کانون سکونت فقرای مسکن در شهرها، «تحریم داخلی» شده است. مطابق دادههای رسمی مربوط به تعداد وامهای تولید مسکن حمایتی که طی سه سال گذشته از شبکه بانکی به دو طرح «مسکن دولتی»و «نوسازی بافتفرسوده» و همچنین به «سازندههای معمولی بازار» پرداخت شده است، سهم نقاط فرسوده شهرها (کانون فقرا) زیر یکدرصد بوده است.
دنیای اقتصاد: وزیر راه وشهرسازی گفت: در عرض پنج سال آینده ۱.۵ میلیون واحد مسکونی باید در قالب مسکن حمایتی ارائه شود که در حال حاضر بیش از ۸۰۰ هزار واحد از این تعهدات داده شده است.
دنیایاقتصاد: وزیر راه و شهرسازی در سفر استانی هفته گذشته هیات دولت، عملکرد بانک مسکن در طرح مسکن ملی را «در تراز بسیار بالا» توصیف کرده است؛ اما این بانک دولتی آیا «واقعاً در پیشبرد اهداف بخش مسکن موثر عمل میکند؟»
ارایه گزارش ۲ سوءبرداشت «پرهزینه» درباره «طرح مسکن دولتی» به رئیسجمهور؛
این هفته – احتمالا روز دوشنبه - اولین جلسه رسمی شورای عالی مسکن در دولت چهاردهم تشکیل میشود؛ اما پیشاز تصمیمگیری برای ادامه مسیر قبلی «مسکنسازی دولتی» قرار است جزئیات دو سوءبرداشت سیاستگذار از طرح مسکن حمایتی به رئیسجمهور ارائه شود. تاکنون تصور دولت این بوده که «فیلترهای ثبتنام برای مسکن دولتی»، درست و کامل عمل کرده است و همه «مشمولان قطعی در صف تحویل خانهها»، کمدرآمد و خانهندار هستند. اما استعلام وضعیت درآمدی و اقتصادی گروهی از همین مشمولان از سامانه پایگاه اطلاعات رفاه خانوارها مشخص کرده است، بیش از ۳۰درصد استعلامشدهها جزو دهکهای ۸ به بالا هستند. در کنار این ایراد یعنی «تعهد تخصیص مسکن فقرا به ثروتمندان»، طی این سالها سیاستگذار تصور کرده است «موجودی کل بازار مسکن از تقاضا» کمتر است؛ درحالیکه برآوردهای رسمی نشان میدهد همین حالا موجودی کل حدود ۱۰درصد بیشتر از کل خانوارهاست. هردوی این سوءبرداشتها گذشته از آنکه هزینههای نجومی به اصل طرح وارد کرده، دولت را از «مسیر اصلی و درست تامین مسکن برای محرومان» باز داشته است. مسوولان بخش مسکن برای اصلاح مسیر در نظر دارند با هدف «انجام تعهد دولت مقابل فقرای مسکن»، یارانههای محدود و منابع بانکی قابل تخصیص را به «زمین اصلی» بیاورند.
بازار مسکن در یکی دو ماه گذشته احتمالا شرایط متفاوتی نسبت به نیمسال اول پیدا کرد (با اطمینان نمیتوان گفت چون هنوز آمار رسمی منتشر نشده است). با این حال چشمانداز سال آینده بازارهای ساختوساز و فروش خانه تحتتاثیر ۴متغیر اصلی قرار دارد. بررسیهای «دنیایاقتصاد» نشان میدهد وضعیت کنونی «قدرت خرید»، «توان عرضه»، «تورم تولید» و البته «ریسکهای خارجی تورمساز» معادله بازار مسکن۱۴۰۴ را شکل میدهد. هر کدام از این فاکتورها شرایطی دارند که برآیند آنها احتمال سناریوهای «وضع موجود» و «رونق غیرتورمی» را قابل برآورد میکند. نیمه اول امسال، بازار مسکن در ثبات بود و بازار ساخت در رکود.
وزیر راهوشهرسازی مجددا مخالفت خود را با ساخت خانه در زمینهای بدون زیرساخت تکرار کرد و گفت: خانهسازی نیاز به آمادهسازی زیرساختهای لازم و تامین خدمات پشتیبان دارد. وی همچنین تاکید کرد که بخشی از متقاضیانی که زمین برای ساخت خانه در طرحهای دولتی را دریافت کردهاند؛ هنوز موفق به دریافت تسهیلات بانکی نشدهاند؛ این افراد باید در اولویت قرار گیرند.
