بررسی دلایل رکود بازار فولاد و متضرران اصلی آن
کفسازی در خاکستر رکود تقاضای فولاد
اعتباری، در خصوص وضعیت بازار شمش و مقاطع طویل فولادی به «دنیایاقتصاد» گفت: بازار آهن و فولاد کشور در شرایط کنونی دچار سردرگمی شده است. سیگنالهای متعدد و متناقضی بر این بازار اثرگذار شدهاند و تناقض آنها برآورد آینده این بازار را دچار چالش کرده است. قرارگرفتن در فصل سرد سال و فقدان تقاضای مصرفی در بازار داخل، مسائل سیاسی و چشمانتظاری نسبت به مشخص شدن نتیجه توافق احیای برجام، تعطیلات ژانویه و افت صادرات ظرف هفتههای اخیر در عین پیشبینی بهبود بازار صادراتی با اتمام تعطیلات سال نو میلادی از جمله مهمترین سیگنالهای اثرگذار بر بازار آهن و فولاد است.
وی ادامه داد: بلاتکلیفی بازار آهن و فولاد باعث شده است تا تقاضای سرمایهای از این بازار رخت بربندد. درواقع پول از ورود به این حوزه ترسیده است؛ چرا که در کسب سود دلخواه از آن تردید دارد. اما چنین دلهرهای نادرست است. حتی اگر توافق احیای برجام منعقد و نرخ ارز کاهشی شود، بخش آهن و فولاد نباید با سقوط قیمتی روبهرو شود؛ چرا که ظرف ماههای گذشته که نرخ ارز در مسیر رشد قدم برداشت، قیمت محصولات فولادی در بازار داخل صعود نکرد. درواقع سیگنالهای هیجانی و روانی رشد نرخ ارز بر بازار آهن و فولاد تاثیر قابل ملاحظهای نگذاشت که با تعدیل این انتظارات، بازار با عقبگرد قابلملاحظه قیمتی روبهرو شود.
اعتباری گفت: آغاز سال نو میلادی موضوع دیگری است که میتواند بر بازار آهن و فولاد کشور اثرگذار شود. عموما بازارهای جهانی در هفتههای ابتدایی سال نو میلادی رنگی از رونق میبینند. این موضوع با افزایش تقاضای صادراتی میتواند به رونق در بخش آهن و فولاد ایران نیز منجر شود. اثرگذاری رونق بازار جهانی بر بازار داخل، آنهم در شرایطی که بازار داخل در رکود سنگینی به سر میبرد، به مراتب بیشتر است.
این کارشناس بازار در ادامه به وضعیت بازار مقاطع طویل فولادی اشاره و اظهار کرد: متاسفانه بازار مقاطع طویل فولادی با انباشت محصول روبهروست. این موضوع، معلول ناهماهنگی و افزایش تولید در زمان رکود سنگین مصرفی و سرمایهای است. انباشت محصول در کارخانه به افت قیمت مقاطع طویل فولادی منجر شده، اما این موضوع میتواند به توقف تولید واحدهای تولیدی به دلیل عدمتامین نقدینگی در آینده نهچندان دور منجر شود. در حال حاضر نوردکاران به دلیل چالش نقدینگی درصدد برآمدهاند تا با هر روشی، از جمله فروش اعتباری، محصول خود را به فروش برسانند. این موضوع به شکل مقطعی مشکل نقدینگی این واحدها را حل میکند، اما باعث میشود در ادامه محصول در بازار آزاد نرخی کمتر از قیمت درب کارخانه داشته باشد. به این ترتیب این موضوع درنهایت به زیان بیشتر تولیدکنندگان خواهد بود؛ موضوعی که در سال ۹۴ هم تجربه شد و متاسفانه بخش آهن و فولاد به همان سمت حرکت میکند.
اعتباری گفت: بازار آهن و فولاد کشور با رکود سنگین سرمایهای و مصرفی روبهروست، در حالی که اکنون بهترین زمان برای خرید مصرفی است. درواقع، قیمتهای فعلی را باید محدوده کف نرخ شمش و مقاطع طویل فولادی دانست. هر تغییری، اعم از قطعی برق و گاز در هفتههای آینده، بهبود بازارهای صادراتی پس از شروع سال نو میلادی و اتمام فصل سرد سال میتواند به اوجگیری مجدد قیمتی در این بخش منجر شود. به این ترتیب زمان حال، بهترین موقعیت برای خرید محصولات فولادی با هدف مصرف است.