بررسی کارنامه یک شرکت برای مقایسه جایگاه ضلع سوم بازار مالی
چرا میل به بیمهگری افزایش یافت ؟
حال بماند که کلیت این گفتهها جای اماواگرهای بسیار دارد و اتفاقاً به قول قائممقام پیشین بیمه مرکزی ایران وجود کژمنشیهایی در این دو بازار موجب شده تا بیمهگران بیش از آنچه لازم است در صیانت از حق بیمههای بیمهگذاران وسواس به خرج دهند. به عبارتی در همین اقتصاد تورمی، نوسانات نرخ ارز، کاهش نرخ سود بانکی، موانع تحریم درمقابله با گشایشهای اقتصادی و دسترسی به منابع بینالمللی، هستند شرکتهای بیمه که با برنامهریزی درست و رصد تمام فرصتها و تهدیدها کارنامه قابل قبولی دارند.
هر چند طی سالهای گذشته اقدامات در جهت تقویت بورس صورت گرفت و بانکها از بنگاهداری برحذر شدند. اما آمارها نشان میدهد که منابع بیمههای زندگی و جریان نقدینگی ذخایر آنها در بورس اوراق بهادار، مانند مرهمی بر زخم بازار سرمایه عمل کرده است.
شاید بارها این جمله را شنیده باشید که در دنیا شرکتهای بیمه مالکان بزرگ بانکها هستند اما در ایران، این بانکها هستند که مجوز تاسیس شرکتهای بیمه را میگیرند و به عنوان سهامدار عمده برای فعالیت شرکتهای بیمه دستورالعملهای نانوشته اما لازم الاجرا تعیین میکنند.
در این تصویر کلی نا امیدکننده، شرکتهایی در بازار بیمه هستند که با استفاده هوشمندانه از قوانین و مصوبات شورای عالی بیمه راه را برای فعالیتی حرفهای بازکرده و در بازاری رقابتی، خط بطلان روی باورهای نادرست از ضلع سوم بازار مالی کشیده اند.
اهداف و چشماندازی که محقق شد
طبق اساسنامه شرکت بیمه پاسارگاد، این شرکت به منظور عرضه خدمات بیمههای زندگی و غیرزندگی به طور مستقیم و قبولی اتکایی و کسب سود متوازن و همسو با مصالح و منافع ملی تأسیس شده است. این شرکــت از بهمنماه ۱۳۸۵ پروانه فعالیت خـود را از بیمه مرکـزی ایران گرفت و نخسـتین بیمه نامه خود را در اولین روز اسفند همان سال صادر کرد، سال بعد نیز مجوز قبولی اتکایی از مؤسسات بیمه داخلی را اخذ کرد.
برنامهریزی جامع به منظور دستیابی به ترکیب مناسب پورتفوی در بیمههای اشخاص، اموال و مسئولیت - برقراری روشهای مناسب به منظور تسریع در امر پرداخت خسارت و ترویج روشهای پیشگیری، از وقوع خسارت به بیمهگذاران بخشی از اهداف تعیینشده بیمه پاسارگاد است اما ، سازماندهی و توسعه شبکه فروش و بهرهبرداری مناسب از ذخایر و اندوختههای شرکت با حضور فعال در بازار پول و سرمایه کشور دو هدف بزرگ بیمه پاسارگاد از ابتدا تا کنون است که گام به گام با برنامهریزی و جدیت در پیگیری محقق شده است.
به طوریکه دسترسی به چشمانداز شرکت یا همان «کسب حداکثر سهم بازار بیمه کشور تا سال ۱۴۰۴ در بین شرکتهای بیمه خصوصی» امکانپذیرشده و دیگر تنها رقیب بیمه پاسارگاد در بازار، تنها بیمه دولتی کشور یعنی شرکت بیمه ایران با بیش از ۸۰ سال قدمت است.
