به گزارش شهرنوشت، پیروز حناچی ضمن ابراز امیدواری نسبت به اینکه استفاده از دوچرخه به همت شهروندان در تهران افزایش یابد، افزود: در موضوع حمل و نقل پاک، سند کم نداریم و براساس سند باید تا سال ۱۴۰۴ سهم دوچرخه از سفرهای درون شهری را به یک و نیم درصد برسانیم. این در حالی است که در حال‌حاضر، این میزان بسیار کمتر از یک درصد است. وی با بیان اینکه باید در این دوران اولویت‌ها و اهداف خود را تعریف کرده و براساس آن منابع را تخصیص دهیم، اضافه کرد: اهمیت اول ما جان انسان‌ها است؛ واقعیت این است که ما در تهران از پدیده موتورسیکلت‌ها رنج می‌بریم، موضوعی که کمتر به آن توجه شده است.

شهردار تهران ادامه داد: ۱۰ درصد از آلودگی هوای تهران به دلیل وجود موتورسیکلت است، سالانه ۷۰۰ نفر در تهران جان خود را در تصادفات از دست می‌دهند که نیمی از آنها موتورسوار هستند و بخش زیادی نیز براثر برخورد با موتور سیکلت‌ها فوت می‌کنند. این آمار تکان‌دهنده است چراکه معمولا کسانی که از موتورسیکلت استفاده می‌کنند از هیچ قاعده‌ای پیروی نمی‌کنند. وی گفت: باید فضای اجتماعی سنگینی علیه این ناهنجاری شکل بگیرد چراکه برخی هیچ قاعده‌ای را رعایت نمی‌کنند و لزومی ندارد شهر قاعده آنها را بپذیرد.

حناچی با بیان اینکه ساماندهی جمعیت ۳ میلیونی موتورسیکلت‌سوارها دشوار است، گفت: به استناد آمار وزارت بهداشت سالانه ۵۷ هزار نفر در تهران فوت می‌کنند و در روزهایی که هوا آلوده‌تر است آمار مرگ و میر به‌صورت روزانه معنادار می‌شود. این آمارها نشان می‌دهد آلودگی هوا ارتباط مستقیمی با میزان مرگ و میر دارد. وی تصریح کرد: ۴ هزار و ۵۷۳ نفر در سال ۹۴ بر اثر ذرات معلق ایست قلبی کردند، همچنین براساس آمار وزارت بهداشت ۳/ ۹ درصد مردم تهران دیابت دارند که نیمی از آنها از این بیماری خود بی‌اطلاع هستند. از هر پنج تهرانی هم یک نفر فشار خون دارد و شیوع پرفشاری در این شهر ۱۹ درصد است. شهردار تهران از برنامه‌ریزی برای انعقاد قرارداد ساخت خودروی برقی و دوچرخه باتری‌دار در آینده نزدیک خبرداد.

حناچی با بیان اینکه نتیجه تصمیمات ما در گذشته افراد را به سمت استفاده از خودروی شخصی سوق داده است، عنوان کرد: ما نمی‌توانیم شعار هوای پاک بدهیم، اما خیابان بسازیم. از آنجا که سال‌هاست شهر در اختیار خودروها قرار دارد، کار سختی پیش‌رو داریم، اما آن را انجام می‌دهیم. شهردار تهران ادامه داد: ایجاد مسیر امن برای دوچرخه لازم است، اما زمانی که مسوولان با دوچرخه تردد می‌کنند، تازه متوجه می‌شوند که مسیرها تا چه اندازه امن است.