فصل رکود شکم

 یکی بخر دوتا ببر

دهه۹۰هرچند اقبال به غذاهای خیابانی افزایش یافت ولی پیتزا به تدریج از نظرها ناپدید شد. افزایش قیمت مواد اولیه همزمان با اجرای قانون هدفمندی یارانه ها باعث شد تا سوخاری ها و سیب زمینی سرخ کرده، جای پیتزا را بگیرند. اواسط دهه۹۰پیتزا فروشی‌ها به سبک و سیاق دهه۸۰جای خود را به اسنک و فست فودی‌هایی دادند که ساندویچ‌های عجیب و ارزان قیمت ابداع کرده بودند. کم کم سر و کله دکه‌هایی که دیوار و در نداشتند هم پیدا شد که پیتزا یک نفره به قیمت۵هزار تومان را فریاد می‌زدند و آکواریومی پر از سمبوسه و نان‌های خمیری سرخ شده انباشته با کالباس و پنیر درجه چندم به قیمت ۱۰۰۰تومان را در پیاده‌رو به نمایش گذاشته بودند.

سال‌های۹۴ و  ۹۵ که درآمدها اندک اندک رشد کرد دوباره سرو کله پیتزاهای لاکچری پیدا شد که این بار با لازانیا، صبحانه‌ها و رستوران‌های منو باز، کباب ترکی و کباب‌های متری شاندیز همراهی می‌شدند.  از این سال‌ها می‌توان به عنوان بهشت اقتصاد شکم و صنعت غذادر اصفهان یاد کرد.

کترینگ‌ها با پیک رایگان، ساندویچ‌های متری، نان داغ، کباب داغ و انواع بریان، مغازه‌های ویژه طبخ انواع آش و حلوا و شله‌زرد در همین سال،ها قدم به بازار شهر گذاشتند. رستوران‌ها هم سال‌های پررونقی را گذراندند به طوریکه انواع خدمات خوراکی با عنوان «سینی های مخصوص و غذای ویژه یا وی آی پی» در سال‌های میانی دهه۹۰به بازار شهر وارد شدند.

در همین سال،ها پیتزاهای ارزان قیمت با نوشابه و دوغ رایگان، فلافل‌های منو باز و ساندویچ‌های متری هات داگ، بندری و هندی هم به جمع منوی غذای شهر اضافه شدند.

 موج تحریم‌های سال های ابتدایی دهه۹۰و اجرای ناقص قانون هدفمندی یارانه‌ها طبقه متوسط را از جامعه ایرانی حذف کرده بود. هر چند از سال۹۴به بعد رشد اقتصادی کشور مثبت و درآمدها اندکی افزایش یافت اما دهک،های پایین جامعه همچنان توان خرید غذاهای گران قیمت و حضور در رستوران‌ها را نداشتند و به همین دلیل پیتزاهای ارزان قیمت و فلافلی‌ها با منوی باز رشد کردند.

فصل رکود شکم

از سال گذشته اما رکود بر اقتصاد شکم شهر سایه انداخته و اوضاع کسبه کساد شده است. کسادی به آنجا رسیده که مغازه های خرد بسته اند و بزرگترها کار خود را تغییر داده اند.در سال۹۴ بیش از۴۰۰ واحد پیتزا فروشی در  شهر و حدود ۶۰۰ واحد در استان فعال بودند. غیرمجازها اما روز به روز رشد می کردند.۴۰۰ساندویچ فروش در شهرکار می‌کردند و ۳۰۰نفر  هم در صف مجوز قرار داشتند.

اسفند۹۷اما خبر رسید که این واحدها وضعیت اقتصادی مناسبی ندارند وآنها که مستاجر بودند نیز تعطیل کرده اند. آنها که بسته بودند تعدادشان به ۱۸۰واحد پیتزا و ساندویچ رسید. امروز پس از گرانی و جهش چند برابری قیمت مواد اولیه دوباره خبر تعطیلی کافه‌ها،کترینگ‌ها،رستوران‌ها و فست فودی‌ها منتشر شده و آنها هم که مانده اند با کمترین میزان فروش ادامه می‌دهند. از مغازه کبابی‌ها و بریانی‌های کوچک به جای دود کباب و عطر بریان بوی آش و حلیم به مشام می‌رسد که آنهم روی دستشان می‌ماند و غذای مانده را چند روز یک بار به خورد مردم می‌دهند. کترینگ‌ها هم کم کم از بازار حذف می‌شوند.  در شرایط امروزاقتصاد و وضعیت فعلی بازار گوشت قرمز، تنها واحدهای صنفی بزرگ دوام میآورند که به صورت گسترده، غذا می‌پزند و مشتری های ثابت دارند. حالا به جای کباب چنجه، کوبیده مرغوب و برگ، کوبیده مرغ با قیمتی که هر روز بالا و پایین می‌شود، بازار را به دست گرفته و چلوخورشت‌های چند روز مانده، اقتصاد کترینگ ها را می‌چرخاند. این روزها فصل پادشاهی ساندویچ‌های متری ارزان قیمت بندری و هندی و فلافلی هاست و هر چه بی‌کیفیت تر و ارزان تر، بازار پرونق تر و مشتری فراوان تر است. اقتصاد شکم مردم شهر نه به سلامتیشان که به رفاهشان گره خورده و دور نیست که بیماری‌های مزمن قلبی و عروقی و کبدی همه جامعه را در خود غرق کند.