از دکتر بپرسید! - ۱۳ مهر ۹۱
هر چند این روزها بیشتر پزشکان طب سنتی در پاسخ به سوال‌های مخاطبان توصیه می‌کنند به یکی از کلینیک‌های طب سنتی و نه عطاری‌ها! مراجعه کنند، اما پاسخ برخی از پرسش‌ها که کلی‌تر بودند در زیر می‌آید. من حدود 2 سال است که مبتلا به بی‌اختیاری باد معده هستم پزشک برایم دایمتیکون و پانکراتین تجویز کرد و کمی حالم خوب شد ولی داروهایم که تمام شد دوباره شدم مثل اول. دکتر طب سنتی هم رفتم و برایم داروهای گیاهی تجویز کردند و حالم خیلی بهتر شد، ولی بازم کامل خوب نشدم. به نظر شما باید چه‌کار کنم؟
پاسخ: پیش از هر چیز نگرانی را از خود دور کنید. این مشکل برطرف شدنی است و شما از آن رها خواهید شد. دوم اینکه از خوردن این چیزها تا مدتی پرهیز کنید: ماست، دوغ، شیر، خیار، گوجه فرنگی، سیر و پیاز، شلغم، نخود و لوبیای نخیسانیده، کلم، نوشابه گازدار، آب سرد، میوه‌های ترش، سرکه و آبغوره و ترشی‌های خانگی... پرخوری نکنید و غذا را خوب خوب بجوید و با آن آب ننوشید. دیگر اینکه ترکیبی از ۴ گرم برگ نعناع، و ۴ گرم خولنجان کوبیده را در یک قوری با یک استکان پر آبجوش به مدت سی دقیقه روی بخار دم کنید و پس از صاف کردن، آن را در دو وعده یکی نیم ساعت پیش از غذا و یکی یک ساعت پس از غذا میل کنید. سرانجام اینکه به جای آب روزانه، عرق بادرنجبویه اصلی را کمی رقیق کرده
و بنوشید.
حدود ۸ماه پیش براثر سرماخوردگی شدید وعفونت دچار وزوزگوش شده و باوجود مراجعات متعدد به متخصص گوش و حلق و بینی متاسفانه داروهای تجویز شده هیچ گونه تاثیری نداشته و کماکان از صدای زنگ مستمر واحساس آن در ناحیه سر به‌ویژه در هنگام خواب رنج می‌برم لطفا برای درمان قطعی یا کاهش صدا مرا راهنمایی کنید.
پاسخ: وزوز و صداهای اضافی گوش علل مختلفی می‌تواند داشته باشد. مثلا می‌توان علت این صداهای آزارنده را در دستگاه گوارش، مغز، خود گوش، یا (در مورد خانم ها) حتی رحم و... جست‌وجو کرد. البته برای تشخیص علت و درمان این بیماری، تدابیر خوبی در طب سنتی ایران وجود دارد که لازم است با مراجعه به یکی از درمانگاه‌های دانشگاهی طب سنتی ایران، از متخصصان دانشگاهی این رشته راهنمایی بخواهید.
با اینکه مسواک میزنم ولی باز دندان‌هایم زرد هستند، برای رفع زردی دندان چه‌کار باید کرد؟
جواب: باید بررسی کرد که علت زردی دندان‌های شما چیست. برای این منظور هم نباید تنها به خود دندان‌های توجه کرد. برای سلامتی دندان‌ها، سلامتی اعضای دیگری هم شرط است. به عنوان مثال، حال گوارشی شما و شرایط اجزای مختلف این دستگاه، وضعیت سینوس‌ها، نوع و کیفیت تدابیر غذایی، استفاده احتمالی از مواد مخدر و سیگار، و... هم بسیار مهم و قابل توجهند. شما لازم است با مراجعه به یکی از دندانپزشکان با ایشان مشورت کنید یا اینکه به یکی از درمانگاه‌های دانشگاهی طب سنتی ایران مراجعه کنید و از اساتید و متخصصان دانشگاهی این رشته راهنمایی بخواهید.