مناطق ۶ و ۷ تهران بهدلیل نزدیکی به مراکز اداری عمدتا از مناطق بازار مسکن تهران به شمار میروند که این امر تاثیر مستقیمی بر بالاتر بودن قیمت مسکونی این دو منطقه بهویژه منطقه ۶ از سطح نرمال بازار داشته است.
پنجشنبه، ۰۶ دی ۱۴۰۳
ماجرای یک علامت سوال در بازار مسکن تهران در گفتگوی ویدئویی با دبیر گروه مسکن روزنامه«دنیایاقتصاد»؛
در حد فاصل سالهای ۱۳۹۵ تا ۱۴۰۱، تعداد خانوارهای مستاجر درگیر فقر در کشور رشدی ۴۸ درصدی داشته است. در سال ۱۴۰۱، بیش از یک میلیون خانوار مستاجر درگیر فقر در مناطق شهری (۸۲درصد)، درآمدی کمتر از خط فقر داشته و ۲۳۳هزار خانوار (۱۸ درصد) با اضافه شدن هزینه تامین مسکن استیجاری به سبد هزینه آنها، درگیر فقر شدهاند. در روستاها گروه اول معادل ۷۵هزار خانوار (۷۱ درصد) و گروه دوم، معادل ۳۱هزار خانوار (۲۹ درصد) بودهاند.
دنیایاقتصاد: هوای پایتخت طی بازه ۳۵ روزه از ابتدای آذر ماه تا صبح روز چهارشنبه پنجم دی ماه ۱۲ روز در وضعیت قرمز یعنی ناسالم برای تمامی گروهها قرار گرفت. تولید مستمر آلایندهها و بروز پدیده وارونگی هوا با کاهش دما زمینهساز افزایش غلظت آلایندهها در هوای تهران میشود؛ این رویه در سالهای اخیر و با توجه به افزایش حجم ورود آلایندهها به هوا شدت بیشتری به خود گرفته است. به نحوی که تهران از ابتدای پاییز تا روز پنجم دی ماه هیچ روز پاکی نداشت.
چهارشنبه، ۰۵ دی ۱۴۰۳
گزارش دنیایاقتصاد از مادرانی که سالها «هوای سمی» تنفس کردهاند؛
متولدین سالهای اخیر در شهرهای آلوده مناطق مختلف جهان، «نسل آلوده» محسوب میشوند، چون مادران آنها سالها «هوای سمی» تنفس کردهاند و در چنین شرایطی باردار شدند. آزمایشهایی که روی موشها در پکن و روی مادران و نوزادان آنها در لندن، شهرهای آلوده برزیل و آمریکا طی سالهای گذشته انجام شده است نشان میدهد، «آثار مخرب آلودگیهوا» از همان هنگام تولد، روی نوزادان قابل مشاهده است؛ اختلال در عملکرد بدن، کلسترول بالا، دیابت و بیماریهای قلبی، رشد نامناسب مغز و بیماریهای روانی که تا نسلهای بعدی و طی ۴۰ سال بروز پیدا میکند و ماندگار است. «تجارت فردا» در مقالهای به نگارش آزاده چیذری، حقایق انسانی، اجتماعی و اقتصادی «آثار مخرب آلودگی هوا» را تشریح کرده است.
رئیس انجمن صنعت ساختمان در پیام ویدئویی تشریح کرد؛
دنیایاقتصاد: رئیس انجمن صنعت ساختمان به مناسبت «برگزاری انتخابات نظام مهندسی ساختمان در روز جمعه»، مشخصات کلیدی هیات مدیره مطلوب نظام مهندسی را تشریح کرد.
