«دنیایاقتصاد» بازارها را بررسی میکند
چشم انتظاری بازارها
بازار سهام
بازار سهام تحت فرمان دلار
بورس اوراق بهادار تهران در روز چهارشنبه به رنگ سبز هفته پرتلاطم خود را به آخر رساند. در معاملات روز گذشته تقاضا با روند فزایندهای رشد کرد تا آنکه شاخص کل در ارتفاع 2 میلیون و 182هزار واحدی قرار گرفت که به معنای افزایش 25/ 1 درصدی شاخص است همچنین دماسنج بهتر بازار سهام، شاخص هموزن، رشد 5/ 1 درصدی را ثبت کرد. پس از چهار روز متوالی خروج پول حقیقی از بازار روز گذشته مبلغ 73 میلیارد تومان ورود پول رقم خورد و با ارزش معاملات 4311 میلیارد تومانی همچنان کم رمق بودن بورس نمایان است. از یک سو افزایش دلار محرک رشد ولو اندک بورس روز گذشته بوده است. برای روزهای پیشرو بورس اوراق بهادر، یکی از مقاصد جذب سرمایه از محل آزادسازی مبالغ مسدودشده در حسابهای وکالتی خرید خودرو به حساب میآید که منجر به رشد شاخص خواهد شد. بنابراین در صورتی که شوک جدیدی به بازار ارز وارد نشود بورس توان صعودی شدن را دارد.
بازار سکه
شیب صعودی سکه
بازار سکه و طلا در روز چهارشنبه به مسیر صعودی خود ادامه داد و با تغییر کانال به کار خود پایان داد. به طوری که هر قطعه سکه امامی در قیمت 29 میلیون و 400هزار تومان قرار گرفت و حباب سکه نیز همگام با آن رشد کرد. برخلاف ریزش دو رقمی طلای جهانی روز سهشنبه، سکه در بازارهای داخلی افزایش یافت تا بار دیگر روشن شود که دلار فرماندهنده اصلی این بازار است. با توجه به افزایش دلار در روز گذشته سکه نیز همقدم با نرخ دلار بالا رفت. علاوه بر آن ساعت 14 روز چهارشنبه موعد آزادسازی مبالغ مسدودی در حسابهای وکالتی است که با ورود این مبلغ به بازارهای موازی خودرو مانند سکه و طلا شاهد افزایش تقاضا برای روزهای آتی خواهیم بود. به نظر میرسد سکه تمایلی به کاهش بها ندارد و تا زمانی که شوک جدیدی به بازار اصابت نکند به پیشروی خود ادامه میدهد.
بازار طلای جهانی
طلا سوار بر ترن هوایی
طلا روز سهشنبه در بازار جهانی دچار افت و خیزهای فراوانی شد. روز گذشته پس از انتشار آمار تورمی ایالات متحده آمریکا با تغییر انتظارات شاخص دلار نوسانهای زیادی را تجربه کرد و به 1940 دلار به ازای هر اونس نیز رسید اما بعد از آن افزایش قابلتوجهی در روز چهارشنبه به ثبت رسید و قیمت آن تا ساعت 19 به وقت تهران در 1958دلار قرار گرفت. تاکنون انتظارات بازار به این گونه بود که فدرال رزرو نرخ بهره را ثابت نگه میدارد ولی در حال حاضر سیگنالها متفاوت شدهاند و احتمال افزایش نرخ بهره بیش از پیش شده است که با این روند جذابیت فلز زرد به عنوان دارایی بدون بازده کاهش مییابد. در روزهای آتی مهمترین سیگنالدهنده بازار طلا نتیجه جلسه فدرال رزرو است و تا زمان اعلام آن بازار فلز زرد دچار ابهام شدید است و پس از جلسه شاهد نوسانات گسترده خواهد بود.
بازار اوراق مسکن
انتظار برای کاهش قیمت مسکن
اوراق تسهیلات بانک مسکن که در فرابورس مورد معامله قرار میگیرد، طی معاملات روز چهار شنبه کار خود را عموما با کاهش قیمت سپری کردند. اما در این میان هر برگ اوراق تسهیلات بهمن 1400 که با نماد تسه 0011 مورد داد و ستد قرار میگیرد، معاملات خود را با 84/ 0درصد کاهش معادل بیش از 700 تومان در قیمت پایانی 84هزار و 746 تومان خاتمه داد. به عقیده برخی از کارشناسان این حوزه با توجه به شرایط ایجاد شده در بازارها امیدواریم در صورت تداوم ریزش نرخ ارز و کاهش انتظارات تورمی، آرامش به بازار مسکن بازگردد. البته بخش عمدهای از کاهش قیمتها به دلیل نبود تقاضا و بحث قدرت خرید و نیز تعیین نرخهای کاذب و غیرواقعی است. بنابراین انتظار میرود در صورت تداوم ریزش نرخ ارز در پی اخبار مثبت اقتصادی و بینالمللی و کاهش انتظارات تورمی، آرامش به بازار مسکن برگردد.
بازار نفت
بدنه لرزان بازار نفت
بهای نفت در مبادلات روز گذشته افزایش نه چندان چشمگیری داشت و نوسانات را در محدوده کوچکی ادامه داد. به طوری که هر بشکه نفت خام برنت در بهای 75 دلار و 30 سنت مبادله شد و قیمت نفت وست تگزاس اینترمدییت به ازای هر بشکه 70 دلار و 29 سنت قرار گرفت. از یکسو نگرانیها از کاهش تقاضا به دلیل رکود احتمالی بهرغم شروع فصل پر تقاضای تابستان توانست اثر افزایش قیمت به دلیل کاهش عرضه را خنثی کند. در سمت دیگر سیاستهای پولی رخ داده در چین از قیمت نفت حمایت کرد؛ چرا که به نظر میرسد دولت درصدد جبران کند شدن رشد اقتصادی و واردات نفت است که موجب افزایش تقاضا میشود. با وجود این آمارهای تورمی ایالات متحده نشاندهنده کاهش بود و این امر توقف سیاستهای تهاجمی فدرال رزرو را تقویت میکند اما تا زمان مشخص نشدن نتیجه نهایی بازار در تزلزل قرار دارد و فضای مبهمی در جریان است.