وضعیت بازار گوشت در سال جدید بررسی شد
احتمال اندک کاهش قیمت گوشت در ۱۴۰۳
دامداران نیازمند حمایت جدی دولت هستند
کاهش عرضه گوشت قرمز به بازار
به گزارش «دنیایاقتصاد»، براساس آمارهای رسمیعرضه گوشت قرمز به بازار در دی ماه امسال در مقایسه با آذر سالجاری و دیماه سال قبل به ترتیب ۹ و ۱۸درصد کاهش یافته است. جدیدترین گزارش مرکز آمار ایران درخصوص کشتارگاههای رسمیکشور، مشخص میکند که وزن گوشت قرمز عرضهشده انواع دامهای ذبحشده در کشتارگاههای رسمیکشور در دی ماه ۱۴۰۲ درمجموع ۳۳هزار و ۵۱۰ تن بوده که از این میزان، گوشت گاو و گوساله با حجم تقریبا ۵۴ درصدی، سهم بیشتری داشته است. از سوی دیگر، عرضه گوشت قرمز به بازار طبق آمار مرکز آمار ایران، در دی ماه امسال بهکمترین سطح از ۱۲ ماه گذشته رسیده است.
افزایش بیش از ۱۲۰ درصدی قیمت گوشت قرمز
با وجود اینکه کاهش عرضه گوشت قرمز به بازار با اینکه از مرداد امسال به شکل محسوسی در آمارهای رسمی خودنمایی میکند، اما نمیتواند بهتنهایی عامل جهش قیمتها باشد. دادههای جداگانهای که مرکز آمار از روند نرخ گوشت ارائه میدهد، حاکی از جهش ۱۲۶درصد قیمت گوشت گوسفندی و ۱۲۲ درصدی گوشت گوساله نسبت به سال گذشته است.
کمبودی در ماه رمضان و ایام نوروز نداریم
حال با توجه به این آمار، این سوال مطرح است که بازار گوشت در سال جدید که مصادف با ماه رمضان است، چه شرایطی را تجربه خواهد کرد؟ در همین رابطه رئیس شورای تامینکنندگان دام گفت: با توجه به افزایش زایشهای پاییز و حجم واردات، هیچ کمبودی در عرضه گوشت قرمز ماه رمضان و ایام نوروز نداریم. منصور پوریان با بیان اینکه هماکنون گوشت گرم و منجمد وارداتی با قیمتهای مناسبی عرضه میشود که این امر منجر به کاهش و منطقی شدن قیمت گوشت داخلی خواهد شد، تاکید کرد: با توجه به زایشهای مناسب پاییز و فراوانی عرضه گوشتهای وارداتی در هفتههای آتی شاهد روند کاهشی قیمت در بازار خواهیم بود.
کاهش کشتار دام در دیماه
به گفته وی، بنابر آمار جمعیت دام مولد کشور از ۲۲ میلیون راس فراتر رفته که این رقم بسیار خوبی است. با توجه به جمعیت دام کشور و حجم واردات هیچ کمبودی برای عرضه گوشت قرمز در ایام ماه مبارک رمضان و شب عید وجود ندارد. این مسوول صنفی با اعلام اینکه با احتساب نرخ دام زنده باید قیمت هر کیلو گوشت گوسفندی و گوساله در محدوده ۴۲۰ تا ۴۵۰هزار تومان عرضه شود و فروش با نرخهای بالاتر گرانفروشی است، گفت: بر اساس آخرین آمار مرکز آمار ایران کشتار دام در دیماه کاهش یافته است، هرچند طبق روال معمول در دی دامهای میش و ماده بیشتر از سایر دامها کشتار میشوند، اما امسال با افزایش واردات، کشتار کاهش یافت که در نهایت این امر منتج به حفظ دامهای ماده برای ماههای آتی خواهد شد.