آخرین سرعت رشد اجارهبها در کشور و تهران بررسی شد؛
سرعت رشد اجارهبها در ماه پایانی پاییز به دو علت کاهش پیدا کرد. بررسیهای «دنیایاقتصاد» نشان میدهد، تورم اجاره مسکن در کشور هم به لحاظ ماهانه (نسبت به آبان) و هم به لحاظ نقطهای (در مقایسه با آذر پارسال) دستکم یکواحد درصد افت کرده است. در تهران نیز مطابق سنجش آخرین وضعیت شاخص «اجارهبهای پیشنهادی»، ارقام حدود نیمواحد درصد کاهش پیدا کرده است. با این حال، سطح تورم یکساله اجاره حدود ۲برابر «شرایط نرمال» و «متوسط تاریخی» خود است. علل کاهش خفیف سرعت رشد تشریح شده است.
علی جعفریآذر نماینده مردم تبریز در مجلس شورای اسلامی خواهان افزایش وام ساخت مسکن به ۸۰۰ میلیون تومان شد و گفت: نمایندگان مجلس در نامهای به رئیسجمهور خواهان افزایش وام مسکن به ۸۰۰ میلیون تومان شده و گفتند مصوبه مجلس در خصوص افزایش سقف وام لازمالاجراست.
رئیس شورای شهر تهران بعید میداند که تا پایان سال ۲هزار و ۵۰۰ دستگاه اتوبوس خریداریشده برای تهران، تامین شود. به گزارش پایگاه اطلاعرسانی شورای اسلامی شهر تهران، مهدی چمران، رئیس شورا در حاشیه جلسه دویست و نودم گفت: بر اساس آنچه به ما اعلام شده؛ تعدادی از اتوبوسهای وارداتی به بندرعباس رسیده و آماده حمل به تهران هستند؛ تعدادی هم اصطلاحا روی آب هستند که به زودی وارد کشور خواهند شد. امیدواریم هر چه زودتر وارد ناوگان حملونقل شده و شروع به کار کنند.
دنیای اقتصاد: بر اساس شاخص اجاره مسکن «دنیایاقتصاد»، آپارتمانهای اجارهای در آذرماه به صورت میانگین ۱۸ میلیون تومان اجاره ماهانه و ۴۵۸ میلیون تومان پول پیش به بازار عرضه شدند.
ایده «واگذاری کوههای تهران به شهرداری» در گفتوگو با سه شهرساز؛
سه شهرساز و صاحبنظر شهری درباره «ایده انتقال مالکیت کوههای شمال پایتخت به شهرداری با هدف کاهش آلودگیهوا» معتقدند، «افزایش سرانه فضای سبز درون شهر تهران و جلوگیری از تغییرکاربری زمینهای ممنوعه» بر «اقدام در خارج از محدوده شهری» ارجحیت دارد. کارشناسان مسائل شهر در گفتوگو با «دنیایاقتصاد» اعلام کردند، پایتخت از یک طرف با «آلودگی زمینهای» روبهرو است و از طرف دیگر، آلودگیهای مکرر هوای تهران پیامد «ضعف حملونقل عمومی» است. بنابراین حل این بحران نیازمند «تشخیص اولویتهای شهر» و «راهکارهای ممکن» است.
دنیای اقتصاد: روند اختلاف تورم مسکن در مناطق ۲۲گانه تهران در تابستان امسال به گونهای شد که نسبت میانگین قیمت مسکن شمال به جنوب به پایینترین حد خود رسید.
تذکر عضو شورایشهر درباره عدمدسترسی عمومی به «۹ دسته اطلاعات کلیدی تهران»
دنیایاقتصاد: سامانه شفافیت شهرداری تهران حداقل در ۹بخش کلیدی ناقص بوده و همین موضوع عملکرد صحیح این سامانه را نقض کرده است؛ گزارش عملکرد مالی، تغییر کاربری باغات، پروندههای تغییر کاربرد، شناسنامه اراضی مشجر، تصمیمگیران در خصوص مصوبات کمیسیون ماده ۵، فرمول محاسبه عوارض ساختوساز، آرای قطعی کمیسیون ماده ۷، اطلاعات مربوط به معاونان و مدیران، اطلاعات طرح ترافیک و اطلاعات مربوط به سامانه ۱۳۷ در زمره دادههایی هستند که در سامانه شفافیت شهرداری تهران ناقص وارد شدهاند و این موضوع عملکرد این سامانه و شفافیت شهرداری را نقض کرده است.
