«دنیایاقتصاد» روند بازارهای مالی را بررسی میکند
ساز مخالف بورس و اونس
بازار سهام
فضای انتظاری بورس
طی معاملات روز چهارشنبه بازار سهام با افزایش نگرانیها از روند احیای برجام، شاخص کل و هموزن، دو رنگ متفاوت داشتند. به طوری که با افزایش فشار فروش در سهام خودرویی و همچنین دو گروه بانکیها و حملونقل در داد و ستدهای روز گذشته، شاخص کل با 06/ 0 درصد افت در سطح یکمیلیون و 281هزار واحد ایستاد. در مقابل نیز شاخص هموزن در برابر افت مقاومت کرد و با 06/ 0درصد افزایش روز گذشته را پشت سر گذاشت. علاوه بر این لازم به ذکر است که ارزش معاملات خرد سهام بورسی 1875میلیارد تومان بوده است. خالص تغییر مالکیت نیز نزدیک به 33میلیارد تومان به سمت حقوقیهای بورس تهران بود. گفته میشود مدتی است که این بازار در فاز انتظار قرار دارد و تا زمانیکه تکلیف برجام مشخص نشود، انتظار میرود این حالت همچنان ادامه داشته باشد.
بازار سکه
کاهش احتمال افت سکه
بازار طلا و سکه روز چهارشنبه پس از بازگشت نرخ دلار در بازار داخلی به بالای سطح 26هزار تومان، رشد قیمت داشت. علاوه بر این جهش، بهای طلای جهانی به بالای 1950 دلار در هر اونس در معاملات صبحگاهی باعث شد تا ماندگاری قیمت سکه امامی در محدوده 12میلیون تومان تقویت شود. به طوری که روز گذشته این فلز گرانبهای داخلی به قیمت 12میلیون و 40هزار تومان داد و ستد شد. به گفته کارشناسان این بازار در صورتی که آرایش صعودی طلای جهانی همچنان باقی بماند و تمایلات کاهشی دلار نیز افت کند، احتمال اینکه سکه امامی نیز در مسیر نزول قرار بگیرد بسیار کم است. به عقیده برخی کارشناسان رشد چشمگیر قیمت اونس طلا در بازار جهانی به عنوان ترمزی برای کاهش سکه عمل کرده است و در صورت عدمتوافق برجام شاهد افزایش یکباره قیمت دلار و سکه خواهیم بود.
بازار طلای جهانی
افزایش احتیاط معاملهگران طلا
روز چهارشنبه طلای جهانی پس از صعود به بالای سطح 1950 دلار، تحتتاثیر احتیاط سرمایهگذاران از برنامه آتی فدرال رزرو عقبنشینی کرد. اما با تشدید تهاجم روسیه به اوکراین، همچنان تمایل سرمایهگذاران برای خرید داراییهای امن بالا بود. به طوری که طلای جهانی عصر دیروز در قیمت 1930 دلار و 60 سنت معامله شد. علاوه بر این گفتنی است که معاملهگران در انتظار صحبتهای رئیس فدرال رزرو در مقابل کنگره ایالات متحده در روزهای چهارشنبه و پنجشنبه برای دریافت سرنخهای بیشتر در مورد افزایش نرخ بهره هستند. گفته میشود اگر صحبتها درباره افزایش نرخ بهره باشد، میتواند قیمت طلا را به شدت افزایش دهد. تا زمانی که درگیری بین روسیه و غرب ادامه دارد، فدرال رزرو مانند سایر بانکهای مرکزی بزرگ ممکن است با فشار سیاسی کمتری برای مهار تورم مواجه شود و همین امر اهرمی برای جهش طلا به حساب میآید.
بازار اوراق مسکن
معاملات کمرمق بازار مسکن
اوراق تسهیلات بانک مسکن که در فرابورس معامله میشود روز چهارشنبه را با تعادل نسبی همراه بود. بهطوری که تسه 9812 روز گذشته با 46/ 2 درصد افزایش معادل 3هزار و 550 تومان کار خود را در قیمت پایانی 147هزار و 900 تومان خاتمه داد. معاملات این اوراق طی روز یاد شده با تعادل نسبی میان خریداران و فروشندگان انجام شد. بر این اساس تسه 9812 به ارزش بیش از 156میلیون تومان روز گذشته را پشت سر گذاشت. به گفته کارشناسان این حوزه معاملات مسکن برخلاف انتظارات طی چند ماه اخیر کم رمق بوده است؛ به همین دلیل به نظر میرسد اغلب خریداران و فروشندگان معاملات خود را تا زمان مشخص شدن نتایج قطعی مذاکرات به تعویق انداختهاند. حتی گفته میشود که عدهای از سرمایهگذاران تا تعیین تکلیف شدن وضعیت اقتصادی و غیراقتصادی داخلی معاملات خود را به سال بعد موکول کردهاند.
بازار نفت
جهش بزرگ قیمت نفت
بازارهای نفت با فشار تحریمهای وارد بر روسیه از سمت غرب و ایالات متحده و اختلال در جریان تجاری بهخصوص کشتیهای حمل نفت، رکوردهای متعددی را ثبت کردند. در حالی که روسیه هیچ نشانهای از توقف حمله خود به اوکراین نشان نداد، و نفت تحت فشار مجدد روز چهارشنبه بیشتر افزایش یافت. بر این اساس هر بشکه نفت برنت روز گذشته به بالای 110 دلار صعود کرد. نفت وست تگزاس اینترمدییت آمریکا نیز جایگاه خود را در بالای سطح 100 دلار تثبیت کرد و در قیمت 109 دلار و 30 سنت در هر بشکه معامله شد. از نگاه برخی کارشناسان پس از آنکه چند کشور از جمله ایالات متحده چند نهاد روسی را به دنبال تهاجم این کشور به اوکراین تحریم کردند، صنعت نفت گرفتار ریسکگریزی حاد در بخشهای مالی و حملونقل شده است که عامل اصلی جهش قیمتها به حساب میآید.