جواهری بر تاج خاورمیانه
به مناسبت ۲۹ سال فعالیت فولاد مبارکه
فولاد مبارکه امروز توانسته به اقتصاد ایران کمک کند تا با خروج از اقتصاد تکمحصولی نفت و پا گذاشتن به بازارهای اقتصادی دنیا برای خود جایگاه قابل قبولی به دست آورد. فولاد مبارکه در آستانه ۲۹سالگی امروز دوران بلوغ خود را طی کرده و آمارها و اعداد به خوبی گواه این ادعاست.
فولاد مبارکه تلاشی است برای خروج ایران از اقتصاد تکمحصولی. صنایع معدنی از جمله فولاد میتواند جایگزین مناسبی برای فروش نفت خام باشد و کشور را از صادرات تکمحصولی به سمت صادرات چندرشتهای و فعالیت صنعتی در زنجیره فولاد پیش ببرد و درآمدی معادل درآمد نفت با ایجاد ارزش افزوده بالاتر ایجاد کند. تلاشی که توجه سیاستگذاران و دولتمردان را به بنگاههایی که در این حوزه فعالیت میکنند جلب کرده و الهامبخش فعالیتهای دیگری در این راستا شده است. اینجا یکی از نقاطی است که جایگاه معادن و صنایع معدنی برای پیشران شدن در صنعتی شدن ایران، قابل بررسی و مطالعه است.
جایگاه فولاد مبارکه البته به یک برنامه و سیاست ختم نمیشود، طرحهای متنوع و اهداف مختلفی طی سالهای گذشته به دست آمده که اکنون نام فولاد را در صنعت و اقتصاد ایران جاودانه کرده است. همینها باعث شده است تا امروز فولاد مبارکه یکی از سردمداران تحول و توسعه اقتصاد در کشور باشد.
طرح ادعاهای فوق بیراه و گزاف نیست اگر به بعضی از طرحهای نوآورانه که گشایش اقتصادی در پی داشته نگاه کنیم. به عنوان نمونه طرح تحول دیجیتال این شرکت از جمله طرحهایی است که بهعنوان پایلوت صنایع معدنی کشور در این مجموعه معظم صنعتی-معدنی در روزهایی که رقبای خارجی گامهای زیادی در تکنولوژی برداشتهاند، میتواند سرآغاز روزهای روشنی باشد.
در شرایطی که انواع موانع و مشکلات بر سر راه اقتصاد ایران همچون سیاهچالههایی وجود دارند یکی از معدود فرصتها و ظرفیتهایی که اقتصاد ایران با کمک آن میتواند از این تهدید فرصت بسازد صنعت فولاد است. متصل شدن به صنعتی مانند فولاد است که ضامن بقا در روزهای پساتحریم است. صنعتی بزرگ که با برداشتن گامهای زیادی راه خود را در میان این موانع و محدودیتها پیدا کرده است.
موفقیتهای فولاد مبارکه خود شاهدی بر این مدعاست که اقتصاد تحریمشده ایران میتواند مرهمی داشته باشد. پیشی گرفتن از رقبا در بازار پرشتاب رقابت جز با نوآوری و کیفیت و قیمت مناسب امکانپذیر نیست و فولاد مبارکه توانسته این مهم را به ثمر بنشاند.
نوسازی در صنعت فولاد
ما در روزهایی به سر میبریم که طرح تحول دیجیتال در دنیای امروز نقشی مهم دارد و فولاد مبارکه با مشخص کردن نقشه راه خود قصد دارد تا سال ۱۴۰۰ به این هدف برسد. طرحی که نقطه شروعی است برای نوسازی صنعت فولاد.
اجرای طرحی که قرار است فولاد مبارکه را در افق ۱۴۰۴ به رتبهای برساند که نهتنها تامینکننده نیاز داخلی باشد، بلکه همگام و همراستا با اقتصاد جهانی پیش برود. تغییری بزرگ که ما را شانهبهشانه رقیبان در عرصه جهانی پیش خواهد برد.
ناگفته نماند که فولاد مبارکه در حال حاضر نیز کشتی اقتصاد را با قوت و قدرت به پیش میبرد. این صنعت در روزهایی که کرونا اقتصاد ایران و جهان را نشانه گرفته و اقتصاد جهانی در بیثباتترین حالت ممکن به سر میبرد، توانسته کماکان مسیر رو به رشدی داشته باشد.
شکوفایی اقتصاد پایه
اکنون فولاد مبارکه ۱۲ طرح را در دستور کار خود قرار داده است تا با اجرای آنها شاهد شکفتن اقتصاد باشیم، طرحهایی نظیر طرح نورد گرم ۲ فولاد مبارکه، افزایش ۵/ ۱ تا ۲ میلیونتنی تولید تختال و پلیت میل در فولاد هرمزگان، طرحهای توسعهای در فولاد سفیددشت، اردکان و ورق خودرو کاشان، طرحهایی که با اجرای آنها ۲۰ هزار میلیارد تومان گردش مالی به وجود خواهد آورد و باعث رونق توسعه و اشتغال میشود.
