یک فعال صنعت غذا اعلام کرد
انفعال عجیب در برابر قاچاق آدامس
در این گزارش که مشروح گفتوگوی وحید هوشنگنژاد معاون کسبوکار شرکت ماسترفوده با اکو ایران است به بررسی برخی از این چالشها در صنعت غذا بهخصوص آدامس و شکلات و شیرینی پرداختهایم.
نقل و انتقال نیروهای متخصص در واحدهای تولیدی
معاون کسب و کار شرکت ماسترفوده در این گفتوگو با بیان اینکه هیچکدام از چالشهای گذشته صنعت غذایی کشور برطرف نشدهاند و بهخصوص مشکلات موجود در تامین مواد اولیه و منابع مالی همچنان به قوت خود باقی است گفت: اما یکی از بزرگترین چالشهای امسال در بُعد داخلی واحدهای تولیدی موضوع نگهداشت پرسنل است، چراکه با افزایش چالشهای واحدها شاهد فرار پرسنل از یک واحد به واحدهای دیگر هستیم، چراکه اگر واحدهای تولیدی توان تامین مواد اولیه و منابع موردنیاز را نداشته باشند و در عملیات تولیدی آنهاوقفه ایجاد شود، پرسنل با نگرانی از احتمال تعطیلی واحد تولیدی تلاش میکنند به واحدهای سودده منتقل شوند تا ریسکهای خود را کاهش دهند و این موضوع واحدهای تولیدی را در معرض کمبود نیروی متخصص قرار میدهد و میتواند در آینده به یک معضل جدی تبدیل شود. به گفته وحید هوشنگنژاد، در حوزه موضوعات بیرونی شرکتها نیز دو مساله تامین مالی و قاچاق قابل ذکر است. اولا نقدینگی موردنیاز و سرمایه در گردش شرکتها اغلب با استفاده از منابع بانکها تامین میشود که به نظر میرسد بانکها امسال انقباضیتر عمل کنند و پیشبینی میشود بیش از قبل با این چالش در شرکتهای تولیدی روبهرو خواهیم بود.
قاچاق خطرناک در صنعت آدامس
موضوع دیگر که وی به آن اشاره کرد مساله قاچاق بود. به گفته او زمانی که اجازه واردات قانونی کالا داده نشود برخی به سمت واردات غیرقانونی محصول حرکت میکنند و قاچاق محصولات بیکیفیت تقویت میشود. در حال حاضر تقریبا نیمی از آدامس موجود در کشور از مسیر قاچاق وارد شده که البته این میزان در حد گمانهزنی است و نه گمرک و نه هیچ نهاد دیگری به صورت دقیق این رقم را برآورد و اعلام نکردهاند، اما موضوع مهم آن است که در حال حاضر ورود این محصول به داخل کشور ممنوع است.
هوشنگنژاد با اشاره به اینکه واردات قانونی آدامس ممنوع است و هر آنچه از این محصول وارد کشور میشود به صورت قاچاق است و تصور ما و جلسات متعددی که با ستاد قاچاق کالا برگزار کردهایم نشان میدهد این محصولات اغلب در مجاورت مرزهای ایران و در مناطق آزاد این کشورها تولید و بستهبندی شده و وارد ایران میشود. در عین حال شواهد نشان میدهند بخشی از کالاهای خارجی تاریخ مصرف گذشته به مکانهایی در مرزهای کشور منتقل و در آنجا تاریخهای جدید روی این محصولات درج میشود که این موضوع نگرانیهای بیشتری ایجاد میکند، زیرا کالایی است که برای سلامتی مصرفکننده خطرناک است.
به گفته مدیر کسب و کار ماسترفوده، متاسفانه اولویت دولت و نهادهای نظارتی آدامس نیست، زیرا نگرانیهای بزرگتری را مورد توجه قرار میدهند و حتی شاید نیروی کافی نیز برای مبارزه با قاچاق این محصول وجود ندارد، زیرا ستاد مبارزه با قاچاق کالا به خودی خود ضابط نیست و نیازمند حمایت نیروهای پلیس است و به نظر میرسد هنوز دغدغه لازم برای مبارزه با این محصول وجود ندارد.
