گفتوگو با احمدرضا طحانیان، مدیرعامل شرکت نمایشگاههای بینالمللی اصفهان:
دستیابی به توسعه با نمایشگاه امکانپذیر است
اگر ازلحاظ عملکردی بررسی کنیم، نسبتا یک سال را با تمام فرازوفرودها پشت سر گذاشتید؛ سال ۱۴۰۱ برای شما بهعنوان مدیرعامل یک نمایشگاه بینالمللی چگونه گذشت؟
سال ۱۴۰۱ در مقایسه با سالهای گذشته و برای اهالی این صنعت سال نسبتا متفاوت و خوب بود. بسیار تلاش و پیگیری کردیم تا دو ماموریت اصلی را در حوزه صنعت نمایشگاهی اصفهان با مطلوبیت کامل انجام دهیم. نخست، تکمیل برخی کاستیها در محل دائمی برگزاری نمایشگاههای بینالمللی اصفهان که در ادامه خواهم گفت چه فعالیتهایی انجامشده است و دوم، برگزاری چند نمایشگاه بینالمللی و تخصصی که ازنظر کمیت و کیفیت نسبت به دورههای سابق ارتقاءیافته است. از ده ماه گذشته تا به امروز مشغول تدوین برنامه استراتژیک نمایشگاه اصفهان هستیم، اگر بخواهم بهصورت دقیق گفته باشم یک هفته پس از قبول مسوولیت در این جایگاه به کمک مشاوران و صاحبنظران حوزه کسبوکار به این مهم پرداختیم تا بتوانیم هم جایگاه فعلی خود را بهصورت درست و دقیق بشناسیم، همچنین برای رسیدن به برخی ارزشها ازجمله حفظ برند سازمانی، صداقت و حفظ کرامت انسانی در کلیه سطوح سازمانی، کار تیمی و شایستهسالاری، تنوع منابع درآمدی و... را بر اساس این سند چشمانداز به جلو پیش ببریم. این برنامه به ما کمک خواهد کرد تا بهتر از سالهای گذشته امکان زمانبندی، برنامهریزی و هدفگذاری برای سالهای پیشرو را داشته باشیم و بهاصطلاح از مسیر اصلی خودمان خارج نشویم. هدف ما در این برنامه این است تا به بهترین نتایج بر اساس ظرفیتها دست پیدا کنیم.
با توجه به این اقدامات برای تدوین برنامه نمایشگاه اصفهان چهکارهایی انجامشده است؟
بخش زیادی از تقویم سال آینده پس از برگزاری جلسات هماندیشی و گفتوگو با انجمنها و اتحادیههای مربوطه برنامهریزیشده است، این جلسات ازاینرو برگزارشده است تا بتوانیم با بهترین کیفیت رویدادهای سال آینده را برگزار کنیم. ما اعتقادداریم تا زمانی که از سایر تواناییها، امکانات و ارتباطات به بهترین نحو استفاده نکنیم و در این راستا به تعامل با متولیان امر نپردازیم، در کار خودمان موفق نخواهیم شد. کنار هم قرار گرفتن ظرفیت اتحادیهها، انجمنها، سندیکاهای تخصصی در بخشهای مختلف و نهادهای صنعتی سیاستگذار این امکان را در اختیار نمایشگاه اصفهان قرار میدهد که بتواند از ظرفیتهای بین بخشی به شیوه موثری استفاده کند. بنابراین این هدف به ما کمک میکند که درنهایت امر شاهد برگزاری یک رویداد تخصصی و باکیفیت مطلوب باشیم. در تدوین برنامه سال ۱۴۰۲ همه تلاش ما کنار هم قرار دادن کانونهای تخصصی مرتبط با یک صنعت و بهره بردن از تواناییهای آنان است.
