سرمایهگذاری ۵/ ۶میلیارد یورویی مپنا در کسب و کار
به گزارش «دنیایاقتصاد»، محمد اولیا مدیرعامل و عضو هیاتمدیره گروه مپنا در این نشست خبری با عرض تبریک روز خبرنگار و با اشاره به سیامین سالگرد تاسیس گروه مپنا عنوان کرد: افراد، سازمانها و نهادهای بسیاری طی سه دهه فعالیت زحمت کشیدهاند تا مپنا به اینجا رسیده است تا افتخاری هم برای خدمات داخلی و هم برای صادرات را رقم بزند و سبب توسعه ثروت ملی در خارج از کشور شود.
عملکرد مپنا طی سه دهه
اولیا در ادامه با اشاره به رویکرد مپنا در گذشته، حال و آینده عنوان کرد: تمام تلاش این گروه بر مبنای صنعت انرژی بوده و صنایعی که انرژیبر هستند، حول کسب و کارهای محوری ما قرار میگیرند. برای نمونه صنعت حملونقل ریلی که در دهه ۸۰ در گروه مپنا آغاز به کار کرده هم تاثیرگذار و هم تاثیرپذیر در حوزه انرژی بوده است. همچنین موضوع آب که با توجه به این موضوع که یک چالش و مساله مهم هم در حال حاضر و هم در آینده برای کشور بهشمار میرود یا تاکید بر این موضوع که ایران در اقلیم خشک قرار دارد و با توجه به مسوولیتی که ما در کشور در این زمینه برعهده داریم، سبب شده تا این موضوع را به عنوان یک محور که رابطه تنگاتنگی با موضوع انرژی دارد، مورد توجه قرار دهیم.
وی در ادامه با اشاره به اهمیت دیجیتالیزیشن عنوان کرد: موضوع دیجیتالیزیشن برای ما اهمیت دارد، چراکه این حوزه در تمامی صنایع و خدمات تاثیرگذار است و طی سالهای گذشته در گروه مپنا در این راستا کارهای بسیاری انجام گرفته است.
مدیرعامل گروه مپنا در ادامه افزود: رویکرد دیگر ما در زمینه توسعه صنعت و خدمات، حول رویکرد پایداری و توسعه متوازن بوده و این رویکرد را در فعالیتهای اجتماعی، اقتصادی و محیط زیستی خود در نظر داشتهایم.
اولیا در ادامه تاکید کرد: حوزه انرژی یکی از موضوعاتی است که مپنا همواره در آن فعال بوده است. در حوزه نیروگاهی در سال ۱۴۰۰ با استقرار دولت جدید و رویکردی که برای اختلافی که بین تولید و مصرف وجود دارد، مپنا تلاشهای بسیاری کرده و درصدد بوده که یار دولت برای تامین انرژی برق در کشور باشد و هم یاریگر صنایعی باشد که به شدت به این انرژی نیاز دارند. بر این اساس مپنا در سال ۱۴۰۰ حدود ۱۲۰۰ مگاوات و در سال بعد نیز نزدیک به ۳هزار مگاوات به زیرساخت تولید برق در کشور اضافه کرده و در سالجاری و تا پایان سال نیز حدود ۲۵۰۰ مگاوات اضافه خواهیم کرد.
وی در ادامه یادآور شد: از ابتدای سال تاکنون تعدادی واحد راهاندازی شده و برخی نیز در حال راهاندازی هستند که از جمله میتوان به واحد بخار نیروگاه سیکل ترکیبی سبلان اشاره کرد که تا آخر هفته راهاندازی خواهد شد. همچنین سوخت دوم یا سوخت پشتیبان که با توجه به مشکل سوخت در نیروگاه قشم هفته گذشته به نتیجه رسید. امیدواریم واحدهای دیگری هفته آینده راهاندازی شوند، همچنین برای اولین بار، نیروگاه موبایل ۲۵ مگاواتی دو تریلر راهاندازی میشود و تولید خاص و منحصر بهفردی دارد. این واحد یک طراحی جدید از گروه مپناست که چند سال پیش طراحی شده و امسال به نتیجه رسیده است که برای تامین برق تهران در نیروگاه پرند در حال راهاندازی است و هماکنون مراحل نهایی راهاندازی را طی میکند. واحدهای دیگری نیز در دست احداث و نزدیک به راهاندازی است مانند نیروگاه المهدی که جزو واحدهای صنایع محسوب میشود که با سرمایهگذاری مپنا انجام شده است.
