با راهاندازی گندلهسازی بهاباد میسر میشود
تکمیل منابع تامین مواد اولیه آهن و فولاد غدیر ایرانیان
طرحهای توسعه ای آهن و فولاد غدیر ایرانیان در نیمه اول سال ۱۴۰۱ را تشریح بفرمایید.
پروژه افزایش ظرفیت این شرکت تا پایان آذرماه ۱۴۰۱ به پایان میرسد. افزایش ظرفیت تولید کارخانه تا سقف یک میلیون و ۲۰۰هزارتن در سال در ۲ مرحله اجرائی شده است که در ابتدا ۸۰۰ هزار تن به یک میلیون تن بود که با موفقیت کامل در سال ۱۴۰۰ اجرا شده است و پس از آن یک میلیون تن به یک میلیون و ۲۰۰ هزار تن است که مراحل مهندسی آن انجام شده است و با تکمیل و تامین برخی تجهیزات خارجی مورد نیاز این پروژه برنامهریزی و در دست اقدام میباشد.
پروژه دیگر، پروژه احداث مجتمع گندلهسازی بهاباد با ظرفیت ۴ میلیون تن در شهرستان بهاباد میباشد که امیدواریم تا پایان اسفند ۱۴۰۱ نصب تجهیزات کارخانه تکمیل و آماده بهرهبرداری شود. این پروژه با هدف تولید گندله آهن از کنسانتره سنگ آهن بوده و محصول گندله آن قابل استفاده در کارخانجات احیاء مستقیم کشور برای تولید آهن اسفنجی است. همچنین در شرکت فولاد شاهرود: فاز سوم فولادسازی را نیز در دست اقدام دارد که ظرفیت تولید ۱۰۰ هزار تن دیگر شمش در سال با روش کورههای القائی را مهیا میکند. کارخانه نورد فولاد شاهرود در سال ۱۳۸۶ و پس از تکمیل عملیات نصب تجهیزات و ماشینآلات جانبی با ظرفیت اسمی ۲۰۰ هزار تن مورد بهرهبرداری قرار گرفت. در سال ۱۳۸۷ بازسازی و ارتقاء تکنولوژی برخی از ماشینآلات نورد باعث افزایش کمی و کیفی تولید شد و به این لحاظ کارخانه قادر شد تا انواع میلگردهای ساده و آجدار را در اندازههای ۱۲ تا ۴۰ میلیمتر تولید کند. با هدف توسعه ظرفیت فولاد شاهرود برای احداث یک کارخانه فولادسازی مدرن با ظرفیت ۳۰۰.۰۰۰ تن در سه فاز در سال ۱۳۹۴ اقدام شد. فاز نخست این کارخانه پس از خرید تجهیزات، ماشینآلات و عملیات نصب کارخانه در مدت دو سال و با ظرفیت یکصد هزار تن در سال ۱۳۹۷ تکمیل و راه اندازی شد. سپس فاز دوم کارخانه فولادسازی نیز در سال ۱۴۰۰راه اندازی و به تولید رسید و شمش مورد نیاز کارخانه نورد فولاد شاهرود تامین شد. شرکت فولاد شاهرود در نظر دارد نسبت به احداث فاز سوم کارخانه فولادسازی با ظرفیت تولید۱۰۰ هزار تن شمش دیگر درسال اقدام کند. پیش بینی میشود فاز سوم این کارخانه در اواخر سال۱۴۰۲ راه اندازی شود . بدیهی است تامین مواد اولیه با دریافت آهن اسفنجی از سایت اردکان میسر میشود. همچنین فولاد شاهرود برای احداث یک کارخانه تولید آهن اسفنجی و همچنین یک کارخانه مفتولهای فولادی اتخاذ تصمیم کرده است. شرکت عصر نوین بهاباد نیز که شرکت آهن و فولاد غدیر ایرانیان و شرکت معدنی و صنعتی چادرملو سهامداران آن هستند برای تولید ۴ میلیون تن کنسانتره تاسیس شده است که از دیگر طرحهای این شرکت است و فاز یک آن با یک میلیون تن ظرفیت در اواخر اسفندماه ۱۴۰۱ به بهرهبرداری خواهد رسید و بخشی از کنسانتره گندلهسازی بهاباد را تامین میکند. این کارخانه در جوار کارخانه گندلهسازی و در شهر بهاباد احداث شده است.
دو پروژه دیگر در شرکت صنایع معدنی نوظهور کویر بافق اجرا میشود که برای تولید سنگ آهن دانه بندی و همچنین کنسانتره میباشد و تا اواخر آذر ۱۴۰۲ به مرحله بهرهبرداری میرسد، همچنین مقرر شده است که پروژه مگامدول آهن اسفنجی با ظرفیت ۸۵/ ۱ میلیون تن در سال در صنایع معدنی نوظهور کویر بافق احداث شود.با توجه به محدودیتهای تامین انرژی (گاز و برق) و تاثیر آن در تولید آهن و فولاد کشور و تولید آهن اسفنجی انتظار میرود با برنامهریزی بهتر توسط وزارت نیرو و شرکت ملی گاز ایران محدودیتهای غیرقابل انتظاری در بخش برق در فصل تابستان و تامین گاز در فصل زمستان نداشته باشیم و بتوانیم ۹۴۰هزار تن آهن اسفنجی داشته باشیم. همچنین تولید بریکت از نرمههای آهن اسفنجی و بهبود شاخصهای بهرهوری از جمله اهداف شرکت در زمینه تولید است. در رابطه با ارزیابی از وضعیت تامین مواد اولیه مورد نیاز شرکت میتوان گفت که گندله مورد نیاز این شرکت از طریق شرکتهای چادرملو، گندله سازی سناباد، سه چاهون شرکت سنگ آهن مرکزی ایران و زرند کرمان تامین میشود و با راهاندازی گندلهسازی بهاباد این شرکت یک منبع دیگر نیز به منابع تامین مواد اولیه شرکت افزوده خواهد شد.