به محل نمایشگاه بینالمللی اصفهان و تکمیل برخی از قسمتها اشاره کردید؛ چه بخشهایی در این مدت که قبول مسوولیت کردید تکمیلشده است؟
ظرفیت پارکینگ نمایشگاه به نسبت استقبالی که از رویدادهای نمایشگاهی میشود بسیار کم است. بر اساس برنامهریزی انجامشده در حال ساخت و تکمیل پارکینگ در ضلع غربی و جنوبی نمایشگاه هستیم تا ظرفیت پارک 600 خودرو دیگر در فضای نمایشگاه اصفهان امکانپذیر گردد. همچنین اتاقهای مذاکرات که در سالن اصلی نمایشگاه قرار داشت بهصورت کامل تجهیز و مورد بهرهبرداری قرار گرفت. این اتاقها بهمنظور تسهیل شرایط برای مشارکتکنندگان یا سایر ذینفعان رویدادها برای مذاکره و انعقاد قرارداد طراحی و تکمیلشده است. خرید و نصب دستگاه ژنراتور نیز با موفقیت انجامشده تا در شرایط اضطراری بتوانیم برق مجموعه را در هنگام قطع برق تامین کنیم، نبود دستگاه ژنراتور واقعا یکی از کمبودهایی اساسی و بسیار مهم نمایشگاه اصفهان بود که در حال حاضر این مشکل بهصورت بنیادی و برای مانایی جریان برق در تمام شبانهروز حلشده است. در محل سابق دو سازه کروی شکل قرار داشت که به محل جدید انتقال یافت، این دو سازه کروی امکان برگزاری همایشها و نشستها و راهاندازی رستوران مجهزی را فراهم میکند و فضای مناسبی را در اختیار ما قرار خواهد داد. جاده بارانداز که در پشت سالن اصلی نمایشگاه قرار دارد مسیر پرتردد و شلوغی بود، خصوصا در روزهای اول نمایشگاه و روزهایی که مشارکتکنندگان تجهیزات و کالاهای خود را از نمایشگاه بیرون میبردند، این جاده نیز تکمیل و بهرهبرداری شده و خودروهای حمل بار بهآسانی میتوانند پس از تخلیه و بارگیری از جاده جدید به سمت درب خروجی نمایشگاه حرکت کنند. با اقداماتی هم که در حال انجام است تلاش میکنیم ساختمان اداری و تجاری که در مجاورت سالن اصلی قرارگرفته را سریعتر مورد بهرهبرداری قرار بدهیم. این ساختمان در حال حاضر به دلیل انجام برخی کارهای زیرساختی امکان استفاده را ندارد، بااینحال تلاش داریم که بخش اداری و تجاری به پایان برسد تا تمام پرسنل نمایشگاه در یک محل مستقر شوند. ساخت یک سالن جدید به متراژ 7200 متر که کارهای طراحی اولیه آن انجامشده است و پس از کسب تاییدیههای لازم مراحل ساخت آغاز میگردد؛ لازم به ذکر است بسیاری از کاستیها و نواقص سالن موجود، سالن امیرکبیر نیز برطرف گردیده است.
آنطور که در خبرها آمده بود موفق شدید اولین نمایشگاه مجازی فرش دستباف را همزمان با بیست و پنجمین نمایشگاه فرش دستباف برگزار کنید. درباره این مساله توضیح بفرمایید.
با اوجگیری ویروس کرونا بسیاری از سایتهای نمایشگاهی برای حفظ جایگاه کسبوکارها و استحکام بخشیدن به شبکهسازی تجاری که در بستر برگزاری رویدادهای نمایشگاهی شکلگرفته بود، به سمت فراهم کردن زیرساختهای نمایشگاه مجازی روی آوردند. این اتفاق در برخی از کشورهایی که پیشرو در این حوزه بهحساب میآیند انجام شد و با استقبال خوبی هم همراه بود. طی دو سال گذشته برگزاری رویدادهای نمایشگاهی بهصورت مجازی در کنار عناوین نمایشگاهی به ارتقاء کیفیت این مهم منجر شده است. چراکه امکان بازدید از رویدادهای نمایشگاهی در هرلحظه از ساعات شبانهروز، کسب اطلاعات کامل و بهره بردن از ارتباطات تجاری را برای فعالان اقتصادی و عموم شهروندان را فراهم میکند. حتی کسانی که موفق به بازدید از نمایشگاه نشدند میتوانند در آینده بهسادگی از این رویداد نمایشگاهی بازدید انجام بدهند. کنار هم قرار گرفتن موارد فوق باعث شد نمایشگاه بینالمللی اصفهان بهعنوان نخستین سایت نمایشگاهی استاندارد کشور از این تکنولوژی نوین برای برپایی نمایشگاه مجازی فرش دستباف استفاده کند. این نمایشگاه تا سه ماه آینده قابلدسترس است و مخاطبان میتوانند بهصورت مجازی از غرفههای حاضر در نمایشگاه فرش دستباف بازدید کنند و اطلاعات لازم برای تهیه فرش دستباف و طراحیهای ارائه شده را با دقت در آدرس www.isfvirtualexpo.ir نگاه کنند.