مسائل و مشکلات گروه مپنا
مدیرعامل گروه مپنا در ادامه با اشاره به برخی مشکلات گروه مپنا عنوان کرد: نقدینگی، مطالبات انباشته و تامین مالی پروژهها از جمله این مسائل بهشمار میروند. البته اگر به وصول مطالبات انباشته گروه مپنا کمک شود تاثیر مطلوبی برای راهاندازی واحدهای مختلف در آینده تا سال ۱۴۰۳ خواهد داشت. موضوع حائز اهمیت دیگر هم توسعه واحدهای جدید و توسعه واحدهایی با توان و راندمان بالاتر است که به قوت گذشته در چشمانداز آینده مپنا قرار دارد. برای نمونه واحدهای کلاس F را با ظرفیتهای مختلف در آینده با قوت ادامه خواهیم داد و کارفرماها چه دولتی و چه خصوصی در بخش صنایع میتوانند در آینده روی این پروژهها حساب باز کنند. در حوزه نفت و گاز نیز پروژههایی مانند شوریجه که پروژه ملی بسیار مهمی در صنعت گاز محسوب میشود، هماکنون در حال انجام است، البته مدتی این پروژه در زمینه تامین مالی با مشکلاتی روبهرو بود، اما هماکنون پیشرفتهای خوبی برای تامین مالی این پروژه در حال انجام است. همچنین در این پروژه برخی محدودیتهای تجهیزاتی و مواد اولیه به دلیل محدودیتهای بینالمللی داشتیم که این مسائل نیز تا حد بسیاری برطرف شده است. علاوه بر این قرارداد تعمیرات و نگهداری واحدهای توربوکمپرسور در فازهای پارسجنوبی از جمله پروژههای اخیر ماست که به نتیجه رسیده است که قرارداد این پروژه سه ساله است و با پشتیبانی کارخانههای گروه مپنا آغاز شده است.
اولیا با اشاره به اینکه در حوزه حملونقل یک سابقه مناسب در گروه مپنا داریم، گفت: سابقه ما در حوزه ریلی به نیمه دهه ۸۰ خورشیدی بازمیگردد و از ساخت تجهیزات تا احداث خطوط ریلی را با کارفرماهای دولتی همچون راهآهن جمهوری اسلامی، شرکتهای مترو تهران و اصفهان و همینطور کارفرمایان خصوصی و صنایع پیش بردهایم، برای نمونه فولاد مبارکه برای لکوموتیوهای خود سفارشهایی به گروه مپنا داده است که بخش عمدهای از آن تحویل شده یا در آستانه تحویل است.
حضور مپنا در کشورهای منطقه
یکی از عواملی که میتوانست ایران را به هاب منطقه در زمینه انرژی تبدیل کند، بحث توانمندسازی نیروگاههای شرکتهای بزرگ بوده است. مدیرعامل گروه مپنا در پاسخ به خبرنگار «دنیایاقتصاد» که مپنا به عنوان بزرگترین شرکت نیروگاهی آیا این مسیر را بهدرستی آمده است و آیا در خارج از کشور از توان نیروگاهی به درستی استفاده کرده است، گفت: گروه مپنا بهویژه در دو دهه اخیر در تمام کشورهای اطراف و همسایه یا برای احداث نیروگاه جدید یا برای سرویس و قطعات یدکی اقداماتی انجام داده که یکی از شاخصترینها آنها، پروژههای مپنا در عراق است. از سال ۲۰۰۳ میلادی به بعد فرصت خوبی برای سازندگان نیروگاهی ایجاد شد و ما نیز با استفاده از مزایای متفاوت خود در حوزه نیروگاهی به کشور عراق ورود پیدا کردیم و حدود ۳۵۰۰ مگاوات تاکنون در عراق نیروگاه اجرا کردهایم که بخش عمدهای از آن راهاندازی شده است. در این راستا جلسات مختلفی با حضور مقامات عراقی در حوزه برق برگزار کردهایم و پروژههای خوبی نیز برای آینده داریم. قابل یادآوری است که از نیروگاههایی که در عراق اجرا کردهایم، رضایت کامل وجود دارد. البته پروژههایی در سایر کشورهای منطقه نیز داشتهایم. هرچند موضوع صادرات برق موضوعی فراتر از حوزه مپناست و مربوط به وزارت نیرو و قوانین دولتی است. اولیا در ادامه تاکید کرد: تبدیل شدن به هاب انرژی در منطقه نیازمند لوازم و زیرساختهای بسیاری است که فراتر از اختیارات مپناست، ولی در آن حدی که در حدود اختیارات ما بوده، مسیر نشانگر عملکرد خوبی بر گروه مپنا دارد.
