شماره روزنامه ۶۱۳۵
|

  • سبک چینی تسخیر بازار

    دنیای اقتصاد : تراز تجاری مثبت ۸۵۷میلیارد دلاری چین نشان از این دارد که این کشور در تسخیر بازارهای جهانی و توسعه صادرات موفق بوده است. سیاست پایین نگه‌داشتن ارزش پول ملی در چین در مقابل دلار یکی از سیاست‏هایی است که به ارتقای حضور این کشور در بازار جهانی منتهی می‌شود.
  • ظرفیت نیروگاه‏‏‌های حرارتی افزایش می‌یابد؟

    دنیای اقتصاد -فاطمه صالحی: مصطفی رجبی مشهدی، مدیرعامل شرکت توانیر در نشستی خبری که در حاشیه بیست و چهارمین نمایشگاه بین‌المللی صنعت برق برگزار شد، جزئیات برنامه‌‌‌های این شرکت برای مواجهه با چالش‌‌‌های صنعت برق را تشریح کرد. در این نشست که با حضور اصحاب رسانه برگزار شد، او از تدوین ۱۴ مگاپروژه برای سال ۱۴۰۴ خبر داد که هدف اصلی آنها عبور موفق از پیک مصرف برق در این سال است.
  • جزئیات ترخیص ۲۰ قلم کالای اساسی در هفت‌ماهه امسال

    دنیای‌اقتصاد: در هفت‌ماهه امسال ۱۴میلیون و ۱۵‌هزار تن انواع کالاهای اساسی به ارزش ۸.۶میلیارد دلار از گمرکات کشور ترخیص و وارد کشور شد.
  • عبور تولید کنسانتره سنگ‌‌‌آهن شرکت‌های بزرگ از مرز ۲۴ میلیون تن

    دنیای‌اقتصاد: طبق آمار ارائه‌شده توسط سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو)، تولید کنسانتره سنگ‌آهن شرکت‌های بزرگ در نیمه نخست امسال، از مرز ۲۴میلیون و ۶۰۰‌هزار تن عبور کرده که نسبت به سال گذشته ۵‌درصد افزایش نشان می‌دهد.
  • نهادها مقدم بر سیاست‏‏‌ها

    امیررضا انگجی/ پژوهشگر توسعه اقتصادی
    بررسی شواهدی از اصلاحات مقررات تجاری در روسیه حقایق جالبی را در مورد نقش و اثر نهادها در پیشبرد اهداف آزادسازی‌های اقتصادی و تجاری آشکار می‌سازد. با استناد به اجرای نامتوازن اصلاحات و آزادسازی مقررات تجاری در سراسر مناطق روسیه با نهادهای مختلف حاکمیتی اثرات نابرابر آزادسازی مشخص می‌شود. قوانین آزادسازی در مناطق محلی با نهادهای حاکمیتی بهتر و شفاف‌تر، جمعیت آگاه‌تر، تمرکز صنعت بالاتر و استقلال مالی قوی‌تر به‌طور موثرتر اجرا شد. در نتیجه، آزادسازی اثر مثبت قابل‌توجهی بر عملکرد شرکت‌های کوچک و رشد کسب‌وکارهای کوچک در مناطقی با نهادهای حاکمیتی قوی‌‌‌تر داشت. در مقابل، در مناطقی که نهادهای حاکمیتی ضعیف‌‌‌تری دارند، هیچ اثری از اصلاحات مشاهده نمی‌‌‌کنیم و حتی در مواردی اثر منفی قابل مشاهده است.
  • فرصت‌های اقتصادی مرز

    دنیای اقتصاد: بازارچه‏‏‏‌های مرزی علاوه‌بر نقش تجاری، به‌عنوان نقاط تلاقی فرهنگی و اقتصادی، فضایی برای تعاملات اجتماعی و فرهنگی میان مردم مرزنشین فراهم می‌کنند. نمونه‏‏‏‌های خارجی بازارچه‏‏‏‌های مرزی حکایت از آن دارد که این بازارچه‏‏‏‌ها می‌توانند به توسعه اقتصاد محلی، ایجاد زیرساخت‌های مدرن و اشتغال‌زایی هرچه بیشتر منتهی شوند. در ایران نیز بازارچه‏‏‏‌های مرزی با سیاستگذاری‌های مناسب و ایجاد دفاتر تجاری چندملیتی، می‌توانند به محرک‌های توسعه اقتصادی تبدیل شوند. اقدامات کلیدی مانند بازطراحی سیستم گمرکی، جذب سرمایه‌گذاری زیرساختی و آموزش تخصصی مرزنشینان، می‌تواند این بازارچه‏‏‏‌ها را به مراکز اقتصادی پویا و موثر بدل کند.
  • آب تجدیدپذیر، آب رفت

