هفت نکته  در مورد نشست سالانه  مجمع جهانی  اقتصاد

این نشست که شروع آن از ۵۰ سال فراتر رفته، تلاش می‌‌‌کند ماهیت داووس را که بر پایه پذیرش و همکاری بنا شده، مجسم کند.

«بیانیه داووس» در سال ۱۹۷۳ ایجاد و در سال ۲۰۲۰ بازنویسی شد و اصول سرمایه‌‌‌داری ذی‌‌‌نفعان یا سیستمی از اهداف مشترک برای کسب و کارها را بیان می‌‌‌کند.

هفت نکته در مورد نشست داووس:

۱-دستور کار داووس روی چه چیزی متمرکز است؟

در طول سال‌‌‌ها، برنامه نشست سالانه بر چالش‌‌‌های در حال تحول پیش روی جهان متمرکز بوده است. تغییرات اقلیمی یک موضوع ثابت بوده و همچنین شمول، تنوع و اینکه چگونه اقتصادها می‌‌‌توانند برای برآوردن نیازهای همگان توسعه یابند یکی دیگر از اهداف این نشست است.

اما این برنامه هر سال برای پرداختن به مبرم‌‌‌ترین مسائل جهان، از آمادگی برای مقابله با بیماری‌‌‌های همه‌‌‌گیر گرفته تا ارتقای مهارت‌‌‌ها و وضعیت اقتصاد جهانی و گذار انرژی، تغییر می‌‌‌کند. مجمع جهانی اقتصاد هر سال پیش از برگزاری رسمی نشست در ژانویه، گزارشی از ریسک‌‌‌های جهانی منتشر می‌‌‌کند تا مسائل مهم جهانی در کوتاه‌‌‌مدت و بلندمدت شناسایی و تحلیل شوند.

۲-آیا خط مشی‌‌‌ها در داووس شکل می‌‌‌گیرند؟

داووس بستری برای تصمیم‌‌‌گیران در بخش‌‌‌های دولتی و خصوصی است تا درباره مسائل مهم روز بحث و گفت‌‌‌وگو صورت بگیرد. ‌‌‌این جلسات می‌‌‌توانند منجر به مشارکت تجاری و پیشرفت‌‌‌های سیاسی شوند. به عنوان مثال، در سال ۱۹۸۸ با توافق نهایی که یونان و ترکیه در داووس انجام دادند از درگیری مسلحانه بین دو کشور جلوگیری شد. دهه ۱۹۹۰ داووس میزبان توافق‌‌‌نامه‌‌‌ای بر اساس پیمان جهانی سازمان ملل متحد بود که منجر به پایان آپارتاید در آفریقای جنوبی شد. در سال ۲۰۲۳، ایالات متحده از طریق داووس برای اعلام برنامه صندوق توسعه جدید استفاده کرد و مدیران عامل جهانی در این نشست موافقت کردند از طرحی برای حمایت از توافق‌نامه تجارت آزاد درآفریقا حمایت کنند.

۳-  آیا اجلاس همیشه در داووس برگزار می‌‌‌شود؟

شهر داووس همواره محل برگزاری نشست سالانه بوده است. فقط در سال ۲۰۰۲ در اقدامی نمادین برای اعلام همبستگی با مردم نیویورک پس از حملات ۱۱ سپتامبر در سال ۲۰۰۱، مجمع، این رویداد را در نیویورک برگزار کرد. همچنین در زمان شیوع کرونا، در سال‌‌‌های ۲۰۲۱ و ۲۰۲۲ نشست به صورت «کاملا دیجیتال» برگزار شد.

۴-چه کسانی در داووس شرکت می‌‌‌کنند؟

داووس رویدادی است که از سران دولت‌‌‌ها و رهبران بخش خصوصی و همچنین بسیاری از صاحب‌‌‌نظران از جامعه مدنی و دانشگاهی دعوت به عمل می‌‌‌آورد. سیاستمداران از همه طیف‌‌‌های سیاسی و تحول‌‌‌آفرینان در بخش خصوصی حضور دارند. همچنین فعالان، هنرمندان، رهبران جامعه کارگری و اعضای جامعه بومی و جوانان صاحب‌‌‌نظر در این نشست حضور دارند. عموم مردم جهان می‌‌‌توانند نشست سالانه را از طریق جلسات پخش زنده، رسانه‌‌‌های اجتماعی و ارتباطات مجازی با مراکز مجمع در سراسر جهان تماشا کنند و در آن مشارکت داشته باشند. داووس جهت همسو شدن با گزارش جهانی در خصوص شکاف جنسیتی انجمن که در سال ۲۰۰۵ راه‌‌‌اندازی شد، تلاش می‌‌‌کند بستری برای برابری جنسیتی باشد. به همین منظور در سال‌‌‌های اخیر، زنان یک چهارم شرکت‌‌‌کنندگان را تشکیل داده‌‌‌اند. در سال ۲۰۱۸ اولین پنل مدیران زن در داووس تشکیل شد که همزمان با شوک گسترش جنبش «می‌‌‌تو»، حاوی پیام قدرتمندی بود.  «گزارش جهانی شکاف جنسیتی» به یکی از دقیق‌‌‌ترین تمرین‌‌‌های معیارسنجی سالانه تبدیل شده و مجمع تعداد فزاینده‌‌‌ای از کارگروه‌‌‌ها را در کشورهای مختلف برای همکاری با دولت‌‌‌ها و کسب‌‌‌وکارها به منظور تسریع پیشرفت به سوی برابری اداره می‌‌‌کند.

