طراحی مدیر برای زلزله تهران
در صورت تصویب این لایحه به همان شکل تدارک دیده شده، سکان مدیریت بحران شهر تهران از دست شهردار خارج و به یک کارگروه با مسوولیت وزیر کشور و ترکیبی از مسوولان دستگاههای دولتی و عمومی مرتبط، واگذار میشود. در حال حاضر در همه شهرها، سکان مدیریت بحران در اختیار دولت است اما در شهر تهران، شهردار مسوول ارشد امور مدیریت بحران است. شهرداری یک سازمان تحت عنوان سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران دارد که هنگام بروز حوادثی همچون سیل، آتشسوزی گسترده، توفان و حتی زلزله، فرماندهی عملیات امداد و نجات از طریق این سازمان پشتیبانی شده و به اجرا درمیآید. با این حال، دولت با دو هدف در نظر دارد مدیریت بحران شهر تهران را به یک کارگروه با مسوولیت وزیر کشور واگذار کند. هدف اول دولت، مدیریت یکپارچه امور در هنگام بروز بحرانهای ناشی از حوادث غیرمترقبه بهخصوص زلزله است. تجربه زلزلههای اخیر در مناطق مختلف کشور نشان داده حتی در شهرهایی که مدیریت بحران در اختیار مقامات ارشد دولتی آن شهر یا استان قرار دارد، به دلیل نبود فهم مشترک در برخی مسوولان محلی نسبت به ساز و کار استاندارد و حرفهای مدیریت بحران، اعمال سلیقهها باعث شده در امور مربوطه اختلال بهوجود بیاید و بازدهی تیمهای حرفهای به دلیل دستاندازها، کاهش پیدا کند.
هدف دوم دولت نیز تضمین همکاری دستگاههای دولتی و همچنین استانهای همجوار تهران با مدیریت بحران پایتخت در مواقعی همچون بروز زلزله بزرگ است. رئیس سازمان مدیریت بحران کشور در این باره میگوید: شهرداری ابزار کافی برای هدایت دستگاههای مرتبط با امور مدیریت بحران حوادث و بهخصوص استانهای همجوار از بابت کمک به تیمهای عملیاتی شهر را ندارد. براساس این گزارش لایحه مدیریت بحران کشور قرار بود در مجلس قبل به سرانجام برسد اما تا کنون معطل مانده است و اکنون نیز مراحل پایانی بررسی در کمیسیونها را پشت سر گذاشته است. در این لایحه، برای استان تهران، ۲۰ استان معین برای کمکرسانی در مواقع حوادث غیرمترقبه پیشبینی شده است که به این ترتیب بیش از نیمی از امکانات عملیاتی کشور در مواقع اضطراری تهران، به کمک پایتخت و شهرهای همجوار آن خواهد آمد. در این لایحه، حوادث در سه سطح درجهبندی شده است. سطح اول به حوادث محلی در درون شهر برمیگردد که در تهران علیالقاعده همچنان سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر مسوولیت مهار و مدیریت آن را برعهده دارد. در بقیه شهرها بخشدار مدیریت امور را به دست میگیرد.
با افزایش ابعاد حادثه در سطح دوم، فرماندار این وظیفه را برعهده خواهد گرفت و در نهایت اگر حادثه کل شهرستان را درگیر کند (همچون زلزله بزرگ) استاندار بهعنوان مقام عالی دولتی حاضر در استان مدیریت عملیات پسابحران را به دست خواهد گرفت. رئیس سازمان مدیریت بحران کشور (معاون وزیر کشور) در این باره معتقد است: تهران هم یک کلان شهر و هم پایتخت است بنابراین درجه اهمیت این شهر در بالاترین سطح قرار دارد چرا که اگر حادثه بزرگی در این شهر اتفاق بیفتد طبیعتا ابعاد حادثه در سطح کلان و ملی افزایش پیدا میکند. در این حالت وزیر کشور و استاندار تهران بهعنوان دو بازوی اصلی باید به حادثه ورود پیدا کنند و عملا وظایف اجرایی در چنین مواقعی از حیطه اختیار شهردار خارج میشود. تحلیل دولت درباره آنچه «ناتوانی شهرداری در مدیریت بحران حوادث بزرگی همچون زلزله احتمالی با شدت بالای ۷ ریشتر» عنوان میشود به نبود تضامین کافی از بابت همکاری دستگاههای دولتی با شهرداری برمیگردد.
به گفته معاون وزیر کشور در لایحه مدیریت بحران کشور، بهرغم آنکه همچنان از ظرفیت شهرداری استفاده میشود از امکانات و توانمندیها و تجهیزات امداد و نجات سایر نهادها و دستگاههای دولتی بهخصوص دستگاههای خارج از استان تهران نیز بهرهگیری خواهد شد. در این حالت، به یک مقام دولتی برای هماهنگیهای استانی با ۲۰ استان معین نیاز است. بنابراین از نظر جایگاه سازمانی، چنین مسوولیتی در ردیف مسوولیتهای وزیر کشور طبقهبندی میشود. به گزارش «دنیای اقتصاد» طرح دولت برای انتقال سکان مدیریت بحران تهران از شهرداری به یک کارگروه با مسوولیت وزیر کشور، منتقدانی دارد که یکی از آنها رئیس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران است.
احمد صادقی با طرح چند اشکال به لایحه مدیریت بحران کشور معتقد است: در لایحه جدید نقش و وظیفه مشخص در فرآیند مدیریت بحران به شهرداریها واگذار نشده است، بهرغم اینکه در لایحه قانون جامع مدیریت شهری که در حال طی مراحل تصویب است برای حوادث شهری و بحرانها، شهردار را مدیر بحران شهر میدانند، این موضوع نه تنها مورد توجه قرار نگرفته است بلکه مسوولیت بحران شهر تهران را که قانون قبلی به شهردار تهران واگذار کرده بود حذف و این مسوولیت را به یک کارگروه شهرستانی و با مسوولیت وزیر کشور محول کرده است. در صورت تصویب به شکل موجود مشکلی از مسائل مدیریت بحران کشور را حل نخواهد کرد و حتی فرآیند تصمیمگیری و مدیریت را پیچیدهتر خواهد کرد.
رئیس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران همچنین عدم توجه به نقش مشارکت مردم در حوادث و سوانح به ویژه در مراحل پیشگیری و آمادگی، تداخل اقدامات موازی با پدافند غیر عامل، تمرکز بر مرحله آمادگی و پاسخگویی در حوادث به جای مراحل پیشگیری و کاهش خطرپذیری و غفلت از مفاهیم نوین تابآوری، غیرشفافبودن مدیریت بحران در پایتخت، ابهامات و ایرادات در تعریف مفاهیم و مغایرت با تعاریف جهانی و برخی مغایرتها با سیاستهای کلی ابلاغی نظام در حوزه پیشگیری و کاهش خطرپذیری را از دیگر کاستیهای این لایحه برشمرد. این مقام مدیریت شهری پایتخت درباره زلزله احتمالی که همگان انتظار آن را با توجه به سوابق لرزهای گسلهای تهران دارند نیز گفت: پیامدهای وقوع هر زلزلهای بستگی به سناریوهای مختلف یا شرایط وقوع زمین لرزه دارد.
ارسال نظر