«دنیایاقتصاد» روند بازارهای مالی را بررسی میکند
آب شدن بازارها در گرمای تابستان
بازار سهام
زمین سرخ بورس
بازار سهام در آخرین روز معاملاتی هفته با افت شاخصها همراه شد. کاهش روز قبل عمدتا به دلیل ریزش قیمتها در بازار جهانی بود. همین امر باعث شد تا گروههای کالایی همچون فلزات اساسی، پالایشیها و پتروشیمیها در کنار سرخپوشی دیگر گروهای بورسی بشترین تاثیر منفی را بر بازار داشته باشند. بر این اساس شاخص کل روز چهارشنبه را با 56/ 0 درصد کاهش پشت سر گذاشت و در سطح یک میلیون و 502 هزار واحد به کار خود پایان داد. شاخص هموزن نیز با 58/ 0 درصد کاهش همراه شد. علاوه بر این برای ارزش معاملات خرد بورس (سهام و حق تقدم) رقم 2037میلیارد تومان ثبت شد. ضعف شدید تقاضا در تالار شیشهای یکی از مهمترین دلایل رخوت و رکود در این بازار به شمار میرود که دلچسب نیست.
بازار سکه
مرزبانی سکه
بازار طلا و سکه روز چهارشنبه را نیز در نزدیکی مرز 15 میلیون تومان در نوسان بود. بهطوری که سکه امامی با افزایش تمایلات نزولی در بالای مرز یادشده باقی ماند و مورد دادوستد قرار گرفت. علاوه بر این گفتنی است فاصله ارزش ذاتی و بازاری سکه امامی روز قبل افزایش یافت و تا نزدیکی سطح 2 میلیون تومان رشد پیدا کرد. شامگاه سهشنبه ارزش اونس طلا در بازارهای جهانی به زیر مرز 1800 دلار رفت و تا ساعت 19دیروز حتی به 1753دلار رسید. به گفته برخی کارشناسان این حوزه، این اتفاق میتواند فضای بازار سکه را در روزهای معاملاتی آینده به طور قابل توجهی تحت تاثیر قرار دهد و زمینهساز کاهش بهای این فلز ارزشمند شود. همچنین در صورتی که نرخ دلار کاهشی شود، حفظ مرز ۱۵ میلیون تومانی بسیار دشوار خواهد بود.
بازار طلای جهانی
ریزش شدید بهای طلا
قیمت طلای جهانی در روز سهشنبه افت بسیار شدیدی را تجربه کرد و با عقبنشینی از سطح 1800 دلار به پایینترین سطح هفت ماه اخیر رسید. از این رو فلز گرانبها روز چهارشنبه با قرارگیری در سطوح پایین و نوسانات محدود، سعی در جبران افت خود داشت. بهطوری که طلا روز گذشته (تا ساعت 19) در محدوده 1750دلار معامله شد. گفتنی است که سرمایهگذاران در انتظار جلسه فدرال رزرو هستند. زیرا اعضای فدرال رزرو قرار است در جلسه آینده سیاستهای این نهاد مالی را بر اقتصاد ایالات متحده مشخص کنند. این موضوع شامل اعمال سیاستهای سختگیرانه اقتصادی از جمله افزایش نرخ بهره بوده که برای مقابله با تورم در نظر گرفته میشود. بنابراین انتظار میرود که طلا به نوسانات محدود خود ادامه دهد. به عقیده برخی تحلیلگران این احتمال وجود دارد که پس از جلسه، روند نزولی طلا تشدید شود.
بازار اوراق مسکن
مسکن در دریای ابهامات
اوراق تسهیلات بانک مسکن که در بازار فرابورس مورد معامله قرار میگیرد، در آخرین روز معاملاتی هفته سرخپوش ظاهر شدند. بهطوری که «تسه9912» نیز دیروز با 55/ 0 درصد کاهش معادل 772 تومان، افت کرد. از این رو اوراق یادشده معاملات خود را در قیمت پایانی 138 هزار و 701 تومان خاتمه داد. بازار املاک و مسکن بر خلاف برخی سیاستگذاریهای خطی و بخشنامههای دستوری دولت از پیچیدگیهای فراوانی برخوردار است. گفته میشود در شرایطی که طی ماههای اخیر بازارهای رقیب مسکن دچار افت شدهاند، جریان سرمایهگذاری به سمت خرید ملک سوق یافته و اگر دولت میخواهد قیمت خانه را به ثبات برساند باید نقدینگی را کنترل و آن را به سمت بخشهای تولیدی هدایت کند. بنابراین راهکار ثبات بخشیدن به بازار مسکن ایجاد رونق در بخشهای تولیدی و ساختوساز است.
بازار نفت
نفت در مسیر پرفشار
قیمت شاخصهای نفتی پس از کاهش قابل توجهی که در شامگاه سهشنبه به دلیل اوجگیری نگرانیها از رکود اقتصادی رقم خورد، روز چهارشنبه بخشی از این افت را جبران کردند. بهطوری که بهای نفت پس از تنزل به زیر 100 دلار در روز گذشته مجددا به بالای این سطح در پی تمرکز سرمایهگذاران روی محدودیتهای عرضه بازگشت. بنابراین هر بشکه نفت خام برنت (تا ساعت 16) در قیمت 103 دلار و 82 سنت معامله شد. بهای نفت وست تگزاس اینترمدییت نیز در نزدیکی سطح 100 دلار قرار گرفت. برخی از کارشناسان بر این باور هستند که با تشدید سیاستهای بانکهای مرکزی جهانی و افزایش احتمالی نرخ بهره توسط فدرال رزرو، فشارهای بیشتری بر قیمت کالاها بهویژه نفت وارد شود. علاوه بر این دبیرکل سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) اذعان کرد اگر اجازه عرضه اضافی از ایران و ونزوئلا داده شود، میتوان محدودیت عرضه را کاهش داد.