افزایش مشارکت سهامداران و تمرکز معاملات در صنایع خاص

شماره روزنامه: ۶۲۹۱ تاریخ چاپ: شماره خبر: ۴۱۸۰۷۸۲ صنعت مالی

آمارها نشان می‌‌‌‌دهد که تعداد سهامداران فعال بورس در هفته چهارم اردیبهشت‌‌‌‌ماه از مرز ۵۱۷ هزار کد معاملاتی فراتر رفته است. این رقم نسبت به میانگین هفته‌‌‌‌های گذشته، حکایت از افزایش نسبی در میزان مشارکت فعالان بازار سرمایه دارد؛ امری که می‌‌‌‌تواند نشانه‌‌‌‌ای از بهبود انتظارات یا افزایش تحرکات سفته‌‌‌‌بازانه در میان بخشی از سرمایه‌‌‌‌گذاران تلقی شود.

افزایش مشارکت سهامداران و تمرکز معاملات در صنایع خاص

بررسی ترکیب معاملات نیز نشان می‌‌‌‌دهد که در این هفته، سرمایه‌‌‌‌گذاران حقیقی با سهمی معادل ۶۹.۵ درصد، بازیگر اصلی معاملات بازار سهام بوده‌‌‌‌اند. در مقابل، حقوقی‌‌‌‌ها تنها ۱۰.۴ درصد از ارزش معاملات را به خود اختصاص دادند و صندوق‌‌‌‌های سهامی نیز سهمی معادل ۷.۷ درصد داشته‌‌‌‌اند. 

نگاهی به پراکندگی ارزش معاملات در میان صنایع مختلف نیز اطلاعات مهمی در اختیار تحلیلگران قرار می‌‌‌‌دهد. در هفته مذکور، گروه خودرو و ساخت قطعات با سهم ۱۷.۴درصدی از کل ارزش معاملات بازار، فعال‌‌‌‌ترین صنعت از منظر گردش پول بوده است. این موضوع ناشی از خوش‌‌‌‌بینی‌‌‌‌ها به توافق و اخبار مثبت از مذاکرات است که به‌‌‌‌ طور سنتی تقاضا در این گروه را افزایش می‌‌‌‌دهد. پس از آن، گروه بانک‌‌‌‌ها و موسسات اعتباری با سهم ۱۲.۹ درصدی در رتبه دوم قرار گرفته است که معمولا بازتاب‌‌‌‌دهنده تحرکات بازار در حوزه نرخ بهره، سیاست‌‌‌‌های پولی یا تحولات اقتصادی کلان است. گروه فلزات اساسی نیز با سهم ۹.۴درصدی، جایگاه سوم را از لحاظ ارزش معاملات به خود اختصاص داده است. با توجه به نقش این صنعت در صادرات و وابستگی آن به قیمت‌‌‌‌های جهانی، تغییرات نرخ ارز و تحولات بین‌‌‌‌المللی می‌‌‌‌تواند نقش پررنگی در افزایش توجه معامله‌‌‌‌گران به این صنعت داشته باشد. مجموع ارزش معاملات این سه گروه، معادل ۴۰ درصد از کل ارزش معاملات بازار را تشکیل داده که نشان‌‌‌‌دهنده تمرکز نسبی نقدینگی بر چند صنعت خاص و نبود پراکندگی متوازن در کل بازار است.

آمار صندوق‌‌‌‌های سرمایه‌‌‌‌گذاری

در سوی دیگر بازار سرمایه، صندوق‌‌‌‌های سرمایه‌‌‌‌گذاری نیز همچنان نقش مهمی در هدایت نقدینگی ایفا می‌‌‌‌کنند. داده‌‌‌‌ها نشان می‌‌‌‌دهد که در هفته چهارم اردیبهشت، ۷۲.۸ درصد از ارزش معاملات صندوق‌‌‌‌ها به صندوق‌‌‌‌های درآمد ثابت اختصاص یافته است. این آمار بیانگر استمرار رفتار محتاطانه سرمایه‌‌‌‌گذاران است که ترجیح می‌‌‌‌دهند در شرایط عدم‌‌‌‌قطعیت‌‌‌‌های اقتصادی و نوسانات بازار سهام، منابع خود را به سمت ابزارهای کم‌‌‌‌ریسک هدایت کنند. در مقابل، تنها ۸درصد از ارزش معاملات صندوق‌‌‌‌ها به صندوق‌‌‌‌های سهامی تعلق داشت که می‌‌‌‌تواند نشانه‌‌‌‌ای از ضعف تقاضای جدید برای ریسک‌‌‌‌پذیری در بازار سهام باشد.

۱۹.۲درصد دیگر نیز مربوط به سایر انواع صندوق‌‌‌‌ها مانند صندوق‌های کالایی و صندوق‌‌‌‌های طلا بوده است. به ‌‌‌‌طور کلی، بررسی آمارهای معاملاتی هفته پایانی اردیبهشت حاکی از وجود تحرک در بخش‌‌‌‌هایی از بازار سهام است، اما همچنان بخش عمده‌‌‌‌ای از سرمایه‌‌‌‌گذاران ترجیح می‌‌‌‌دهند با حفظ رویکرد محافظه‌‌‌‌کارانه، در صندوق‌‌‌‌های با درآمد ثابت باقی بمانند. تمرکز معاملات در صنایع خاص نیز نشان‌‌‌‌دهنده جریان‌‌‌‌ نقدینگی هدفمند به سمت گروه‌‌‌‌هایی است که یا از اخبار بنیادی برخوردارند یا از منظر تحلیلگران، دارای پتانسیل رشد در کوتاه‌‌‌‌مدت هستند. با این حال، تداوم این روند و گسترش مشارکت واقعی سرمایه‌‌‌‌گذاران در بازار، نیازمند بهبود عوامل بنیادین اقتصادی، شفافیت سیاستگذاری و افزایش اعتماد عمومی به بازار سرمایه خواهد بود.

ما را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید
دنیای اقتصاد را بعنوان منبع مورد اعتماد خود به گوگل معرفی کنید افزودن