کاهش قیمت گوشت در ماههای آینده
رئیس شورای تامین دام کشور با بیان اینکه گوشت به میزان فراوان در بازار وجود دارد، یادآور شد: میزان عرضه گوشت وارداتی به حدی زیاد است که قطعا شاهد کاهش قیمت در هفتهها و ماه آتی خواهیم بود. همچنین هیچ کمبودی برای بازار شب عید و ماه رمضان وجود ندارد و در حال حاضر گوشت گرم و منجمد وارداتی با قیمتهای مناسبی عرضه میشوند و قیمت گوشت گرم داخلی نیز با عرضه انبوه گوشت وارداتی منطقی خواهد شد، البته تا اثرگذاری کامل در بازار مدتی زمان خواهد برد.
روزهای سخت در انتظار دامداران
رئیس شورای تامین دام کشور تصریح کرد: شرایط امسال متفاوت و خشکسالی نیز بیشتر است. در نتیجه سختی بیشتری برای دامدار به وجود خواهد آمد. بنابراین باید به نحوی برنامهریزی کرد که دامدار بتواند با قیمت مناسب دامش را به صورت مستقیم عرضه کند. همانطور که اخیرا هم میبینیم در میادین دام، عرضه دام افزایشی شده است. رئیس شورای تامینکنندگان دام کشور با بیان اینکه قیمت گوشت منطقی خواهد شد، گفت: با عرضه انبوه و تامین گوشت مورد نیاز واحدهای صنفی پرمصرف فشار از بازار گوشت خانوار کم شده است. وی در پایان به کاهش قیمت دام زنده نیز اشاره کرد و گفت: قیمت هر کیلو بره ۵ ماهه ۲۱۰هزار تومان شده، این در حالی است که قبلا قیمت آن ۲۳۰هزار تومان بود.
تامین بخشی از نیاز بازار با گوشت منجمد
رئیس شورای تامین دام کشور همچنین با بیان اینکه گوشت منجمد بخشی از بازار داخلی را تامین میکند، اضافه کرد: قیمت گوشت منجمد وارداتی در چند روز اخیر کاهشی شده و به زیر ۳۰۰هزار تومان رسیده است. به طوری که در حال حاضر قیمت هر کیلوگرم گوشت گوسفندی منجمد ۲۳۰هزار تومان و گوشت منجمد گوساله ۲۸۰هزار تومان است. وی از وفور انواع دام زنده سبک و سنگین و گوشت قرمز گوساله و گوسفندی گرم و منجمد در کشور خبر داد و درباره وضعیت تولید و بازار گوشت قرمز با نزدیک شدن به شب عید افزود: اکنون هر کیلوگرم دام زنده به طور متوسط در سراسر کشور بین ۱۷۰ تا ۲۰۵هزار تومان به فروش میرسد؛ بنابراین قیمت دام زنده کیلویی ۲۵۰هزار تومان در بازار کاذب است و ممکن است در موارد تکفروشی یا موردی اتفاق بیفتد.
بخشی از افزایش قیمتها منشأ روانی دارد
رئیس شورای تامین دام کشور، بخشی از افزایش قیمت دام زنده و گوشت قرمز داخلی را روانی دانست و اظهار کرد: قیمت دام زنده کیلویی ۲۵۰هزار تومان واقعی نیست و به خاطر صورت تکفروشی بازار است و چنین قیمتی در فروش دام گلهای نداریم. وی با تاکید بر اینکه امروز دام زنده وارداتی با قیمتهایی به نسبت پایینتر از قیمت دام زنده تولید داخلی وارد کشور میشود، افزود: دام زنده تولید داخلی با خارجی آن قابل رقابت نیست، بنابراین پیشبینی میشود برای ماههای آینده دام زنده روی دست تولیدکنندگان بماند.
