وضعیت بازار از زیان تولیدکنندگان به دلیل واردات گوشت خبر میدهد
ساطور دولبه بازار گوشت
در این بین، به دلیل خشکسالی دو سال اخیر و افزایش هزینه دامداران به علت حذف ارز ترجیحی، پشتوانه دامی کشور به علت عرضه بیشتر دامهای مولد، دچار آسیب شد که در همین راستا برای رفع این مشکل، واردات گوشت گرم و منجمد در دستورکار دولت قرار گرفت که تاکنون در حال انجام است. اگرچه دولت از طریق واردات به دنبال تامین بخشی از نیاز داخل بوده است؛ اما باید توجه کرد که بحث قیمت همواره یک موضوع مهم است که دولت باید شرایط بازار را در نظر بگیرد و اقدامات لازم را برای تنظیم قیمتها انجام دهد. البته این تنظیمات باید بازار را به سمت تعادل برساند و تضمین کند که تمامی اقشار جامعه به گوشت گرم دسترسی داشته باشند.
بازار داغ گوشت وارداتی در گیرودار زیان دامداران
بر اساس آمارها اکنون قیمت گوشت گوسفندی منجمد وارداتی هر کیلو ۳۰۰هزار تومان و گوشت گرم وارداتی هر کیلو ۳۷۰هزار تومان است، اما گوشت گوسفند تولید داخل دستکم ۵۰۰هزار تومان در هر کیلو قیمت دارد، همچنین قیمت تولید هر کیلو گوشت گوسفندی حدود ۳۰۰هزار تومان است، اما گوسفند زنده ۲۵۰ تا ۲۷۰هزار تومان در هر کیلو فروخته میشود و دامداران در تولید دام سبک نیز مانند دام سنگین در ضرر هستند. در همین راستا منصور پوریان، رئیس شورای تامین دام کشور درباره وضعیت بازار گوشت در کشور گفت: تقاضا برای گوشت تولید داخل کاهش یافته و مردم به دلیل قیمت مناسب به گوشتهای وارداتی روی آوردهاند.
بنابراین تولیدکنندگان مجبورند دام را با ضرر بفروشند و در پی این ضرردهی، دامداران بیشتر استانها به وزارتخانه نامه نوشته و اظهار کردهاند که با مازاد دام سنگین روبهرو هستند و باید راهکاری برای آن اندیشیده شود. وی درباره آخرین وضعیت عرضه گوشت قرمز در کشور توضیح داد: انواع گوشت قرمز گوسفند و گوساله گرم و منجمد وارداتی و تولید داخل در بازار متناسب با تقاضای مردم عرضه میشود و بیشترین تقاضا برای گوشتهای وارداتی وجود دارد. زیرا گوشت تولید داخل همچنان با فاصله زیادی گرانتر از گوشت وارداتی است و البته این فاصله قیمتی برای تولیدکنندگان مشکلساز شده است. گوشت تولید داخل امروز به عنوان گوشت گران در بازار عرضه میشود و تنها سه دهک اول جامعه میتوانند این گوشت را تهیه کنند.
جمعیت دام زنده کفاف تقاضای داخلی را نمیدهد
پوریان در ادامه به افزایش جمعیت دام زنده کشور اشاره کرد و گفت: جمعیت دامی کشور امسال نسبت به دو سال گذشته وضعیت بهتری دارد، گوسالههای پروار وارد و آماده شده و اکنون آماده کشتار است، اما این جمعیت هنوز کفاف تقاضا را نمیدهد و دولت باید همچنان دام پایهپروار وارداتی یا تولید داخل را به اضافه نهاده مدتدار و با قیمت مناسب در اختیار دامداران قرار دهد تا استمرار در این امر به کاهش هزینههای تولید دام گوشتی در کشور بینجامد و گوشت تولید داخل با قیمت مناسب در اختیار مصرفکننده قرار بگیرد. پوریان تصریح کرد: تداوم تامین دام پایهپروار و نهاده مدتدار در مقطع کنونی اهمیت زیادی دارد، اما این امر لزوما به معنای تداوم واردات دام پایهپروار نیست. دولت میتواند با بر عهده گرفتن بخشی از هزینههای تولید این دام به تقویت تولید داخلی گوشت کمک کند، این در حالی است که صنعت دام تنها صنعت در کشور است که ۹۷درصد آن در اختیار بخش خصوصی است و دولت در آن تنها نقش سیاستگذار را دارد.
آخرین نرخ دام و گوشت در کشور
رئیس شورای تامین دام در تشریح قیمت دام زنده سنگین و گوشت قرمز گفت: گوشت گوساله منجمد برای مصرفکننده هر کیلو حدود ۳۰۰هزار تومان و گوشت گرم هم حدود ۳۸۰هزار تومان قیمت دارد و بهای هر کیلو گوساله زنده به طور متوسط ۱۷۰هزارتومان ارزیابی میشود. با این حال اکنون هزینه تولید دام سنگین برای تولیدکننده بیش از ۲۰۰هزار تومان در هر کیلوگرم است و بنابراین دامدار گوساله را با زیان پرورش میدهد، هرچند گوشت گوساله تولید داخل با متوسط قیمت حدود ۶۰۰هزار تومان به دست مصرفکننده میرسد. پوریان تاکید کرد: هرچند دامداران تولیدکننده دام سبک و سنگین در ضرر هستند، اما هنوز هزینه گوشت تولید داخل بالاست و تولید داخل نتوانسته در جذب تقاضا بر گوشت وارداتی غلبه کند. بازار به دنبال عرضه قوی با قیمت مناسب است و تولید گران سنخیتی با این تقاضا ندارد.
لزوم چارهاندیشی برای مازاد دام سنگین
پوریان اضافه کرد: چون تقاضا برای گوشت تولید داخل کاهش یافته و مردم به دلیل قیمت مناسب گوشتهای وارداتی به این گوشت روی آوردهاند، تولیدکنندهای که گوشت را نسبت به گوشت وارداتی گران تولید میکند، مجبور است آن را ارزان بفروشد و متضرر شود. در پی این ضرردهی دامداران از بیشتر استانها خطاب به وزارتخانه نامه نوشتهاند که با مازاد دام سنگین روبهرو هستند و باید راهکاری برای آن اندیشیده شود.