دلار آزاد مجددا صعودی شد؛ نرخ صرافیهای دولتی کاهش یافت
دوئل بازار و بازارساز در میدان ارزی
بازار سهام
اهرم غیربنیادی رشد بورس
شاخص کل بورس تهران در ادامه رالی تاریخی خود طی روز سهشنبه با رشد ۷/ ۱ درصدی همراه شد و به رکورد ۷۴/ ۱میلیون واحدی دست یافت. واگرایی قیمت در بین سهام بورسی در روز گذشته تشدید شد و همزمان با تداوم صفهای خرید و افزایش حداکثری قیمت در طیفی از سهام شرکتهای بزرگ، در صنایع کوچک و متوسط شاهد افت ارزش سهام بودیم. همچنان میتوان رد سرمایههای خرد را در خوشبینی به حمایتهای دولت و عرضه سهام در قالب صندوقهای قابل معامله در توزیع نقدینگی و رشد صنایع بورسی دنبال کرد. همچنان که ورود سرمایه به بازار ادامه دارد بخشی از سهمها از قافله جا ماندهاند و سهام شرکتهای بزرگ گروههای پالایشی، فلزات و خودروییها به همراه اغلب نمادهای بانکی در حال ثبت رکوردهای جدید قیمتی هستند. فرض قیمتگذاری بالای صندوقهای دولتی را میتوان یکی از پیشرانهای روزهای اخیر بورس دانست.
بازار سکه
سکه بخشی از سقوط دوشنبه را جبران کرد
بازار سکه هم مطابق معمول طی روز گذشته از دلار تبعیت کرد و به مسیر صعودی بازگشت. هر سکه طرح جدید ساعت 16 روز سهشنبه در بین معاملهگران بازار تهران با قیمت 10 میلیون و 200 هزار تومان معامله شد و 550 هزار تومان از سقوط روز دوشنبه را جبران کرد. سکه روز دوشنبه شدیدترین افت روزانه را طی 20 ماه اخیر رقم زد، سپس در روز گذشته همزمان با تغییر مسیر دلار بار دیگر به کانال 10 میلیون تومانی بازگشت. تقویت 7/ 5 درصدی قیمت این فلز گرانبها در روز گذشته غالبا متاثر از حرکت نرخ داخلی دلار بود تا جهتگیری طلای جهانی. طلای جهانی دیروز برخلاف روند معمول خود با سایر کامودیتیها همراه شد و کاهشی عمل کرد. در حالی که تشدید نگرانی از موج جدید کرونا میتوانست اونس طلا را به بالای 1800 دلار هدایت و از سکه حمایت کند.
بازار طلای جهانی
حرکت خلاف قاعده اونس
طلای جهانی که روز سهشنبه تا سطح 1787 دلار هم بالا رفته بود، نهایتا ساعت 16 به قیمت 1777 دلار بازگشت و برخلاف انتظار با سایر کامودیتیها همراستا شد. با وجود افزایش ابتلا به کرونا و بروز موج جدیدی از نگرانی درخصوص ترمیم فعالیتهای اقتصادی، عملکرد بهتر از انتظار بخش خدمات آمریکا در ماه ژوئن(PMI) و تقویت احتمال احیای اقتصاد چین بر طلا فشار آورد. تقویت مجدد شاخص دلار هم بر قیمت طلا سنگینی کرد و به این ترتیب، هر اونس طلا افتی 10 دلاری را از سقف روزانه تجربه کرد. با این حال، گزارش نگرانکننده اتحادیه اروپا در مورد اثرات مخرب همهگیری کرونا منجر به ایجاد جو منفی در بازارهای کالایی شد. تازهترین پیشبینی اتحادیه اروپا مبنی بر سقوط 7/ 8 درصدی اقتصاد این منطقه در سال جاری بهانه مضاعفی برای خروج سرمایهها از بازارهای ریسکی است.
بازار اوراق مسکن
نشانیهای غلط در بازار مسکن
اوراق تسهیلات مسکن روز سهشنبه برای چهار جلسه متوالی با رشد دستهجمعی قیمت مواجه شدند. بهای هر امتیاز تسهیلات مسکن دی 97 در معاملات دیروز 5/ 3 درصد افزایش یافت و به سطح 75 هزار تومان رسید. میانگین قیمت کل اوراق هم طی روز گذشته با رشد 4 درصدی به کانال 75 هزار تومانی دست یافت. در حالی که سیاستهای انبساطی بانک مرکزی عامل اصلی رشد قیمت در معاملات فیزیکی مسکن و متعاقب آن، افزایش بهای اوراق تسهیلات است، برخی از کارشناسان، ناتوانی دولت در عرضه مسکن را عامل تورم این بخش میدانند. در مقابل، برخی معتقدند اگر تولید انبوه مسکن از جانب دولت میتوانست مشکل تورم این حوزه را حل کند پس باید طرح بزرگ و تورمزای مسکن مهر به چنین توفیقی دست مییافت، در صورتی که نه تنها در مهار تورم موفق نبود بلکه نتیجه عکس داد.
بازار نفت
سد کرونا در برابر نفت
بهای هر بشکه نفت خام آمریکا ساعت 16 روز سهشنبه به قیمت 2/ 40 دلار کاهش یافت. نرخهای بیسابقه ابتلا به کرونا در 16 ایالت آمریکا و دیگر نقاط جهان بهعنوان مصرفکنندگان عمده طلای سیاه همچنان عامل فشار بر شاخصهای نفتی است. این نگرانی در حال افزایش است که اقدامات دولتها در حوزه سلامت عمومی مجددا موجب آسیب دیدن تقاضا برای سوخت شود و ترمیم تقاضا را به تاخیر بیندازد. ضمن اینکه نگاه بدبینانه اتحادیه اروپا به عواقب اقتصادی کرونا هم بازارهای جهانی را طی روز سهشنبه تحتتاثیر قرار داد. این نهاد در تازهترین پیشبینی خود از سقوط 7/ 8 درصدی GDP این منطقه در سال جاری خبر داد و سرمایهگذاران را ناامیدتر از گذشته کرد. حتی رکورد جدید واردات نفت چین در ماه ژوئن (93/ 11 میلیون بشکه در روز) هم اثرات این نگرانی را خنثی نکرد.