تامین برق صنایع
وی همچنین در پاسخ به این پرسش که آیا برنامه مشخصی برای نیروگاهسازی صنایع مانند المهدی در دست اقدام دارید، گفت: نیروگاه المهدی یکی از نیروگاههای مربوط به صنایع است که با وجود دو واحد، واحد اول آن نزدیک به راهاندازی است. این پروژه بخشی از تفاهم وزارت نیرو با وزارت صنعت، معدن و تجارت است که در راستای تامین انرژی صنایع پرمصرف این قرارداد حدود دو سال پیش منعقد شده است. این پروژه را مپنا برای سرمایهگذاری خودش و برای صنایعی که مربوط به این گروه است، به خوبی به پیش برده است. برای سایر صنایع نیز قراردادهای متنوعی وجود دارد، برای نمونه صنایع فولادی و معدنی قراردادهای متعددی با ما منعقد کردهاند که از دو سال پیش آغاز شده و برخی از آنها به تازگی بسته شده است و قراردادهایی که دو سال پیش بسته شده توربینهای آن در حال راهاندازی است و به زودی در مدار قرار خواهند گرفت.
۱۷۰هزار میلیارد تومان مطالبات مپنا
مدیرعامل گروه مپنا همچنین در پاسخ به این پرسش که حجم مطالبات مپنا به چه میزان است، چه اقداماتی برای وصول انجام گرفته و حجم سرمایهگذاریهای انجام شده به چه میزان بوده و وضعیت گروه مپنا در بازار سهام به چه شکلی است، گفت: حدود ۱۷۰هزار میلیارد تومان مطالبات وصول نشده و انباشته گروه مپنا از کارفرمایان مختلف است که بخش عمده آن دولتی است. اقدامات بسیاری برای وصول این مطالبات بهویژه پس از بازدید رئیسجمهور در اردیبهشت امسال انجام گرفته و کماکان در حال پیگیری است. بخشی از وصول مطالبات به صورت نقدی و بخشی به صورت تهاتر با داراییها و روشهای دیگری در حال انجام است که امیدواریم با این روشها بخشی از مطالبات وصول شود که البته این موضوع قدری زمانبراست.
۵/ ۶میلیارد یورویی حجم سرمایهگذاری مپنا
در ادامه خلیل بهبهانی، مدیرعامل بخش پروژههای سرمایهگذاری و نایبرئیس هیاتمدیره گروه مپنا درباره سرمایهگذاریهای گروه مپنا عنوان کرد: در جنبه سرمایهگذاری برای گروه مپنا یک جنبه کلی و یک جنبه خاص وجود دارد؛ جنبه کلی از طریق سرمایهگذاری برای کسب و کارها و ایجاد اشتغالزایی است و آن را توسعه داده تا از این طریق بتواند نیازهای کشور را تامین کند. تا امروز حدود ۵/ ۶میلیارد یورو حجم کل سرمایهگذاری مپنا بوده و همواره در حال افزایش است. این مجموعه در قالب ایجاد نیروگاه، آب شیرینکن، انرژیهای تجدیدپذیر، در قالب پروژههایی مانند پتروشیمی، نفت و گاز و حملونقل ریلی در دست اقدام است. در پروژههای سرمایهگذاری بیش از ۱۳هزار مگاوات نیروگاه، بیش از ۷۱هزار مترمکعب آب شیرینکن و ۱۱۵ مگاوات نیز انرژی تجدیدپذیر، مجموعه این سرمایهگذاریهاست. در زمینه سرمایهگذاری خاص نیز سرمایهگذاریهای جداگانه در ارتباط با توسعه صنعت داریم مانند توسعه فناوری و دریافت فناوری که از یک منظر سرمایهگذاری محسوب میشود.
مپنا در بازار سرمایه
همچنین احمدرضا فراست معاون اقتصادی و مالی گروه مپنا در ادامه عنوان کرد: مطالبات حسابرسی شده مپنا بیش از ۱۷۰هزار میلیارد تومان است. البته در زمینه وصول مطالبات اقدامات مختلفی داشتهایم و بحثهایی شامل بیع متقابل نیز برای وصول این مطالبات در دست اقدام داریم. وی ادامه داد: جمع حقوق صاحبان تلفیقی گروه مپنا به ازای هر سهم ۲۵۰۰ تومان است. با قاطعیت عنوان میکنم که در بیش از ۵۰۰ شرکتی که در بورس ثبت شدهاند، محال است که به لحاظ ارزش دفتری، شرکتی را پیدا کنید که ۲۵ برابر ارزش اسمی خود، حقوق صاحبان سهام داشته باشد. مپنا با افتخار اعلام میکند که تاکنون تجدید ارزیابی نداشته و صورتهای مالی آن بسیار شفاف است. سایر شرکتها با افزایش سرمایههایی که از محل تجدید ارزیابی دادهاند، بسیار رقیق شدهاند. این ۲۵ برابر صرفا بر اساس بهای تمام شده تاریخی ارزش اسمی سهام است که حاصل ۳ دهه تلاش گروه و با حضور ۷۰ شرکت در گروه مپناست که رقم خورده است.