هر چند شرکت مجوز صدور بیمهنامه در تمام بخشهای بیمه مانند اموال، اشخاص، مسئولیت را دارد و در پورتفوی خود جایی را به بیمههای غیرزندگی اختصاص داده است اما سهم بیش از ۶۲ درصدی بیمههای زندگی در پورتفوی بیمه پاسارگاد، حکایت از همان هدف بزرگ حضور فعال در بازار سرمایه و البته تأمین آتیه فرزندان ایران دارد.
عملکرد «بپاس» در بورس
بیمه پاسارگاد برخلاف شرکتهای همگروه که سال ۱۴۰۱با روند کاهشی سود سازی همراه شده بودند توانست با رشد خوبی در سود خالص خود مواجه شود و در سه ماهه اول امسال، شاهد صعود ۲۶ درصدی سود خالص این سهم باشد. به عبارتی سود خالص شرکت در ۳ ماهه سال مالی ۱۴۰۱ به ۵۶۹ میلیارد تومان بالغ شده است.
این درحالی است که، نکته بسیار مهم در شرکتهای بیمه تشکیل بخش عمده سود خالص از سرفصل سرمایهگذاریهاست. بدینترتیب منابع حاصله از حق بیمههای صادره، بخشی صرف پرداخت خسارات و مابقی طبق مصوبه شورای عالی بیمه صرف سرمایهگذاریها در بخشهای گوناگون میشود. در مورد بیمه پاسارگاد، این میزان در سال ۱۴۰۰ حدود نیمی از سود بیمه پاسارگاد را به خود اختصاص داده است.
همچنین در سال ۱۴۰۰ شاهد شناسایی درآمد ۱۴۰۰ میلیاردی از این طریق بودیم که در ۳ ماهه ۲۵۶ میلیارد تومان درآمد شناسایی شده است. حال آن که حجم سرمایهگذاریهای این شرکت بیمه در سال ۱۴۰۰ در سطح ۱۴ همت و برای سال جاری از ۱۵ همت عبور کرده است.
بنابراین سود تحققیافته برای سال جاری میتواند از این بخش از سود سال قبل هم بالاتر رفته و تعدیل مثبت خوبی در گزارش سال جاری را انتظار داشت.
نکته مهم دیگر در این شرکت بیمه تراز ارزی مثبت است بهطوریکه بیمه پاسارگاد داراییهای ارزی (یورو- دلار) خوبی دارد و یکی از پتانسیلهای شرکت میتواند ، شناسایی سود خوب تسعیر ارزی باشد. گفتنی است شرکت بیمه پاسارگاد ، اخیراً افزایش سرمایه ۹۰ درصدی از سود انباشته و اندوخته را تصویب و اجرایی کرده که پلن درآمد و سود سازی شرکت را بسیار جذاب کرده است. بهطوریکه سود سال ۱۴۰۳ شرکت نیز به بیش از ۶۲۷۱ میلیارد تومان بالغ خواهد شد.
در نهایـت با توجـه به رشـد وضعیت عملیـاتی و حق بیمـههای صادره از یـک سو و شنـاسایی سـود سرمایهگذاریها از سوی دیگر رسیدن به سود مناسب برای سال جاری در بیمه پاسارگاد محتمل و این سود میتواند طی سنوات آتی نیز محقق شود.
درنتیجه:
ترکیب پورتفوی شرکت بیمه پاسارگاد نشان میدهد، کل پورتفوی با رشد ۴۴ درصدی همراه است و درحالیکه رشد خسارتهای پرداختی ۵۴ درصد است اما هنوز ضریب خسارت ۴/ ۵۹ درصدی سال ۱۴۰۰ که نسبت به سال ۱۳۹۹ نزدیک ۱۰ و نیم واحد رشد دارد ، هنوز زیر ۶۰ درصد است. ضریب خسـارت بیمههای زندگی در سـال گذشتـه ۲۹ درصد و ضریب خسـارت بیمههای غیرزندگی ۶۷و۸ درصد است. در نتیجه میتوان نتیجه گرفت با تمامی چالشهای موجود، شرکتهای بیمهای هستند که حافظ اعتبار صنعت خود هستند.