فکر میکنید نقش اصلی و اساسی نمایشگاه چیست؟ آیا نمایشگاهها در جهان امروز محرک اقتصادی، تسهیلگر و یا توسعهدهنده به کسبوکارهای مختلف هستند؟
بله. سوال خوبی را مطرح کردید. لازم میدانم برای روشنتر کردن مبحث موردنظر توضیحاتی را ارائه کنم. در دنیای امروز تولید ثروت از طریق ارتباطات تجاری امکانپذیر میشود. ارتباطات تجاری به تمام روابطی گفته میشود که یک سازمان باهدف ارتقاء جایگاهش در بازار و با مشتریان و مخاطبان خود برای ارائه خدمات، فروش کالا، در خدمت گرفتن روشهای نوین فعالیت تجاری و توسعه بازار هدف و جذب سرمایههای جدید برقرار میکند. در یک دستهبندی کلی میتوان ارتباطات را به درون و بیرون سازمان تقسیمبندی کرد. روابط درون ساختار یک سازمان تجاری بر اساس ارتباطات شکل میگیرد، ارتباط با مدیر اصلی مجموعه، ارتباط مدیران ارشد و مدیران میانی و ارتباط کارکنان با مدیران، هدفمند بودن اینگونه ارتباطات میتواند اهداف تعریفشده را برای تمام افراد در داخل آن سازمان قابلدسترس کند. هرکدام از این ارتباطات نحوه فعالیت تجاری آن شرکت با بیرون از مجموعه را نیز بهتر مشخص میکند. ابزارهای بسیاری برای انسجام بخشیدن به ارتباطات بیرونی سازمان تعریفشده است. برگزاری جلسات گفتوگو، انعقاد قرارداد، امضای تفاهمنامه، نظرسنجی، ارسال ایمیل، تماس تلفنی، تبلیغات، رسانه، استفاده از فضای مجازی و شبکههای اجتماعی و... بنابراین، ارتباطات تجاری خارجی ارسال هر پیامی است که از دفتر رسمی کسبوکار و کارکنان همان شرکت برای برقراری ارتباط با مخاطب منتقل میگردد. بنابراین برقرار شدن هر ارتباط با بیرون از سازمان، باعث میشود که رقیبان و مشتریان آشنایی بهتر و بیشتری را با تجارت شما از طریق همین ارتباطات کسب کنند. در هنگام برقرار ساختن ارتباطات تجاری خارجی هر مجموعه تجاری میبایست بالاترین دقت را در هنگام انتقال پیام رعایت کند، چراکه در هنگام ارسال پیام نام آن شرکت تجاری و تمام داشتههایش در میان است. امروزه یکی دیگر از راههای گسترش ارتباطات تجاری، صادرات خدمات، کالا و تکنولوژی به کشورهای هدف است. چراکه صادرات نقش موثری در رشد و توسعه اقتصادی کشورها دارد. آمارهای سازمانهای جهانی مرتبط با ارتباطات تجاری و صادرات گواه این ادعاست. کشورهایی که امکان برقرار ساختن ارتباطات تجاری را در بازارهای هدف داشته و جذب منابع مالی را در بازارهای هدف خارجی جستجو کردهاند، در عمل اثبات کردند که ارتباطات تجاری بیشتر و سودآوری را در بازارهای هدف برقرار ساختند. کسب اطلاعات در مورد نیازها و سلیقه مصرفکنندگان در بازارهای خارجی یکی از مهمترین اصول ماندگاری در بازارهای جهانی و ارتقای سطح کیفیت صادرات محصولات و خدمات است. به عبارتی با چنین رویکردی شبکهسازی تجاری به بهترین نحو انجامشده است. با اطمینان خاطر میتوان گفت حضور صاحبان کسبوکار در نمایشگاههای تخصصی، بینالمللی و خارجی نیز یکی و شاید بهترین ارتباطات تجاری در دنیای امروز است. در هنگام برگزار شدن نمایشگاه تمام ابزارهای ارتباطات تجاری در جهت توسعه ارتباطات، بهبود بخشیدن به روابط تجاری و توسعه کسبوکار در کنار هم قرار میگیرند تا در سطح بالاتر معنای دقیق ارتباطات تجاری را محقق کنند. نمایشگاه بهعنوان پل ارتباطی با استراتژی مناسب و با تفکر رویداد محوری حقیقت ارتباطات تجاری را بهصورت کامل به نمایش میگذارد. نمایشگاه رسانه، تبلیغات، چیدمان مهندسی غرفهها، شرایط ایده آل رفاهی و خدماتی و در کل فضایی را خلق میکند که با استانداردهای تجاری دنیای امروز هماهنگ است؛ آنچه با عبارت ارتباطات تجاری از سوی کارشناسان تکرار میگردد به معنای واقعی کلمه در نمایشگاهها نمایان میشود.
