کالای ایرانی و بومیسازی در اولویت باشد
بهروز حیدرینسب از زیر و بم تولید تابلوهای برق و سیستمهای کنترل و اتوماسیون صنعتی میگوید
شرکت کرمان تابلو چگونه شکل گرفت و چه تحولاتی را در صنعت برق کشور پشت سر گذاشته است؟
ریشه فعالیت شرکت از سال ۱۳۵۳ توسط پدر بنده ایجاد شد. وی که مغازه کوچک تولید تابلو برق داشت، همزمان در شرکت مس سرچشمه فعالیت میکرد. شرکتی که اساساً تکنولوژی، تجهیزات و تکنسینهای آن آمریکایی بودند و اجازه انجام کارهای تخصصی و آشنایی با این تجهیزات را به ایرانیها نمیدادند. با پیروزی انقلاب، پدر بنده و دوستانش که نمیخواستند چرخ کارخانه بخوابد، با کمک یکدیگر سیستمها را دوباره راهاندازی کردند و این موضوع پایهای برای توسعه فعالیتها و تاسیس کرمان تابلو در سال ۱۳۶۲ شد؛ به دنبال آن وارد تولید تابلوهای فشار ضعیف و متوسط شدیم و به تدریج آیتمهای دیگری نظیر کنتورهای برق تکفاز و سهفاز، سیستمهای کنترل و اتوماسیون صنعتی (IPCS-DCS-ESD-FGS-PMS-PDCS) و دیسپاچینگ (SCADA-RTU) را به محصولات خود افزودیم. امروز، در بسیاری از حوزهها محصولات شرکت بیرقیب هستند. کرمان تابلو در حال حاضر تنها شرکت دارای سختافزار و نرمافزار بومی سیستمهای IPCS و دیسپاچینگ کشور است و جوایز ملی و بینالمللی را کسب کرده است. حتی در حوزه تابلوهای برق برخلاف بسیاری شرکتها، محصولات شرکت تحت لیسانس هیچ برند خارجی نیست و با افتخار ضمن بهرهگیری از تکنولوژی کاملاً بومی و دریافت تاییدیه از موسسات استاندارد بینالمللی تولید میشود.
در حال حاضر با چه چالشها و مشکلاتی روبهرو هستید؟
بزرگترین مشکل ما با عملکرد دولت است. اگرچه با مشکلات دولت از جمله کمبود نقدینگی و تحریم آشنا هستیم، اما سالهاست که مانند بسیاری از پیمانکاران از دولت طلب داریم و این در حالی است که با افزایش بیسابقه نرخ ارز در کشور روبهرو هستیم. ما در دوره تحریمهای قبلی، تولید و حتی دریافتیهای خوبی داشتیم و این موضوع نشان میدهد مشکل اساسی کشور تحریمها نیست، بلکه سوءمدیریت است که متاسفانه برخی مسوولان، این موضوع را با تحریمها، توجیه میکنند. مشکل دیگر علاقه ساختارهای دولتی به همکاری با شرکتهای خارجی و استفاده از محصولات آنهاست. بهطور مثال وزارت نیرو دیسپاچینگ ملی برق را از طریق شرکت مپنا به شرکت ABB واگذار کرده است. این در حالی است که بالغ بر ۲۰ سال است که شرکت کرمان تابلو دیسپاچینگ برق تهران، غرب و شمال کشور را با تکنولوژی خود، کنترل میکند. چرا باید این قرارداد به شرکتهای خارجی یا شرکتهایی که از محصولات خارجی استفاده میکنند واگذار شود؟ مگر نه این است که شرکتهای بزرگ جهان نظیر Siemens، ABB و GE با حمایت دولتهایشان برند جهانی شدهاند؟
به چه علت این اتفاق افتاده؟ قیمت پایینتر؟
