طرح توسعه معادن کوچک فرصتی برای توسعه
شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران که بهعنوان مجری این طرح و به نیابت از ریاست سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران این وظیفه را بر عهده گرفته است، با تشکیل ستاد اجرایی و انتصاب مجریان استانی و مشاوران فنی و اقتصادی، سعی داشته تا گامهای موثری در راستای فعالسازی و توسعه معادن کوچکمقیاس کشور داشته باشد.از جمله روشهای توسعه معادن کوچک شامل «خرید تضمینی محصول، تجمیع معادن و محصولات معدنی و ایجاد واحدهای فرآوری، کمک به زیرساخت، مشارکت با سرمایهگذاران و مصرفکنندگان مواد معدنی، توسعه واحدهای فرآوری سیار کوچک، استفاده از توان سرمایهگذاری با تعریف بستههای معدنی در قالب معادن کوچک، حمایت مالی و اعطای تسهیلات، ایجاد یا توسعه بازار محصولات معدنی (حوزه داخلی یا بینالمللی)، انجام عملیات اکتشاف تکمیلی و افزایش ذخیره، به اشتراکگذاری تجهیزات مازاد معدنکاری، کمک به انجام پژوهش و اجراییسازی نتایج آن، برندسازی هدفمند محصولات معدنی» میشود.با توجه به اهمیت موضوع جلب مشارکت تمامی ذینفعان و بازیگران کلیدی این صنعت در جهت اجرای نهضت فعالسازی معادن کوچک، ارکان این طرح سرمایهگذاران، سرمایه پذیران، دولت و تشکلها و انجمنها تعریف شدهاند.
اما از جمله حمایتها و هماهنگیهای صورتگرفته توسط مجری این طرح میتوان موارد ذیل را نام برد:
۱- انجام فعالیت در زمینه واگذاری طرحهای سرمایهگذاری به بخش خصوصی در قالب قراردادهای تدوین شده (راهبردی – اکتشاف – سرمایهگذاری – تشکیل شرکت مشترک تامین مواد اولیه)، ۲- اختصاص کارشناس مختص هر سرمایهگذار برای مذاکره و انجام امور جانبی و ارسال اطلاعات، ۳- بررسی و مطالعه پیشامکانسنجی طرحهای سرمایهگذاری، ۴- ارائه طرحهای سرمایهگذاری به سرمایهگذاران در جلسات مشترک و کارشناسی، ۵- تهیه گزارشهای کاربردی برای تصمیمگیری و کاهش ریسکهای سرمایهگذاری، ۶- تهیه و امضای تفاهمنامه با سرمایهگذاران خارجی و داخلی، ۷- تهیه تیپ اسناد با نظر سرمایهگذاران برای حضور حداکثری، ۸- تهیه قراردادهای مرتبط با طرح احیا و فعالسازی معادن کوچکمقیاس ۹- ارائه پکیجهای سرمایهگذاری در معادن کوچک.
امروزه به استارتآپها بهعنوان یک فرصت توسعهای غیرقابل چشمپوشی در فضای اقتصاد جهان نگاه میشود، استارتآپهای معدنی نیز میتوانند به کمک تولید و بهرهوری در معادن، ایجاد فرصت کسب و کارهای جدید، بومیسازی فناوریها و در نهایت رشد و توسعه اقتصادی بشتابند. در این زمینه، مجری طرح احیا، فعالسازی و توسعه معادن کوچک مقیاس نیز برای ایجاد چارچوبهای حمایتی از کسب و کارهای نوپا و زیستبوم کارآفرینی بخش معدن در تلاش است تا با حمایت از این دسته کسب و کارها در راستای احیای معادن کوچک گام بردارد. در حال حاضر، ساختار تشکیلاتی و سازمانی این طرح در کشور و سازمان صمت استانها و نیز با حضور پررنگ تشکلها شکل گرفته و مهمترین دستاورد این طرح ایجاد نگاه نو در سرمایهگذاری و مشارکت بخش خصوصی است. پایشهای استانی تقریبا نهایی شده و از حدود ۱۰۸۷ معدن پایش شده برای ۲۳۷ مورد بررسی کلینیکی صورت پذیرفته و ۵۸ مورد اقدام نهایی شده است. حمایت و هدایت این طرح از طریق اتاق فکر وزارت صمت نیز انجام میشود و امید داریم با ایجاد یک استاندارد ساختاری و الگوی مناسب بتوانیم ادامه فرآیند را در آینده تسهیل و توسعه دهیم. استقبال کارآفرینان و معدنیها از ایجاد و توسعه استارتآپهای معدنی موجب ایجاد بازارهای جدید در صنایع مرتبط با معدن و ایجاد فضای رقابت سالم و شفافسازی در اطلاعرسانی خواهد شد. روشهای جدید در سرمایهگذاری و تامین مالی نیز هدایت نقدینگی در بخشهای غیرمعدنی را به سمت معدن ایجاد خواهد کرد. امروزه در رسانههای تخصصی تیتر استارتآپ با طعم معدن را درج کردهاند که خود نشان از آغاز حرکتی نو در توسعه افکار عمومی و فرهنگسازی در بخش معدن است.
در دهمین دوره همایش و نمایشگاه «چشمانداز صنعت فولاد و معدن ایران با نگاهی به بازار» که یکم و دوم بهمن در مرکز همایشهای صدا و سیما با ابتکار گروه رسانهای «دنیای اقتصاد» و همکاری مجتمع فولاد مبارکه اصفهان و شرکت معدنی و صنعتی چادرملو برگزار میشود، هفت محور «پایش طرح جامع فولاد بر اساس شرایط کنونی»، «صادرات در مواجهه با چالشهای بینالمللی و داخلی؛ استفاده از ظرفیت تهاتر»، «فروش داخلی؛ بورس کالا؛ مشکلات و راهکارها»، «برنامه عملیاتی احیا و فعالسازی معادن کوچک مقیاس؛ مسوولیتها و اختیارات»، «بومیسازی و رونق تولید در صنعت فولاد»، «انرژی، آب، محیطزیست و اقتصاد چرخهای در بهرهوری صنایع فولاد و سنگآهن»، «بهرهوری، نوآوری و تکنولوژی؛ ارتباط موثر و کارآمد صنعت و دانشگاه و اثرات اقتصادی آن» بررسی خواهد شد. در این همایش برگزاری سه نشست تخصصی با موضوع «سنگآهن و فولاد، فرصتها و تهدیدها»، «صادرات، چالشهای داخلی و تحریمهای بینالمللی» و «بررسی مهمترین مسائل روز صنعت فولاد و صنایع وابسته» پیشبینی شده است. علاقهمندان برای کسب اطلاعات بیشتر درباره این همایش میتوانند با شماره تلفنهای ۴۲۷۱۰۱۸۰ و ۴۲۷۱۰۱۸۶ تماس بگیرند یا به وبسایت http:/ / events.den.ir مراجعه کنند.