«دنیایاقتصاد» از تغییر نسبت قیمت آپارتمانهای شمال به جنوب پایتخت گزارش میدهد؛ افت ماهانه قیمت در کجا؟
تورم مسکن در مناطق مختلف تهران طی ماه گذشته با اختلاف محسوس همراه شد. تغییرات شاخص «قیمت پیشنهادی» فروشندههای آپارتمان در ماه پرتحرک معاملات مسکن بهگونهای رقم خورد که برخی مناطق جنوبی شاهد تورم ماهانه منفی شدند. اختلاف تورم مسکن شمال و جنوب پایتخت در آذرماه به صعود «نسبت قیمتها» از کف منجر شد.
وزیر راه و شهرسازی در حکمی حبیباله طاهرخانی را به سمت معاون مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی منصوب کرد. در این حکم خطاب به حبیباله طاهرخانی آمده است: نظر به تعهد، تخصص و تجربیات جنابعالی به موجب این حکم به عنوان معاون مسکن و ساختمان منصوب میشوید. امید است با اتکال به خداوند متعال و در چارچوب قوانین و مقررات جاری کشور و سیاستهای کلی نظام، سند چشمانداز و برنامه هفتم پیشرفت جمهوری اسلامی ایران و بهرهمندی از توان کارشناسان و متخصصان آن معاونت، نسبت به انجام شایسته تکالیف و وظایف محوله در راستای دستیابی به اهداف دولت وفاق ملی اهتمام ورزید.
دنیایاقتصاد: هوای تهران در دومین روز از زمستان امسال مجددا در محدوده ناسالم برای گروههای حساس قرار گرفت و به این ترتیب تهرانیها دوباره از هوای پاک محروم شدند. با وجود این به نظر میرسد گرم شدن هوا طی روزهای ابتدایی دی ماه نسبت به هفته قبل باعث شده تا پدیده وارونگی دما کاهش یابد و از شدت آلودگی هوا کاسته شود.
شاخص لحظهای آلودگی هوای تهران در ساعت ۱۵:۰۰ روز یکشنبه دوم دی ماه در محدوده ۱۳۶ واحدی قرار داشت. این در حالی بود که شاخص ۲۴ ساعت گذشته منتهی به صبح این روز برابر ۱۳۸ واحد بود.
از کل روزهای سپریشده در سالجاری، هوای تهران در ۵ روز در محدوده پاک، ۱۷۷ روز در محدوده قابل قبول و ۸۴ روز در محدوده ناسالم برای گروههای حساس و ۱۲ روز در وضعیت ناسالم برای تمامی گروهها قرار داشت.
یکشنبه، ۰۲ دی ۱۴۰۳
چه زمانی شرایط «امن» برای خرید آپارتمان در حال ساخت فراهم میشود؟
«تعطیلیهای اضطراری» در تهران طی هفته گذشته با استناد به سه نشانه، بر روند آلودگیهوای پایتخت، بیتاثیر یا بسیار کماثر بود. بخشی از فعالیتها در پایتخت از یکشنبه هفته پیش تا پنجشنبه، با تصمیم کمیته اضطرار آلودگی هوا تعطیل شد. نتایج نظرسنجی «دنیایاقتصاد» از شهروندان، چنین سیاستی برای مهار آلودگی هوا را ناسالم عنوان میکند.
دنیایاقتصاد: تهران در هفتهای که گذشته، از روز یکشنبه به مدت ۵ روز تحت مصوبه «تعطیلی اضطراری مرتبط با آلودگیهوا» قرار گرفت، اما سه نتیجه مشخص این تصمیم از «شکست» حکایت دارد.
معاملات خرید آپارتمان در تهران پساز ۸ ماه، در آذر با رشد نسبی در تعداد همراه شد، اما این تحرک معاملاتی چرا و از کدام سمت بازار مسکن اتفاق افتاده است؟ «دنیایاقتصاد» در این گزارش ضمن سنجش سطح جدید شاخص «قیمت پیشنهادی» آپارتمان در بازار مسکن تهران، با تحقیقات میدانی و بررسی درباره تحولات یک ماه گذشته، به این پرسش پاسخ داده است. بر اساس سنجش صورتگرفته، شاخص مسکن «دنیایاقتصاد» در ابتدای دی ماه به سطح ۸۸ میلیون و ۷۰۰هزار تومان رسید که ۱.۲درصد نسبت به ماه گذشته افزایش از خود نشان میدهد.