رکود در بازار دام زنده
پوریان گفت: با توجه به نرخ دام زنده باید قیمت این محصول برای گوشت گوسفندی و گوساله با نرخی در محدوده ۴۲۰ تا ۴۵۰هزار تومان عرضه شود. وی با بیان اینکه اکنون کاهش کشتار به دلیل قیمت بالای گوشت در بازار دام است، تصریح کرد: اکنون بازار دام زنده با رکود روبهروست و خرید و فروش نمیشود تا جایی که اخیرا میزان تقاضا برای دام زنده داخلی بین ۴۵ تا ۵۰درصد کاهش یافته است.
دلیل تفاوت قیمت گوشتهای وارداتی
بر اساس این گزارش گفته میشود که تفاوت قیمت گوشتهای مختلف وارداتی به دلیل تنوع مبادی وارداتی است. رئیس شورای تامین دام کشور، در این باره معتقد است: تنوع مبادی وارداتی باعث تفاوت قیمتها شده است زیرا بخشی از گوشت گوساله به صورت لاشه و بخشی به صورتوکیوم شده که در مبادی مرزی کشتار میشود وارد میشود. اکنون قیمت هر کیلوگرم گوشت گوساله گرم وکیومی ۳۶۵هزار تومان، گوشت گوساله گرم وارداتی ۳۱۰ هزارتومان، گوشت گوسفندی وارداتی کشتار مرزی در جلفا، چابهار و زابل ۳۷۵هزار تومان و گوشت گوسفندی گرم لاشه ۲۷۰هزار تومان است و مردم استقبال خوبی از گوشتهای گرم وارداتی داشتهاند.
گرایش ایرانیها به مصرف گوشت گرم
به گزارش «دنیایاقتصاد» در حالی که گوشت منجمد بعضا از کیفیت و بهداشت خوبی نیز برخوردار است، اما مردم کشور ما به دلیل نوع ذائقه خاصی که دارند از گوشت گرم نسبت به گوشت منجمد بیشتر استفاده میکنند. پوریان ضمن تایید این موضوع گفت: گوشت گرم وارداتی مغولستان نهتنها از قیمت مناسب کیلویی ۲۵۰هزار تومانی برخوردار است، بلکه کیفیت و طعم خوبی دارد که موجب شده مصرفکنندگان از این گوشت استقبال کنند. گوشت منجمد بخشی از بازار داخلی را تامین میکند و در زمستان به دلیل سختی جابهجایی دام بیشتر عرضه میشود، البته گوشت منجمد از لحاظ قیمتی تغییر چندانی نداشته و فاصله قیمتی آن با گوشت گرم وارداتی کم است، اما نسبت به گوشت گرم داخلی فاصله قیمتی زیادی دارد.
وفور دام زنده و گوشت قرمز در ماههای آینده
رئیس شورای تامین دام کشور با بیان اینکه گوشت قرمز بهوفور در بازار تامین است، تصریح کرد: در دی و بهمن عرضه دام زنده داخلی به دلیل زایشها پایین بود و بیشتر دامهای حذفی و قوچ روانه بازار میشد، اما با افزایش زایشها در اسفند و فروردینماه، دام زنده و گوشت وارداتی زیادی وارد بازار خواهد شد که به نظر میرسد بازار این محصول را کنترل کند. وی با اشاره به اینکه زایش امسال نسبت به سال گذشته بهبود یافته است، قیمت منطقی گوشت تولید داخل را نزدیک ۴۵۰هزار تومان عنوان کرد و گفت: قیمتهای بیش از این، اجحاف به تولیدکنندگان و مصرفکنندگان است و انتظار میرود دستگاهای نظارتی برای شب عید، ایام نوروز و ایام ماه مبارک رمضان کنترل بر بازار را تشدید کنند تا گرانفروشی صورت نگیرد. با این شرایط واردات و عرضه گسترده در کشور، باید قیمت گوشت داخلی هم روند کاهشی به خود بگیرد، اما اینکه قیمتها روند افزایشی دارد، منطقی نیست.
