جذابیت پنهان در هیاتمدیره نظام مهندسی
لازم است افراد برای اعلام نامزدی سوابق درخشانی در حرفه خود داشته یا برای اعضای آن صنف شناخته شده باشند. اعضا نیز با توجه به سوابق و برنامههای نامزدها از میان ایشان دست به انتخاب میزنند. این رویه معمول و معروف حضور در ارکان کانونها و سازمانهای تخصصی است. اما گاهی برخی رویهها بهخلاف این اتفاق میافتد. اینکه بعضی نامزدها با تقلای بسیار و هزینهکردهای نامتناسب با جذابیتهای عیان یک جایگاه، برنامههای انتخاباتی خود را پیاده میکنند و این قضیه گمان وجود برخی جذابیتهای پنهان در مسند مورد نظر را تقویت میکند. جذابیتهایی که البته «مجاز» شمرده نمیشوند.
سازمان نظام مهندسی ساختمان که بر اساس ماده ۳ قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان بهصورت غیرانتفاعی و برای تامین مشارکت هر چه وسیعتر مهندسان در انتظام امور حرفهای خود و تحقق اهدافی ازجمله تقویت و توسعه فرهنگ و ارزشهای اسلامی در معماری و شهرسازی و تامین موجبات رشد و اعتلای مهندسی کشور در سال ۷۶ تاسیس شده است به واسطه نقش و تاثیری که در ساختوساز چه در مراحل اداری صدور پروانه و پایانکار و چه با نظارت بر کیفیت کار مهندسان از طراح و مجری و ناظر و به تبع آن کیفیت ساختمان دارد، یکی از سازمانهای تخصصی مهم کشور محسوب میشود. در صورتیکه ارکان این سازمان در بدو شکلگیری با تعیین اهداف حرفهای، محل حضور نخبگان این رشته از استادان بنام دانشگاهی، صاحبنظران و مهندسان برجسته بود، پس از یکی، دو دوره ابتدایی و با رشد جمعیت اعضا، کم کم محل حضور مهندسانی با انگیزههای صنفی قرار گرفت که بیش از اعتلای حرفه مهندسی به دنبال آن بخش از انتظارات از سازمان بودند که متوجه اشتغال و سطح درآمد و روابط شغلی ایشان بود. در پنج، شش سال گذشته نیز با افزایش تعداد مهندسان عضو (ایران به لحاظ تعداد مهندس در رتبه سوم جهان بعد از روسیه و آمریکا قرار دارد) و کاهش تیراژ ساختوساز که محدودشدن کار حرفهای و کوچکشدن بازار رقابتی این قشر تحصیلکرده را در پی داشته، ورود این سازمان به ارجاع کار نظارت و افزایش منابع مالی، جذابیتهای حضور در هیاتمدیره را که انتخابات آن هر سه سال یکبار برگزار میشود، افزایش داده است. چنانچه مشاهده میشود برخی اعضا برای ورود به ارکان این سازمان با تلاش و تقلای بسیار و تیمسازیهای انتخاباتی، خود را میان همکاران بهعنوان نامزد مطرح میکنند. در دوره فعلی هیاتمدیره که انتخابات آن در سال ۹۴ برگزار شد تحلیلها از هزینه ۲۰۰ تا ۳۰۰ میلیونی برخی نامزدها حکایت داشت، که البته تناسبی با حضور پارهوقت و حقالجلسه ساعتی ۶۰ هزار تومان مقرر ندارد. کاهش جذابیتهای غیرمجاز ارکان سازمانها و کانونهای صنفی-حرفهای علاوهبر اینکه با اصلاح ساختار، وظایف و شبکه ارتباطی آنها با سایر ذینفعان ممکن میشود، با انجام احسن وظایف بازرسی توسط رکنی به همین نام و نظارت عمومی و مطالبه اعضا نسبت به عملکرد مسوولان میسر است.
درخصوص سازمان نظام مهندسی ساختمان، علاوهبر ضرورت اصلاحات ساختاری و نظامات اداری مرتبط با وظایف این سازمان، بازنگری در نحوه انتخاب بازرسان نیز ضروری به نظر میرسد. چه بازرسانی که قرار است بر عملکرد هیاتمدیره نظارت کنند توسط خود ایشان گزینش میشوند! گزینش ۲برابر تعداد بازرسان توسط هیاتمدیره و معرفی به مجمع عمومی برای انتخاب نهایی. صد البته عامل اصلی و اساسی در کاهش جذابیتهای غیرمجاز سازمانهای تخصصی، نظارت اعضا بر عملکرد مسوولان و مطالبه برنامهها و اقدامات در جهت تحقق اهداف سازمان از ایشان است.
ارسال نظر