مدیرعامل هلدینگ «تیسکو» مطرح کرد
ضرورت حذف هزینههای تحمیلی در صنعت غذا
آنطور که مدیرعامل این مجموعه میگوید: تولید و فروش استارلند با حضور یک ساله خود، به برخی بازارها هنوز ورود نکرده است و واحد فروش به دنبال فعالسازی بازاریابی در فروشگاههای استانهای مختلف است؛ با این حال این مجموعه بهطور متوسط در ماه ۳۰ هزار کارتن گردش محصول دارد که این رقم رو به افزایش است و با فعالسازی فروش شهرستانها و واحدهای زنجیرهای، این محصولات حضور پررنگتری در بازار خواهد یافت و پیشبینی میشود تا انتهای سال گردش محصولات با ۲۰درصد رشد روبهرو شود.
مهدی فلاحزاده با بیان اینکه این هلدینگ در حال حاضر دارای ۵۰۰ نیروی شاغل مستقیم در فروشگاههای زنجیرهای است، افزود: ۲۰۰ نفر نیز به صورت غیرمستقیم در این مجموعه فعالیت دارند و در بحث صنایع غذایی نیز در مجموع ۱۴۰ نیروی فعال در این مجموعه شاغل هستند.
وی با بیان اینکه در سال اول سیاست ما در فروش از طریق نمایندگیها بوده گفت: اما با توسعه زیرساختها از اردیبهشت سال آینده به سمت هایبرید و مشارکت با شرکتهای پخش و ایجاد سایت در مراکز استانها حرکت خواهیم کرد.
بیثباتی در تامین مواد اولیه؛ چالش بزرگ
این فعال حوزه صنایع غذایی با بیان اینکه بزرگترین مشکل تولیدکنندگان نبود ثبات در بازار و صنعت است، گفت: تفاوتی که این مجموعه با سایر فعالان حوزه تولید دارد آن است که به سبب فعالیت در حوزه فروشگاههای زنجیرهای با بخش خردهفروشی نیز درگیر است. به این ترتیب در کنار مشکلات مربوط به تامین و فروش و نبود ثبات قیمتی در بازار و مشکلات تامین کالا به خصوص در مورد محصولاتی که باید به صورت فصلی مواد اولیه آن تامین شود، با مشکلات مربوط به خردهفروشی نیز روبهرو است و این موضوعات نیازمند برنامهریزیهای دقیق و تامین سرمایه کافی برای تولید است که با توجه به بیثباتیهای حاکم بر اقتصاد، این برنامهریزیها با چالشهای زیادی روبهرو هستند.
مدیرعامل هلدینگ تیسکو در ادامه با بیان اینکه تامین مواد اولیه در هر دو بخش مواد اولیه اصلی و بستهبندی با مشکلات زیادی روبهرو است، گفت: تامین شیشه مورد نیاز برای بستهبندی محصولات در نتیجه فعالیت ضعیف شرکتهای تولید شیشه و صادرات زیاد انواع شیشه و کمبود در داخل باعث شده تولیدکنندگان با چالش روبهرو شوند.
فلاحزاده با بیان اینکه برخی مواد اولیه تولید را مستقیما از کشاورزان و بخشی را از بازار تامین میکنیم، ادامه داد: به هر حال نوسانات بازار روی برنامهریزیها در تولید اثر میگذارد و در اوقاتی که تقاضا بالا میرود ناچار میشویم در میانه سال مواد اولیه را از بازار آزاد تهیه کنیم که هم از نظر قیمتی و هم کیفیتی با محدودیت روبهرو خواهیم بود.
عوامل توجیهناپذیری تولید در صنعت غذا
این فعال حوزه تولید با اشاره به اینکه فاصله قیمت تمام شده و قیمت مصرفکننده در محصولات ما مناسب است، افزود: بخشی از هزینهها، هزینههای سازگار با تولید است که با گردش مناسب سرمایه میتوان بخشی از آن را تامین کرد، اما بخش دیگر، برونسازمانی است که به عنوان مثال میتوان به تخفیفهای گزاف و ورودی عجیبی که فروشگاههای زنجیرهای از تولیدکننده دریافت میکنند، اشاره کرد. این موضوعات حاشیه سود تولید را به شدت کاهش میدهد. وی با بیان اینکه در حوزه پخش نیز مشکلات به همین شکل زیاد است و باعث میشود تولیدکننده از تولید دلسرد شود و سرمایهگذاری از توجیهپذیری پایینی برخوردار شود، ادامه داد: باید به این نکته دقت کرد که بخش اعظمی از هزینه تولید در اختیار تولیدکننده نیست و در نتیجه پوشش این هزینهها از اهمیت زیادی برخوردار است.
