دنیای اقتصاد- وزارت مسکن بخشی از مسوولیت ساخت یک میلیون واحد مسکونی را که قرار است در قالب پروژه‌های 99ساله در کشور ساخته شود به خارجی‌ها واگذار کرده است، به طوری که شرکت‌های ساختمانی از سه کشور ایتالیا، ترکیه و کره‌جنوبی اخیرا با مقامات ایرانی تفاهم کرده‌اند که واحدهای مسکونی مهر را با قیمت متری 233 تا 300 دلار ظرف یک‌سال بسازند و به متقاضیان تحویل دهند.پیمانکاران خارجی مسکن مهر در فاز اول قرار است در «پرند و هشتگرد» تهران و «مجلسی و فولاد‌شهر» اصفهان نزدیک به 5 هزار واحد مسکونی روی زمین‌های 99ساله احداث کنند.

کره‌جنوبی، ترکیه و ایتالیا برای ساخت پروژه‌های ۹۹ساله در ایران تفاهم کردند
آغاز سرمایه‌گذاری خارجی در مسکن مهر
ساختمان‌سازهای خارجی چه نفع اقتصادی در مسکن مهر دیده‌اند که دعوت مقامات ایرانی را قبول کرده‌اند؟
خارجی‌ها مسکن مهر را متری 233 تا 300 دلار می‌سازند
مقام مسوول در وزارت مسکن: هدف ‌ازدعوت خارجی‌ها به این پروژه ایجاد رقابت درانبوه‌سازان داخلی است
فرید قدیری
لیلا درخشان
وزارت مسکن بخشی از مسوولیت ساخت یک میلیون واحد مسکونی که قرار است در قالب پروژه‌های 99ساله در کشور ساخته شود را به خارجی‌ها واگذار کرده، به طوری که شرکت‌های ساختمانی از سه کشور ایتالیا، ترکیه و کره‌جنوبی اخیرا با مقامات ایرانی تفاهم کرده‌اند واحدهای مسکونی مهر را با قیمت متری 233 تا 300 دلار ظرف یک‌سال بسازند و به متقاضیان تحویل دهند. این قیمت از آنجایی نزدیک به ارزش قراردادهای انبوه‌سازان داخلی با تعاونی‌های مسکن است که گفته می‌شود مقامات وزارت مسکن برای جلوگیری از شائبه حمایت خاص از شرکت‌های خارجی، مانع ارائه قیمت بالاتر در تفاهم اخیرشان با ساختمان‌سازهای خارجی شده‌اند.
پیمانکاران خارجی مسکن مهر در فاز اول قرار است در «پرند و هشتگرد» تهران و «مجلسی و فولاد‌شهر» اصفهان نزدیک به ۵ هزار واحد مسکونی روی زمین‌های ۹۹ساله احداث کنند. مقامات وزارت مسکن می‌گویند، در دور جدید سرمایه‌گذاری خارجی هیچ امتیاز اضافه‌تر از آنچه به انبوه‌سازان داخلی داده می‌شود، در نظر گرفته نشده است. همچنین در تفاهم مربوط به مسکن مهر که با شرکت‌های خارجی به امضا رسیده، شرایط ساخت‌وساز به گونه‌ای تعریف شده که در هر مرحله از کار چنانچه کوتاهی از جانب پیمانکار خارجی صورت بگیرد، وزارت مسکن حق برخورد یا جریمه را داشته باشد.
شرکت‌های خارجی متعهد شده‌اند حداکثر ظرف 12 ماه از شروع عملیات ساخت، پروژه‌های مسکن مهر را تحویل متقاضیان دهند.
در شهر جدید پرند تفاهم با ترکیه‌ای‌ها تقریبا نهایی شده و شیوه ساخت به‌صورت صنعتی خواهد بود که به احتمال خیلی زیاد کمتر از یک‌سال پروژه آماده بهره‌برداری خواهد بود.
آنچه به‌تازگی تحت عنوان سرمایه‌گذاری خارجی در مسکن مهر آغاز شده، دو سال پیش به شیوه‌ای متفاوت در قالب پروژه ملکی و با مشارکت مالزیایی‌ها به اجرا گذاشته شد و تقریبا به شکست منجر شد. هرچند مسوولان وزارت مسکن در حال حاضر دلیل شکست پروژه قبلی را نگاه مالی خارجی‌ها -شرکت مالزیایی- عنوان می‌کنند، اما واقعیت تضمینی است که پیمانکار خارجی باید قبل از انعقاد قرارداد به دولت ارائه کند.دو سال پیش شرکت مالزیایی متعهد شد به‌صورت مشارکتی در پرند ساخت‌وساز کند و کل هزینه‌های ریالی پروژه را تامین کند، اما مشکلات انتقال پول به ایران، نگرانی طرف خارجی بابت فروش واحدها و ناهماهنگی در قوانین موجود کشور باعث شد کار به سرانجام نرسد.این در حالی است که تفاهم اخیری که بین طرف وزارت مسکن - شرکت عمران شهرهای جدید - و شرکت‌های ایتالیایی، ترکیه‌ای و کره‌ای به امضا رسیده، بخشی از هزینه‌های ساخت پیش‌بینی شده در قالب وام 15 میلیونی به پیمانکار پرداخت شود و همچنین خریداران واحدهای ساخته‌شده از هم‌اکنون در صف قرار دارند که طبق متن تفاهم متری حدود 300 هزار تومان آنها را خریداری خواهند کرد.