جایگاه نمایشگاه اصفهان بهعنوان یک کانون مهم تجاری و تبادلات را با توجه به وضعیت اقتصادی استان اصفهان چگونه ارزیابی میکنید؟
نمایشگاهها میتوانند به افزایش امید در بین فعالان اقتصادی منجر شوند و شبکههای تجاری آنان را بهخوبی حفظ کند. اگر مجموعه فعالیتهای نمایشگاهی را بهعنوان یک صنعت در نظر بگیریم، این صنعت از باب اینکه میتواند صنایع دیگر را به مصرفکنندگان معرفی کند، اهمیت فراوانی دارد. همچنین نمایشگاهها به دلیل ارتقای سطح کمی و کیفی تولیدات کشور و هموار کردن راه صادرات محصولات صنایع مختلف به کشورهای دیگر، اهمیت خاص و ویژهای دارند. اگرچه نسبت به سنوات گذشته، اکنون جایگاه نمایشگاه بینالمللی و صنعت نمایشگاهی برای تجار و صنعتگران آشکارتر شده، اما به نظر میرسد این صنعت هنوز در کشور ما جای کار فراوانی دارد.
آیا برنامهای برای توسعه فعالیتهای نمایشگاهی سال آینده دارید؟
بله؛ طبیعی است که هر صنعتی، موضوعات خاص خودش را دارد و مهمترین موضوع مرتبط با نمایشگاه داشتن یک تقویم مناسب و با توجه به تحقیقات انجامشده درباره عناوین نمایشگاهی است و انجام اینهمه درنهایت امر میبایست به توسعه فعالیتهای نمایشگاهی منجر گردد. یکی از اصلیترین برنامههایی که در نمایشگاه اصفهان دنبال میشود، توسعه فعالیتهای نمایشگاهی بهویژه در فضای بینالمللی و کسب درآمدهای ارزی است. در این زمینه، تاکید داریم که پا را از کشورهای همسایه فراتر گذاشته و حضور فعالان اقتصادی اصفهانی و ایرانی را در نمایشگاههای بینالمللی خارج از کشور و هیاتهای تجاری افزایش دهیم. تجربه اعزام هیات تجاری به کشور روسیه و تلاش برای اقدامات مشابهی که در دست اقدام است در این بخش لازم به ذکر است. بازدید هرکدام از هیاتهای تجاری و حضور در رویدادهای خارجی ارتباط تجاری با کشورهای دیگر را عمق بیشتری خواهد بخشید و توجه به برگزاری رویدادهای مناسب در کنار اجرای نمایشگاهها یکی دیگر از مهمترین اهداف نمایشگاه بینالمللی اصفهان است و درنهایت به توسعه کسبوکارها بسیار کمک خواهد کرد. از طرف دیگر، باید به این نکته توجه داشت که خوشبختانه در سالهای اخیر، نمایشگاهها نسبت به دورههای قبل، رشد بهتری هم ازنظر وسعت و هم ازنظر منابع مالی و کیفیت برگزاری داشته و دارد و امیدوارم با چنین پشتوانهای بتوانیم توسعه فعالیتها را بهتر از هر زمان دیگر به سرانجام مطلوب برسانیم.
بهعنوان آخرین سوال؛ آیا تقویم سال 1402 در مقایسه با سال جاری تغییراتی خواهد کرد؟
در سال جاری درمجموع موفق شدیم 33 عنوان نمایشگاهی بینالمللی، تخصصی و عمومی را باکیفیت مطلوب برگزار کنیم. بر اساس تقویم سال 1402 و با توجه به برنامهریزیهای صورت گرفته هدف ما برگزاری 51 عنوان نمایشگاهی است. امیدوارم بتوانیم در سال آینده نیز همانند امسال هرکدام از رویدادهای نمایشگاهی را با همافزایی کانونها، انجمنها و اتحادیههای مرتبط و سایر مسوولان اقتصادی استان اصفهان با بهترین کیفیت ممکن برگزار کنیم.