افزایش غلظت «ازن» با افزایش دمای تهران
به گزارش «دنیایاقتصاد»، تهرانیها در اردیبهشت ماه دو روز پرآلوده را پشت سر گذاشتند و هوا برای گروههای حساس در این دو روز ناسالم شد. آلاینده اصلی هوا در یکی از این روزها گاز «ازن» و دو روز بعد به واسطه وزش باد شدید و گرد و خاک، ذرات معلق با قطر کوچکتر از ۱۰ میکرون بود. به این ترتیب نگرانی درباره تشدید غلظت ازن از ۲۳ اردیبهشت ماه جدی شد.
روز گذشته همزمان با افزایش دمای هوا یک ایستگاه سنجش آلودگی موسوم به «گلبرگ» واقع در منطقه ۸ تهران به واسطه ازن آلوده اعلام شد. اما در عین حال هوای تهران بر اساس میانگین شاخص کیفیت هوا در همه ایستگاههای سنجش مستقر در شهر تهران سالم و شاخص لحظهای در همان زمان ۹۲ بود.
«ازن» یک آلاینده گازی است که در زمره آلایندههای ثانویه به شمار میآید، به این معنا که به شکل مستقیم از هیچ منبعی تولید نمیشود، بلکه حاصل ترکیب آلایندههای دیگر از جمله اکسیدهای نیتروژن و ترکیبات آلی فرار با اکسیژن تحتتاثیر نور خورشید است. گاز ازن از ترکیب سه اتم اکسیژن ایجاد شده و یک اکسیدکننده قوی محسوب میشود.
ازن موجود در سطح زمین برای سلامتی انسان، جانوران و گیاهان مضر بوده و از آن بهعنوان «ازن بد» یاد میشود. گازهای خروجی از تاسیسات صنعتی و نیروگاهها، اگزوز خودروها، بخارات بنزین و حلالهای شیمیایی از جمله منابع اصلی تولید ازن به شمار میآید و هر قدر شدت نور خورشید بیشتر میشود، غلظت گاز ازن در هوا نیز افزایش مییابد. به همین خاطر هر سال در نیمه گرم سال بهویژه در سه ماه خرداد تا مرداد شاهد این جنس از آلودگی هستیم.