مسوولان وزارت مسکن چشم‌انداز مثبتی از شروع سرمایه‌گذاری خارجی در مسکن مهر متصور شده‌اند، اما اینکه خارجی‌ها از ساخت به قیمت متری ۳۰۰ دلار سود اقتصادی می‌کنند یا خیر؟ پرسشی‌ است که پاسخ آن به عاقبت عملی تفاهم مربوط می‌شود.
رفت‌وآمد خارجی‌ها به بازار مسکن
به گزارش «دنیای اقتصاد» روز گذشته جمشید نورصالحی - مدیر عامل شرکت عمران شهرهای جدید- در جمع خبرنگاران گفت: شرکت‌هایی از ایتالیا، اوکراین، ترکیه و برخی کشورهای دیگر به منظور ساخت‌وساز در شهرهای جدید در قالب مسکن مهر اعلام آمادگی کرده‌اند که دولت قطعا از این مساله استقبال خواهد کرد.
وی در پاسخ به پرسش «دنیای اقتصاد» مبنی بر اینکه با توجه به تجربه ناموفق انبوه‌سازان مالزی در شهرهای جدید ضرورت حضور مجدد سرمایه‌گذاران خارجی در شهرهای جدید چیست؟ گفت: پیش‌تر به دلیل اینکه حضور سرمایه‌گذاران خارجی فقط به منظور سرمایه‌گذاری و کسب سود بوده و از سویی با توجه به اینکه 100 درصد سرمایه نیز باید توسط آنها به پروژه تزریق می‌شد در نتیجه پروژه مذکور در مرحله مقدماتی متوقف شد.
نورصالحی اذعان داشت: در دور جدید سرمایه‌گذاری خارجی ضوابط ساخت وساز شرکت‌های خارجی در طرح مسکن مهر به صورت ۱۰۰ درصدی از سوی وزارت مسکن تعیین می‌شود و در صورتی که این شرکت‌ها ضوابط مذکور را نپذیرند، به‌کارگیری انبوه‌سازان داخلی در اولویت قرار خواهد گرفت. در همین حال علی توکلی - عضو هیات‌مدیره شرکت عمران شهرهای جدید- نیز در گفت‌وگو با دنیای‌اقتصاد در این باره‌ تصریح کرد: فعالیت انبوه‌سازان خارجی در شهرهای جدید با محوریت مسکن مهر باعث ایجاد رقابت بین سازنده‌های داخلی خواهد شد که این مساله در نهایت به نفع ساخت‌وسازهای مسکن مهر خواهد بود.وی تاکید کرد: علاوه بر این حضور سرمایه‌گذاران خارجی فتح بابی خواهد بود که سرمایه‌گذاران داخلی با فن‌آوری‌های جدید روز دنیا آشنا شوند و از سوی دیگر این مهم باعث خواهد شد که استانداردهای ساخت‌وساز از این رهگذر تقویت شوند.به گفته توکلی سرمایه‌گذاران خارجی و داخلی در طرح مسکن مهر در شرایط مساوی فعالیت خواهند کرد.
وی تصریح کرد: در حال حاضر به منظور حضور سرمایه‌گذاران خارجی در حوزه ساخت‌‌وساز یک‌سری ضوابط حاکم است که نیاز به بازنگری دارند تا به موجب آن استقرار انبوه‌سازان خارجی و رفت و آمد آنها با سهولت بهتری صورت گیرد.
۲۰ درصد مسکن مهر در شهرهای جدید
در همین حال در ادامه این نشست خبری نورصالحی با اشاره به اینکه سهم مسکن مهر در شهرهای جدید کشور 250 هزار واحد مسکونی است، تاکید کرد: در حال حاضر نزدیک به پنج هزار هکتار از زمین‌های شهرهای جدید به پروژه مسکن مهر تخصیص یافته است که احتمالا تا پایان سال جاری چهار هزار هکتار از زمین‌های مذکور به مرحله آماده‌سازی خواهد رسید.
وی گفت: تاکنون قرارداد ساخت ۱۱۰ هزار واحد مسکونی منعقد شده و از آغاز عملیات ساخت مسکن مهر تاکنون بیش از ۳۰ هزار واحد مسکونی از مرحله فونداسیون و سفت کاری عبور کرده‌اند و این آمار به سرعت در حال افزایش است.