این فعال بخش خصوصی در ارتباط با آثار و نتایج اقتصادی قاچاق این محصولات در تولید داخلی نیز گفت: متاسفانه محصول خارجی حتی اگر دارای مواد اولیه بیکیفیت نیز باشد، مورد استقبال بخشی از مصرفکنندگان قرار میگیرد و البته این موضوع تنها مربوط به آدامس نیست و حتی در پوشاک و... نیز شاهد همین موضوع هستیم که نشان میدهد باید فرهنگ مصرف اصلاح شود.
وی افزود: نکته دیگر آن است که در مورد کالاهای داخلی سازمانهای متعددی وجود دارند که وظایفی در ارتباط با قیمتگذاری، استاندارد، توزیع و... را بر عهده دارند، اما در مورد کالای خارجی قاچاق چنین نهادها و مسوولیتهایی وجود ندارد تا روی موضوعاتی مانند استاندارد و سلامت نظارت کنند و این یعنی دست و پای تولیدکنندگان داخلی در مقابل محصولات قاچاق بسته است. به عنوان مثال یک ماه از فروردین میگذرد و قیمت همه چیز افزایش یافته، ولی بهای محصولات تولیدی شرکتها ثابت مانده و این نشان میدهد دولتها نسبت به تولیدات داخلی سختگیرانهتر رفتار میکنند.
مقایسه ایران و ترکیه در صنعت غذا
وی با اشاره به اینکه روال تولید در کشورهای منطقه اصلا اینطور نیست به ترکیه اشاره کرد و افزود: ترکیه قطب شیرینی و شکلات منطقه است و محصول خارجی به ندرت در این کشور پیدا میشود، زیرا محصولات داخلی به حدی مورد حمایت دولتها قرار میگیرند که مشکلاتی در این صنایع وجود ندارد. دولت ترکیه ۱۳درصد از مالیات صادرکنندگان را کم میکند، اما در ایران تولیدکنندگان باید به دولت عوارض و حقوق گمرکی و... بپردازند. از طرفی در این کشور ورود کالاهای خارجی اگرچه ممنوع نیست، ولی با تعرفههای بالایی روبهرو است.
به گفته هوشنگنژاد به علاوه مردم ترکیه نیز از محصولات خود حمایت میکنند. مردم علاقهمند به برندهای کشور خودشان هستند و البته محصولات باکیفیتی نیز تولید میکنند. البته خوشبختانه تولیدات ایرانی در صنعت غذا دارای کیفیت بسیار بالایی هستند و با این حال موانع متعددی از حمایتهای دولتی گرفته تا فرهنگ مصرفی کشور باید مورد بازبینی قرار بگیرند تا این صنایع بتوانند رشد خود را تجربه کنند.
وی در ارتباط با ارزش غذایی محصولات مختلف به برخی تبلیغات منفی نیز اشاره کرد که روی مصرف اثرات منفی دارند و برای این منظور به محصول پفک اشاره کرد و افزود: ۷۰درصد این محصول را ذرت تشکیل میدهد که ماده غذایی بسیار خوبی است و ۳۰درصد آن لعاب است که ۳۰درصد از این لعاب را روغن، مقادیری پودر پنیر و رنگ تشکیل میدهد. باید گفت پفک اصلا ماده غذایی بدی نیست، اما مصرف بیرویه آن مانند هر ماده غذایی دیگر میتواند برای سلامتی خطرناک باشد.
وی افزود: برخی معتقدند رنگهای موجود در این محصول برای سلامتی مضر هستند، اما در واقع چه رنگهای طبیعی و چه مصنوعی هر دو هایپر اکتیویتی ایجاد میکنند و در عین حال که هر دو مضر هستند مفید هم هستند، به شرطی که در حد مجاز مصرف شوند و باید گفت اگر استاندارد ملی کشور در تولید این محصولات رعایت شود، مصرفکنندهها مشکلی نخواهند داشت و جای نگرانی نیست و خوشبختانه برندهای معتبر کشور از این قوانین و استانداردها به خوبی تبعیت میکنند.