    دنیای اقتصاد: هم‌‌‌زمان با رشد جمعیت‌‌‌ و کاهش‌‌‌ منابع‌‌‌ آب تجدیدپذیر، روند شاخص‌‌‌ سرانه‌‌‌ منابع‌‌‌ آب تجدیدپذیر در دهه‌‌‌های‌‌‌ اخیر، نشان‌دهنده کاهش‌‌‌ منظم‌‌‌ آن است‌‌‌؛ به‌‌‌طوری‌‌‌که‌‌‌ از ٦٩٠٠مترمکعب‌‌‌ در سال ۱۳۳۵ به‌‌‌ ۲۱۶۵مترمکعب‌‌‌ در سال ۱۳۷۶، ۱۴۶۲مترمکعب‌‌‌ در سال ۱۳۹۰ و ۱۲۹۴مترمکعب‌‌‌ در سال ۱۳۹۵رسیده است‌‌‌. همچنین‌‌‌ با توجه‌‌‌ به‌‌‌ جمعیت‌‌‌ پیش‌بینی‌‌‌‌شده برای‌‌‌ کشور در افق‌‌‌ سال ۱۴۲۰ (حدود ١٠٦میلیون نفر- مطالعات به‌‌‌هنگام‌سازی طرح جامع‌‌‌ آب کشور) و با فرض ۱۰۳میلیارد مترمکعب‌‌‌ آب تجدیدپذیر درازمدت، میزان سرانه‌‌‌ به‌‌‌ ٩٧٦مترمکعب‌‌‌ در سال خواهد رسید. به‌‌‌این‌‌‌ترتیب‌‌‌ طی‌‌‌ حدود ٦٠سال سرانه‌‌‌ آب تجدیدپذیر از محدوده نرمال (بدون تنش‌‌‌) به‌‌‌ محدوده تنش‌‌‌ آبی‌‌‌ و سپس‌‌‌ به‌‌‌سمت‌‌‌ محدوده کمیابی‌‌‌ آب تغییر خواهد کرد. با ادامه‌‌‌ روند موجود در سال ۱۴۲۰ به‌‌‌ دهک‌‌‌ دوم از پایین‌‌‌ سقوط خواهیم‌‌‌ کرد. در این‌‌‌ خصوص ترکیه‌‌‌ با سرانه‌‌‌ ۲۲٧۲مترمکعب‌‌‌ آب تجدیدپذیر بالاترین‌‌‌ و مصر با سرانه‌‌‌ ۹.۳۱مترمکعب‌‌‌ آب تجدیدپذیر پایین‌‌‌ترین‌‌‌ رتبه‌‌‌ را در بین‌‌‌ کشورهای‌‌‌ مورد بررسی‌‌‌ به‌‌‌ خود اختصاص داده‌‌‌اند.
  • آقاجانلو رئیس هیات عامل ایمیدرو شد

    دنیای‌اقتصاد: وزیر صنعت، معدن و تجارت، با صدور حکمی محمد آقاجانلو را به عنوان معاون وزیر و رئیس هیات عامل ایمیدرو منصوب کرد.
  • استقبال ایران از جذب سرمایه شرکت‌های خارجی

    دنیای‌اقتصاد: وزیر نیرو بر آمادگی ایران برای تقویت روابط با کشورهای عضو مجمع «یک کمربند-یک جاده» تاکید کرد و گفت: ایران از حضور و مشارکت سرمایه‌گذاران خارجی در بخش انرژی خود استقبال می‌کند. این شرکت‌ها می‌‌‌توانند به کمک مدل‌‌‌های سرمایه‌گذاری برد-برد با مشارکت شرکت‌های ایرانی در حوزه‌‌‌های جذاب سرمایه‌گذاری کنند.
  • سهم ۲۲‌درصدی کالاهای اساسی از ارزش کل واردات

    دنیای‌اقتصاد: در ۷ماهه امسال ۱۴‌میلیون و ۱۵‌هزار‌تن انواع کالاهای اساسی به ارزش ۸.۶میلیارد دلار از گمرکات کشور ترخیص و وارد کشور شد. به گزارش روابط‌عمومی گمرک ایران، این میزان کالای اساسی وارداتی در این مدت نسبت به سال‌گذشته از نظر وزن ۵.۶درصد افزایش و از حیث ارزش ۶.۴درصد کاهش داشته‌است.
  • بازگرداندن پروانه‌‌‌‌‌های اکتشاف لغوشده با رای دیوان عدالت اداری

