بازار سهام

ماهانه مثبت بورس

1

بورس اوراق بهادار تهران در هفته گذشته عملکردی نزولی با شیب ملایم از خود نشان داد. به طوری که شاخص کل به بازدهی هفتگی منفی 25/ 0‌درصد رسید که حاکی از جاگیری این شاخص در ارتفاع پایین‌‌‌تر است. نماگر هم‌‌‌وزن اما در حدود 44/ 0‌درصد مثبت شد که بیانگر عملکرد بهتر سهم‌‌‌های خرد در بازار هفته آخر شهریور است. در نگاه به ماهی که گذشت، بورس تهران نسبت به ماه گذشته حدود 4/ 9‌درصد در ارتفاع شاخص کل رشد داشته است که در قیاس با بازدهی 6 ماهه 2/ 8 درصدی، شهریور برای بازار سهام نسبت به آنچه در نیمه اول سال بر بورس گذشته است، عملکرد بهتری به ثبت رسانده است. با وجود این ارزش معادلات خرد ناچیزی که در هفته گذشته در بازار به ثبت رسید، اندکی دلسرد‌کننده است و بورس برای دست یافتن به رشدی باثبات نیازمند محرک‌‌‌های قوی است. بنابراین در صورت تقویت پایه‌‌‌ها امکان رشد در نیمه دوم سال مهیاست.

بازار سکه

کاهش بهای سکه

2

بازار سکه و طلا در آخرین هفته شهریور با افت‌‌‌های متوالی همراه شد و به میانه کانال 27 میلیون تومان نیز رسید. در آخرین رقم ثبت‌شده برای مبادلات سکه، هر قطعه سکه امامی در بهای 27 میلیون و 800‌هزار تومان قرار گرفت. بازدهی هفتگی سکه منفی شد و به 5/ 1‌درصد افت قیمت رسید در حالی که در ماه گذشته تنها 5/ 0‌درصد کاهش قیمت را نسبت به مرداد ماه تجربه کرده است. چرا که ماه شهریور عمدتا مصادف با ماه صفر بود و این امر موجب کاهش محسوس تقاضا در بازار شد که با پایان یافتن آن در هفته آخر شهریور، اخبار تاثیر گسترده‌‌‌تری بر قیمت در این بازار گذاشتند و منجر به افت قیمت نسبتا بیشتری شدند. با این تفاسیر به علت تمایلات نزولی که در بازار ارز نقش بسته است و اخباری که احتمال افت‌‌‌ دلار را تقویت می‌کند؛ سکه راهی دشوار برای صعود در نیمه دوم سال دارد.

بازار طلای جهانی

تلاش طلا برای صعود

3

طلای جهانی در معاملات روز جمعه پس از فاصله گرفتن دلار از قله 6 ماهه خود اندکی به سمت ارقام بالاتر جابه‌جا شد. به طوری که هر اونس طلای جهانی در بهای 1925 دلار و 50 سنت قرار گرفت. همچنان چشم‌انداز نرخ بهره بالا برای طولانی‌مدت که منجر به افزایش هزینه فرصت نگهداری دارایی‌‌‌ها بدون بازده می‌شود، با کاهش جذابیت فلز زرد آینده بلندمدت را تیره می‌کند. اگر‌چه فدرال رزرو در جلسه این هفته اعلام کرد نرخ بهره را تغییر نمی‌‌‌دهد اما با هشدار تورم چسبنده موجود در اقتصاد ایالات متحده احتمال افزایش نرخ بهره تا آخر سال را تقویت کرد که منجر به نوسانات رو به پایین طلا شد. با وجود این مسائلی همچون نگرانی از آینده دولت ایالات متحده تقاضا برای پناهگاه امن را افزایش داده است که این عامل از بهای فلز زرد حمایت می‌کند. بنابراین نوسانات طلا در بازه کم و با تمایلات صعودی برای روزهای آتی قابل پیش‌بینی است.

بازار اوراق مسکن

آرامش در تورم مسکن

4

اوراق تسهیلات بانک مسکن که در فرابورس مورد معامله قرار می‌گیرد، هفته گذشته را با افت قیمت سپری کردند. به طوری که دراین میان اوراق تسهیلات بهمن 1400 که با نماد تسه 0011 دادوستد می‌شود با از دست دادن سطح 90‌هزار تومان و ایستادن در قیمت 89‌هزار و 629 تومان، عملکرد منفی 1/ 85 درصدی را در کارنامه خود به ثبت رساند. برخی از کارشناسان این حوزه بر این باور هستند که به نظر می‌رسد تورم ساخت با کاهش تورم عمومی آرام بگیرد. موتور تورم مسکن فعلا از ناحیه رشد نقدینگی‌‌‌‌‌‌‌‌‌ در امان است. نرخ رشد نقدینگی طی دوسال گذشته تا نزدیک به دو برابر نرخ میانگین تاریخی (۲۷درصد) صعود کرد و اثر چشمگیری بر نرخ رشد قیمت مسکن گذاشت؛ اما در حال حاضر که به سطح میانگین‌‌‌‌‌‌‌‌‌ بلندمدت خود بازگشته است، تهدیدی برای تورم مسکن ندارد. البته این شرایط درصورتی قابل اتکاست که عوامل به‌صورت پایدار باقی بمانند.

بازار نفت

اهرم موثر عرضه نفت

5

در مبادلات تجاری روز جمعه نفت خام توانست با رشد کمتر از یک دلار همراه شود و به این ترتیب هر بشکه نفت خام برنت در قیمت 94 دلار و 13 سنت قرار گرفت و نفت وست تگزاس اینترمدییت به ازای هر بشکه در بهای 90 دلار و 62 سنت مبادله شد. نفت پس از اعلام نتیجه تصمیمات فدرال رزرو در باب نرخ بهره ایالات متحده از قله هفته اخیر خود فاصله گرفت اما در روز گذشته به سبب جان گرفتن نگرانی از کمبود عرضه نفت به علت کاهش تولیدات نفتی عربستان و روسیه، بهای نفت بار دیگر به سمت بالا حرکت کرد. اهرم پرقدرت عرضه در هفته‌‌‌های گذشته توانسته بود بهای نفت را به بازدهی 10 درصدی برساند که نرخ بهره از توانمندی این اهرم کاست. داده‌‌‌هایی تا انتهای هفته از اقتصاد جهانی منتشر خواهند شد که می‌توانند نوساناتی را به بازار نفت منتقل کنند و تا حدودی با آشکار شدن سرنخ‌‌‌های بیشتر چشم‌انداز واضح‌‌‌تری فراهم شود.