد با ترکیب اطلاعات حوزه‌های متفاوت از پس پیچیدگی‌ها و تفاوت بازار هنر در مقابلِ سایر بازارهای متعارف براید.  کتاب اقتصاد هنر معاصر از یک‌سو حاوی اطلاعات تخصصیِ نظام نهادیِ بازار هنر معاصر جهان (شامل کارنماها، نمایشگاه‌ها، گالری‌ها، حراجی‌ها، صندوق‌های سرمایه‌گذاری هنر، رسانه‌های بازار هنر، بانک‌ها، بورس‌های هنر و موزه‌های هنریِ معتبر) است و از سوی دیگر به سازوکار فعالیت بازیگران حقیقی این بازار (همچون دلالان، هنرمندان، منتقدان، کارشناسان، کیوریتورها، مجموعه‌دارها، حامیان و کارگزاران حراج) می‌پردازد. یکی از ویژگی‌های این کتاب ارائه اطلاعات و توصیف‌هایی است که مخاطب فارسی‌زبان پیش‌ازاین به‌صورت یکجا و به‌روز در اختیار نداشته است و دیگر اینکه بر پایۀ اطلاعات تجربی دست‌اول بناشده و سعی کرده هم‌زمان رویکردی میان‌رشته‌ای را پی بگیرد. ازاین‌رو، برای شرایط ایران بسیار مناسب به نظر می‌رسد. لسیا زرلونی دانش‌آموختۀ اقتصاد از دانشگاه سیتی لندن و استاد اقتصاد هنر در دانشگاه آییوِالام ایتالیاست. وی در این کتاب با الهام از مدل‌های اقتصاد خرد به بررسی نظام اقتصادی دنیای هنر معاصر پرداخته و سعی دارد با ترکیب اطلاعات حوزه‌های متفاوت از پس پیچیدگی‌ها و تفاوت بازار هنر در مقابل سایر بازارهای متعارف براید. بخش عمدۀ کتاب حاضر برگرفته از پژوهش نویسنده از سال ۲۰۰۸ تا ۲۰۱۲ با حمایت بورس ماری کوریِ اتحادیۀ اروپاست که آن را به زبان ایتالیایی نوشته و سپس به کمک جولیا روسو به انگلیسی بازنویسی کرده است. کتاب اقتصاد هنر معاصر از یک‌سو حاوی اطلاعات تخصصی نظام نهادی بازار هنر معاصر جهان (شامل کارنماها، نمایشگاه‌ها، گالری‌ها، حراجی‌ها، صندوق‌های سرمایه‌گذاری هنر، رسانه‌های بازار هنر، بانک‌ها، بورس‌های هنر و موزه‌های هنری معتبر) است و از سوی دیگر به تحلیل رفتار بازیگران اصلی نظام هنر معاصر، هم در طرف تقاضا (بازدیدکنندگان، مجموعه‌داران و شرکت‌های خصوصی) و هم در طرف عرضه (هنرمندان، دلالان هنر، حراجی‌ها و نمایشگاه‌ها) می‌پردازد. یکی دیگر از مزیت‌های این کتاب این است که با استفاده از مدل‌های نظری و تحلیل تجربی، اقتصاد صنعتی را در رشته‌هایی مانند تاریخ هنر، بازاریابی و مالیه وارد کرده تا بازار هنر معاصر را از دیدگاهی بینا رشته‌ای تحلیل و تبیین کند. این کتاب بی‌آنکه دستورنامه‌ای سفت‌وسخت باشد، مراحل اصلی زنجیرۀ تولید در بخش هنر را مرور می‌کند، خلاصه‌ای مفید و مختصر از بازیگران نظام هنر معاصر ارائه می‌دهد و یافته‌هایش را با اتکا به اطلاعات و داده‌های مفهومی و عملی تایید می‌کند. بنابراین، دانشجویان مشتاق می‌توانند از این کتاب برای درک عوامل پیچیدۀ حاکم بر بازار هنر معاصر استفاده کنند. همچنین کارشناسان فرهنگ، مجموعه‌داران و سرمایه‌گذاران احتمالی یا هنردوستانی که برای مشاورۀ سریع، تنها به مرجعی نیاز دارند که اطلاعات‌پایه‌ را در اختیارشان بگذارد، همگی می‌توانند از این کتاب بهره‌مند شوند.