    یاسر عرب‏‏‏‏‌نژاد وکیل و مشاور حقوقی در حوزه فعالیت‌های اقتصادی و رفع موانع
    لغو پروانه‌‌‌‌‌های اکتشاف بر اساس آیین‌نامه اجرایی قانون معادن، در سال‌های اخیر باعث نگرانی و چالش‌های متعددی برای فعالان بخش معدن شده‌است. این اقدام، برخی از سرمایه‌گذاران و تولیدکنندگان واقعی را با خسارات مالی و حقوقی مواجه‌کرده و اعتماد آنها به نظام حقوقی و اداری کشور را تحت‌تاثیر قرارداده‌است.
  • اصلاحات ارزی بودجه‏‏‏‌ای

    دنیای اقتصاد -مرضیه احقاقی: فعالان صنعتی و صادرکنندگان در طول سال‌های گذشته همواره خواستار اصلاح شرایط اقتصادی و تک‌نرخی‌شدن قیمت دلار با هدف ارتقای حضور در بازار جهانی بوده‌اند. بودجه‌ سال‌۱۴۰۴ موضوع اجرای اصلاحات تدریجی ارزی را مجددا مطرح کرده‌است. رئیس دولت چهاردهم در جریان تقدیم لایحه بودجه ‌به نمایندگان مجلس شورای‌اسلامی به موضوع اصلاح نظام ارزی کشور تاکید کرد. در کلیات مطرح‌شده بودجه ‌سال‌آتی، نرخ ارز ترجیحی برای تامین کالاهای اساسی، ثابت‌مانده اما به افزایش تدریجی نرخ تسعیر کالاهای اساسی متناسب با تورم تاکید شده‌است، بنابراین باید این‏‏‏‌طور ادعا کرد که دولت چهاردهم در راستای کاهش تعدد نرخ ارز یا کاهش تدریجی فاصله قیمتی دلار در حرکت است، هرچند در این مسیر شرایط سیاسی را در کنار اصلاحات اقتصادی‌ همگام ساخته است.
  • استوار در میان بحران‌ها

    اتاق بازرگانی آمریکا در اسپانیا (AmChamSpain) یک نهاد غیرانتفاعی و غیرسیاسی است که در سال‌۱۹۱۷ تاسیس شده‌است. این نهاد، به‌عنوان بهترین پلتفرم شبکه‏‏‏‏‏‌سازی و حمایت از کسب‌وکارها در اسپانیا شناخته می‌شود. بیش از ۲۷۰ شرکت عضو این اتاق، با ایجاد بیش از یک‌میلیون شغل مستقیم و غیر‌مستقیم، دارای گردش مالی ۲۴۸‌میلیارد یورویی در کشور اسپانیا هستند که تقریبا معادل ۲۶‌درصد از تولید ناخالص داخلی این کشور است. اتاق بازرگانی ایالات‌متحده در اسپانیا، بخشی از شبکه اتاق‌های بازرگانی بین‌المللی آمریکا در سراسر جهان(AmCham) است. این نهاد، مهم‌ترین سازمان تجاری در ایالات‌متحده بوده و بیش از ۳‌میلیون شرکت عضو دارد.
  • درآمد دولت از واردات چقدر است؟

    دنیای‌اقتصاد: طبق بخش اول لایحه بودجه‌۱۴۰۴ منابع درآمد دولت از محل حقوق ورودی در بودجه‌سال‌۱۴۰۴ تعیین شد. به گزارش «ایسنا» طبق لایحه بودجه‌۱۴۰۴ از مفروضات منابع و مصارف عمومی دولت در سال‌۱۴۰۴ حقوق ورودی حاصل از ارزش کل واردات کشور در این سال‌۶۱.۲‌میلیارد یورو خواهد بود.
  • تفاهم‌نامه همکاری اتاق همدان و اتاق مشترک ایران و قزاقستان امضا شد

    دنیای‌اقتصاد: در نشست توسعه همکاری تجاری استان همدان و قزاقستان که با حضور سفیر این کشور در تهران، برگزار شد، ضمن تبادل‌‌‌‌‌‌نظر در مورد توسعه همکاری‌های دوجانبه، تفاهم‌نامه همکاری اتاق همدان و اتاق مشترک ایران و قزاقستان نیز امضا شد. نشست توسعه همکاری تجاری استان همدان و قزاقستان با حضور سفیر قزاقستان در تهران، رئیس اتاق همدان، رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و قزاقستان و جمعی از فعالان اقتصادی استان همدان برگزار شد. رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی همدان در ابتدای این نشست، ضمن معرفی ظرفیت‌های همدان در بخش‌های مختلف، گفت: در نشست حاضر، تفاهم‌نامه توسعه تجاری و فرهنگی بین ۲کشور امضا می‌شود و همدان آمادگی امضای تفاهم‌نامه خواهرخواندگی با قزاقستان را نیز دارد.

پربازدیدهای سایت خوان

بیشتر