یکی از این طرحها نورد گرم ۲ است که با تکمیل آن وابستگیهای بسیاری از بین خواهد رفت و گام بزرگی در جهت استقلال برخواهیم داشت. مهم است که بدانید در حال حاضر بیش از دو میلیون تن از محصولات نورد گرم۲ در ایران تولید نمیشود و با تکمیل شدن و به راه افتادن کامل خط تولید آن، میتوان به واردت این حجم و ارزبری بسیاری که دارد خاتمه داد و مهمتر از آن گامی بلند در جهت استقلال اقتصادی و بینیازی از آنسوی مرزها برداشت. صنایع نفت و گاز، لولهسازی، خودروسازی و کشتیسازی را میتوان از مهمترین صنعتهایی دانست که با تکمیل این پروژه با بینیازی از واردات میتوانند جان دوبارهای بگیرند. همچنین جلوگیری از خامفروشی و تکمیل زنجیره تولید فولاد را میتوان از دیگر محسنات این پروژه دانست. نورد گرم تا پایان آبان ۹۹ به پیشرفت واقعی ۹۲درصدی رسیده است.
عزمی که دور نیست
عزمی که دور نیست. عزمی که آیندهای روشن را برای فولاد مبارکه همچون گذشته خواهد ساخت. فولاد مبارکه اکنون مانند چشمهای جوشان حرکت کرده تا به موفقیتهای بیشتر جامه عمل بپوشاند. رفتن به سمت برنامهریزی برای طرح موسوم به «آی ۴» یا نسل چهارم فناوری گوشهای از موفقیتی است که میتواند فولاد مبارکه را در جهان به صنعتی متحول تبدیل کند. در حال حاضر حدود ۲۰ شرکت در جهان از این فناوری استفاده میکنند و این طرح از مرداد امسال در فولاد مبارکه شروع شده است و تا سال ۱۴۰۴ این شرکت را به نسل چهارم فناوری مجهز خواهد کرد و مرحله نخست آن همزمان با دهه فجر در فولاد مبارکه اجرا خواهد شد.
آمارها سخن میگویند
فولاد مبارکه بر تارک آسمان اقتصاد ایران در این سالها مانند ستارهای درخشیده است و اکنون توانسته با تولید بیش از ۱۱ میلیون تن در سال بزرگترین تولیدکننده آهن اسفنجی در جهان بهشمار آید. فولاد مبارکه توانسته سهم ۲۰درصدی در تولید ورقهای فولادی تخت منطقه منا (شمال آفریقا و خاورمیانه) را به دست آورد.
ارتش اقتصاد فولاد ایران امروز همسو با بازارهای جهانی گام برمیدارد تا جایی که میتوان گفت ارزش فعلی این شرکت بیش از ۱۰۰۰۰۰۰ میلیارد ریال برآورد میشود. سهم یکدرصدی فولاد در تولید ناخالص داخلی و سهم پنجدرصدی در تولید ناخالص داخلی بخش صنعت به خوبی گویای اهمیت و جایگاه فولاد در اقتصاد ایران است.
امروز ارزش بازار این شرکت به بیش از ۳۰۰ هزار میلیارد تومان رسیده است و ۲/ ۷ میلیون تن محصول در داخل این شرکت تولید میشود و گروه فولاد مبارکه شامل فولاد هرمزگان و فولاد سبا در مجموع حدود ۲/ ۱۰ میلیون تن فولاد خام تولید میکنند و حدود هزار کارخانه در کشور به این شرکت کالا ارائه و حدود سه هزار کارخانه به صورت مستقیم و غیرمستقیم از محصولات تولیدی این مجتمع استفاده میکنند.
کارنامه اشتغالزایی این شرکت هم درخشان است و امروز برای حدود ۳۵۰ هزار نفر به صورت مستقیم و غیرمستقیم اشتغال ایجاد کرده است.
ستارههای طلایی بر سینه فولاد مبارکه
این شرکت با داشتن حدود ۱۸ شرکت بزرگ، یکی از بزرگترین هلدینگهای مالی کشور بهشمار میرود و نقش مهمی در اقتصاد ایران بازی میکند.
فولاد مبارکه با تجربههایی عمیق دستاوردهای زیادی را برای اقتصاد ایران به ارمغان آورده است و بعد از دو دهه به بلوغ رسیده و توانسته زنجیره تولید را در حوزه خود بهطور کامل در اختیار بگیرد.
