ضرورت اصلاح قیمت خرید برق از نیروگاهها
خوشبختانه در قانون برای پرداخت این مابهالتفاوت ظرفیت وجود دارد و وزارت نیرو باید بهطور کامل از آن استفاده کند. وی افزود: همانطور که میدانید هم اکنون هزینه مصرف برق برای بسیاری از مشترکان مانند مدارس و مساجد کشور رایگان است و به سایر مشترکان هم، برق به بهایی بسیار کمتر از قیمت تمامشده تحویل میشود. در این وضعیت وزارت نیرو دچار مضیقه شدید مالی شده و در نتیجه ناتوان از پرداخت بدهیهای خود از جمله به نیروگاههای عضو سندیکا است. غیاثالدین افزود: در چنین شرایطی، وزارت نیرو برای جلوگیری از انباشت بیشتر بدهی خود به نیروگاهها، در مقابل افزایش نرخ خرید برق مقاومت میکند که در نتیجه آن، بیشتر نیروگاهها زیانده شده و انگیزه توسعه کسبوکار را از دست دادهاند. از دیگر پیامدهای ثابت نگاه داشتن سقف قیمت خرید برق از نیروگاه، تضعیف بنیه مالی آنها است که خود این موضوع، عامل بروز مشکلات زیادی از جمله عدم توانایی سرمایهگذار در پرداخت دیون خود به بانکها و موسسات مالی و ناتوانی در انجام به موقع تعمیرات است.
وی با اشاره به عدم توازن رشد مصرف و رشد تولید برق در کشور، افزود: هماکنون ۲۵درصد نیروگاههای تولید برق در ایران فرسودهاند، با بهرهوری بسیار پایین بهرهبرداری میشوند و بهتر است از رده خارج و نیروگاههای جدید جایگزین آنها شوند. همچنین با رونق تولید و رشد صنایع در کشور، نیاز به انرژی الکتریکی افزایش خواهد یافت. لازمه پاسخگویی به رشد مصرف، سرمایهگذاری در تولید، انتقال و توزیع برق است و لازمه هر سرمایهگذاری در بخش غیردولتی، توجیه اقتصادی آن. دبیر سندیکای شرکتهای تولیدکننده برق افزود: نکته دیگر روند آهسته افزایش شاخص قیمت خرید برق از تولیدکننده در یک دهه گذشته است. مطابق آمار مرکز ملی آمار که از اطلاعات منتشرشده شرکت مدیریت شبکه برق کشور بهدست آمده است، شاخص خرید برق از تولیدکننده برق، از سال ۹۰ تاکنون تنها ۱۰ درصد رشد داشته است، این در شرایطی است که همین شاخص در بخشهای کشاورزی و صنعت حدود ۵/ ۵ برابر و در بخش خدمات نزدیک به چهار برابر شده است.
با وجود تکلیف قانون برای افزایش سقف نرخ خرید برق در بازار، سقف کوتاه قیمت خرید برق از نیروگاهها از سال ۱۳۹۴ ثابت نگاه داشته شده است. مصوبه ۲۰ اسفند ۱۳۹۷ شورای اقتصاد درباره این نرخ نیز تاکنون عملی نشده است. سرمایهگذاری در تولید برق برای سرمایهگذار توجیه اقتصادی ندارد و ادامه این روند، صنعت برق را در آیندهای نزدیک با مشکلات جدی روبهرو خواهد کرد. وی در پایان برای برونرفت از این مشکلات سه راهحل را توصیه میکند که مهمترین آنها اصلاح سقف قیمت خرید برق از نیروگاهها و جبران تبعات منفی ناشی از تثبیت این قیمت از سال ۱۳۹۴ تاکنون است. وی همچنین چابکسازی صنعت برق از طریق بازنگری و اصلاح ساختار صنعت برق و کاهش هزینههای این صنعت و اصلاح تعرفههای فروش و اقتصاد برق و تغییر نگرش سیاستگذاران حوزه انرژی نسبت به این صنعت ضروری ارزیابی کرد.