«دنیایاقتصاد» روند بازارهای مالی را بررسی میکند
تاثیر تورم جهانی بر بازارها
بازار سهام
محرکهای بورس تهران
بازار سهام با وجود برخی فراز و نشیبها، هفته گذشته را با عملکرد مثبت ۹/ ۲درصدی پشت سر گذاشت. موانع تکنیکالی پیشروی شاخصکل، عقبنشینی نرخ دلار و شناسایی سریع سود از اصلیترین دلایل رفتار محتاطانه بود. دلار که در روزهای نخست هفته موفق به شکستن سقف تاریخی خود شده بود، مسیر کاهشی را پیش گرفت و تاثیر اندکی بر رفتار سهامداران داشت. در این میان نیز تقویت انتظارات تورمی عاملی بود که بازار را برای ماندن در مسیر صعودی تحریک کرد. اما ترس معاملهگران از جلسه فدرالرزرو و اثری که میتواند بر قیمت برخی کالاها در بازار جهانی بگذارد نیز از دیگر عوامل موثر بر جریان دادوستدهای بورس تهران به ویژه کالاییها بود. حال به عقیده کارشناسان وضعیت بازار به گونهای شده است که سهامداران همچنان مردد بوده و نمیتوانند درخصوص ماندن یا ترک این بازار تصمیمگیری کنند. بنابراین انتظار میرود بعد از یک رشد پرشتاب شاهد افزایش تعداد فروشندگان باشیم.
بازار سکه
مسیر یکسان دلار و سکه
بازار طلا و سکه طی معاملات هفته گذشته افت و خیزهای محدودی را شاهد بود. به طوری که سکه امامی پس از انتشار اخباری از سوی بانک مرکزی مبنی بر اعمال سیاستهایی برای کنترل نرخ صعودی دلار، از تب وتاب رشد قیمت افتاد. به این ترتیب فلز گرانبهای داخلی همزمان با افت نرخ دلار در بازار آزاد از سطوح بالای قیمتی خود عقبنشینی کرد. بر این اساس سکه یاد شده توانست با وجود افتهای محدود هفته اخیر و ایستادن در سطح 15میلیون و 130هزار تومان عملکرد مثبت 2/ 1درصدی را در کارنامه هفتگی خود به ثبت برساند. علاوه بر این لازم به ذکر است که ریزش شدید بهای طلا در بازار جهانی عامل دیگری بود که تمایلات صعود را برای سکه تضعیف کرد؛ که در نهایت فاصله بین ارزش ذاتی و بازاری این صکوک نیز کاهش یافت و به زیر 5/ 1میلیون تومان رسید.
بازار طلای جهانی
مقاومتهای طلای جهانی
قیمت طلا روز جمعه در ابتدای معاملات اندکی کاهش یافت. اما طولی نکشید که طلا به دلیل باقی ماندن هیجانات افزایشی از روز پنجشنبه آن هم به خاطر افت بازده شاخص دلار و اوراق خزانهداری آمریکا رشد قیمت را تجربه کرد که در نیمه بازار مجددا تمایلات نزولی تقویت شد. به این ترتیب این فلز گرانبها ساعت 20 دیروز در قیمت 1843 دلار مورد معامله قرار گرفت. به عقیده برخی از کارشناسان این حوزه انتظار میرود که طلا برای هفتهها به طور قابل ملاحظهای نوسانات محدود آن هم به دلیل رکود ناگریز به همراه داشته باشد. همین امر در حال حاضر برای معاملهگران به یک چالش تحلیلی تبدیل شده، چرا که آنها دقیقا نمیدانند چه چیزی طلا را از این محدوده خارج میکند. علاوه بر این گفتنی است که تمایلات صعودی کلی شاخص دلار چشمانداز محتاطانهای را برای طلای جهانی نشان میدهد. بنابراین انتظار میرود که برای کوتاهمدت تغییرات بزرگ صعودی و کاهشی نداشته باشد.
بازار اوراق مسکن
ابهامات گرانی بازار مسکن
اوراق تسهیلات بانک مسکن که در بازار فرابورس مورد معامله قرار میگیرد، هفته اخیر را با افت و خیزهایی پشت سر گذاشت. به طوری که برآیند حرکت این اوراق تسهیلات بانکی صعودی بود. بر این اساس اوراق تسهیلات اسفند 99 هفته گذشته با عملکرد مثبت 98/ 3درصدی توانست در بالای سطح 140هزار تومان قرار بگیرد. برخی از کارشناسان بر این باور هستند که قیمت مسکن در کشور در مقایسه با سطح درآمد خانوارها از یک مساله اقتصادی به یک بحران فراگیر تبدیل شده است. تولید مسکن توسط سازندگان خصوصی با توجه به وضعیت تورم در نهادههای تولید، در بخش قیمت تمام شده با علامت سوال بزرگی روبهرو است. بر این اساس چنانچه شرایط برای ثبات قیمت مسکن یا تورم آرام آن در ماههای پیش رو وجود نداشته باشد این موضوع میتواند مجددا باعث کاهش عرضه مسکن، افزایش کسری ساخت و در نهایت افزایش قیمت شود.
بازار نفت
تاثیر محدودیت عرضه بر قیمت نفت
بهای نفت روز جمعه در ابتدای بازار کاهش یافت. زیرا نگرانیهای مربوط به تقاضا به دنبال افزایش نرخ بهره جهانی باعث شد تا نفت اندکی افت را تجربه کند. به طوری که نفت برنت و وست تگزاس اینترمدییت در طول روز شاهد فروش سنگینی بودند، زیرا بازارها در تلاش برای افزایش قیمت در بانک مرکزی و رکودهای احتمالی بودند. اما با بازگشت آرامش نسبی در بازار قیمتها سبزپوش شدند. تغییر جهت بازار عمدتا به دلیل غلبه محدودیت عرضه جهانی به نگرانیهای یاد شده بود. بر این اساس هر بشکه نفت خام برنت در آخرین روز معاملاتی هفته خود به قیمت 120 دلار و 38 سنت معامله شد. نفت WTI نیز در سطح 118 دلار قرار گرفت. با این حال، پس از اعلام تحریمهای جدید ایالات متحده علیه ایران، سرمایهگذاران همچنان روی عرضه محدود تمرکز کردند. بر این اساس انتظار میرود که طی معاملات هفته آتی نیز تمایلات صعودی در بازار باقی بماند.