آیا برای درمان سیاهی دور چشم روغنی مانند روغن بادام موثر است؟
پاسخ: سیاهی دور چشم می‌تواند نشانه‌ای از یک اختلال مزاجی عضوی یا سیستمیک باشد. در این صورت هرگونه درمان موضعی قبل از پاکسازی‌های عضوی یا عمومی بدن نادرست خواهد بود حال چه این درمان با فرآورده گیاهی باشد چه با محصولات شیمیایی. اگر همراه با این سیاهی دور چشم دچار علائمی مانند خشکی پوست، کم خوابی، اسپاسم‌های عضلانی، کم وزنی، یبوست، تمایل به خلق و خوی افسرده نیز هستید باید موضوع را جدی بگیرید و بیش از آنکه به این مساله ظاهری بیندیشید به درمان اساسی‌تر و ضروری‌تر فکر کنید.
حدود یک ماه است که روزی چندنوبت یکه دفعه بدنم خارش بسیار شدید می‌گیرد و تقریبا روی تمام بدم لکه ودانه‌های قرمز ایجاد شده و بعد از نیم ساعت برطرف می‌شود. من به متخصص آلرژی مراجه کردم و تست پوست و آزمایش خون انجام دادم. دکتر گفته که این بیماری بین ۳ تا ۵ سال ممکن است برطرف شود و درمان خاصی ندارد. واقعا کلافه شدم. لطفا اگر در طب اسلامی غذاهای مفیدی برای کاهش این حساسیت‌ها یا تسکین‌دهنده وجود دارد، معرفی بفرمایید.
پاسخ: جهت درمان صحیح لازم است ابتدا تحت نظر یک پزشک با تجربه طب سنتی اصلاح مزاج و تنظیم تغذیه بر حسب مزاجتان داشته باشید. اما پیشنهادهای کلی برای درمان خارش پوست؛ حجامت عام 1 تا 3 مرحله، خوراک سرکنگبین روزی 2 لیوان، شست‌وشوی مواضع درگیر با سرکه هر روز، حجامت ساقین در صورت شدت درگیری، در موارد مقاوم استفاده از ترکیب پودر هلیله سیاه و عسل یک قاشق مربا خوری هر شب به مدت 2 هفته، عناب روزی 7 عدد میل شود و عرق شاهتره روزی 1 لیوان میل شود.
آیا این علایم نشانه غلبه بلغم است اگر بله درمان چیست؟
پاسخ: کمی تشنگی در تابستان و موقع روزه. ایجاد یک لک سفید در چشم. بیشتر خواب آب و دریا و باران دیدن. مقداری آبریزش بینی در طول سال. لکه بینی قبل از سیکل ماهانه. زیادی آب دهان مخصوصا موقع خواب. زیاد گرمایی نبودن. موارد یادشده بخشی از نشانه‌های غلبه بلغم هستند ولی برای اصلاح سوء مزاج حاصله دانستن مزاج سرشتی شما هم لازم هست، بهتر است تحت نظر یک طبیب با تجربه اقدام به اصلاح مزاج شوید.نخوردن سردیجات و فعالیت نرمشی برای شما مفید فایده هستند البته بادکش درمانی هم لازم هست.
من زیاد نفخ می‌کنم و بادمعده ام زیاد است و درنگهداری وضو مشکل دارم حتی گاهی اوقات به دفعات مکرر تجدید وضو می‌کنم و یبوست شدیدی دارم که گاهی مدفوعم تکه تکه بیرون می‌آید که به این علت در دستشویی زیاد می‌مانم. لطفا بفرمایید برای مشکلم به چه متخصصی مراجعه کنم؟
پاسخ: از غذاهای سودازا پرهیز کنید. (عدس، بادمجان، گوشت گاو، انبه) روزی یک لیوان خاکشیر با آب گرم و عسل بخورید. به جای شکر معمولی از شکر سرخ استفاده کنید.
برای سفیدنشدن موی سر چه‌کاری انجام دهیم؟
پاسخ: اولا از خوردن سردیجات و فکر و خیلات بی مورد و چالش‌های زندگی پرهیز شود، دوما در برنامه غذایی از خوردن سیر و هلیله‌ها بیشتر استفاده شود.
بدن من موی زیادی دارد طوری که پاهای من از روی پا گرفته تا زیر شکم به صورت پر پشت مو دارد طوری که رنگ پوست سخت دیده می‌شود همین وضعیت به طور ضعیف‌تر در شکم و سینه من نیز هست.حال برای رفع یا کم پشت کردن آن باید چه کار کنم؟
پاسخ: افراد دارای مزاج سرشتی سرد و خشک (سوداوی مزاج‌ها) معمولا پرمو هستند و برای تدبیر وضعیت فوق بعد از معاینه و اخذ شرح حال راهنمایی لازم را می‌شود ارائه کرد.