لازم به تذکر است که بدانیم میزان فروش شرکت مبارکه در سال ۹۷ حدود ۲۳ هزار میلیارد تومان بود، در سال ۹۸ به ۴۰ هزار میلیارد تومان نزدیک شد و امسال نیز با وجود تمام تحریمها مرز ۵۵ هزار میلیارد تومان را طی کرد و همین باعث میشود تا نقش این بنگاه تجاری و اقتصادی بیش از پیش مشخص شود.
کم نیست تقدیرنامهها و ستارههای طلایی که بر سینه فولاد مبارکه میدرخشد تا در این ۲۹ سال تلاش نامی از خود به جا بگذارد و برگی از موفقیتهایش ثبت شود.
جواهری بر تاج خاورمیانه
تامین سالانه حدود ۹۰۰ میلیون دلار نیاز ارزی در این مجموعه که از محل صادرات این شرکت تامین میشود خود گویای مرواریدهایی است که در دل صدف فولاد مبارکه خودنمایی میکند. افزایش سرمایه بورسی و سرمایه پایدار از خصوصیات دیگری است که این صنعت را همواره بر بالاترین نقطه قله موفقیت صنعتی قرار داده است. امروز فولاد مبارکه، بزرگترین مجتمع صنعتی کشور و بزرگترین تولیدکننده فولاد تخت در خاورمیانه، مانند جواهری است که با سهم بیش از ۵۰درصدی در تولید فولاد کشور در تاج اقتصاد ایران میدرخشد.
همانطور که اشاره شد این شرکت با داشتن حدود ۱۱ میلیون تن ظرفیت آهن اسفنجی بزرگترین تولیدکننده آهن اسفنجی در جهان محسوب میشود و همین نشان میدهد که چرا اقتصاد کشورمان باید به این گوهر گرانبهای صنعتی افتخار کند.
رسالت اجتماعی فولاد
فولاد مبارکه البته جدا از مسوولیتهای اقتصادی که بر دوش خود دارد در زمینه فعالیتهای اجتماعی نیز اقدامات متعددی را انجام داده است. رویکرد مدیریت فولاد مبارکه در حوزه مسوولیتهای اجتماعی بر این اصل بنا نهاده شده است که تحقق مسوولیت اجتماعی سازمان با عنایت به شاخصهای برداشتی از جامعه، اثربخشتر است از اینرو شناخت بیشتر زیرمعیارهای مرتبط با آن و بهکارگیری هوشمندانهتر میتواند آثار پایدارتری را در جامعه و منطقه از خود بر جای بگذارد. سطح بلوغ سازمانی مسوولیتهای اجتماعی این شرکت را میتوان در سه سطح «ابتدای راه»، «میانه راه» و «پیشرو» تعریف و ارزیابی کرد که اقدامات انجامشده و در حال اجرا، روند تکاملی این فرآیند پرافتخار را به عنوان سازمانی الگو و سرآمد در کشور در این عرصه نشان میدهد.
به عنوان نمونه و برای پشتیبانی از بیماران کرونایی، اکسیژن بیمارستانهای تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی استان و برخی از بیمارستانهای خارج از استان تا پایان سال جاری به میزان ۷۰تن و ارزش ۱۰۰ میلیارد تومان توسط فولاد مبارکه تامین شد. از جمله اقدامات دیگر میتوان به مساعدت ۱۰۰ میلیاردتومانی به بیمارستانها و شبکههای بهداشت و درمان جهت خرید تجهیزات و مواد ضدعفونیکننده حوزه بیماری کرونا اشاره کرد.
فولاد مبارکه البته در حوزههای دیگر نیز وارد شده است. از دیگر اقدامات شرکت فولاد مبارکه در راستای مسوولیت اجتماعی در جهت محیط زیست میتوان به مشارکت در طرح جامع مترو اصفهان (مبارکهمجلسی-بهارستان) با کمکی بالغ بر ۵۰ میلیارد ریال اشاره کرد؛ یا اجرای پروژه عظیم ایجاد شبکه و جمعآوری و هدایت پسابهای ۹ شهر از جمله شهرستانهای مبارکه و لنجان و ارتقای تصفیهخانه پسابهای شهرهای منطقه مجاور شرکت با بیش از ۸۰۰ میلیارد تومان سرمایهگذاری (۴۵۰ میلیارد تومان داخلی و ۱۰ میلیون یورو ارزی).
این طرح با هدف پیشگیری از سرریز شدن پسابهای شهری به رودخانه زایندهرود و محیط اطراف و بهبود وضعیت بهداشتی و زیستمحیطی منطقه و استفاده از پساب تصفیهشده در خطوط تولید به جای برداشت آب خام انجام شده است. در همین زمینه میتوان به ارتقای فرآیندهای زیستمحیطی با ایجاد و نگهداری از ۱۵۰۰ هکتار فضای سبز و جنگل با برخورداری از روشهای نوین آبیاری و با استفاده از پسابهای تصفیهشده و استاندارد کارخانه نیز اشاره کرد.