۵- داووس چگونه شروع به کار کرد؟

«سمپوزیوم مدیریت اروپا» در سال ۱۹۷۱ توسط پروفسور «کلاس شواب» تاسیس شد و اولین جلسه خود را در داووس برگزار کرد.

شرکت‌‌‌کنندگان درباره «نظریه ذی‌‌‌نفعان» شواب و دیدگاه او مبنی بر اینکه کسب‌‌‌وکارها باید در خدمت همه ذی‌‌‌نفعان شامل کارکنان، تامین‌‌‌کنندگان و جامعه گسترده‌‌‌تر باشند و نه فقط سهامداران مالی، بحث و گفت‌‌‌وگو کردند. امروز، سرمایه‌‌‌داری ذی نفعان یک اصل راهنما برای مجمع است.

در سال ۱۹۷۳ بیانیه داووس تایید شد که یک کد اخلاقی برای رهبران کسب و کارها محسوب می‌‌‌شود. این بیانیه در سال ۲۰۲۰ به‌‌‌روز شد تا هدف کسب و کارها را در انقلاب صنعتی چهارم مشخص کند - مفهومی که آن را هم پروفسور شواب در سال ۲۰۱۶ مطرح کرده بود.  برای اولین بار در سال ۱۹۷۴ از سیاستمداران برای شرکت در داووس دعوت شد و در سال ۱۹۸۷ سمپوزیوم مدیریت اروپا، با هدف گسترده‌‌‌تر ایجاد بستری برای رسیدگی به مسائل مبرم روز از طریق همکاری دولتی و خصوصی، به «مجمع جهانی اقتصاد» تغییر نام داد.

۶- مجمع جهانی، چگونه پایداری را اولویت قرار می‌‌‌دهد؟

مجمع جهانی اقتصاد، بدتر شدن بحران اقلیمی را به رسمیت می‌‌‌شناسد و تمام تلاش خود را برای تقویت پایداری در داووس انجام می‌‌‌دهد. از سال ۲۰۱۷، تمام داده‌‌‌های مرتبط با انتشار گازهای گلخانه‌‌‌ای مرتبط با داووس از طریق پروژه‌‌‌های زیست محیطی در سوئیس و خارج از کشور محاسبه و جبران شده است.

مجمع همچنین تضمین می‌‌‌کند که مصرف انرژی در داووس محدود است و فقط از برق تجدیدپذیر برای برگزاری این رویداد استفاده می‌‌‌شود. علاوه بر این، اقداماتی برای کاهش ضایعات انجام می‌‌‌شود. این تلاش‌‌‌ها شامل حذف پلاستیک‌‌‌های یک‌‌‌بار مصرف و همکاری با انجمن‌‌‌های محلی برای بازتوزیع غذاهای استفاده نشده است. منبع اصلی انتشار گازهای گلخانه‌‌‌ای در داووس، حمل و نقل است. بنابراین، مجمع شرکت‌‌‌کنندگان را تشویق می‌‌‌کند به پایدارترین روش سفر کنند.

۷-آیا مجمع رویدادهایی غیر از داووس را هم مدیریت می‌‌‌کند؟

بسیاری از دولت‌‌‌ها، شرکت‌‌‌ها و سازمان‌‌‌های بین‌‌‌المللی که در داووس شرکت می‌‌‌کنند، رویدادهای حاشیه‌‌‌ای خارج از محل برگزاری نشست سالانه هم برگزار می‌‌‌کنند. این رویدادها – شامل شام‌‌‌های کاری، مهمانی‌‌‌ها، نمایشگاه‌‌‌ها، جلسات صنعتی و گفت‌‌‌وگوهای دوجانبه - توسط سازمان‌‌‌های میزبان تامین و برنامه‌‌‌ریزی می‌‌‌شود. مجمع در بسیاری از رویدادهای جانبی که در طول نشست داووس برگزار می‌‌‌شوند، دخالتی ندارد.

منبع: World Economic Forum