ضرورت حمایت از دامداران
طبق دادههای مرکز آمار ایران، جمعیت دامی داخلی افزایشی است، بنابراین احتمال اینکه در ماههای آینده با مازاد دام زنده داخلی روبهرو شویم، زیاد است و برای اینکه دام روی دست تولیدکنندگان نماند، این موضوع به حمایتهای وزارت جهاد کشاورزی نیاز دارد. پوریان ضمن تایید این موضوع تاکید کرد: در شرایط خشکسالی دولت باید برای حمایت از دامداران برنامهریزی داشته باشد، دام ما با این شرایط ارزش و توان صادرات ندارد، زیرا رقابتی نیست. به طور حتم دولت برای حمایت از تولیدکنندگان برنامهریزی خواهد داشت که این امر با خرید حمایتی دولت یا رفع ممنوعیت صادرات ممکن میشود.
گوشت شب عید و ماه رمضان تامین است
همچنین رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان تهران گفت: اجازه نمیدهیم کوچکترین التهابی در بازار شب عید و ایام مبارک ماه رمضان برای گوشت قرمز اتفاق بیفتد. جبرئیل برادری به تامین اقلام مورد نیاز شب عید و ماه رمضان اشاره کرد و گفت: تامین اقلام مورد نیاز این ایام جزو اولویتهای اصلی ماست و شبانهروز تلاش میکنیم که این اقلام در اختیار مردم قرار گیرد.
۴۸۰ تن نیاز روزانه تهران به گوشت قرمز
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان تهران افزود: نیاز استان تهران به گوشت قرمز روزانه ۴۸۰ تن است که در حال حاضر به دلیل فراوانی واردات گوشت قرمز تامین است. در بحث تامین گوشت گوساله هیچ مشکلی نداریم. در تامین گوشت گوسفندی با اندکی ضعف روبهرو هستیم که بر اساس برنامهریزی دولت روزانه ۱۵۰ تن گوشت گوسفندی وارداتی توزیع میشود.
واردات ۳۵هزار تن گوشت منجمد تا ماه رمضان
همچنین قائممقام وزیر کشاورزی طی هفتههای اخیر از واردات ۳۵هزار تن گوشت منجمد برزیلی تا ماه مبارک رمضان خبر داده و گفته است: با توجه به ادامه واردات و افزایش زایش و پرواربندی دام، کاهش قیمت گوشت ادامه دارد.
علیرضا پیمانپاک با بیان اینکه طبق آمار مرکز آمار زایش و پرواربندی در چند ماه اخیر نسبت به سال گذشته ۲۵درصد افزایش داشته است، گفت: این یعنی در فصل بهار و تابستان سال آینده ۲۵درصد افزایش عرضه گوشت نسبت به سال گذشته داریم که این خودش بازار را تنظیم میکند و آثار مثبتی در کاهش قیمت دارد.
وی افزود: اواسط آذر ماه تثبیت قیمت به واسطه وارداتی که انجام دادیم انجام شد. این واردات جمعا ۵درصدکل تولید دام کشور نمیشود، اما باید بهگونهای برنامهریزی کنیم که بتواند کنترل و تنظیمگری کند. قائممقام وزیر جهاد کشاورزی ادامه داد: قیمت گوشت گرم تا اسفند نزولی است. از نیمه دوم اسفند نیز عرضه داخلی افزایش بیشتری مییابد.
واردات گوشت از ۸کشور
وی همچنین افزود: واردات گوشت گرم گوسفندی و گوساله را روزانه ۲۰۰ تن برنامهریزی کردیم و براساس دستور معاون اول و تامین ارز بانک مرکزی تلاش میکنیم این واردات به ۳۰۰ تن برسد. این موضوع با تنوع مبادی صورت گرفته است و در حال حاضر از هفت تا هشت کشور دنیا شامل مغولستان، شرق اروپا، استرالیا، کنیا، ارمنستان، یک مقداری گرجستان و روسیه گوشت گرم وارد میشود.