این فعال حوزه صنایع غذایی در ادامه با انتقاد از عملکرد فروشگاههای زنجیرهای افزود: این فروشگاهها با سرمایه تولیدکنندگان بازی میکنند و این موضوع با توجه به اینکه تولیدکننده ناچار است در بازار حضور یابد و با آنها همکاری کند منجر به این میشود که میلیاردها سرمایه تولیدکننده در اختیار فروشگاههای زنجیرهای قرار گیرد. این فروشگاهها نیز سرمایه تولیدکنندگان را در جای دیگر سرمایهگذاری میکنند و این موضوع باعث تاخیر در پرداخت بدهیهایشان به تولیدکنندگان میشود.
حمایت واقعی نه شعاری!
وی با تاکید بر اینکه حمایت باید به معنای واقعی صورت بگیرد نه شعاری، گفت: مصرفکننده در انتهای زنجیره، تاوان همه هزینههای موجود و تحمیلی به تولیدکننده را میدهد و این در حالی است که نظارت صحیحی نیز بر وضعیت بازار وجود ندارد. در شرایطی که فروشگاههای زنجیرهای ۳۰ تا ۴۰درصد تخفیف از تولیدکننده درخواست میکنند، تولیدکننده چگونه خواهد توانست از پس هزینههای این تخفیف برآید و این نشاندهنده قیمتگذاری مدیریت نشده در این حوزه است. با توجه به وضعیت اقتصادی حاکم بر جامعه و چالشهای مصرفکننده به خصوص در دهکهای پایین، این موضوعات نیازمند مدیریت و نظارت از طرف دولت است.
وی با بیان اینکه ما از دولت انتظار داریم شعار رفع موانع و پشتیبانی از تولید را عملی کنند، گفت: توقع نداریم به تولیدکننده وام بدون سود بدهند، اما لااقل انتظار داریم موانع موجود را ازمسیر تولید بردارند. امروز در ارگانها و نهادهای دولتی عمدتا چوب لای چرخ تولید میگذارند، اما در شعار اعلام میکنند که از تولید حمایت میکنند. تولیدکننده عاشق کار خود است ولی مشکلات درونسازمانی، برونسازمانی، مشکل نقدینگی، نهادهای دولتی، چالشهای اشتغال و... باعث شدهاند منافع تولید واقعا ناچیز باشد و توجیه سرمایهگذاری از بین رفته باشد و این مشکلات باعث شده شرکتهایی که از رانتی استفاده نمیکنند با مشکلات زیادی روبهرو باشند. تامین منابع مالی این مجموعه موضوع دیگری است که فلاحزاده به آن اشاره کرده و گفت: بانکها نیز حمایت خاصی نمیکنند با این حال سرمایه ثابت و سرمایه در گردش این مجموعه از محل سرمایه شخصی بوده است.
برنامههای توسعهای تیسکو تا ۱۴۰۱
مدیرعامل «تیسکو» در ادامه با اشاره به اینکه این مجموعه در حال توسعه زیرساختها و پیگیری مجوزهای لازم برای صادرات است، گفت: این شرکت در نظر دارد فعالیت صادرات را از طریق برونسپاری انجام دهد که طبق برنامهریزیها از ۱۴۰۱ این وعده محقق میشود.
این شرکت دارای سرمایه ثبتی یک میلیاردی است و در بازارهایی که در یک سال گذشته فعالیت کرده دارای سهم مناسبی از بازار بوده است و با تدابیری که در واحد فروش صورت گرفته و با انتخاب پخشهای خوب و منسجم پیشبینی میشود هر ماهه سهم بازار این مجموعه روند رو به رشد قابل قبولی را تجربه کند. این مجموعه در شیراز، مازندران، بوشهر، خوزستان و... دارای عملکرد بسیار خوبی بوده است.
وی در رابطه با توسعه برندینگ در این مجموعه با بیان اینکه در استان فارس و شیراز، تبلیغات خوبی در سطح استان و شهر صورت گرفته که باعث شده برند این مجموعه شناخته شده باشد، گفت: در سطح کشور نیز با استفاده از شبکههای اجتماعی در تلاش هستیم این برند را معرفی کنیم؛ ضمن اینکه تقویت حضور در فروشگاهها و سوپرمارکتها نیز بخش دیگری از برنامههای توسعه برند برای این مجموعه است. وی با انتقاد از هزینههای بالای تبلیغات در صداوسیما گفت: این مجموعه امکان لازم را برای توسعه برندینگ فراهم نمیکند.
فلاحزاده در ادامه در توضیح برنامههای توسعه این هلدینگ گفت: تا پایان سال سبد لذیذ را کامل خواهیم کرد و در سبد شوینده نیز چند قلم مایع لباسشویی تولید و عرضه میشود و در عین حال تولید یک قلم ویتامین سی با برند بونکا را نهایی کرده و تا پایان سال به بازار عرضه میکنیم.