با وجود تمام مزایای کشت این محصول باارزش (کلزا) عده‌‌‌ای از کلزاکاران چهارمحال و بختیاری مدعی هستند در این باره با مشکلاتی روبه‌رو هستند و بر اساس گفته آنان جای ثابتی برای تحویل محصول در استان وجود نداشت و ممکن است محصول‌‌‌شان زیر آفتاب از بین برود. برخی از کلزاکاران چهارمحال و بختیاری مدعی هستند که برای جلوگیری از ضرر کشاورزان و کاهش کیفیت محصول‌‌‌ انتظار است مسوولان هرچه سریع‌‌‌تر در این خصوص اقدام کنند.

کاهش تمایل کلزاکاران به کشت به دلیل مشکلات

یکی از کلزاکاران شهرستان کیار چهارمحال و بختیاری که در سطح پنج هکتار اقدام به کشت محصول کلزا کرده است گفت: کلزاکاران در بخش تامین نهاده‌‌‌ها، نبود کمباین با هد مناسب و سایر موارد دیگر با مشکلاتی در هنگام کاشت و برداشت دست و پنجه نرم می‌کنند و تنها به دلیل احساس مسوولیت نسبت به تامین نیاز کشور اقدام به کشت این دانه روغنی می‌کنند. بهنام نظری اضافه کرد: برای برداشت کلزا باید هد مخصوص برای کمباین‌‌‌ها تهیه شود که نبود هدکار مخصوص کلزا باعث شده محصول با کمباین معمولی برداشت شود. وی اظهار کرد: نبود هد مخصوص برداشت کلزا موجب شده تا مقداری کُلِش با محصول برداشت و همین امر موجب افت محصول در زمان تحویل می‌شود.

به بیان نظری یکی دیگر از مسائل مطرح‌شده رطوبت محصول است که مجبور به خشک کردن محصول هستیم. این کلزاکار معتقد است: کاشت دانه‌‌‌های روغنی کلزا، کشتی خوب و مفید با تناوب و موجب تقویت زمین می‌شود، اما در زمان فروش محصول به دلیل تعیین برخی شاخص‌‌‌های سخت کشاورزان رغبتی به ادامه و تکرار کشت این محصول ندارند. نظری ادامه داد: در زمان حاضر کارگزار تحویل کلزا در استان اداره کل غله تعیین شده اما کمتر زیر بار خرید محصول می‌رود.

کلزاهایی که در زیرآفتاب رها خواهد شد

یکی دیگر از کلزاکاران شهرستان کیار که ۳.۵ هکتار از زمین‌‌‌های کشاورزی خود را زیرکشت محصول کلزا برده است، گفت: محصول کلزا برداشت و بوجاری و آماده تحویل است، اما به دلیل برخی مشکلات و نبود هماهنگی مناسب برای تحویل در زمان حاضر، این محصول در زیر آفتاب نگهداری می‌شود که ممکن است روغن آن درآمده و وزن کم شود. پرویز خیری با بیان اینکه شرایط نامناسب نگهداری باعث می‌شود روغن محصول درآمده و وزن کم شود، افزود: کلزا از جمله محصولاتی است که به دلیل چرب بودن خیلی زود شته و پشه می‌‌‌زند و شرایط نامناسب امسال برای تحویل محصول موجب شده تا این محصول در معرض آسیب بیشتری قرار گیرد. او اظهار کرد: تحویل نگرفتن محصول کلزا موجب می‌شود به کلزاکاران خسارت زیادی وارد شود که انتظار می‌رود مسوولان در این خصوص اقدام کنند. خیری ادامه داد: با توجه به مشکلات ایجادشده و نبود حمایت لازم هیچ جذابیتی برای کاشت کلزا در سال آینده برای کشاورزان وجود ندارد.

کلزا محصولی اقتصادی اما با سود کم

یکی دیگر از کلزاکاران چهارمحال و بختیاری با اشاره به اینکه پرتی محصول کلزا خیلی زیاد است، گفت: با توجه به هزینه‌‌‌ها و مراقبت ویژه‌‌‌ای که محصول کلزا نیاز دارد از جمله دو تا سه بار سم‌پاشی و سایر موارد دیگر در زمان برداشت، به دلیل سخت‌‌‌گیری‌‌‌های زیاد سود چندانی عاید کلزاکاران نمی‌شود. ابوالفتح اسدی با بیان اینکه از سطح ۳.۵ هکتار ۳۰ تن کلزا برداشت کرده است، افزود: در ابتدای فصل وعده‌‌‌های زیادی به کشاورزان داده شد تا نسبت به کشت کلزا اقدام کنند، اما امروز خبری از تحقق آن وعده‌‌‌ها نیست. اسدی با بیان اینکه کاشت محصول کلزا قراردادی است، اضافه کرد: بیش از یک میلیارد ریال برای کشت این محصول هزینه شده است، اما به دلیل نبود برنامه حمایتی برای دریافت محصول تاکنون هیچ چیزی عاید من نشده است. یکی از کشاورزان منطقه فرادنبه نیز گفت: محصولی که در زمان کاشت وعده خرید محصول به کشاورز داده شده امروز به دلیل کمرنگ بودن برنامه حمایتی باید تحویل دامداری‌‌‌ها داده شود. علی خلیلی اظهار کرد: یک سال زحمت کشیدم هزینه زیادی برای کاشت محصول انجام شد، اما باید در این زمینه از کشاورز حمایت جدی شود.