تهیه و توزیع ۱۶۰۰ تبلت بین دانشآموزان نیازمند با هماهنگی کمیته امداد امام خمینی (ره) استان، مشارکت در طرحهای مواسات و کمکهای مومنانه با همکاری ائمه جمعه و فرماندهان حوزه مقاومت شهرستانهای همجوار و مرکز استان، احداث بیش از ۲۹ مدرسه در منطقه پیرامون با هماهنگی آموزش و پرورش و اداره کل نوسازی مدارس استان، تهیه و توزیع بیش از ۱۰ هزار بسته نوشتافزار فرهنگی به ارزش یک و نیم میلیارد تومان بین دانشآموزان توانخواه استان در سالهای ۹۸ و ۹۹ و اقدام مشابه در سالهای قبل از جمله اقدامات شرکت فولاد مبارکه در حوزه آموزش است.
احداث ساختمان پایگاه امداد و نجات بینشهری سازمان هلالاحمر سهراهی مبارکه (پلیسراه اصفهان-شیراز)، اختصاص ۱۰ میلیارد تومان اعتبار به منظور تکمیل مصلای بزرگ امام خمینی (ره) اصفهان، برگزاری گلریزان ویژه آزادی زندانیان جرائم غیرعمد طی سالهای ۹۳ تا ۹۸ به مبلغ ۱۱ میلیارد تومان و فراهم آوردن زمینه بازگشت ۱۱۴۷ نفر زندانی به آغوش گرم خانوادههای خود، سرمایهگذاری ۶۰ میلیاردتومانی در پروژه احداث ایستگاه راهآهن ریز و اتصال خط ریلی فولاد سبا به شبکه ریلی راهآهن جمهوری اسلامی ایران، سرمایهگذاری ۷۰ میلیاردتومانی در تکمیل و به بهرهبرداری رساندن ورزشگاه نقشجهان اصفهان، انجام بیش از ۵۰ طرح عمرانی جادهای در منطقه پیرامون به منظور توسعه بهینهسازی و ایمنسازی جادههای اطراف با صرف دهها میلیارد تومان هزینه از ابتدای ساخت تاکنون و آزادسازی اراضی متعلق به شرکت جهت تکمیل احداث بزرگراه کنارگذر غرب استان اصفهان از دیگر خدمات و اقداماتی است که فولاد مبارکه اصفهان در راستای رسیدن به بستری برای خدمات اجتماعی انجام داده است.
فولاد مبارکه پلی از صنعت به دانشگاه
شرکت فولاد مبارکه در تمام سالهای فعالیت خود همواره سعی کرده است تا دانشگاه را به عنوان یک بال همراه در کنار خود داشته باشد و از طرحها و اقدامات دانشگاهی که در حوزه صنعت انجام میشود حمایت کند. فولاد مبارکه شعار ارتباط بین صنعت و دانشگاه را عینیت بخشیده و در این راستا قدمهای بزرگی برداشته است. تاسیس مرکز نوآوری تحول دیجیتال گروه فولاد مبارکه (مشترک با دانشگاه تهران و معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری)، ارتباط با بیش از ۱۲۰ دانشگاه و مرکز تحقیقاتی از طریق قراردادهای پژوهشی بلندمدت سهساله با هدف ایجاد پیوند میان صنعت و دانشگاه و بسترسازی برای بومیسازی صنعت فولاد کشور، مشارکت در تاسیس پژوهشکده فولاد دانشگاه صنعتی اصفهان، انعقاد قرارداد اعطای اعتبار ویژه پژوهشی (گرنت) شرکت فولاد مبارکه جهت حمایت از پایاننامههای دانشجویان تحصیلات تکمیلی، انجام بیش از ۱۱۰۰ پروژه تحقیقاتی با دانشگاهها و مراکز تحقیقاتی کشور، برگزاری رویدادهای مختلف ایدهپردازی از جمله Pitch Reverse در نمایشگاه بومیسازی صنعت فولاد، کنفرانس مهندسی سطح، کنفرانس متالورژی و مواد (imat) و مرکز نوآوری تحول دیجیتال گروه فولاد مبارکه و تعریف پروژه تحقیقاتی با عنوان بررسی فراوانی نسبی آنتیبادیهای IgMو IgG ضدویروس CoV-SARS۲ در سرم خون کارکنان شرکت فولاد مبارکه با دانشگاه علوم پزشکی اصفهان بخشی از اقدامات و راهبردهای شرکت فولاد مبارکه برای نزدیکی هرچه بیشتر صنعت و دانشگاه بوده است.