خیر، قیمت آنها که بسیار بالاتر است و خطر امنیتی بالایی هم دارند. میتوان دلیل این امر را عدم ریسکپذیری برخی مدیران دولتی در زمینه به کارگیری سیستمهای ایرانی که بهرغم کیفیت و تکنولوژی بالا که دارای سابقه کمتری نسبت به سیستمهای خارجی مشابه هستند، برشمرد. متاسفانه با وجود نامهنگاریهای بسیار با معاون رئیسجمهور و وزیر به ما میگویند که ناراحت نباشید نرمافزار در سایه این پروژه را به شما میدهیم. یعنی میگویند که ایرانی در سایه باشد و تنها نرمافزار پشتیبان را تهیه کند. اینها در حالی است که دیسپاچینگ ما حتی یکبار امتحان خود را پس داده و دیسپاچینگ ملی گاز بهطور کامل توسط کرمان تابلو انجام شده است. به نظر میرسد انتظار بر این بود که پدافند غیرعامل مانع از این موضوع شده و دیسپاچینگ ملی برق کشور را به دلایل امنیتی به یک شرکت خارجی واگذار نکنند، اما متاسفانه آنها هم مخالفتی نداشتهاند. در حوزه نفت و گاز، در حالی محصول DCS کرمان تابلو توانمندی خود را در مگاپروژه فازهای ۲۰ و ۲۱ پارس جنوبی، نشان داده است که شرکت مهندسی و ساختمان نفت (OIEC) در حال مذاکره با شرکت زیمنس به منظور عقد قرارداد انجیال ۳۱۰۰ است و قرارگاه خاتمالانبیا انجیال ۳۲۰۰ را به یک شرکت ایرانی با محصول هانیول آمریکا سپرده است. به نظر شما دلیل این موضوع چیست؟ در واقع از محصول و خدمات تولیدکننده ایرانی هیچ حمایتی نمیشود و متاسفانه مسوولان ارشد اجرایی کشور هم نتوانستهاند این مشکل را حل کنند.
پیشنهاد شما برای این شرایط چیست؟
پیشنهاد ما این است که افرادی بهکار گرفته شوند که دغدغه بیشتری برای کشور داشته باشند. از طرف دیگر حداقل در حوزه نرمافزار با توجه به شرایط تحریم و دشمنیهایی که توسط مخالفان این کشور انجام میشود، اجازه بهکارگیری نرمافزارهای خارجی و واگذاری فعالیتها به شرکتهایی که از محصولات خارجی استفاده میکنند، داده نشود تا از بروز اتفاقاتی مانند استاکسنت جلوگیری شود.
کرمان تابلو در سطح بینالمللی تا چه میزان شناختهشده است؟ آیا به کشورهای دیگر صادرات دارید؟
امروز محصولات شرکت کرمان تابلو قابل رقابت با محصولات مشابه خارجی هستند، بهطوریکه علاوه بر کسب تندیس بلورین جایزه ملی مدیریت پروژه در سال ۱۳۹۶، این شرکت موفق شد در سال ۱۳۹۷، در کنار شرکتهایی از کشورهای چین، روسیه و ایتالیا جزو چهار فینالیست جایزه بینالمللی مدیریت پروژه جهان قرار بگیرد. همچنین با طراحی و مهندسی سیستمهای کنترل هوشمند در حوزه پالایشگاه، جزو هشت شرکت برتر جهان هستیم. در سالهای اخیر در حوزه صادرات پروژههای زیادی را انجام دادهایم، اما متاسفانه به دلیل عدم امکان ارائه ضمانت بانکی بینالمللی، نبود تصویر مناسب از ایرانیها و مسائل سیاسی که کاملاً بر فعالیت اقتصادی ما سایه انداخته، صادرات با چالشهای زیادی روبهرو شده است.
چه برنامهای برای توسعه محصولات و بازارتان دارید؟
در حال حاضر در بخش تابلوسازی به دنبال تولید محصولات جدید متناسب با نیاز صنعت کشور هستیم، همچنین در حال ارتقای سیستمهای نرمافزاری و سختافزاری سیستمهای اسکادا و سیستم کنترل هوشمند (DCS) هستیم. ما حتی در طول پروژهها، با تحقیق و توسعه بیشتر، پیشرفتهای بزرگی رقم زدهایم. متاسفانه این طرحها بیشتر در داخل شرکت باقی میماند و به دلیل مسائل و مشکلات موجود، عدم حمایت دولت و نبود بازارهای کافی نمیتوانیم هزینههای زیادی در این حوزه انجام دهیم. بازار داخل در اختیار خارجیهاست و خارجیها هم که ما را نمیپذیرند و این موضوع کار را برای توسعه بیشتر سخت میکند.
ارسال نظر