گذر از تنش آبی و تامین آب پایدار در سال ۱۴۰۱
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی وزارت نیرو(پاون) فیروز قاسمزاده به تشریح فعالیتهای صورت گرفته در بخش آب طی سالهای اخیر پرداخت و گفت خلأها و مسائل موجود شناسایی شد و جبهههای مختلف کاری نظیر جهاد آبرسانی روستایی، پروژههای اضطراری آب شرب، پروژههای ویژه و اولویتدار بخش آب، تنظیم سند حکمرانی آب، مدیریت آبهای سطحی، استفاده از آبهای غیرمتعارف و کاهش وابستگی به آب شیرین، جلوگیری از برداشتهای مازاد و غیرمجاز آب زیرزمینی و... در دستور کار قرار گرفت.
وی تصریح کرد: در یک نگاه کلی، با وجود خشکسالی بسیار شدید در سه سال اخیر، برنامههای دنبال شده باعث کاهش تنش وارده به مشترکان و شهروندان شد بهطوریکه با حداقل برداشت از منابع آبی برای تامین آب شرب کشور، آب مورد نیاز تولید در بخش کشاورزی و صنایع محدود نشد.
مدیرکل دفتر اطلاعات و دادههای آب کشور در ادامه با اشاره به برخی از اقدامات و دستاوردهای مهم این عرصه، اظهار کرد: تصویب سند هماهنگی بینبخشی آب (سند حکمرانی آب) در شورای عالی آب، پیشرفت بیش از ۳۰ درصدی در جهاد آبرسانی روستایی با هدفگذاری بیش از ۱۰ هزار روستا، بهبود کمی و کیفی آب شرب استان خوزستان با اجرای طرح اضطراری میانمدت غدیر و بهرهبرداری از آن و پیشبینی منابع جایگزین تامین آب شرب همدان و چهارمحال بختیاری و کاهش ریسک موجود در این بخش از جمله این اقدامات است.
قاسمزاده توسعه تعداد قابل توجهی پروژه در حوزه تاسیسات تامین آب شرب، آبرسانی، تصفیهخانه و مخازن شهری، بهبود وضعیت جمعآوری و تصفیه فاضلاب شهری کشور از طریق توسعه تاسیسات مربوطه، توافق با بورس برای ایجاد بازار آب و پساب برای اصلاح مولفههای اقتصاد آب کشور و بسترسازی برای نظارت بر برداشت چاههای کشاورزی از طریق کنتورهای هوشمند برق را از دیگر اقداماتی عنوانکرد که طی سه سال اخیر عملیاتی و اجرایی شده است.
سخنگوی صنعت آب کشور افزود: همچنین تعریف و اجرای پروژههای مختلف سرمایهگذاری در حوزه تصفیه و بازچرخانی پساب و استفاده از آب دریا در کنار سایر طرحها و اقدامات پیگیری شد، از طریق اجرای این پروژهها به نوعی ظرفیتسازی در این بخش تا حدود ۶ برابر در ابتدای دولت سیزدهم صورت گرفت.
وی در پایان رفع موانع اجرایی نصب کنتورهای هوشمند چاهها از طریق ظرفیتسازی در قوانین بودجه سنواتی و پیشبینی در برنامه هفتم توسعه، برنامهریزی توسعه و بهبود زیرساختهای لازم در راستای ارتقا کیفیت آمار تولیدی بخش آب کشور و انتشار عمومی، ایجاد فصل جدید در مدیریت روانآبهای ورودی به دریا از طریق طراحی و اجرای مخازن ساحلی، اورهال تمامی نیروگاههای برقابی کشور و استفاده از تمامی ظرفیت انرژی برقابی برای عبور از پیک مصرف برق و عبور با حداقل تنش آب شرب از پیک تابستان گذشته باوجود محدودیت بسیار شدید منابع آبی را دیگر اقدامات ثمربخش در سالهای اخیر عنوان کرد.