حذف ارز ترجیحی گوشت منتفی شد

بر این اساس پیش‌بینی شده بود که قیمت گوشت قرمز تنظیم ‌‌‌بازاری نیز در بازار ۲۰ تا ۳۰‌درصد افزایش یابد. اما وزیر جهاد کشاورزی به تازگی خبر داده است که با دستور رئیس ‌‌‌جمهور، نرخ ارز کالاهای اساسی از جمله گوشت قرمز در سال آینده «ترجیحی» خواهد ماند و ترکیب آن با ارز تالار دوم منتفی است.

تغییر یا ترکیب نرخ ارز کالاهای اساسی منتفی شد

غلامرضا نوری‌قزلجه، وزیر جهاد کشاورزی درباره احتمال اختصاص ارز ترکیبی (ترجیحی و تالار دوم) به واردات برخی کالاهای اساسی از جمله گوشت قرمز گرم اظهار کرد: هیچ تغییراتی در ارتباط با تغییر نرخ ارز ترجیحی یا اختصاص ارز ترکیبی به واردات کالاهای وارداتی اساسی نداریم. اختصاص ارز کالاهای اساسی مانند قبل ادامه پیدا می‌کند و تغییراتی نخواهیم داشت.

ادامه روند منظم تامین ارز و کالاهای اساسی

وزیر جهاد کشاورزی با بیان اینکه انتشار اخباری درباره حذف ارز ترجیحی گوشت قرمز، شایعاتی برای ایجاد التهاب در بازار است و مشکلی در تامین گوشت قرمز و تامین ارز آن وجود ندارد، افزود: ما دام مازاد آماده پروار زیادی برای کشتار در کشور داریم، ضمن اینکه در سال آینده تغییر در نحوه اختصاص ارز ترجیحی اختصاصی به واردات کالاهای اساسی روی نمی‌‌‌دهد و طبق دستور رئیس‌‌‌جمهور، روند منظم تامین ارز و تامین کالاهای اساسی ادامه دارد.

تزریق یارانه واردات به سمت تولید

بر اساس این گزارش، در حال حاضر تامین بازار کالاهای اساسی به لحاظ آماری مشکل کمتری دارد، اما امسال شاهد افزایش قیمت زیادی بودیم. در چند سال اخیر بازار گوشت قرمز وضعیت مناسبی نداشته و با از بین رفتن زیرساخت‌‌‌های صنعت دامپروری و کشتار دام‌‌‌های مولد در سال‌های پیش از ۱۴۰۰ موج گرانی در سال ۱۴۰۲ رقم خورد.

در ادامه، دولت سیزدهم برای کنترل قیمت مبادرت به واردات گوشت گرم و منجمد کرد. رصد بازار کالاهای اساسی نشان می‌دهد هر بسته یک کیلوگرمی‌‌‌گوشت مخلوط گوساله با قیمت دولتی ۲۸۵‌هزار تومان و هر بسته یک کیلوگرمی‌‌‌گوشت یخ‌زده گوساله بین ۳۰۵ تا ۳۱۵‌هزار تومان عرضه می‌شود. این تفاوت قیمت بین گوشت گرم گوسفندی و منجمد گوساله نیز صدق می‌کند؛ به طوری که هر کیلوگرم گوشت گرم گوسفندی، نسبت به گوشت منجمد گوساله نرخ پایین‌‌‌تری دارد.

اواسط آبان ماه جاری، جواد آزاد، مدیرعامل اتحادیه سراسری صنعت دامپروران همگام کشور درباره علت تفاوت قیمت‌ها گفته بود: «این امر به منبع تامین ارز این دو نوع گوشت قرمز (تازه و منجمد) برمی‌‌‌گردد. تامین ارز گوشت گرم گوساله تالار اول و ارز ۲۸‌هزار و ۵۰۰ تومان است و ارز تامین‌شده برای گوشت یخ‌زده تالار دوم و ارز حدود ۴۲‌هزار تومان است. این در حالی است که برای واردات دام پایه پروار ۶ ماه درخواست تخصیص ارز شده اما هنوز ارزی تخصیص داده نشده است.»

به عقیده آزاد، «اگر ۵۰‌درصد یارانه اختصاص داده‌شده به گوشت برای واردات به سمت تولید داخل باشد، مشکلات داخلی تا حدودی رفع می‌شود. اگر این گونه شود، تولید رونق پیدا می‌کند و قیمت تمام‌شده پایین‌‌‌تر می‌‌‌آید؛ ضمن اینکه گوشت دام ایرانی لذیذتر از وارداتی است. در حال رایزنی هستیم تا برای جلوگیری از خارج شدن این محصولات از فروشگاه‌‌‌ها و فروش با قیمت بالاتر در برخی فروشگاه‌‌‌های آنلاین، ارز موردنیاز هر دو نوع گوشت از تالار دوم تامین شود.»

گفتنی است؛ اما درنهایت این موضوع از سوی دولت منتفی شد و طبق اعلام وزیر جهاد کشاورزی، تامین ارز واردات گوشت گرم همچنان از تالار اول خواهد بود.

نابودی تولید داخلی با ارز ترجیحی گوشت

پیش از این احمد مقدسی، رئیس انجمن صنفی گاوداران نیز با انتقاد از واردات گوشت و لزوم توجه دولت به تولید داخلی گفته بود: «دولت اقدام به واردات گوشت با ارز ۲۸‌‌‌هزار و ۵۰۰ تومان می‌کند، در حالی که نیازی به واردات نداریم؛ دولت اجازه دهد تمام حلقه‌‌‌های دخیل، با کمک دولت این بخش را مدیریت کنند.

در این صورت ما نه‌‌‌تنها نیاز ۹۰۰‌‌‌هزار تن گوشت داخل کشور را تامین می‌‌‌کنیم، بلکه می‌توانیم اقدام به صادرات گوشت کنیم. بارها به وزارت جهاد کشاورزی اعلام کرده‌‌‌ایم که واردات گوشت گرم و یخ‌‌‌زده با ارز ۲۸‌‌‌هزار و ۵۰۰ تومانی، تولید داخلی را نابود می‌کند. چراکه دولت روی کالایی به نام ارز ۱۰۰‌‌‌درصد یارانه پرداخت می‌کند و درنهایت با ارز ۲۸‌‌‌هزار و ۵۰۰ تومان، تولیدکننده نمی‌تواند گوشت را با نرخ تنظیم بازار عرضه کند.»

نرخ ارز ترجیحی در سال آینده

گزارش‌‌‌ها حاکی است؛ تامین ارز ترجیحی موردنیاز وزارت جهاد کشاورزی در بودجه سال‌جاری محقق شده و برای سال آینده نیز به‌‌‌طور کامل محقق می‌شود.

در بودجه پیشنهادی دولت برای سال آینده نرخ ارز کالای اساسی از ۲۸‌هزار و ۵۰۰ تومان به ۳۸‌هزار و ۵۰۰ تومان افزایش یافته که درصورت تحقق این امر و تایید در مجلس، تغییرات قیمتی را در نرخ مصرف‌کننده کالاهای اساسی نیز شاهد خواهیم بود.