در برنامههای توسعه ای آیا اقدامات بومی سازی نیز در دستور کار قرار دارد ؟
به منظور تامین به موقع قطعات و با توجه به تحریمهای بعمل آمده و توجه به سیاستهای اقتصاد مقاومتی، شرکت آهن و فولاد غدیر ایرانیان نسبت به سفارشگذاری و حمایت از تولید و ساخت داخل در برنامههای توسعه خود و احداث کارخانجات جدید اقدام کرده است، به نحوی که این شرکت بومی سازی ۶۰ درصدی تجهیزات اصلی گندله سازی بهاباد را در دستور کار قرار دادهاست.
روند تولید و فروش این شرکت در سال جاری چگونه است؟
روند تولید و فروش شرکت در سال جاری مشابه سال گذشته خواهد بود.
برنامه صادراتی امسال آهن و فولاد غدیر ایرانیان را تشریح بفرمایید. عمدتا برای کدام یک از محصولات شرکت برنامهریزی شده است؟حجم صادرات چه میزان بوده است؟
در صورت موافقت و صدور مجوز صادرات توسط وزارت صمت مقدار ۰۰۰ ,۸۰ تن صادرات آهن اسفنجی برنامهریزی شده است .
برنامه این شرکت معظم برای حضور در بازار سرمایه و اقداماتی که در این زمینه تا کنون صورت دادهاید را تشریح فرمایید.(با توجه به منافع ذینفعان و سهامداران)
شرکت در بازار فرابورس پذیرفته شده و در فصل بهار امسال عرضه اولیه انجام خواهد شد.
آیا شیوع کرونا بر تولید شرکت و توان نیروی انسانی اثرگذار بوده است؟
از زمان شیوع اپیدمی کرونا در دنیا چه در حوزه تولید و چه در حوزه توان نیروی انسانی برای تمامی اقشار جامعه و شرکتهای تولیدی اثر مستقیم و بهسزایی گذاشته که به عنوان نمونه در عقد و اجرای قراردادهای پیمانکاری و زمان اجرا و اتمام آن تاثیرگذار بوده و همچنین شرایط حمل و نقل و فعالیت نیروی انسانی را نیز تحت شعاع قرار داده است.
نظر حضرتعالی در خصوص تکمیل زنجیره ارزش در صنعت فولاد و ایجاد ارزش افزوده در این بخش چیست؟ در این باره چه برنامههایی از سوی هیات مدیره آهن و فولاد غدیر ایرانیان در دست اقدام است؟
یکی از راهکارهای عمده توسعه اقتصادی استفاده از مزیتهای نسبی در هر کشور میباشد. در کشور ایران با توجه به وجود زمین، مواد اولیه معدنی و انرژی که عوامل اصلی و مؤثر در ایجاد صنعت فولاد است میتوان بر روی صنعت فولاد به عنوان یکی از پتانسیلهای توسعه اقتصادی حساب کرد.
با توجه به عدم توازنهایی که در زنجیره تولید فولاد در کشور وجود دارد، الزام جدی به سرمایهگذاری در بخشهای بالادستی این زنجیره احساس میشود که شرکت در این زمینه اقدامات اساسی در دستور کار دارد.
آیا در زمینه تامین مواد اولیه و تامین آب و برق با چالش مواجه هستید؟
در خصوص مواد اولیه خیر و در خصوص آب و برق نیز با تدبیر اتخاذ شده قبلی شرکت انشاءالله با چالشی مواجه نخواهیم بود.
با توجه به دستور اخیر وزارت صمت در خصوص وضع عوارض صادراتی شمش آینده تولید در زنجیره ارزش را چگونه ارزیابی میفرمایید ؟
در شرایط تحریم نفتی و با عنایت به اینکه ظرفیت تولید فولاد کشور در تمام زنجیره از پتانسیل بسیار مناسبی برخوردار است، در بخش تولید محصولات نهایی کشور از ظرفیتی بالغ بر ۲۸ میلیون تن برخوردار است و حداکثر حدود ۱۸ میلیون تن امکان مصرف داخلی دارد، لذا از توان بالغ بر ۱۰ میلیون تن ظرفیت صادراتی برخوردار است که باید برای تامین بخشی از ارز کشور از این پتانسیل استفاده کرد. با اعمال عوارض صادراتی فرصت کشور برای فتح سهم بازار با چالش جدی روبرو میشود و سود عمده سهامداران شرکتهای معدنی و فولادی و همچنین سهامداران مردمی در بازار سرمایه با کاهش جدی مواجه میشود. با توجه به افزایش قابل توجه در هزینههای بخش تولید اعم از حقوق و دستمزد، افزایش قیمت انرژی، برق، گاز و آب و افزایش نرخ ارز و افزایش قیمت قطعات یدکی و مصرفی و مواد اولیه و خصوصا افزایش نرخ الکترود گرافیتی برای فولاد سازان با روش قوس الکتریک، قیمت تمام شده افزایش و سود تولید کنندگان فولاد با کاهش جدی مواجه شده و به همین لحاظ و کاهش منابع مالی حاصله امکان اجرای طرحهای توسعه پروژههای فولادی در دست اقدام با خطر کاهش منابع مالی مواجه میشود.